Προτάσεις για όλες τις συμφωνίες του Mahler

Απάντηση: Re: προτάσεις για όλες τις συμφωνίες του Mahler

Όπως βλέπω κλίνεις προς παλιότερες χρονικά προσεγγίσεις των έργων αυτών.

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.

Έχει μεγάλη σημασία για μένα ο ερμηνευτής να έχει ζήσει και δημιουργήσει στο κλίμα της Βιέννης ή του Βερολίνου του Α' Π.Π. και του μεσοπολέμου. Να μη γνωρίζει για τον Κλιμτ ή τον Κοκόσκα π.χ., μόνο από τις εγκυκλοπαίδειες. Να έχει ακούσει τον Μάλερ να διευθύνει ή ακόμη περισσότερο, να έχει τιμηθεί με τη φιλία του.

Δε λέω φυσικά πως το δικαίωμα στην ερμηνεία πρέπει να σβήσει με τους συγκεκριμένους ερμηνευτές, αλλά έχουμε το μοναδικό προνόμιο να τους έχουμε διασώσει σε ηχογραφήσεις όχι απαραίτητα κακές. Τη δεκαετία του εξήντα και του εβδομήντα έχουν γίνει θαυμάσιες ηχογραφήσεις, που με καλύπτουν απόλυτα.

Από 'κει και μετά, η ζωή φυσικά συνεχίζεται, με θαυμάσιους μουσικούς, ορισμένοι εκ των οποίων και ψαγμένοι νεωτεριστές, όπως π.χ. ο Μπουλέζ. Καλό ταξίδι! -bye-

Re: προτάσεις για όλες τις συμφωνίες του Mahler

Καταρχήν να παραθέσω κάποια λινκς για την περίπτωση που δεν τα έχεις ήδη βρει:
http://www.mahlersociety.org/
http://turing.cs.camosun.bc.ca:8080/Mahler
http://www.mahlerarchives.net/
http://gustavmahler.net.free.fr/

Ειδικότερα, στο τελευταίο βρίσκονται οι αναλυτικότατες απόψεις του γκουρού Henry-Louis de La Grange, και κυρίως όλες οι εκτελέσεις της κάθε συμφωνίας μέχρι το 2006. Παρότι το σάιτ είναι στην γαλλική είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον λόγο αυτό, ενώ οι αντίστοιχες μεταφράσεις μπορούν να βρεθούν στο
http://www.andante.com/profiles/Mahler/daslied.cfm.

Τα παραπάνω μαζί με τις εκτενέστατες αναλύσεις του Tony Duggan αποτελούν υπεραρκετές αναφορές για μιά ζωή.

Για να ακολουθήσω την δομή της απαντήσεως του Σπύρου, η δική μου σειρά (όσο είναι δυνατόν, καθώς μέσα στα χρόνια συνήθως μεταβάλλεται, αν και πλέον ψιλοπαγιώνεται) προτίμησης των συμφωνικών έργων του Μάλερ έχει ως ακολούθως:

5η, τραγούδι της γης, 2η, 9η, 7η, 4η, 3η, 6η, 1η, 10η.

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταννοήσω και να εισέλθω στον κόσμο της 8ης.

Τώρα, επειδή και γω πάντα ήθελα κάποιες καλές (χαιφιντελικώς σπίκιν) ηχογραφήσεις να σου προτείνω τα παρακάτω:

1η: Πέραν των προτάσεων με Βάλτερ, εξαιρετική εκτέλεση αλλά και ηχογράφηση βρίσκεις στην Hungaroton με τον Φίσερ. Έχω και κάτι Μέτα, Σόλτι, κλπ. αλλά δεν μου λένε τίποτε.

2η: Κλέμπερερ, όπως είπαν και οι άλλοι, για ποιότητα ερμηνείας. Εξαιρετικός και ο Κιούμπελικμε με βαυαρία και πολύ καλύτερη η ηχογράφηση.
Αξιοπρεπέστατη ερμηνεία και ε-ξαι-ρε-τι-κή ηχογράφηση, του Λίττον στην Delos.

3η: Χορενστάιν ύμπερ άλλες. Ωστόσο, εξαιρετική ερμνηνεία και υπέροχη εγγραφή και με Μπουλέζ και DG.

4η: Οπως είχα γράψει στο αντίστοιχο τόπικ, θεωρώ ότι η άκρως γρήγορη και 'παιγνιώδης' ανάγωση του Σόλτι στην Ντέκα ταιριάζει στο έργο. ¨Εχω και Τσελ, πολύ ισορροπημένη αλλά δεν με έλκει. Στην προσπάθεια για κάτι πιο χαι -φαι πήρα και Σαιγύ του 99, αλλά δεν με κάλυψε. Υπάρχει και δω Λίττον στην Δήλος αλλά δεν το έχω ακούσει. Επίσης καλή εγγραφή ο Ζάντερ στην τελάρκ, αλλά ο τύπος είναι πολύ ιδιοσυγκρασιακός, ακούς πιό πολύ αυτόν παρά τον Μάλερ.

5η: Όπως έγραψα στο σχετικό τόπικ, Μπαρσάι. Και εκτέλεση και ηχογράφηση. Ισχύουν βέβαια απολύτως όλα τα σχόλια των άλλων παιδιών για Βάλτερ, Μπαρμπιρόλι, κλπ. .

6η: Τελευταίος Αμπάντο με Βερολίνο. Εξαίρετος και στους δύο τομείς. Ο Ζάντερ στην Τελάρκ επίσης καλός καθώς η συμφωνία αυτή (ιδιαίτερα το πρώτο μέρος ) ταιριάζει στο 'θυελλώδες' στυλ του.

7η: Ως ανωτέρω (για Αμπάντο).

8η: Έχω τελάρκ για λόγους χάι φάι με ούτε θυμάμαι ποιόν. Ποτέ δεν ολοκλήρωσα την ακρόαση. Έχω και ένα παλιό βινύλιο με Μητρόπουλο, ίσως το ίδιο με τον In(). Δεν είμαι ο πλέον σχετικός για να συνεισφέρω στην 8η.

9η: Προκρίνω Μπαρμπιρόλι, εξαιρετικός ο πολύ 'αργός' Χορενστάιν, από ηχογράφηση τελευταίος Αμπάντο. Αδυνατώ να καταλάβω τους φίλους που
συμπαθούν την 'τηλεοπτικής δραματικής' εκτέλεση του Φον. Ωστόσο είναι εξαιρετική η ηχογράφηση της.

Τραγούδι της γης: Πιστεύω να έχεις διαβάσει την γνώμη μου για Φέρριερ - Βάλτερ. Είναι η μοναδική περίπτωση, όπου αδυνατώ να ακούσω το 'Abschied ' σε οιαδήποτε άλλη εκτέλεση όσο χαι -φαι και αν είναι. Είναι η μοναδική περίπτωση, που στην ζωή μου σηκώθηκα από την θέση μου και γιουχάισα χονδρή αμερικανίδα μεσόφωνο, καθώς αδυνατούσα να καταννοήσω το 'αποστασιοποιημένο' της ερμηνείας /παρουσίας της. Εντάξει, δεν απαιτούσα να βάλει και τα κλάμματα (όπως έπρεπε/ πρέπει) αλλά 'τρεις λαλούν και δυό χορεύουν' στυλ, ποτέ.

10η: Μπαρσάι.

Last edited:

αυτόν εννοούσα

δεν θυμάμαι πως μου έχει κολλήσει το Σαϊγύ.

είσαι σίγουρος ;

Απάντηση: προτάσεις για όλες τις συμφωνίες του Mahler

το h στην ιταλική , χρησιμεύι μόνον για να μετατρέπει το τσ (c) σε κ ( ch ) και το τζ ( g) σε γκ (gh)

το h στην ιταλική , χρησιμεύι μόνον για να μετατρέπει το τσ (c) σε κ ( ch )

Κάϊλι λοιπόν. Σαϊγύ είναι Γαλλικό - καμία σχέση.
ο Ντοκ, όλο δεν του αρέσει ο Μάλερ, κι όλο μπαινοβγαίνει στα threads. ;)
Λαγός τη φτέρη έσειε...:D

ο Ντοκ, όλο δεν του αρέσει ο Μάλερ, κι όλο μπαινοβγαίνει στα threads. ;)
Λαγός τη φτέρη έσειε...:D
...κακό της κεφαλής του ( αμα αγοράσει ) . Αλλά σε μιά τέτοια περίπτωση θα πάρω την 8η που δεν αρέσει στον κατ' εξοχήν Μαλερικό , εδώ μέσα-bye-

Σου έχω, επανειλημμένα, προτείνει να πάρεις την δεύτερη, η οποία θεωρώ ότι ταιριάζει στο progressive ύφος σου...

Αγαπητέ Δημοκηδή σε ευχαριστώ και σένα για τις προτάσεις σου (και με κριτήρια ηχογράφησης) και για τα Links (2-3 από αυτά δεν τα είχα βρει και πράγματι περιέχουν αναφορές για μια ζωή!).
Συνεχίζω τη μελέτη και βέβαια θα ενημερώσω για το που θα ριφθεί ο κύβος (οι κύβοι μάλλον)...
:smile:

γκουντ λακ,

εάν θέλεις δοκιμές με αντ. ασφαλείας εδώ είμαστε.

Απάντηση: Re: προτάσεις για όλες τις συμφωνίες του Mahler

.......
...........

..........

8η: Έχω τελάρκ για λόγους χάι φάι με ούτε θυμάμαι ποιόν. Ποτέ δεν ολοκλήρωσα την ακρόαση. Έχω και ένα παλιό βινύλιο με Μητρόπουλο, ίσως το ίδιο με τον In(). Δεν είμαι ο πλέον σχετικός για να συνεισφέρω στην 8η.

Μάλλον με τον Robert Shaw και την Atlanda SO & Chorus την έχεις. Από ότι βλέπω εδώ στο οπισθόφυλλο, εκτός από αυτούς , συμμετέχει και ...μεγάααλο μέρος της πολιτείας της Ατλάντα καθώς και ένα σημαντικό μέρος της πολιτείας του Οχάιο και της Φλόριντα. Να μην ξεχάσω και κάποιους από το Τάμπα Μπέυ. Που στην ευχή είναι αυτό;

Πραγματικά αυτή η συμφωνία μπορεί να κάνει κάποιον που δεν πολυακούει κλασική να φύγει τρέχοντας με μεγάλα πηδήματα. Προτείνεται οπωσδήποτε στον Ντοκ ο οποίος μπορεί να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να μας καραφλιάσει όλους!:afro:

Όσο για μένα που είμαι αρχάριος στον Μάλερ και μόνο με την 1η έχω μια καλή επαφή, άντε και λίγο με την δεύτερη... η 8η αποτελεί ένα βαρύ μπερδεμένο κουβάρι που δεν ξέρω από που να το πιάσω και να αρχίσω να το ξετυλίγω.:frusty:.

Τις έχω και τις τρεις σε Τέλαρκ. Δεν έχω ακούσει άλλες εκτελέσεις και έτσι δεν μπορώ να συγκρίνω.
Την 1η με Slatkin και Saint Louis SO. Καλή! Και χαιφιντελάδικη. Την αποζητώ μια στο τόσο...

Την 2η πάλι με Slatkin και Saint Louis SO. Συνδράμουν η συμφωνική χορωδία του Saint Louis και οι Battle-Forrester. Μάλλον εξίσου καλή.

Έχω παραλάβει πρόσφατα και την 6η με Αbbado DG Πολύ καλή ηχογράφηση που δεν υστερεί από τις προηγούμενες. Για το περιεχόμενο είναι νωρίς ακόμα να πω κάτι.

Την 1η μαζί με τα τραγούδια του Οδοιπόρου τα άκουσα ζωντανά το 2003 ή 04 στην Θεσσαλονίκη. Μπορεί οι ερμηνείες να μην έφταναν αυτές των ηχογραφήσεων αλλά το ζωντανό έχει άλλη ομορφιά και δύναμη. Ήταν όμορφη βραδιά.

Η Τάμπα Μπέι είναι στη Φλόριδα. Με τόσους εκτελεστές που χρειάζεται η 8η τι άλλο να κάνει κανείς;

Σε διπλό cd προσφορά από την DG έχω αγοράσει 1η, 5η και τραγούδια του οδοιπόρου με Bernstein (η τελευατία του ηχογράφηση). Είναι καλή ευκαιρία.

Προσπαθώντας να προχωρήσω λίγο με τον Mahler, μετα την 2η και την 5η, είπα να ασχοληθώ με την 3η. Δεν ξέρω γιατι μου κόλλησε η 3η...ίσως γιατι είναι αρκετά μεγάλη σε διάρκεια(περίπου 90-100 λεπτά) και ιδιόμορφη, τοσο οργανικά όσο και στη δομή της. Τέλοσπάντων... Φλερτάρω μια εκτέλεση του Κοndrachine σε βινύλιο της Melodiya(μάλλον γιατι τελευταια μ' επιασε λόξα με τα βινύλια...). Τι λέτε; :) Επίσης, ισχύει οτι τα βινύλια της Melodiya ειναι σπάνια/συλλεκτικα; Είχα δει στο παρελθόν κάτι τετοιο σχετικά με εναν δίσκο με εκτελέσεις του Richter.

Πρόσεχε τα βινύλια της Μελοντίγια, ιδιαίτερα αυτά της 'εσωτερικής' αγοράς, με αποκλειστικά κυριλλικά γράμματα, γιατί συνήθως πάσχουν από έντονο θόρυβο επιφανείας και συμπιεσμένα δυναμικά. Προτίμησε, αν βρεις, τις αντίστοιχες 'δυτικές' εκτυπώσεις σε EMI/Angel, ή σε L' Oiseau Lyre.

Πάντως σε βινύλιο, βρίσκεις σχετικά εύκολα την 3η με Χάιτινγκ που έχει θαυμάσια ηχογράφηση και πολύ καλή εκτύπωση.

Μόλις είδα ότι ο Haitink ξαναηχογράφησε την 4η. Είναι ζωνατνή, το κοντσέρτο για να γιορτάσει τα 50 χρόνια από την πρώτη του συναυλία στο Concertgebouw.

Επίσης μόλις αγόρασα την 8η σε διπλό βινύλιο με τον Morris σε εξευτελιστική τιμή, ειδικά κρίνοντας από την άψογη κατάσταση του δίσκου.

Άμα προλάβω να τα ακούσω θα σας πω. Αλλά μην βιάζεστε, χάλασε το cd player...