ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ DAC

Ουπς, δεν πρόσεξα ότι ήταν άλλο μοντέλο...:blush:

Δεν έχεις κι άδικο για το USB...

Απ' ό,τι μου είχε πει κι ο Θέμης ο Ζαφειρόπουλος στην έκθεση (κρίμα που δε βρήκα το χρονο να ξαναπεράσω μια βόλτα), η USB υποστηρίζει μέχρι 24/96, τη στιγμή που η Firewire πάει και μέχρι 24/192 στα αρχεία υψηλής ανάλυσης.

Μπήκα στον πειρασμό και πήρα αυτό

http://www.playstereo.com/product_info.php?cPath=42&products_id=685

το οποίο το περιμένω από βδομάδα οπότε και θα σας πω εντυπώσεις. Βασικά θα παίξει σε συνδυασμό με laptop και flac αρχεία αλλά θα γίνουν και οι απαραίτητες δοκιμές με το 50άρι.

Είναι ίδιο με αυτό εδώ.Είναι φτιαγμένο με βάση τα τσιπάκια της Crystal αλλά και τα OPAMPS του είναι λίγο παλιά.
Αυτή η υλοποίηση με τσιπάκια της ΒΒ είναι πιο σύγχρονη και με καλύτερα OPAMPS.

Είναι ίδιο με αυτό εδώ.Είναι φτιαγμένο με βάση τα τσιπάκια της Crystal αλλά και τα OPAMPS του είναι λίγο παλιά.
Αυτή η υλοποίηση με τσιπάκια της ΒΒ είναι πιο σύγχρονη και με καλύτερα OPAMPS.

Ίσως να έχεις δίκιο αλλά κοίταξα να είμαι πρακτικός και στο θέμα εισόδων-εξόδων, να μην περιορίζομαι μόνο στο USB.

Και μια ερωτηση: Αν συνδεσω μια τετοια συσκευη μεταξυ του DVD/CD και του ενισχυτη μου θα εχω καλυτερη αποδοση στον ηχο με τα απλα cd του εμποριου η θελω και αλλου τυπου cd, και αν ειναι ετσι κυκλοφορουν τετοια?

Αν συνδέσεις ένα εξωτερικό DAC (όχι interface για μετατροπή USB σε SPDIF) μεταξύ του cd και του ενισχυτή σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρεις καλύτερο ήχο από αυτόν που έχεις τώρα. Εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του cd που έχεις τώρα.

Ακουω απο το dvd Samsung HD 850 DVD Player με οπτικη συνδεση με τον Yamaha Av-1500.Θα εχω καποια βελτιωση?

Dac εχει και ο ενισχυτης και το Dvd και με ποιο τροπο χρησιμοποιουμε το ενα η το αλλο? Χρειαζεται διαφοροποιηση στις συνδεσεις? Ποιο συνηθως εθναι καλυτερο?

Απάντηση: Re: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ DAC

Dac εχει και ο ενισχυτης και το Dvd και με ποιο τροπο χρησιμοποιουμε το ενα η το αλλο? Χρειαζεται διαφοροποιηση στις συνδεσεις? Ποιο συνηθως εθναι καλυτερο?

οπως τα λες και τα δυο εχουν ντακ και αναλογα την συνδεση που θα κανεις παιζει και το αντιστοιχο ντακ,δηλαδη αν η συνδεση σου ειναι ψηφιακη ακους το ντακ του ενισχυτη,ενω αν ειναι αναλογικη,τοτε ακους το ντακ του πλειερ.
Τωρα το ποιο ειναι καλυτερο,εσυ πρεπει να μας πεις δοκιμαζοντας και τα δυο;)

Με την αναλογικη συνδεση ομως χανω το πολυκαναλο σε dvd η μπορω να εχω και τις δυο συνδεσεις ταυτοχρονα?

Εκτος αν το DVD εχει επιλογη για τον ηχο μονο σε μια εξοδο (οποια επιλεξεις) τοτε μπορεις να εχεις και τα δυο και να κανεις και συγκρισεις.

Μπήκα στον πειρασμό και πήρα αυτό

http://www.playstereo.com/product_info.php?cPath=42&products_id=685

το οποίο το περιμένω από βδομάδα οπότε και θα σας πω εντυπώσεις. Βασικά θα παίξει σε συνδυασμό με laptop και flac αρχεία αλλά θα γίνουν και οι απαραίτητες δοκιμές με το 50άρι.

Λοιπόν χθες γίνανε οι πρώτες δοκιμές του νέου DAC με τα εξής πρώτα αποτελέσματα.
(Φυσικά και) ο ήχος του laptop ανέβηκε κατακόρυφα επιβεβαιώνοντας ότι η αναλογική έξοδος δεν είναι της προκοπής. Παρόμοιο test έγινε και με το desktop το οποίο διαθέτει σαφώς καλύτερη κάρτα ήχου από το laptop αλλά και εκεί η διαφορά ήταν εμφανής ακόμα και στη γυναίκα μου που έχει τρελό αυτί (ως μουσικός) αλλά παραμένει (ευτυχώς για εμένα) φανατικός οπαδός τους σκεπτικισμού.
Ο ήχος λοιπόν καθάρισε και απέκτησε διαφάνεια, οι νότες ήταν πιο σαφείς και τα όργανα απέκτησαν πολύ πιο καθαρό άκουσμα και "ηχητική ταυτότητα". Η εικόνα απέκτησε λίγο περισσότερο βάθος χωρίς όμως να χάνεται στο υπερπέραν. Η όλη αλυσίδα έγινε πολύ πιο αποκαλυπτική, βγάζοντας στη φόρα και τα κακά mp3 και τις κακές μετατροπές, και τις κακές αρχικές ηχογραφήσεις που είτε έγιναν flac είτε το τελειότερο αρχείο, δεν έπαψαν να είναι κακές ηχογραφήσεις. Αυτά όλα βέβαια "κόστισαν" κάτι καθώς "λέπτυναν" λίγο οι ήχοι, έχασαν λίγο σε σώμα. Δεν θα έλεγα ότι με ενόχλησε αλλά αν κάποιοι δεν προτιμάνε την καθαρότητα αλλά θέλουν περισσότερο "όγκο" τότε ίσως δυσαρεστηθούν (συγκριτικά με άλλα DAC όχι σε σχέση με τον υπολογιστή).

Άφησα τελευταία τη δοκιμή με το 50άρι γιατί εξεπλάγην και πάλι. Είναι το τρίτο DAC που δοκιμάζεται με το 50άρι με το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει (ακουστή) βελτίωση σε κάνενα μα κανένα σημείο. Τίποτα που να δικαιολογεί την απαίτηση αναβάθμισης του μετατροπέα προς μεγάλη μου τέρψη. Το ίδιο ισχύει και για την "οπτική" σύνδεση η οποία δεν είναι και πρακτική.

Τελικό συμπέρασμα, το εν λόγω DAC θα παραμείνει ως κρίκος στην αλυσίδα μετά το laptop που αποτελεί τη δεύτερη, συμπληρωματική πηγή παίζοντας αποκλειστικά flac (όπως μέχρι τώρα) με ικανοποιητικό αποτέλεσμα και κόστος 130 .

ΥΓ. Τα IC (DAC-Pre) που χρησιμοποιούνται είναι τα QED Qunex2 ενώ το ψηφιακό ήταν της Monster το Interlink Datalink 100.

Last edited:
Ισχυει οτι απο usb ολα τα dac ανεβαζουν μεχρι 96khz λογω περιορισμου που θετει το bandwith του usb ?

Δεν είμαι σίγουρος ότι οφείλεται στο bandwidth (και όχι στα επιμέρους εσωτερικά). Αλλά ισχύει για τα περισσότερα αντίστοιχα προϊόντα.