Προτάσεις για πλήρες atmos home cinema

Ντίνο δεν είναι καθόλου τραβηγμένη σκέψη, έτσι είναι το καθιστικό ένα χρόνο τώρα και πιθανότατα έτσι θα ξαναπάει.

Αλλά....σίγουρα ρε παιδιά θα υπάρχει θέμα με τα πίσω; στο σχέδιο που έκανα φαίνεται μεγαλύτερη η απόσταση από την πραγματικότητα. Δηλαδή τώρα είναι στα 2,5μ ο καναπές από τα μπροστά και στα 3,5 από τον τοίχο πίσω. Μπορεί άνετα να γίνει 3μ (λίγο πιο πίσω ο καναπές) μπρος πίσω εκατέρωθεν ώστε να υπάρχει ισορροπία στις αποστάσεις.

Τόσο λάθος δηλαδή είναι η πρόταση της Klipsch που έβαλα φωτο από το manual πιο πάνω για στήσιμο atmos;;

To setup στο σχέδιο που παρέθεσες της Klipsch αφορά τα πίσω atmos όχι τα κλασικά surround ηχεία. Αυτά τα δείχνει εκατέροθεν στο πλάι του καναπέ, τα atmos πίσω είναι συμπληρωματικά. Τα δικά σου R-15 θα τοποθετηθούν ως κλασικά surround και σε κάθε περίπτωση πρέπει να έρθουν πιο κοντά στην θέση ακρόασης και υπό μεγαλύτερη γωνία. Αρχικά είχα την εντύπωση πως είχες πάρει τα R-14S για αυτό σου έλεγα να τα τοποθετήσεις από το ταβάνι, τα R-15 ίσως να είναι δύσκολο να μπουν έτσι. Σε κάθε περίπτωση να ξέρεις πως στα surround 1000 φορές ένα μικρό ηχείο και κοντά σε σωστή θέση παρά ένα μεγάλο και μακριά.

Αχα, ναι νομίζω κατάλαβα τώρα πως εννοούν το σχεδιάγραμμα. Γιατί σε σκέτο 5.1 τα έχουν στο πλάι τα surround. Οκ οπότε άκυρη αυτή η λύση, άρα προχωράμε στο πλαν Β. Το σαλόνι 90 μοίρες αριστερά, όπως ήταν και πριν.

Το καλώδιο - καλούμπα το έχω βέβαια οπότε θα κάνω μια δοκιμή για την βέλτιστη θέση. Γτ αν το βάλω το ένα στον τοίχο πλάι του καναπέ ίσως είναι πολύ κοντά. Μάλλον θα θέλει λίγο πίσω και γωνία όπως δείχνει η dolby στα σχήματα της.

Παιδιά χρόνια πολλά! Μια γρήγορη ερώτηση, υπάρχουν στάνταρ επιλογές για τις ρυθμίσεις του γουφερ που έχει πίσω; δηλαδή φάση 0 ή 180, στο low-pass (80hz, 120hz, LFE) και στο gain; Γιατί όταν το βάζω στο LFE και στο gain από τη μέση και πάνω ακούγεται πολύ έντονα έως υπερβολικά (αυτό είναι το μπουμάρισμα;). Ισα που έχω βρει 10' χρόνο αυτές τις μέρες να ασχοληθώ και να κάνω δοκιμές. Το audyssey δεν το έχω τρέξει ακόμη γιατί δεν έχω συνδέσει μόνιμα τα πίσω ηχεία. Περιμένω να περάσουν οι γιορτές να αλλάξω την διάταξη στο σαλόνι.

Τη φάση θα τη βάλεις εκεί που ακούγεται πιο καλά το μπάσο. Πιο στακάτο, πιο ακριβές. Αν τρέξεις Audyssey, βάλτη στο 0 και θα τη διορθώσει η ισοστάθμιση, καλύτερα από την απλουστευμένη της εκδοχή επιλογής ή 0 μοιρών ή 180 μοιρών.
Το low pass στο LFE βάλτο στο 120 για να έχεις την πλήρη προδιαγραφή του LFE κατά DD (αν θυμάμαι καλά).
Αν εννοείς το φίλτρο αποκοπής για τα ηχεία, όρισέ το χοντρικά 10Hz πιο πάνω από την κατώτατη συχνότητα που δηλώνεται στα specs τους.
Marantz ή Denon ενισχυτή μου θυμίζουν αυτές οι ρυθμίσεις.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Ο ενισχυτής είναι Denon 3300, αλλά αυτές τις ρυθμίσεις τις έχει το sub από πίσω, γιαυτό ρωτάω. Απλά Gain γράφει.

klipsch-reference-premiere-5-1-06.jpg

Τη φάση όπως σου είπε ο Pleo. Το low pass βάλτο τέρμα για να κάνει ο Denon τα φίλτρα. Το gain τώρα θα το παίξεις με το audyssey. Σου λέει να το βάλεις στο 50% και να τρέξεις το Audyssey. Ξεκίνα από εκεί. Αν μετά δεις στα trim του audyssey ότι το έχει κάνει -12db (στο όριο δηλαδή) μείωσε το πχ στο 30% και ξανά τρέξε το audyssey μέχρι να σου δώσει τιμή μεγαλύτερη από -10db θα έλεγα εγώ.