Αν αντεληφθην καλώς,επικαλείσαι το placebo.Το placebo όμως επιδρά μόνον όταν κάποιος έχει προδιάθεση γι αυτό.
Δεν ξέρω πως κάνανε δοκιμές οι φίλοι σου και δεν μπορώ να σου πω εάν αυτό είναι το θέμα. Από την άλλη, μπορώ επίσης να σου παραθέσω πείραμα με διακεκριμένους μουσικούς που τους βάλανε να ακούσουν μουσική από Stradivarius και από άλλα βιολιά, χωρίς φυσικά να ξέρουν ποιο είναι ποιο, και δεν μπορούσανε να καταλάβουν την διαφορά ή βγάλανε τα άλλα βιολιά καλύτερα.
Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουν διαφορά όταν ακούνε με ένα καλώδιο ήχου πανάκριβο, καθώς και ακόμα με καλώδια ρεύματος πανάκριβα.
Σε όλα τα παραπάνω όμως, μιλάμε για αναλογικό. Φυσικά και υπάρχει διαφορά, έστω και απειροελάχιστη, αλλά σε αναλογικό. Εκεί, δεν θα σου πω γιατί έδωσες €2000 για μια βελόνα βινυλίου, το καταλαβαίνω για αυτούς που έχουν το αυτί.
Όπως και εγώ, δίνω τα λεφτά μου σε ακριβές τηλεοράσεις και προβολείς, γιατί αυτό βλέπω και θεωρώ ότι η μετατροπή της εικόνας που έρχεται στα μάτια μου, είναι άλλη.
Σε αυτή όμως, όπως και στην δική σου περίπτωση, μιλάς για ψηφιακό αρχείο. Έχει μια ποιότητα η οποία δεν αλλάζει στην μεταφορά, με κανένα τρόπο, αφού είναι digital. Εκεί που θα αλλάξει, είναι στην μετατροπή του DAC και ότι άλλο έρχεται μετά το DAC. Στην χειρότερη περίπτωση, εάν μιλάμε για streaming, να χαθούν πακέτα προς τον router και να έχεις διακοπές. Άλλο ήχο όμως, δεν μπορεί να έχεις.
Το ίδιο και με εμένα στην εικόνα. Εάν το κατεβάζω από το streaming του Netflix, δεν θα έχω ποτέ την ίδια ποιότητα με να το βλέπω τοπικά από αρχείο στο NAS μου. Και επειδή έχω αρχεία 70-80GB ταινίες, ναι, δεν παίζω με WiFi ή 100άρα. Ακόμα και να το έκανα όμως, η εικόνα δεν θα άλλαζε. Θα είχα κοψίματα ή κολλήματα λόγω αργοπορίας της πληροφορίας να φτάσει στο μηχάνημα. Όταν όμως φτάσει, θα είναι ακριβώς η ίδια ότι και εάν χρησιμοποιήσω να την στείλω. Γιατί είναι ψηφιακή.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Εάν πιστεύεις ότι αξίζει να δώσεις €250 για ένα καλώδιο ethernet 1 μέτρου, και θα σου κάνει την διαφορά, φυσικά και να το κάνεις και να είσαι χαρούμενος. Κανείς δεν θα σου πει τι να κάνεις. Εάν όμως, δεν έχεις διαπιστώσει ο ίδιος την υποτιθέμενη διαφορά, αλλά βασίζεσαι στα λεγόμενα άλλων, θα σου συνιστούσα να τα ξοδέψεις αλλού.
Είμαι 50 χρονών και δουλεύω στην πληροφορική από τα 17. Έχω δει όλες τις τεχνολογίες, και έκανα rip CD σε 1x CD-player σε άθλια για σήμερα ποιότητα mp3. Εάν μπορώ να πω ένα πράγμα σε αυτή την ζωή, είναι ότι το ψηφιακό σήμα, δεν επηρεάζεται σε ποιότητα απόδοσης. Ότι στείλει η πηγή, αυτό θα έρθει. Ότι χαθεί για οποιοδήποτε λόγο, θα είναι μέρος όχι ποιότητα.