Προτάσεις για φωτογραφικές τσάντες

Να αναφέρω πως στην Billingham 335 χώρεσα -για μεταφορά μόνο βέβαια, από τόπο σε τόπο, καθώς για τη βόλτα την άδειασα, την 40D με τους Sigma EX 15-30, Nikkor AF-S 17-35/2.8, Tamron 70-200/2.8, Sigma EX 24-60/2.8 (άπαντες "βαρβάτοι", όλοι με τα παρασολέιγ τους και ο ταμρον και τη βάση τριπόδου), τους μικρότερους Nikkor 28/3.5, CZJ Pancolar 50/1.8, Nikkor 105/2.5, Nikkor 200/4, το λαπτοπ μου στην μπροστά θήκη (δεν μπορούσε βέβαια να κλείσει το φερμουάρ της θήκης, αλλά το κυρίως κάλυμμα της τσάντας έκλεινε κανονικότατα), ένα μικρό focusing rack, ένα μεγάλο πουάρ, 2 φίλτρα, το τροφοδοτικό του λάπτοπ, φορτιστής της μηχανής... ίσως και τπτ άλλα που ξεχνώ. Ασήκωτη για βόλτα βέβαια. Για βόλτα η μηχανή και οι 4 μεγάλοι φακοί ένοιωθαν μια χαρά μέσα στην τσάντα.

Είναι πραγματικά αστείο πόσα πράματα χωράνε σε σχέση με το μέγεθος τους αυτές οι τσάντες.

Για όποιον το σκέφτεται δλδ για τέτοιου τύπου τσάντα (old school british explorer φάση...) να κάνει την επένδυση, το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

την 40D με τους Sigma EX 15-30, Nikkor AF-S 17-35/2.8, Tamron 70-200/2.8, Sigma EX 24-60/2.8 , τους Nikkor 28/3.5, CZJ Pancolar 50/1.8, Nikkor 105/2.5, Nikkor 200/4

Να παρατηρήσω οτι ούτε ένας δεν είναι Canon! χεχε Για διαφήμιση των οπτικών της εταιρείας είσαι! χαχαχα

Last edited:
Χθες παρέλαβα και εγώ από eBay την LowerPro CompuTrekker AW.
Έψαχνα κάτι για μετακινήσεις (εκδρομές) το οποίο να χωράει τα φωτογραφικά, βιντεοκάμερα και ένα MacBook. Πολύ καλή ποιότητα χωράει πάρα πολλά και έχει πολύ καλό σύστημα στήριξης όταν τη βάζεις στην πλάτη.
ΟΚ δεν είναι μικρή αλλά είναι μιά χαρά για τη χρήση που τη θέλω.

attachment.php

Ας πούμε κάποια πράγματα για τη χρήση της. Έχω τη συγκεκριμένη, πολύ ευρύχωρη τσάντα εδώ και 2 χρόνια και τη χρησιμοποιώ αρκετά.

Αντοχή
Δεν έχει πάθει τίποτε, παρότι χρησιμοποιείται κάποιες φορές κάτω από ακραίες συνθήκες. Άρα η αντοχή της δείχνει μέχρι στιγμής να συμφωνεί με αυτό που υπόσχεται η εταιρεία.

Χωρητικότητα
Παίρνει ένα 15άρι λάπτοπ κανονικά (TOSHIBA SATELLITE άρα όχι μαζεμένο σε διαστάσεις) και κλείνει το φερμουάρ με πίεση όμως. Μπροστά παίρνει 2 σώματα (με τηλεφακό και ευρύγώνιο προσαρμοσμένους) ένα μεγάλο φλας (σπαστό), και 8-10 (!!!) φακούς σταθερής εστιακής απόστασης ή εναλλακτικά τρίτο σώμα, ή βιντεοκάμερα και 5 φακούς. Στη μπροστινή θήκη το τροφοδοτικό του ΗΥ, της μηχανής και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε (φυσερό, σκληρό δίσκο, κλπ.) Φίλτρα, κάρτες, κλπ. σε εσωτερικές θήκες. Άρα η χωρητικότητα της τσάντας είναι άριστη και πλέον των απαιτήσεων των περισσότερων. Τριπόδι μπορεί να πάρει μπροστά (βαρύ και μακρύ) σε όχι βολική θέση, ενώ ένα μικρότερο και ελαφρύ (πλήρους μήκους αλλά ταξιδιού), μπορεί να κρεμαστεί από το ένα πόδι στο πλάι. Πάντως δεν έχω κουβαλήσει και τριπόδι μαζί με όσα προανέφερα στην πλάτη. Η προστασία του εξοπλισμού είναι εξαιρετική.

Εργονομία
Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λιγότερο καλά. Εξηγούμαι: Η τσάντα είναι καθαρά φωτογραφική και όχι μεικτή. Έτσι π.χ. δεν έχει ούτε δίχτυ στο πλάι για ένα μικρό ή μεσαίο μπουκάλι νερό (απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου). ΔΕν μπορείς να πάρεις τίποτε εσωτερικά, παρά αφού κατεβάσεις την τσάντα από την πλάτη, την ακουμπήσεις κάτω (φαντάσου να έχει νερά ή λάσπες) και την ξανακλείσεις, άρα εντελώς άβολη. Έχει πολλά κλιπς και ιμάντες, που σε βοηθούν όταν την τιγκάρεις, αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση δίνεις μάχη για να τα μαζέψεις.

Παντός καιρού
Η τσάντα έχει δοκιμαστεί μια φορά με συνεχή χιονόπτωση επί δίωρο χωρίς το κάλυμα και δεν πήρε νερό καθόλου ούτε υγρασία. Όταν την κατέβασα από την πλάτη είχε 30 (!!!!) εκ. χιόνι στην κορυφή της. Μια δεύτερη φορά σε σφοδρή χιονόπτωση 40 λεπτών (τόσο άντεξα... να περπατώ, μετά αναζήτησα καταφύγιο) επίσης δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα.

Μικρές βροχές (αυτές της Θεσσαλονίκης) δεν δημιουργούν πρόβλημα στην τσάντα. Σε ραγδαία βροχή (επί 35 λεπτά) έβαλα το κάλυμα και δεν πήρε νερό, ούτε υγρασία. Άρα προσωπικά την θεωρώ πολύ καλή.

Κουβάλημα
Με το παραπάνω setup η τσάντα ζυγίζει σχεδόν 18 κιλά. (4,5 ο ΗΥ με το τροφοδοτικό), 1,8 τα δυο σώματα, 1,5 ο τηλέ, 0,8 ο ευρυγώνιος, 1 ο νορμάλ ζουμ, 0,6 η βιντεοκάμερα, 3-4 κιλά οι υπόλοιποι φακοί, 2,5 το τριπόδι, συν όλα τα άλλα. Η τσάντα με τέτοιο βάρος δεν δείχνει εκτός ορίων, αλλά εγώ είμαι άλλη ιστορία. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου κι άλλους να βγουν για φωτογράφηση ή για backpacking με τέτοιο βάρος στην πλάτη. Για να κουμαντάρει κανείς το βάρος, η τσάντα διαθέτει αφρώδη πλάτη (πολύ καλή), τα λουριά για τις μασχάλες (καλά έως πολύ καλά), την κάτω ζώνη (η οποία είναι απλώς ιμάντες χωρίς τα βοηθητικά που έχουν τα ορειβατικά σακίδια και τα μεικτής χρήσης backpacks) και ιμάντες στήθους με κλιπς.

Προσπάθησα όμως να κουβαλήσω 10-11 κιλά για μεγάλες αποστάσεις ή για πολύ ώρα. Διαπιστώσεις:

Η τσάντα έχει μεγάλο όγκο, άρα είμαι δυσκίνητος για να μπαινοβγαίνω στα καταστήματα και η ασφάλεια του καταστήματος με θέτει υπό παρακολούθηση (όλοι μιλούν στον ασύρματο από όπου περνώ, χωρίς καμιά εξαίρεση). Σε αξιοθέατα δύσκολα μπαίνεις. Πάντως δεν δημιουργεί τάσεις ανισορροπίας, στέκεται καλά. Το βάρος είναι καλά ζυγισμένο και η σχεδίαση της τσάντας ικανοποιητική.

Για περπάτημα 1,5-2 ωρών σε ευθείες, ανηφοροκατηφόρες (αλλά όχι αναρρίχηση) η κούραση δεν είναι σημαντική, λογική θα έλεγα. Καταπόνηση δεν υπάρχει ούτε στη μέση (έχω όμως πολύ δυνατή μέση), ούτε στην πλάτη, ούτε στα πόδια. Ίσως στο στήθος αν έχει κάποιος πολύ σφιχτά τα λουριά.

Τα λουριά;;; ναι, τα λουριά. Εδώ έχουμε πρόβλημα. όταν φορά κανείς απλώς την τσάντα στην πλάτη γέρνει μπροστά (φυσιολογικό), αλλά νιώθει ανασφάλεια ότι η τσάντα μπορεί να γυρίσει ή να τον γυρίσει σε ένα σοβαρό παραπάτημα (π.χ. σε βράχια). Όμως το βάρος είναι καλά ζυγισμένο. Αν δέσει την κάτω ζώνη (της κοιλιάς) που θυμίζω ότι είναι μόνο ιμάντες χωρίς ενισχύσεις στα πλάγια, θα ανακαλύψει ότι μετατοπίζει το βάρος προς τα κάτω και πίσω. Προσωπικά δεν έχω συνηθίσει τέτοιο ζύγισμα βάρους πάνω μου και με καθυστερεί στο περπάτημα και με απασχολεί. Μια προσπάθεια να δέσω και τα κλιπς στο στήθος για να φέρω και πάλι μπροστά το βάρος μου έδειξε ότι μετά από λίγη ώρα θα είχα δυσφορία στην αναπνοή, άρα τα αφήνω ανοιχτά.

Η αφρώδης πλάτη είναι καλή προς άριστη, αλλά όχι συγκρίσιμη με τα καλά ορειβατικά σακίδια. Πάντως δεν είμαι ο μέσος κριτής σε αυτό το θέμα, καθώς ιδρώνω πάρα πολύ από φυσικού μου και ταλαιπωρώ εξαιρετικά τον εξοπλισμό μου το καλοκαίρι, αλλά έχω δυνατή μέση, άρα η καταπόνηση της πλάτης είναι μικρότερη.

Τελικές εντυπώσεις μετά από 2 χρόνια και αρκετή χρήση σε διάφορες συνθήκες;;;

Μάλλον καλές έως πολύ καλές.
Είναι η ιδανική τσάντα για μένα;;;
Σίγουρα όχι.
Θα πάρω άλλη;;;
Μάλλον όχι.
Πώς συγκρίνεται με άλλα backpacks;
Δεν ξέρω, δεν είχα άλλη παρόμοια τσάντα και μάλλον δεν θα αποκτήσω. Πάντως τη χρησιμοποιώ κανονικά όταν βγαίνω για φωτογράφηση μόνος μου ή με άλλο άτομο για παρέα και περπάτημα. Θα την έπαιρνα και για μια διανυκτέρευση. Αλλά για μεγάλες πορείες που χρειάζονται κι άλλα πράγματα (π.χ.ανάβαση στον Όλυμπο ή περιήγηση στο Άγιο Όρος) συνεχίζω να χρησιμοποιώ το ορειβατικό μου σακίδιο και να βάζω τα φωτογραφικά (σύνολο όχι πάνω από 5 κιλά) σε θήκες και τον τηλεφακό τυλιγμένο σε πετσετούλα.

Τί θα ήθελα να αλλάξει στη συγκεκριμένη τσάντα;
Να προστεθεί ένα δίχτυ εξωτερικό για ένα μπουκάλι και οι ιμάντες της κοιλιάς να αντικατασταθούν από ενισχυτικά μέσης (κανονική ζώνη) η οποία να μπορεί να αφαιρεθεί (στερέωση με κλιπς) όταν δεν υπάρχει η ανάγκη για μεγάλη πορεία.

Αυτά......

Και τώρα ερωτήσεις.

Last edited:
Πολυ ωραιες περiγραφες.
Θελω κατι σε backpack,αλλα ενυσχημενο.
Ειχα μια slide, πoυ εγραφε pentax πανω, αλλα μου επεσε απο ραφη του τρενου, και ραγησε η μηχανη μου (και η καρδια μου:)).Επειδη γενικα μου πεφτουν πραγματα υπαρχει τιποτα που να αντεξει κατι τετιο σε backpack?

Βλάση όντως λόγο του όγκου της δεν είναι πρακτική για εξορμήσεις.
Τις γιορτές που είχα κατέβει στην Κρήτη κατάφερα και χώρεσα άνετα:
Την 450 με τον 85άρι της Canon και τους 18-55 και 50mm. 4 φίλτρα, το φορτιστή της μηχανής. 2 εξωτερικούς σκληρούς. iPod και φορτιστή ρεύματος. Το MacBook και το φορτιστή του. Και μιά βιντεοκάμερα Canon με το φορτιστή της.
Η τσάντα αν και βαριά ήταν σχετικά ξεκούραστη στη μεταφορά στην πλάτη. Δεν έκανα πολλά χιλιόμετρα βέβαια.
Όπως καταλαβαίνεται παρά όλα αυτά που ανέφερα πιό πάνω χώραγε και άλλα πράγματα.
Για χρήση ως "βαλίτσα μεταφοράς" είναι ιδανική. Αν τη θέλεις για να βγεις για φωτογράφηση και να έχεις μαζί και 2-3 φακούς επιπλέον πιθανόν λόγο του όγκου να μην ενδείκνεται.
Παρ' όλα αυτά δε θα έχω πρόβλημα στις διακοπές πως να μεταφέρω ολόκληρο το φωτογραφικό εξοπλισμό (εντάξει δεν έχω και πολλά ακόμα....) χωρίς να προκαλέσω κάποια ζημιά.
Προς το παρών σε κάποιες λίγες περιστάσεις που πήρα μαζί τη μηχανή (σχολική γιορτή, γεννητούρια...) είχα μαζί μου μόνο ένα φακό που είχα προαποφασήσει και έβαλα τη μηχανή σε μιά φτηνή τσάντα ώμου που έχω πάρει από το Πλαίσιο που χωράει ίσα-ίσα η μηχανή με ένα φακό.
Θα τη δοκιμάσω σε πρώτη ευκαιρεία σε κάποια εξόρμηση για φωτογράφηση για να δω εντυπώσεις.

Last edited:
Σήμερα παρέλαβα της τσάντες (Tamrac Expedition 8X & Kata 3N1-20) με μια διαφορά.
Υπήρχε σε προσφορά από την Manfrotto/Κατα kit με τρίποδο Manfrotto 718Β και τσάντα Kata 3N1-20 με 97 Euro και αγόρασα την προσφορά.
Συνολικά πλήρωσα 294 Euro.(Τόσο κάνει Ελλάδα μια μεγάλη καλή τσάντα πλάτης)
Η Tamrac είναι τεράστια τσάντα πλάτης και η καλύτερη που έχω δει στην ζωή μου.
Ποιοτικά είναι στα ίδια επίπεδα (μπορεί και λίγο καλύτερη) από της Kata και ένα σκαλί καλύτερη από της Lowepro (έχω 3 τσάντες). Το σίγουρο είναι πως η Tamrac έχει τα καλύτερα συστήματα ιμάντων και πλάτης. Επίσης είναι αδιάβροχη τσάντα.
Η Kata 3N1-20 είναι μια τσάντα πλάτης- ώμου. Ένα είδος τσάντας, που προσπαθεί να συνδυάσει τα καλά των 2 κατηγοριών (εύκολη πρόσβαση στον εξοπλισμό και άνετη μεταφορά) αλλά σε πιο μικρό μέγεθος. Κουβαλιέται με 3 διαφορετικούς τρόπους.
Backpack (τα λουριά σταυρωτά η κανονικά μπροστά) αριστερό sling, δεξί sling.
Το κυριότερο την κουβαλάς σαν backpack με 2 λουριά σταυρωτά μπροστά και με μια κίνηση απελευθερώνεις το ένα από τα 2 (ανάλογα με την διάταξη που έχεις μέσα) και την φέρνεις μπροστά αλλά sling. (copy από nilo).
Έχω την Lowepro Slingshot 100AW η οποία είναι ίδιας φιλοσοφίας και ποιο μικρή τσάντα. Η Kata είναι ποιοτικότερη και έχει καλύτερη λειτουργικότητα.
Αύριο θα βγάλω φωτογραφίες και θα της ανεβάσω.

μεγειες.!!!

περιμενουμε φωτο και θελω αν μπορεις να μου πεις στην kata ποια ειναι η μεγιστη εσωτερικη οριζοντια διασταση. Με αλλα λογια θελω να δω αν υπαρχει τροπος να χωρεσω τον 70-200 (αν θυμαμαι 24,5 εκ) μεσα. Στην 30 χωραει αλλα αν χωραει καπως και στην 20 ακομα καλυτερα.

Απάντηση: Re: Προτάσεις για φωτογραφικές τσάντες

μεγειες.!!!

περιμενουμε φωτο και θελω αν μπορεις να μου πεις στην kata ποια ειναι η μεγιστη εσωτερικη οριζοντια διασταση. Με αλλα λογια θελω να δω αν υπαρχει τροπος να χωρεσω τον 70-200 (αν θυμαμαι 24,5 εκ) μεσα. Στην 30 χωραει αλλα αν χωραει καπως και στην 20 ακομα καλυτερα.

Ευχαριστώ.
Η οριζόντια εσωτερική διάσταση είναι 23,5cm.x 44cm.
O EF 70-200 f/2.8 is έχει μήκος 19,5cm.

Ευχαριστώ.
Η οριζόντια εσωτερική διάσταση είναι 23,5cm.x 44cm.
O EF 70-200 f/2.8 is έχει μήκος 19,5cm.

Ο Nikon 70-200 δεν γνωρίζω τι μήκος έχει.

thanks alot αλλα μαλλον δεν χωραει.

..αρα μονο η 30 θα κανει.

Ίσως θα μπορούσαμε να κανονίσουμε να την δείς απο κοντά.
Το γραφείο μου είναι Πειραιά, δεν ξέρω αν σε βολεύει.

Ανεβάζω κάποιες φωτογραφίες οι οποίες είναι τραβηγμένες με compact μηχανή στο γραφείο. Όταν αποφάσισα να αγοράσω την Kata 3N1-20 σκεφτόμουνα τι θα έκανα για να στηρίξω ένα μικρό τρίποδο στην τσάντα. Ψάχνοντας βρήκα ένα εξάρτημα στο B & H το οποίο το ονόμαζε Tripod Holder f/3 in 1 Backpack και είχε 50 δολάρια.
Τρελάθηκα με τη τιμή και σκεφτόμουνα να ράψω 2 ιμάντες στο πλάι και να λύσω το πρόβλημα. Όταν άνοιξα το κουτί που είχε την kata και το τρίποδο υπήρχε μέσα και το Tripod Holder.

Attachments

• IMG_2284 [800x600].JPG
    IMG_2284 [800x600].JPG
    67.9 KB · Views: 125
  • IMG_2288 [800x600].JPG
    IMG_2288 [800x600].JPG
    77.5 KB · Views: 110
  • IMG_2289 [800x600].JPG
    IMG_2289 [800x600].JPG
    78.4 KB · Views: 108
  • IMG_2291 [800x600].JPG
    IMG_2291 [800x600].JPG
    104.5 KB · Views: 85
  • IMG_2292 [800x600].JPG
    IMG_2292 [800x600].JPG
    95.6 KB · Views: 100
Σε κάποιες φαίνεται το Tripod Holder f/3 in 1 Backpack .

Attachments

• IMG_2314 [800x600].JPG
    IMG_2314 [800x600].JPG
    71.4 KB · Views: 106
  • IMG_2312 [800x600].JPG
    IMG_2312 [800x600].JPG
    91.6 KB · Views: 98
  • IMG_2309 [800x600].JPG
    IMG_2309 [800x600].JPG
    53.9 KB · Views: 100
  • IMG_2308 [800x600].JPG
    IMG_2308 [800x600].JPG
    64.5 KB · Views: 104
Η τελευταία δεν είναι δικιά μου.

Attachments

• 5.jpg
    5.jpg
    54 KB · Views: 82
  • 4 [800x600].JPG
    4 [800x600].JPG
    79.5 KB · Views: 79
  • 3 [800x600].JPG
    3 [800x600].JPG
    81.7 KB · Views: 79
  • 2 [800x600].JPG
    2 [800x600].JPG
    58.1 KB · Views: 82
  • 1 [800x600].JPG
    1 [800x600].JPG
    65.2 KB · Views: 89
Και εδώ φαίνεται το Tripod Holder.

Attachments

• 6 [800x600].JPG
    6 [800x600].JPG
    49.1 KB · Views: 90
  • 7 [800x600].JPG
    7 [800x600].JPG
    49.1 KB · Views: 87
  • 8 [800x600].JPG
    8 [800x600].JPG
    171.3 KB · Views: 89
  • 9.jpg
    9.jpg
    23.9 KB · Views: 77
Η Tamrac είναι ποιοτικά καλύτερη από της αντίστοιχες Lowepro.

Το μόνο αρνητικό που της βρίσκω, είναι η θήκη για το laptop που θα ήθελα να είναι κοντά στην πλάτη.

Attachments

• 5586-CmpPkt_Crop-E.jpg
    5586-CmpPkt_Crop-E.jpg
    15.6 KB · Views: 69
  • 5578-acsTri_1_lrg.jpg
    5578-acsTri_1_lrg.jpg
    45.6 KB · Views: 79
Είχες τελωνειακά προβλήματα;

Πως ακριβώς είναι η διαδικασία εκτελωνισμού;

sorry που ρωτάω νυχτιάτικα (νυστιάτικα) αλλά με ενδιαφέρει, για την παραγγελία πραγμάτων από Αμερική...