Χθες παρέλαβα και εγώ από eBay την LowerPro CompuTrekker AW.
Έψαχνα κάτι για μετακινήσεις (εκδρομές) το οποίο να χωράει τα φωτογραφικά, βιντεοκάμερα και ένα MacBook. Πολύ καλή ποιότητα χωράει πάρα πολλά και έχει πολύ καλό σύστημα στήριξης όταν τη βάζεις στην πλάτη.
ΟΚ δεν είναι μικρή αλλά είναι μιά χαρά για τη χρήση που τη θέλω.
Ας πούμε κάποια πράγματα για τη χρήση της. Έχω τη συγκεκριμένη, πολύ ευρύχωρη τσάντα εδώ και 2 χρόνια και τη χρησιμοποιώ αρκετά.
Αντοχή
Δεν έχει πάθει τίποτε, παρότι χρησιμοποιείται κάποιες φορές κάτω από ακραίες συνθήκες. Άρα η αντοχή της δείχνει μέχρι στιγμής να συμφωνεί με αυτό που υπόσχεται η εταιρεία.
Χωρητικότητα
Παίρνει ένα 15άρι λάπτοπ κανονικά (TOSHIBA SATELLITE άρα όχι μαζεμένο σε διαστάσεις) και κλείνει το φερμουάρ με πίεση όμως. Μπροστά παίρνει 2 σώματα (με τηλεφακό και ευρύγώνιο προσαρμοσμένους) ένα μεγάλο φλας (σπαστό), και 8-10 (!!!) φακούς σταθερής εστιακής απόστασης ή εναλλακτικά τρίτο σώμα, ή βιντεοκάμερα και 5 φακούς. Στη μπροστινή θήκη το τροφοδοτικό του ΗΥ, της μηχανής και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε (φυσερό, σκληρό δίσκο, κλπ.) Φίλτρα, κάρτες, κλπ. σε εσωτερικές θήκες. Άρα η χωρητικότητα της τσάντας είναι άριστη και πλέον των απαιτήσεων των περισσότερων. Τριπόδι μπορεί να πάρει μπροστά (βαρύ και μακρύ) σε όχι βολική θέση, ενώ ένα μικρότερο και ελαφρύ (πλήρους μήκους αλλά ταξιδιού), μπορεί να κρεμαστεί από το ένα πόδι στο πλάι. Πάντως δεν έχω κουβαλήσει και τριπόδι μαζί με όσα προανέφερα στην πλάτη. Η προστασία του εξοπλισμού είναι εξαιρετική.
Εργονομία
Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λιγότερο καλά. Εξηγούμαι: Η τσάντα είναι καθαρά φωτογραφική και όχι μεικτή. Έτσι π.χ. δεν έχει ούτε δίχτυ στο πλάι για ένα μικρό ή μεσαίο μπουκάλι νερό (απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου). ΔΕν μπορείς να πάρεις τίποτε εσωτερικά, παρά αφού κατεβάσεις την τσάντα από την πλάτη, την ακουμπήσεις κάτω (φαντάσου να έχει νερά ή λάσπες) και την ξανακλείσεις, άρα εντελώς άβολη. Έχει πολλά κλιπς και ιμάντες, που σε βοηθούν όταν την τιγκάρεις, αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση δίνεις μάχη για να τα μαζέψεις.
Παντός καιρού
Η τσάντα έχει δοκιμαστεί μια φορά με συνεχή χιονόπτωση επί δίωρο χωρίς το κάλυμα και δεν πήρε νερό καθόλου ούτε υγρασία. Όταν την κατέβασα από την πλάτη είχε 30 (!!!!) εκ. χιόνι στην κορυφή της. Μια δεύτερη φορά σε σφοδρή χιονόπτωση 40 λεπτών (τόσο άντεξα... να περπατώ, μετά αναζήτησα καταφύγιο) επίσης δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα.
Μικρές βροχές (αυτές της Θεσσαλονίκης) δεν δημιουργούν πρόβλημα στην τσάντα. Σε ραγδαία βροχή (επί 35 λεπτά) έβαλα το κάλυμα και δεν πήρε νερό, ούτε υγρασία. Άρα προσωπικά την θεωρώ πολύ καλή.
Κουβάλημα
Με το παραπάνω setup η τσάντα ζυγίζει σχεδόν 18 κιλά. (4,5 ο ΗΥ με το τροφοδοτικό), 1,8 τα δυο σώματα, 1,5 ο τηλέ, 0,8 ο ευρυγώνιος, 1 ο νορμάλ ζουμ, 0,6 η βιντεοκάμερα, 3-4 κιλά οι υπόλοιποι φακοί, 2,5 το τριπόδι, συν όλα τα άλλα. Η τσάντα με τέτοιο βάρος δεν δείχνει εκτός ορίων, αλλά εγώ είμαι άλλη ιστορία. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου κι άλλους να βγουν για φωτογράφηση ή για backpacking με τέτοιο βάρος στην πλάτη. Για να κουμαντάρει κανείς το βάρος, η τσάντα διαθέτει αφρώδη πλάτη (πολύ καλή), τα λουριά για τις μασχάλες (καλά έως πολύ καλά), την κάτω ζώνη (η οποία είναι απλώς ιμάντες χωρίς τα βοηθητικά που έχουν τα ορειβατικά σακίδια και τα μεικτής χρήσης backpacks) και ιμάντες στήθους με κλιπς.
Προσπάθησα όμως να κουβαλήσω 10-11 κιλά για μεγάλες αποστάσεις ή για πολύ ώρα. Διαπιστώσεις:
Η τσάντα έχει μεγάλο όγκο, άρα είμαι δυσκίνητος για να μπαινοβγαίνω στα καταστήματα και η ασφάλεια του καταστήματος με θέτει υπό παρακολούθηση (όλοι μιλούν στον ασύρματο από όπου περνώ, χωρίς καμιά εξαίρεση). Σε αξιοθέατα δύσκολα μπαίνεις. Πάντως δεν δημιουργεί τάσεις ανισορροπίας, στέκεται καλά. Το βάρος είναι καλά ζυγισμένο και η σχεδίαση της τσάντας ικανοποιητική.
Για περπάτημα 1,5-2 ωρών σε ευθείες, ανηφοροκατηφόρες (αλλά όχι αναρρίχηση) η κούραση δεν είναι σημαντική, λογική θα έλεγα. Καταπόνηση δεν υπάρχει ούτε στη μέση (έχω όμως πολύ δυνατή μέση), ούτε στην πλάτη, ούτε στα πόδια. Ίσως στο στήθος αν έχει κάποιος πολύ σφιχτά τα λουριά.
Τα λουριά;;; ναι, τα λουριά. Εδώ έχουμε πρόβλημα. όταν φορά κανείς απλώς την τσάντα στην πλάτη γέρνει μπροστά (φυσιολογικό), αλλά νιώθει ανασφάλεια ότι η τσάντα μπορεί να γυρίσει ή να τον γυρίσει σε ένα σοβαρό παραπάτημα (π.χ. σε βράχια). Όμως το βάρος είναι καλά ζυγισμένο. Αν δέσει την κάτω ζώνη (της κοιλιάς) που θυμίζω ότι είναι μόνο ιμάντες χωρίς ενισχύσεις στα πλάγια, θα ανακαλύψει ότι μετατοπίζει το βάρος προς τα κάτω και πίσω. Προσωπικά δεν έχω συνηθίσει τέτοιο ζύγισμα βάρους πάνω μου και με καθυστερεί στο περπάτημα και με απασχολεί. Μια προσπάθεια να δέσω και τα κλιπς στο στήθος για να φέρω και πάλι μπροστά το βάρος μου έδειξε ότι μετά από λίγη ώρα θα είχα δυσφορία στην αναπνοή, άρα τα αφήνω ανοιχτά.
Η αφρώδης πλάτη είναι καλή προς άριστη, αλλά όχι συγκρίσιμη με τα καλά ορειβατικά σακίδια. Πάντως δεν είμαι ο μέσος κριτής σε αυτό το θέμα, καθώς ιδρώνω πάρα πολύ από φυσικού μου και ταλαιπωρώ εξαιρετικά τον εξοπλισμό μου το καλοκαίρι, αλλά έχω δυνατή μέση, άρα η καταπόνηση της πλάτης είναι μικρότερη.
Τελικές εντυπώσεις μετά από 2 χρόνια και αρκετή χρήση σε διάφορες συνθήκες;;;
Μάλλον καλές έως πολύ καλές.
Είναι η ιδανική τσάντα για μένα;;;
Σίγουρα όχι.
Θα πάρω άλλη;;;
Μάλλον όχι.
Πώς συγκρίνεται με άλλα backpacks;
Δεν ξέρω, δεν είχα άλλη παρόμοια τσάντα και μάλλον δεν θα αποκτήσω. Πάντως τη χρησιμοποιώ κανονικά όταν βγαίνω για φωτογράφηση μόνος μου ή με άλλο άτομο για παρέα και περπάτημα. Θα την έπαιρνα και για μια διανυκτέρευση. Αλλά για μεγάλες πορείες που χρειάζονται κι άλλα πράγματα (π.χ.ανάβαση στον Όλυμπο ή περιήγηση στο Άγιο Όρος) συνεχίζω να χρησιμοποιώ το ορειβατικό μου σακίδιο και να βάζω τα φωτογραφικά (σύνολο όχι πάνω από 5 κιλά) σε θήκες και τον τηλεφακό τυλιγμένο σε πετσετούλα.
Τί θα ήθελα να αλλάξει στη συγκεκριμένη τσάντα;
Να προστεθεί ένα δίχτυ εξωτερικό για ένα μπουκάλι και οι ιμάντες της κοιλιάς να αντικατασταθούν από ενισχυτικά μέσης (κανονική ζώνη) η οποία να μπορεί να αφαιρεθεί (στερέωση με κλιπς) όταν δεν υπάρχει η ανάγκη για μεγάλη πορεία.
Αυτά......
Και τώρα ερωτήσεις.