Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Re: Υπολογιστης για επεξεργασια φωτογραφιας.

Ε καλά, δεν είναι ακριβώς ασφαλές δείγμα η ανεπιτυχής συναρμολόγηση ΕΝΟΣ pc. Και σίγουρα ούτε κριτήριο υπεροχής των "επώνυμων".
To θέμα της διαθεσιμότητας, όμως, ανταλλακτικών και της οn site υποστήριξης που ανέφερε ο vasada, είναι τελείως διαφορετικό και σίγουρα έχει τη βαρύτητά του.
Δεν προτεινω να παρει επωνυμο αλλα καποιον ηδη συναρμολογημενο.Σιγουρα η δικια μου ατυχια δεν μπορει να ειναι αντιπροσωπευτικο δειγμα αλλα προς το παρον για τον πρωτο dell που χρησιμοποιω εχω μονο καλα λογια.Για επεξεργασια φωτογραφιων δουλευει απροβληματιστα και γρηγορα.
Η οθονη και τα σωστα χρωματα ειναι αλλη ιστορια,εκει χωρις τη σωστη ρυθμιση δεν κανεις δουλεια με τα φθηνα μοντελα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Υπολογιστης για επεξεργασια φωτογραφιας.

Κυριως με ενδιαφερει η επιδοση στο Lightroom. Τωρα εκτος απο το export που αργει παρα πολυ, ακομα και η μεταβαση απο μια φωτογραφια στη διπλανη της παιρνει καποιο χρονο.

Photoshop χρησιμοποιω σπανια.

Ενδεικτικα κοιταζω ενα Optiplex 780.

Η γνώμη μου είναι να πας σε 16 gb ram τουλάχιστον. Από εκεί και πέρα δεν θα δεις διαφορες.
Ένα παράδειγμα για το Lightroom την ώρα που κάνει export 1000+ φωτογραφίες με 24 gb ram.

133947228.xmpGzvYI.LightroomeatsupmemmoryforbreakfastV.JPG

overview_display20110426b.png

και τέλος η πιτυρίδα :afro:

και μετά 3 χρόνια το πουλάς κιόλας και πας για άλλα ...

η αν δεν το γουστάρεις μετά απο λίγο ,, το πουλάς επίσης ,,, με λίγη χασούρα ,,

πές μου ένα πισι που συμβαίνει αυτό

Last edited:

Exω 32 gb κι αν επαιρνε κι αλλα, θα εβαζα σιγουρα.

Και μην αρχισετε τωρα το οτι δεν τα βλεπει, δεν υπαρχει λογος, δεν αναφερετε πουθενα κλπ.

overview_display20110426b.png

και τέλος η πιτυρίδα :afro:

και μετά 3 χρόνια το πουλάς κιόλας και πας για άλλα ...

η αν δεν το γουστάρεις μετά απο λίγο ,, το πουλάς επίσης ,,, με λίγη χασούρα ,,

πές μου ένα πισι που συμβαίνει αυτό

Δεν έχω να προσθέσω κάτι, αλλα δεν μπορούσα να μην σχολιάσω την παραπλάνηση του frame απο το Assasins Creed στην οθόνη.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι, αλλα δεν μπορούσα να μην σχολιάσω την παραπλάνηση του frame απο το Assasins Creed στην οθόνη.

Στο 27αρι γίνεται να συνδέσεις xbox , ακλουθώντας μια κατά τα άλλα μηλο-φανταστική διαδικασία http://www.mactalk.com.au/19/75632-connecting-xbox-360-ps3-new-27-imacs.html#post914010

δεν παίρνει μεγάλους δίσκους εσωτερικά και τα χρώματα δεν έρχονται καθόλου εύκολα... έχει μεγάλο κοντράστ.

πειτε και καμια ιδεα για laptop μεχρι τα 700 ευρω...

ειδα αυτο: http://www.multirama.gr/products/product?pid=0587356&catid=010200 και μου αρεσε...

χρηση γενικη και αμα λαχει κανουμε και καμια επεξεργασια...

χωρος περιορισμενος αποκλειστικα για laptop...

Εχω από περυσι το hp dv6 2190ev. Το είχα πάρει λίγο πιο φθηνα στις εκπτώσεις και με εξαίρεση την μπαταρία που διαρκει λιγοτερο από 2 ώρες και την οθόνη που δεν έχει την πιστότητα της dell είναι ανετο ακόμα και για επεξεργασία. Για τις ερασιτεχνικές μου ανάγκες βέβαια

Εγω θα σου πω την δικη μου γνώμη μιας και είμαι περισσότερο γνώστης του αντικειμένου της πληροφορικής και λιγότερο της φωτογραφίας. 1)Μην πέσεις κι εσύ θύμα του marketing. Αυτό το λέω γιατί πολλοί άνθρωποι αρκούνται στο να σου λένε πάρε τον μεγαλύτερο πχ επεξεργαστή ή μνήμη για να έχεις. Και πάντα ρωτάω το εξής: Πριν 3 χρόνια το ίδιο πρόγραμμά δεν υπήρχε για επεξεργασία πχ το Photoshop? Ε πως τότε έτρεχε σε P4 3,0 Με 1gb ram ενώ σήμερα θέλουμε πχ 30Gb ram. (Δεν εννοώ βέβαια κράτα και το παλιό Pc Η αγόρασε και ένα τέτοιο ετσι) απλά δεν μπορώ να βρω το λόγω να σκάμε ενα βουνό λεφτά απλά για να τα μαζεύουν οι κατασκευαστές κυκλωμάτων.
2) Το κάνω πιο λιανά. Να πάρεις πχ 8-16 Gb ram. Να τα κάνεις τι αν το λειτουργικό δεν είναι 64 bit . Γιατί το 32bito μπορεί να "δει" μόνο μέχρι 3172 mb ram. Αν πάλι πάρεις 64Bit και η εφαρμογή δεν τρέχει στα 64 τοτε πάλι τι να τα κάνεις. Ακόμα όμως και 64Bit να είναι και η εφαρμογή μη νομίζεις ότι παραπάνω απο 8 Gb θα σε βοηθήσουν ιδιαίτερα αν πχ ο δίσκος σου είναι αργός και δεν προλαβαίνει να γράψει δεδομένα. (θέλεις παραπάνω απο 10000 στροφές δίσκο ή καλυτερα SSD). Με λίγα λόγια θα σκεφτείς πρώτα τι ποσό διαθέτεις και σ αυτά τα χρήματα πάρε ότι μπορείς μα το καλύτερο θα είναι αφου αυτά διαθέτεις.

Johmil_gr
Γενικά καλά τα λες και σύμφωνοι :-)
Απλά πριν 5 χρόνια οι RAW φωτογραφίες ήταν πολύ μικρότερες από αυτές που επεξεργάζονται πια οι φίλτατοι της εδώ κατηγορίας.
Και με δυο τρία προγράμματα ανοιχτό για μετατροπή και επεξεργασία, ανεβαίνει η μπάρα.
Οι DSLR παρουσίασαν μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και οι απαιτήσεις για την επεξεργασία τους ανέβηκαν :-)

Απάντηση: Υπολογιστης για επεξεργασια φωτογραφιας.

Ακριβώς.
Πριν 5 χρόνια είχαμε να κάνουμε με μηχανές των 6-8 mp, σήμερα το στανταρντ είναι 16-24mp με τον πήχυ να φτάνει τα 40mp μεχρι το τέλος του χρόνου. Οπότε με 1gb Ram δεν το συζητάμε κάν, απελπιστικούς χρόνους μετατροπής και χαμηλή παραγωγικότητα για τους επαγγελματίες

Last edited:

Μιλαμε για αρχεια απο 23-28ΜΒ, φορτωμενα previews 21ΜΡ. Και αν υπαρχει δευτερο προγραμμα ανοιχτο για αλλου τυπου επεξεργασια ακομα χειροτερα.

Φυσικα παραμενει το θεμα κατα ποσο η μεγαλη μνημη χρησιμοποιειται απο το συστημα και το πως αυξανεται η αποδοση με την επιλογη των κορυφαιων συστατικων εναντι απλα καλων...

γεια χαρα επειδη θελω να αναβαθμισω τον υπολογιστη μου και θελω να ξεκινησω να επεξεργαζομαι hdβιντεο απο μια canon, οτι αναφερατε για τις απαιτησεις της φωτογραφιας σε μηχανηματα, θα μπορεσουν τα ιδια να σηκωσουν και το μονταζ του βιντεο;;η χρειαζεται ακομα πιο γρηγορο pc;

Sonap θα πρότεινα να ανοίξεις νέο νήμα να τα πούμε καλύτερα :-)
Σε γενικές γραμμές πιθανότατα θα χρειαστείς περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, δε ξέρω την άποψη σου περί support/warrantee, και εάν το software που χρησιμοποιείς απαιτεί ή χρησιμοποιεί επαγγελματικές κάρτες.

Johmil_gr
Απλά πριν 5 χρόνια οι RAW φωτογραφίες ήταν πολύ μικρότερες από αυτές που επεξεργάζονται πια οι φίλτατοι της εδώ κατηγορίας.
Και με δυο τρία προγράμματα ανοιχτό για μετατροπή και επεξεργασία, ανεβαίνει η μπάρα.
Οι DSLR παρουσίασαν μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και οι απαιτήσεις για την επεξεργασία τους ανέβηκαν :-)

Έτσι είναι. Το αρχείο της 350D πριν 5 χρόνια ήταν 8-9mb, τώρα της 5D2 είναι 24-25. Και άλλο να εφαρμόζεις φίλτρο σε 8mp και άλλο στα 21.
Βέβαια τις προάλλες έκανα stacking 136 καρέ στα 21mp, με το μικρούλι λαπτοπ (SU4100 επεξεργαστής με 3γίγα). Τα κατάφερε, αλλά μετά τη μία ώρα βαρέθηκα να το περιμένω και το αποτέλεσμα το είδα αφού ξύπνησα μετά από 7 ώρες ύπνο.
Κύριο ρόλο παίζει το workflow. Εγώ που τραβάω λίγα σχετικά καρέ, δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα ακόμη και με το παραπάνω μικρούλι. Ούτως ή άλλως ένα-ένα τα δουλεύω.

Σκέφτομαι κι εγώ να πάρω ένα μικρούλι desktop για τέτοια δουλειά, αλλά το φαντάζομαι πολύ φθηνότερο... με 8 γίγα, έναν επεξεργαστή των 100 ευρώ, ενσωματωμένα γραφικά, και δύο δίσκους και θα είμαι τζετ.

Sonap θα πρότεινα να ανοίξεις νέο νήμα να τα πούμε καλύτερα :-)
Σε γενικές γραμμές πιθανότατα θα χρειαστείς περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, δε ξέρω την άποψη σου περί support/warrantee, και εάν το software που χρησιμοποιείς απαιτεί ή χρησιμοποιεί επαγγελματικές κάρτες.

οκ το ανοιξα ευχαριστω!!

Johmil_gr

Ακριβώς.
Πριν 5 χρόνια είχαμε να κάνουμε με μηχανές των 6-8 mp, σήμερα το στανταρντ είναι 16-24mp με τον πήχυ να φτάνει τα 40mp μεχρι το τέλος του χρόνου. Οπότε με 1gb Ram δεν το συζητάμε κάν, απελπιστικούς χρόνους μετατροπής και χαμηλή παραγωγικότητα για τους επαγγελματίες

Μιλαμε για αρχεια απο 23-28ΜΒ, φορτωμενα previews 21ΜΡ. Και αν υπαρχει δευτερο προγραμμα ανοιχτο για αλλου τυπου επεξεργασια ακομα χειροτερα.

Φυσικα παραμενει το θεμα κατα ποσο η μεγαλη μνημη χρησιμοποιειται απο το συστημα και το πως αυξανεται η αποδοση με την επιλογη των κορυφαιων συστατικων εναντι απλα καλων...

Δεν διαφωνώ σε τίποτα με εσάς παιδιά. Απλά έφερα ένα παράδειγμα στον άνθρωπο για να καταλαβει οτι δεν πρέπει να σε κυριευει ο καταναλωτισμος αλλά να πάρεις αυτό που 1) μπορείς και 2) χρειάζεσαι. Θα μου άρεσε κι εμένα να έχω ένα powerstage με 2 xeon Και 16gb ram ecc ομως, και φυσικά μια συστοιχία δίσκων για ταχύτητα και αποθήκευση αλλά το ταμείο μου επιτρέπει αλλα.

Υ.Γ Κάτι που ξέχασα να σου πώ είναι οτι η κάρτα γραφικών δεν παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο στην φωτογραφία γιατί έτσι κι αλλιώς κανένα πρόγραμμα δεν υποαστηρίζει ακόμα τον επεξεργαστή τους, χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια και στην αποκωδικοποίηση video. Θέλω να πω οτι καλύτερα μια πιο απλή κάρτα γραφικών και δώσε βάρος πχ στον επεξεργαστή ή έστω ένα 2ο δίσκο γιατί θα χρειάζεσαι και backup (φαντάσου να χάσεις χιλιάδες φωτο αν χτυπήσει ένας δίσκος).

Οτι άλλο χρειαστείς πιστεύω ότι το forum θα σε βοηθήσει για τα πάντα (εγώ επέλεξα τηλεόραση home cinema και φωτογραφική μηχανή , να ναι καλά όλα τα παιδιά εδώ μέσα)