Προτάσεις για πλήρες atmos home cinema

DukeM

Established Member
23 November 2008
139
Χανιά
Καλησπέρα σε όλους. Περιμένοντας την νέα τηλεόραση (55Β6V) ψάχνω και τα του ήχου. Θα ήθελα λοιπόν προτάσεις και συμβουλές για ένα πλήρες home cinema, από ενισχυτή και σετ ηχείων. Προς το παρόν οι θεάσεις θα γίνονται από το xbox one s για τα λιγοστά UHD blu rays που υπάρχουν Ελλάδα και μέσω android media player που ψάχνω επίσης. Λογικά θα καταλήξω σε himedia q10 που πρότεινε ο φίλος vadergr επειδή υποστηρίζει Dolby Atmos. Το τελευταίο είναι το μόνο απαιτητό από το ηχοσύνολο μιας και από ότι καταλαβαίνω δημιουργεί την καλύτερη ηχητική απόλαυση αυτή την στιγμή και θα καθιερωθεί λογικά.
Συνολικό μπάτζετ εκτός tv box player περίπου 1000 . Ελπίζω να βγαίνει κάτι σε αυτό το ποσό (;)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Η τοποθέτηση του καναπε και της τηλεόρασης αλλάζει ανα εποχή όποτε σκεφτόμουν την λύση με τα ηχεία που μπαίνουν πάνω στα μπροστινά. Ο χώρος είναι ενιαίος σαλόνι-κουζίνα περίπου 6Χ6 μέτρα.

Στον ήχο είναι η αλήθεια δεν έχω τόσες απαιτήσεις όπως στην εικόνα. Το atmos έχει μεγάλη διαφορά απο dts πχ; επειδή βλέπω οτι για atmos ηχοσύστημα ανεβαίνουν αρκετά τα κοστολόγια, μήπως κάτι άλλο θα αρκούσε; υποκειμενική ερώτηση το ξέρω . Αλλα εδώ και 6 χρόνια πχ είμαι με τα ηχεία της τηλεόρασης.

Λίγες περισσότερες πληροφορίες σε παρακαλώ; είναι καλύτερο από atmos; Προτάσεις για σύστημα;

Το dts master audio είναι πολυκάναλος ήχος υψηλής ανάλυσης.
Το dts atmos είναι η μετεξέλιξη του προσθέτοντας ηχεία ύψους.
Το atmos είναι καλυτερο αλλά ζητάει πολλά απο πλευράς χωροταξίας για να στηθεί σωστά, υπάρχει η εναλλακτικη των ηχείων που ανεφερες και προφανώς αφού μιλάμε για 7 ηχεία κατ ελάχιστο αυξάνει και το κόστος αφού το dts ma βγαίνει και απο 5 μια χαρά.

Πάντως, νομιζω οτι το ιδανικό θα ηταν να εστηνες το ηχοσύστημα σιγά σιγά χωρίς να αποκλείσει και το atmos. Να ξεκινουσες με ενα καλό ραδιοενισχυτη και ηχεία κολώνες για front (ή και βάσης με sub που θα είναι πιο ξεκουραστα για τον ενισχυτή) και σιγά σιγά να προσθετεις αν εχεις ήδη το sub, πρωτα surround, μετα κεντρικό και μετα τα atmos.

Απο οσο ξερω εγω τουλαχιστον, η μονη διαφορα ατμος και των αλλων lossless codecs (dts-h, dolby truehd) ειναι η προσθηκη των καναλιων υψους. Δεν ειναι δηλαδη καλυτερη η ποιοτητα του ηχου, απλα σε περιβαλλει πιο πολυ επειδη ακους ηχους απο τα ηχεια που ειναι τοποθετημενα ψηλα (π.χ. ενα αεροπλανο που περναει πανω απο το κεφαλι σου). Προσωπικα πιστευω οτι για σαλονι δεν αξιζει η ταλαιπωρια. Αν σκεφτεσαι να στησεις χωρο αφιερωμενο σε home cinema, αλλαζουν τελειως τα δεδομενα.

Μάλιστα. Αν είναι μόνο τα έξτρα περιφερειακά ηχεία, νομίζω μπορώ να ζήσω χωρίς αυτά. Γιατί για atmos πχ μόνο μόνο ο android player ξεκινάει από 200 .

Βέβαια θα τα πάω αρχικά κομμάτι κομμάτι και βλέπουμε όπως είπε ο φίλος Panoramix, οπότε αν δεν είναι σημαντικά ακριβότερος ένας ενισχυτής που να υποστηρίζει atmos, θα επενδύσω σε αυτόν με το μυαλό αργότερα στο μέλλον.

Οπότε πάμε στο ζουμί, ποιόν καλό ενισχυτή προτείνετε αρχικά και ποιά ηχεία; (κολώνες ξέρω τι είναι, βάσεις με sub δεν κατάλαβα. Να μην υπάρχει ξεχωριστό subwoofer αλλά να είναι ενσωματωμένο στα 2 μπροστινά κεντρικά;)

Μάλλον θα κοιτούσα σε denon avr x2200 (όχι τελευταιο μοντελο αλλά έχει atmos και αρκετό γκάζι για την τιμή) με ηχεία warfendale diamond σειρα 200.
Γενικά είμαι υπέρ της αγοράς μεγάλων ηχείων για μπροστά αλλα για home cinema εφαρμογή και με στενό budget νομιζω οτι καλυτερα να παίρνουμε ηχεία βάσης με 6.5+ woofer και να επισπευδουμε την αγορά του ουτως ή άλλως απαραίτητου sub woofer στο χτίσιμο "κομματι κομματι".

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μπορείς όμως να κρατήσεις το budget χαμηλότερα κοιτώντας για σετ ηχείων της jamo, της heco ή και της taga.

Σε ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια! Τα ηχεία μου φαίνονται εφικτή τιμή. Την σειρά 200 δεν την βρήκα, αλλά είδα την 220. Αυτά είναι βάσης έτσι; Για μεγάλα ηχεία μπροστά και ξεχωριστό γουφερ τι προτείνεις;

Ο Denon φαίνεται πολύ τουμπανάκι! Τον ζαχαρώνω άσχημα, υπάρχει μήπως επιλογή κάτω από 500 όπως ο Onkyo TX-SR444 ή δεν αξίζει;

Δεν έχω γνώμη για τους ονκυο. Αλλα νομιζω οτι πρεπει να το ψαξεις καλά με το θέμα της εγγύησης πριν παραγγειλεις.
Για τα ηχεία... Γενικά θέλεις την ίδια σειρα κατα προτίμηση σε όλα. Σε τέτοια ηχεία πιο εύκολα παντρεύεται διαφορετικής σειρας sub, μετα surround και τη μπροστινή τριάδα δεν τη σπας ποτε (σχεδόν). Τα τρια μπροστά ίδια σειρα του ιδιου κατασκευαστή. Αν δε Θεωρεις οτι το budget ξεφεύγει παίρνεις ίδιας σειρας (σειρα 200 εννοώ αυτην) σε μεγαλα για μπροστά. Αλλιως πας σε μικρά μπρος πίσω.

Το μπάτζετ ανέβηκε ελαφρώς, μπορούμε να πάμε στο 1,5Κ. Για Yamaha ενισχυτή έχουμε γνώμη; Κοιτάω τον 681 σε σχέση με τον Denon 2200/2300 τι λέτε;

Για να παίξει και ίσως σετ ηχείων Yamaha; Σκεφτόμουν τα NS-555 με το αντίστοιχο κεντρικό, sub ή τα Dali Zensor 7 ή 5.

Τα "σηκώνουν" άνετα οι υποψήφιοι ενισχυτές έτσι; Απόψεις;;

Όσο πας και το ζορίζεις :)
τα 7άρια είναι αρκετά βαριά ηχεία για πολυκάναλο. Δηλαδή θες πολύ καλό πολυκάναλο για να πεις ότι κάτι γίνεται.
Το 5άρι είναι πιο βατό. Πάλι μη νομίζεις ότι θα έχεις την άπλετη οδήγηση και τον απόλυτο έλεγχο χαμηλά. Αυτό ούτως ή άλλως δεν το παίρνει κανείς εύκολα (εκτός από αυτοενισχυόμενα) Για τα yamaha δεν ξέρω πόσο δύσκολα ή εύκολα είναι. Έχουν μπόλικα ηχεία πάνω τους όμως. Είναι και τρίδομο άρα με πιο βαρύ cross...
Πάντως ο denon πρέπει να είναι ένα κλικ πιο δυνατός από τον yamaha.
Για τα ηχεία που κοιτάς θα έλεγα να αρχίσεις να σκέφτεσαι και τον denon 3200, τον yamaha 1050-1060... ή και τον 850-860 που βγάζει preouts και μπορείς.
Αλλιώς μένεις στην κατηγορία ενισχυτών που ψάχνεις, πας στο πεντάρι, το δηλώνεις small στο home cinema και είσαι ΟΚ σε λογικά πάντα πλαίσια.

Ναι η αλήθεια είναι δεν είναι εύκολο να αποφασίσω! :/

Φίλε μου όταν λες βαριά κτλπ, δλδ με τον 2200 παράδειγμα και τα zensor 7, δεν θα μπορώ να τα έχω σε φουλ ένταση; θα υπάρχουν παραμορφώσεις στον ήχο; (αυτό με τον έλεγχο χαμηλά πχ δεν έχω ιδέα πρακτικά τι σημαίνει) Μπορεί να ακούγονται χαζές απορίες, αλλά είναι απλά ενός αρχάριου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν νομίζω να θέλω να πάω σε τέτοια επίπεδα τιμής δλδ 800 + για ενισχυτή. Στην παρούσα φάση τουλάχιστον. Από την άλλη σκέφτομαι ίσως καλύτερα ένας δυνατότερος ενισχυτής και πιο μέτρια ηχεία, πιο εύκολα αλλάζει κανείς ηχεία στο μέλλον σωστά;

Σε ποιό χαρακτηριστικό να δίνω βάση στα ηχεία για να καταλαβαίνω αν τα "έχει" εύκολα ο ενισχυτής; (2200 πχ)

Ευχαριστώ για άλλη μια φορα για την βοήθειά σου!

Δεν είναι καθόλου εύκολο να καταλάβεις ποιός ενισχυτής οδηγάει τί καθώς ούτε οι ηχειάδες λένε την αλήθεια, αλλά ούτε και οι ενισχυτάδες.
Πρέπει να ψάξεις και να βρεις κάποιο σχετικό review με μετρήσεις.
Ενδεικτικά σου παραθέτω review του ελιτίστικου yamaha rxa 1010 που βγάζει 63w ανά κανάλι οδηγώντας 7 ηχεία καθώς και review του denon avr 2313 (προκάτοχος του 3200 νομίζω) ο οποίος βγάζει 84,3w στο κανάλι οδηγώντας 7 ηχεία. Ο μικρός δε denon avr 1200 απότι φαίνεται βγάζει πολύ κοντινή ισχύ με τον rxa 1010 στα 7 ηχεία και περισσότερη από αυτον στα 5 ηχεία.

Ως προς το χαμηλό. Συνήθως για να αναπαραχθούν οι συχνότητες αυτές θέλουν περισσότερο φαγητό από τον ενισχυτή τα ηχεία. Αν ο ενισχυτής δεν έχει να το δώσει το woofer πάλλεται ανεξέλεγκτα και καταλήγει να βγάζει ένα λασπερό ήχο αντί για στακάτο ελεγχόμενο μπάσο. Ταυτόχρονα ο ενισχυτής αρχίζει και παραμορφώνει με αποτέλεσμα σε ακραία κατάσταση να καίει το tweeter ή το πηνίο του woofer. Σε χαμηλές εντάσεις καθώς ο ενισχυτής δουλεύει ξεκούραστα όλα είναι καλά. Με τα γκάζια αρχίζουν τα θέματα.

Τέλος, η πικρή αλήθεια είναι ότι πιο εύκολα αλλάζεις ενισχυτή παρά ηχεία.

Πρέπει επίσης να λάβεις σοβαρά υπόψη σου τη δυσκολία στην τοποθέτηση που προκύπτει από ηχεία σαν τα zenzor 7 (και τα zenzor 5 και όλα τα ηχεία δαπέδου αλλά σε μικρότερο βαθμό). Χρειάζονται αρκετό αέρα περιμετρικά για να αναπνεύσουν σωστά. Πολλές φορές από τον ενθουσιασμό μας ξοδεύουμε λεφτά και το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από αυτό που θα παίρναμε με λιγότερα έξοδα απλά και μόνο γιατί μας κόλλησε το μάτι στο μεγάλο ηχείο. Είμαστε και λίγο της κουλτούρας μπούγιο... Και στο λέω ως παθών, όχι ως ξερόλας.
Αν ο χώρος σου δεν υπερβαίνει τα 30 τ.μ. και δινεις και βάση στο αισθητικό κομμάτι νομίζω ότι πιο εύκολα και με λιγότερη γκρίνια θα τη βγάλεις με ηχεία βάσης.
Τα zenzor 5 με τον denon πάντως φαντάζουν καλό σετάπ. Και με τον yamaha, απλά εκεί λόγω χαρακτήρα θα κοιτούσα μάλλον περισσότερο προς warfendale ή και cambridge audio μάλλον τη σειρά aero 6 αν βγαίνεις οικονομικά και τη σειρά sx η οποία όμως είναι πιο αναίσθητη.

Tο τελευταίο που λες άρχισα να το σκέφτομαι χθες, μήπως να σκεφτώ βάσης τελικά ενώ κοιτάω ως τώρα μόνο δαπέδου. Κοίτα ο συνολικός ενιαίος χώρος είναι περίπου 40τμ (γιατι είναι σαλονι-κουζίνα-καθιστικό). Στην περιοχή της τηλεόρασης ο καναπές είναι στα 2-2,5 μέτρα από την τηλεόραση για τις ταινίες δηλαδή που το θέλω κυρίως και στο φάρδος σαν χώρος για να μπουν τα ηχεία δαπέδου δηλαδή θα είναι σε μια απόσταση άλλα 2,5 μεταξύ τους.
Για αυτό το λόγο και για την έξτρα δύναμη που είπες του ενισχυτή (επειδή κατά 90% έχω καταλήξει στον denon 2200) σκεφτόμουν τα klipsch r24 (που έχει και ωραία atmos ηχεία -RP-140SA- η συγκεκριμένη εταιρεία σε καλή τιμή στο amazon.de και τα έχει γνωστός με denon ενισχυτή και παίζουν πολύ καλά). Πως σου φαίνονται για τον χώρο; Ή έστω κάποιο βάσης; Τα πιο μεγάλα δαπέδου όπως τα r26 ή τα zensor 7 τα υπολόγιζα και για να τα κρατήσω και μελλοντικά και να άλλαζα ενισχυτή αν χρειαζόταν αφού όπως λες είναι πιο εύκολο. Εχω δει σε ξενα φορα 2-3 setup με τον 2200 και τα zensor 7.

Μήπως τελικά ένα έτοιμο σύστημα -παρόλο που δεν προτιμώ έτοιμα- σαν αυτό θα κάνει δουλειά;

Πες μια τελική γνώμη να καταλήξω :) Με έχεις βοηθήσει αρκετά πάντως το ξαναλέω!

Νομίζω ότι τα klipsch πρέπει να τα ξαναακούσεις στο σπίτι του γνωστού σου με τον denon και αν σου αρέσουν να τα ψωνίσεις κιόλας. Είναι κλασσικός συνδυασμός.
Γενικά θα έλεγα αφού είσαι σχεδόν κατασταλλαγμένος με τον denon να δοκιμάσεις να τον ακούσεις με δύο τρία ηχεία στα λεφτά που ψάχνεις πριν ψωνίσεις.
Προτάσεις έχουν γίνει μπόλικες.
Για τη χωροθέτηση απλά να αναφέρω ότι ηχεία δαπέδου θα χρειαστούν γύρω στο ένα μέτρο απόσταση από τον πίσω τοίχο και άλλο τόσο από τον πλαινό. Υπόψην ότι αναφέρομαι σε αποστάσεις μετρημένες από το tweeter. δηλαδή από το κέντρο της μπροστινής μπάφλας του ηχείου. Στο χώρο αυτό, και τα μαζεμένα δαπέδου χωράνε και τα μεγάλα δαπέδου. Αν βλέπεις όμως ότι αυτές τις αποστάσεις του ενός μέτρου δεν μπορείς να τις τηρήσεις (καλά για τα μικρά δαπέδου και με 80 πόντους ας πούμε χοντρά χοντρά θα είσαι ΟΚ, ειδικά για ηχεία με το bass reflex μπροστά). Αν όμως το βλέπεις να τα κολλήσεις πίσω ή να τα στριμώξεις στις γωνίες ή με ογκώδες έπιπλο ανάμεσα τους και τέτοια, ξαναδές το για βάσης.

Δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να τα ακούσω γιατί μένει Πειραιά (νομίζω είναι τα προηγούμενα μοντέλα τα RF-25), όπως και στα καταστήματα εδώ δεν έχω βρει αυτό το setup (βασικά σχεδόν κανένα setup αλλά τελοσπάντων). Απλά μεταφέρω την γνώμη του.

80-100 εκ. μπορούν να απέχουν από τους τοίχους. Υπάρχει δυνατότητα για λίγο "αέρα". Ανάμεσα στο έπιπλο της τηλεόρασης είναι μόνο ένα τραπεζάκι (1Χ1,5) και ο καναπές γωνία. Θα υπάρχει θέμα πιστεύεις;
Και αν υπάρχει πρακτικά τι συμβαίνει; θα χάνεται ο ήχος δλδ; θα ακούγονται σαν "μπουκωμένα" πχ;

Τέλος δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, αλλά ειδικά στις ταινίες τις περισσότερες φορές θα παίζουν σε "night mode" λόγω μωρού