Προτάσεις για ηχεία βάσης

lxar

AVClub Enthusiast
5 September 2010
709
Λόγω ανεπανόρθωτου μπουμαρίσματος στο δωμάτιό μου αποφάσισα να πάω σε ηχείο βάσης. Προσφάτως άκουσα τα ηχεία μου, τα centi της Geometric Harmony σε άλλους χώρους και ήταν σαν να ακούω άλλο ηχείο. Τόσο που άρχισα να ξανασκέφτομαι το να τα δώσω ή να πάρω έναν κασμά και να περιποιηθώ το δωμάτιο...Δυστυχώς έχω προβληματικό χώρο, με τη θέση ακρόασης κολλημένη στον τοίχο, ένα τυπικό υπνοδωμάτιο. Το σχέδιο μετακόμισης αναβάλλεται, ελπίζω όχι επί μακρόν και θα ήθελα τις γνώμες σας για ένα ηχείο να συντροφέψει το κορίτσι μου, τη Bianka. ( σχετικά με τον ενισχυτή μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/106050-Made-in-Greece-my-name-is-Bianka-Bianka-Centi

Aκούσματα οτιδήποτε εκτός από λαϊκά και βαριά μέταλ του...νεκροταφείου. Προτιμήσεις σε αέρινες γυναικείες φωνές, ορχηστρικά με σόλο οργάνων. Αγάπη για μεγάλη σκηνή. Ιδιοτροπία ο χώρος όπως είπαμε.
Οι μέχρι τώρα σκέψεις μου περιλάμβαναν είτε τα 19 είτε τα 40 της ATC λόγω κλειστής καμπίνας και σφιχτού μπάσου.Τα 40άρια είναι μεν δαπέδου αλλά έδεσαν πολύ καλά με τον ενισχυτή μου σε παλιότερο άκουσμα. Στην έκθεση μολύνθηκα από τον ιό των Neat Ultimatum XLS και αργότερα στην Soundgallery των momentum 3i που με εντυπωσίασαν. Σημειώνω πως άκουσα τα momentum 3i τόσο με τον δικό μου ενισχυτή όσο και με τον περιβόητο LFD mk IV θαρρώ. Τρισδιάστατα, πολύ γλυκόηχα πρίμα και ένα πρωτόγνωρο χαμηλό. Και τί εννοώ; Δεν ένιωθες τον χώρο να φορτίζεται, ο αέρας του χώρου ήταν αδρανής. Παρόλαυτα το ηχείο απέδιδε χαμηλό γρήγορο και ωραίο.
Κόστος γύρω στο χιλιάρικο ας πούμε.

Φίλε τα ηχεία που σου άρεσαν είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας απο το budget σου.
Μήπως να μας έδινες λίγο περισσότερες πληροφορίες για αυτό που προσέχεις στον ήχο καθώς και τα γούστα σου?

Ένα υπνοδωμάτιο με τις μικρές διαστάσεις του και τα επιπλέον έπιπλα (κρεβάτι για παράδειγμα) θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αυτό που ακούς, έτσι κι αλλιώς... να είσαι σίγουρος.
Γνώμη μου είναι να πας σε μικρή καμπίνα (να μην φορτίσει το χώρο υπερβολικά) και μαζεμένο στις υψηλές (για να μην σε κουράσουν οι ανακλάσεις στου τοίχους που σκληραίνουν τον ήχο)

Περισσότερα αφού μας πεις σε τι δίνεις έμφαση (ανάλυση, γαλαντόμο σε κάποιο μέρος του ηχητικού φάσματος κτλ).

ps Nα υποθέσω ότι δεν θα ασχοληθείς με μετρήσεις και φροντίδα του χώρου?

Ευχαριστώ για τις αρχικές συμβουλές. Οι περιπτώσεις που ανέφερα είναι σαν ηχητική ταυτότητα των ηχείων. Δυστυχώς υπάρχει κρεβάτι στο χώρο. Πίσω από τα ηχεία υπάρχει κουρτίνα και ενδεχομένως να γίνει μια μικρή παρέμβαση στους τοίχους όπως το σκέφτομαι. Για μετρήσεις κτλ δεν νομίζω πως αξίζει σε ένα δωματιάκι που ούτως ή άλλως είναι προσωρινή λύση. Η ανάλυση καλοδεχούμενη. Δεν μπορώ τα τσιριχτά πρίμα. Πχ στην έκθεση φέτος τα Scala Utopia με το εντυπωσιακό tweeter βηρυλίου εμένα με κούρασαν.

Έχω και εγώ ένα σύστημα σε μικρό χώρο (12τμ) με κρεβάτι και επίσης δεν αντέχω τις σκληράδες και τσιρίδες. Νομίζω ότι για τις εντάσεις που ακούω έχω καταφέρει να μην με ενοχλεί.
Δεν έχω προλάβει να ακούσω την bianka (είμαι σίγουρος ότι είναι overkill για το χώρο, οπότε εδώ έχεις μια στέρεα βάση), θαρρώ πως με ένα ζευγάρι μικρής καμπίνας, γούφερ 5-6 ίντσες, γλυκόηχο χαρακτήρα (έμφαση στις μεσαίες) μπορείς να πάρεις καλό αποτέλεσμα. Θέλει σίγουρα και κάποια φροντίδα στο χώρο. Κυρίως οι πρώτες ανακλάσεις αλλά και κάποιους διαχίτες και παγίδες στις σωστές θέσεις ώστε να πάρεις το μέγιστο καλό αποτέλεσμα (αν δεν έχεις δυνατότητα μετρήσεων δοκίμασε τόνους / συχνότητες και αναλόγως συμπεριφοράς του χώρου παίξε με τα υπάρχοντα υλικά του σπιτιού... μαξιλάρια, αυγοθήκες κτλ

Μοντέλα ας μην πω γιατί είναι μεγάλο το ρίσκο και σίγουρα υποκειμενική η κρίση. Καλύτερα να προσπαθήσεις να ακούσεις και κρίνεις μόνος σου.
Μιας και είσαι πάντως σε μεταβατικό στάδιο μη ξοδευτείς γιατί το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο.

Συμφωνώ απόλυτα σε όλα. Η Bianka είναι overkill αφού όχι μόνο δεν υστερούσε σε σχέση με τον LFD αλλά στα όργανα ήταν πιο γεμάτη. Στις Σέρρες δύσκολο να κάνω ακροάσεις, πέρα απ όσες έκανα στην έκθεση με το περιορισμένο του πράγματος οπότε ίσως κάποια μοντέλα να ταν καλό έναυσμα συζήτησης μια και είστε με παρόμοιο συστημα

Ο ήχος των Spendor δεν μπορώ να πω πως μου άρεσε. Φουσκωμένες μεσαίες αλλά στα άκρα όχι στα γούστα μου. Ευχαριστώ πάντως! Το Harbeth φαίνεται πιο ενδιαφέρον

Ενδεικτικά από 500-1000

- με έμφαση στην ανάλυση Leema Xero, KEF LS50
- πιο "pop": Dynaudio (κάποιο απο τα μικρά DM2/6 ή Χ-12), Dali menuet, AF Yara II
- μπασάτο και πιο "envolved" SF Toy.

ίσως και το neat motive 3 (δεν τα έχω ακούσει, αλλά μιας και σου άρεσε ο ήχος της εταιρείας...)

Θα έκλεινα περισσότερο στα toy, για τα δικά μου γούστα πάντα... και εφόσον τοποθετηθούν σωστά (όχι κολλητά στον τοίχο)

Ο ήχος των Spendor δεν μπορώ να πω πως μου άρεσε. Φουσκωμένες μεσαίες αλλά στα άκρα όχι στα γούστα μου....
Χμμ .. μάλλον δεν συμφωνούμε!!
Οπως και να έχει άκου οπωσδηποτε τα Harbeth!!!

Παρακαλώ!!!
Καλή συνέχεια!!

Δεν θυμάμαι ποιό Spendor άκουσα αλλά αυτή την εντύπωση αποκόμισα. Τα Leema ναι, νομίζω ειναι καλή περίπτωση.Και στην έκθεση τα λίγο μεγαλύτερο Xone ήταν του γούστου μου. Τα LS50 είναι επίσης ενδιαφέροντα, μήπως είναι πολύ μονιτορέ; Άραγε υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη;

Re: Απάντηση: Re: Προτάσεις για ηχεία βάσης

Μιχάλη μου δεν είναι λίγο ακριβά αυτά για το budget του φίλου μας και μάλιστα για ακρόαση σε υπνοδωμάτιο?
Ναι Νίκο δεν έχεις άδικο ομολογώ πως δεν έχω λάβει υπ' όψην μου το μπατζετ.. αλλά απο την άλλη ο ίδιος αναφέρθηκε σε ATC 40 & 19 οπότε του πρότεινα μικρά κλειστά ηχεία που 99% δεν θα δημιουργήσουν θέμα στον χώρο του απο τη μια -εδω τα 2/3 μου δεν διμιουργουν θεμα στον δικό μου χωρο που ειναι περιπου οσο και ο χωρος του lxar- και που σαφως μπορουν να μεινουν και αργότερα γιατι ναι μεν μικρά αλλά απολύτως σοβαρά ηχεία!!!

Νομίζω πως τα ανέφερε για να πάρουμε μια ιδέα για τις προτιμήσεις του περισσότερο.:2thumb22sup:
Βέβαια με τις δυσκολίες της εποχής τρέχουν καλές ευκαιρίες και στα μτχ, οπότε και αυτές οι προτάσεις καλό είναι να εξετάζονται αν ενδιαφέρεται ο φίλος μας βέβαια.

Είναι κρίμα που δεν έχει πρόσβαση σε ακρόαση. Τώρα θυμήθηκα ότι είναι στις Σέρρες.

imo πολύ δύσκολη απόφαση.
:chinscratch: Ίσως να είναι προτιμότερο να μετριάσει το ρίσκο με κάτι οικονομικό/μτχ για να έχει την επιλογή της αλλαγής χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση.
Προσωπικά πήγα σε οικονομικό σύστημα nad326 και dali zensor1.
Yποχωρήσεις και συμβιβασμοί σε πολλά (ένταση, χαμηλές, εικόνα), αλλά όταν έβαλα τα σαφώς καλύτερα lynx στο χώρο, είπα "ο θεός με φύλαξε και δεν τα έσκασα..." :nounder:

Εχω τα Sonus Faber Toy, ειχα και τα Leema Xero που ενεφερε ο Νικος παραπανω.
Και τα δυο παρα πολυ καλα, σε μια γραμμη:

"Bαθυτερα" τα xero, ποιο "γλυκα" τα Toy.