Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Re: PC για photoshop

Του 2006 σίγουρα όχι, όμως του 2013 σίγουρα ναι. Εκτός τώρα κι αν επεξεργάζεσαι αρχεία φωτό πολλών gigabyte. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι μία GTX 650 είναι ισχυρότερη στην επεξεργασία φωτό ή βίντεο, σε σχέση με τις ενσωματωμένες. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου σύγκριση ειδικά για φωτό, πάντως για βίντεο υπάρχουν. Σε παιχνίδια σίγουρα είναι γρηγορότερη από τις ενσωματωμένες...

Απάντηση: Re: PC για photoshop

Του 2006 σίγουρα όχι, όμως του 2013 σίγουρα ναι. Εκτός τώρα κι αν επεξεργάζεσαι αρχεία φωτό πολλών gigabyte. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι μία GTX 650 είναι ισχυρότερη στην επεξεργασία φωτό ή βίντεο, σε σχέση με τις ενσωματωμένες. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου σύγκριση ειδικά για φωτό, πάντως για βίντεο υπάρχουν. Σε παιχνίδια σίγουρα είναι γρηγορότερη από τις ενσωματωμένες...

Το θεμα ειναι, οτι οταν ο τιτλος λέει pc για photoshop, το να προτεινει κανεις μια καρτα με cuda των 100 euro σιγουρα δεν ειναι υπερβολη οπως η Τitan που ανεφερες.
αν σε ενα ultrabook για το δρομο με ενσωματωμενη intel να ξερεις οτι μπορεις κ πεντε πραγματα να κανεις στο PS αλλα δε το προτεινεις για αυτη τη χρηση...

Όχι, υπερβολή δεν είναι σίγουρα, κι εγώ είχα μία παρόμοια κάρτα πριν, λίγο πιο παλιά όμως (μία GTX 430, και αυτή έχει Cuda και δούλευε ικανοποιητικά, αλλά την αφαίρεσα γιατί έκανε θόρυβο, αλλά μάλλον θα πάρω άλλη). Απλά θέλω να πω ότι τουλάχιστον στην αρχή, στο στήσιμο του μηχανήματος, ίσως και να μην είναι πρώτη προτεραιότητα μία τέτοια κάρτα αν έχουμε ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο κάπως budget.

ΥΓ. Την Titan την έβγαλα από το προηγούμενο μήνυμα. Είδα ότι ήταν υπερβολική η αναφορά σε αυτήν...

Last edited:
Απάντηση: PC για photoshop

Και ενω βγαινουν ΦΦ μηχανες απο παντου εγω λεω να παρω καινουριο pc επιτελους , να ανανεωσω αυτο που εχω απο το 2004.
Που πρεπει να ριξω βαρος?
Μου λενε το βασικο ειναι ο CPU , ΡΑΜ και SSD σκληρος.
ιcore5 η icore7?
ποσο RAM?
με καρτα γραφικων τι γινεται?
το budget einai 700 ευρω πανω κατω:)
για δεσκτοπ μιλαμε παντα.

Δεν είναι ανάγκη να χαλάσεις πολλά λεφτά.
Οτιδήποτε 4πύρηνο θα την κάνει την δουλειά είτε Intel είτε ΑΜD καλύτερα για πιο φθηνό.

Θα έπερνα τον μεγαλύτερο SSD με το μικρότερο κόστος, να βάλω και τα Τemp και τα Ι/Ο.
Πλέον υπάρχουν αρκετοί καλοί (samsung evo, adata, crucial m500, intel, plextor) με μέγεθος ~250GB που κοστίζουν κάτω από 200 .

Mνήμη αγόρασε όση περισσότερη μπορείς. Πάρε όσο μεγαλύτερα μονά κιτ έτσι ώστε να έχεις ελέυθερα dimm, για να μπορείς στη συνέχεια να προσθέσεις κι άλλα.

Αν περίσσευε το budget για κάρτα γραφικών θα έπερνα AMD. Tα τελευταία προγράμματα της Adobe δουλεύουν με OpenCL.

Oι επιλογές μου με βάση τα χρήματα θα ήταν αυτές:

(i) AMD A10 (trinity/richland) με μητρική με chipset A75/A85/A88x
(ii) AMD FX 6100/8320 με κάποιο motherboard με chipset + κάρτα γραφικών 7770/7790/7850
(iii) i5 4570/4670K+ κάρτα γραφικών 7950/R9 280x

Last edited:

okz πανω κατω καταλαβα περιπου τι να παρω.
μονο με φωτογραφια ασχολουμαι, και μεχρι τωρα μου εφτανε και ο παλιος που εχω.
Απλα μου ετυχε μια δουλεια να φτιαξω αφισα με παρα πολλα layers, και ο παλιος αρχισε να σερνεται πολυ.
Παντως αν αρχισω και το βιντεο μετα δεν θα μου φτανει πια?
Καρτα γραφικων λεω να χρισιμοπιησω στην αρχη του cpu, και μετα να παρω ξεχωριστη αν ειναι, και τωρα να τα χωσω στη RAM και ΣΣΔ

Δυο ενδεικτικές συνθέσεις από γνωστά μαγαζιά, δεν είναι οι καλύτερες , δεν έψαξα πολύ ώρα, αλλά θεώρησα ότι θα πάρεις τα πάντα συναρμολογημένα από ένα μαγαζί (και δεν θα πάρεις κάθε κομμάτι από αλλού κυνηγώντας προσφορές – αν και όταν κυνηγάς προσφορές και κτίζεις μόνος σου πάντα κερδίζεις)

Δε γράφω τίποτα καινούριο ουσιαστικά – οι παραπάνω φίλοι τα έχουν καλύψει
Check list:
Κουτί – με usb 3.0 θύρες!
PSU – 80/80+ σχετικά αθόρυβο με 12αρι ανεμιστήρα και 500+ watt

Mobo – κάτω των 100 ευρώ με Usb3 πρόσφατα τσιπάκια
CPU – Οποιοσδήποτε στα ~100 ευρώ νομίζω σε καλύπτει, αν ανέβεις στα ~150 ευρώ ακομα καλήτερα (λ.χ. AMD FX-8320 x8 Core Black Edition [FD8320FRHKBOX] )
Υποχρεωτικά ψήκτρα CPU, γιατί όλες οι μαμά κάνουν φασαρία (ενδεικτικά με 9αρι ανεμιστήρα αλλά εάν το κουτί είναι αρκετά φαρδύ, τότε καλύτερα με 12αρι ανεμιστήρα)

ΡΑΜ βάλε 2χ8GB=16GB, ταχύτητα 1600+
SSD τουλάχιστο 120GB όπως λένε οι παραπάνω (λογική τιμή κάτω των 100 ευρώ)
HDD αν δεν έχεις κοίτα 2ΤΒ ή 3ΤΒ που έχουν την καλύτερη τιμή/TB (από 90ευρω ως 140ευρώ)

pc2.JPGpc1.JPG

Όντος το Photoshop χρησιμοποιεί πια OpenCL, και το σημαντικότερο είναι η ταχύτητα μνήμης της κάρτας γραφικών (gddr5 / bandwidth γενικά, και 1GB minimum). Σε σχέση με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών υπάρχουν περιπτώσεις που η έξτρα θα βοηθήσει.
Στα ~100 ευρώ R7 250-1GB gddr5, Στα <200 ευρώ R7 270-2GB gddr5
Με τις κάρτες αυτές, μπορεί να παίξεις και κάνα παιχνίδι.
Αν θες παίρνεις χωρίς κάρτα γραφικών και προσθέτεις αργότερα.

τελικα αμδ η ιντελ?:)
αυτος ο ΑΜΔ που προτεινει ο Τασος σε τι ειναι χειροτερος απο εναν icore5 πχ ι5-4670?

Υστερούν σε επεξεργαστική ισχύ, όπως σχεδόν όλοι οι σημερινοί AMD σε σχέση με τις αντίστοιχες σημερινές εκδόσεις των i5 και i7. Συγκρίνονται περισσότερο με τους i3. Εκεί που υπερτερούν όμως είναι στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Πάντως αν πήγαινα για AMD με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, θα προτιμούσα το κορυφαίο μοντέλο αυτή τη στιγμή, τον A10-6800K ή έστω τον A10-5800K. Στο κάτω κάτω ένα σύστημα CPU/mobo το κρατάμε οι περισσότεροι αρκετό διάστημα, οπότε καλό είναι να πάρεις ό,τι μπορείς καλύτερο σήμερα για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες για 3-5 χρόνια.

Υπόψη ότι η σειρά FX των AMD (όπως ο FX-8320 που αναφέρει πιο πάνω ο Τάσος) δεν έχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Κάρτα γραφικών έχουν οι CPU της σειράς A της AMD, η οποία τους αναφέρει ως APU (Accelerated Processor Unit).

Ο i5-4670 , βγαίνει και σε έκδοση Κ (ι5-4670Κ) που για τα λιγα παραπάνω λεφτά αξίζει για OC, έτσι και αλλιώς θα πρέπει ΙΜΗΟ να βάλεις έξτρα ψήκτρα.
Έχει κοντά 200 ευρώ και σίγουρα είναι πιο δυνατός από τους επεξεργαστές που κάνουν 100-150 ευρώ.
Αλλά η ενσωματωμένη Intel κάρτα γραφικών δε θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη επιλογή.

Δηλαδή είναι δύσκολο να σου πω το έξτρα κατοστάρικο που θα πιάσει περισσότερο τόπο
Στο να πάρεις cpu των 200 ερώ
Το να πάρεις ακόμα περισσότερη RAM
Μεγαλύτερο SSD ή έξτρα HDD
Το να βάλεις έξτρα κάρτα γραφικών (εγώ θα έβαζα)
Να τα κρατήσεις τα 100ευρώ για οθόνη ή καλό Mouse, γραφίδα, color calibrator κ.ο.κ.

Λ.χ. μια ενδεικτική πάλι λίστα από msystems

pc3.JPG

οκζ, για ιντελ τοτε θα παω μαλλον.
Απο εβδομαδα θα τα παρω ολα μαλλον:)

Last edited by a moderator:

Και ενω βγαινουν ΦΦ μηχανες απο παντου εγω λεω να παρω καινουριο pc επιτελους , να ανανεωσω αυτο που εχω απο το 2004.
Που πρεπει να ριξω βαρος?
Μου λενε το βασικο ειναι ο CPU , ΡΑΜ και SSD σκληρος.
ιcore5 η icore7?
ποσο RAM?
με καρτα γραφικων τι γινεται?
το budget einai 700 ευρω πανω κατω:)
για δεσκτοπ μιλαμε παντα.

Μιά πρόταση απο μένα. Πλήρες σύστημα με τα αυτά βασικά χαρακτηριστικά έστησα την περασμένη βδομάδα για φωτογράφο, με διαφορετική οθόνη και προσθήκη κάρτας γραφικών.
Το σύνολο "πάει σφαίρα" και καλύπτει πλήρως τον φωτογράφο. Στο μέλλον θα προστεθεί 16 gb μνήμη ακόμη και ενισχυμένη ψύκτρα επεξεργαστή.

avclub1.PNG

Last edited:

τελικα τον πηρα.....
ι5 4670/8gb/120gb ssd/2tb hdd/asuss motherboard με 4dimms για ΡΑΜ..... λεω σιγα σιγα να παρω και αλλη ραμ και καρτα γραφηκων
windows 7 η 8?

Καλορίζικο! Δούλεψέ το πρώτα λιγάκι και μετά κοιτάς τις αναβαθμίσεις που θα χρειαστείς. Είμαι βέβαιος ότι θα σου φανεί αεροπλάνο.

ευχαριστω αυριο θα τον εχω κανονικα.....ειδα σε ενα φιλο μου το Macbook του 2008 με ΣΣΔ σκληρο και δεν πιστευα ποσο γρηγορα φορτονει το CS6:)
θα τον περασω ελπιζω:)))

win 7 64bit τα 8 δεν τα έχω συμπαθησει.
Το cs6 θα φορτώνει ακαριαία.

Last edited:

Για μενα win7-64b.
Απο το οθονη τι εκανες?
Ισως το πιο κρισιμο εξαρτημα για μας....

ναι αποτι κοιταω καλυτερα τα 7 τελικα....
εχω μια samsung syncmaster 2080...την πηρα πριν 4-5 χρονια και ηταν καλη τοτε, και μαρεσει ακομα....τωρα δεν ξερω τι παιζει...θελω καμια πιο μεγαλη σε καπια φαση......τι υπαρχει καλο και οικονομικο?