Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Re: Υπολογιστης για επεξεργασια φωτογραφιας.

Υ.Γ Κάτι που ξέχασα να σου πώ είναι οτι η κάρτα γραφικών δεν παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο στην φωτογραφία γιατί έτσι κι αλλιώς κανένα πρόγραμμα δεν υποαστηρίζει ακόμα τον επεξεργαστή τους, χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια και στην αποκωδικοποίηση video. Θέλω να πω οτι καλύτερα μια πιο απλή κάρτα γραφικών και δώσε βάρος πχ στον επεξεργαστή ή έστω ένα 2ο δίσκο γιατί θα χρειάζεσαι και backup (φαντάσου να χάσεις χιλιάδες φωτο αν χτυπήσει ένας δίσκος).

To photoshop CS4/CS5 χρησιμοποιεί openGL για zoom-In/Out και κάποια άλλα μικροπραγματάκια.
Δεν είναι και πολλά, αλλά χρησιμοποιεί την κάρτα έστω για απλά πράγματα.
Για αυτό προτείναμε παραπάνω μια οικονομική κάρτα γραφικών τάξης 8800-9800-240 τίποτα το ιδιαιτέρα ακριβό δηλαδή.

Απάντηση: Υπολογιστης για επεξεργασια φωτογραφιας.

Δες εδώ με ποιά λογική κινείται
http://www.auspcmarket.com.au/info/SY-IS-PERFORMANCE/1785/

αν και λίγο παλιές οι προτάσεις , ακόμη είναι καλές και χρειάζεται ελάχιστες αλλαγές .Εξηγεί επίσης για πιο λόγο το κάθε τι.

Re: Οθόνη Dell U2410 Ultrasharp 24¨ Wide

Επαναφέρω το θέμα, μια και λόγω δουλειάς, καλοκαιριού κ.λ.π. δεν πήρα τίποτα...

Το ξαναέψαξα και διαπίστωσα ότι εκτός από την ανάλυση 1920Χ1200, η 2410 έχει 1 δισεκατομμύριο (!) χρώματα αντί για 16,7 εκατομμύρια. Επειδή βέβαια αυτό μάλλον ενδιαφέρει πολύ λίγους, η εταιρεία έβγαλε πρόσφατα το 2412 που έχει μεν τα 1920Χ1200, αλλά "μόνο" 16,7 "μύρια" χρώματα.

Οι τιμές (κρίσης βοηθούσης?) έχουν πέσει για την μεν U2311H στα 175 , η δε νέα 2412 στα 275 περίπου. Ψάχνω review για την δεύτερη...

Επαναφέρω το θέμα, μια και λόγω δουλειάς, καλοκαιριού κ.λ.π. δεν πήρα τίποτα...

Το ξαναέψαξα και διαπίστωσα ότι εκτός από την ανάλυση 1920Χ1200, η 2410 έχει 1 δισεκατομμύριο (!) χρώματα αντί για 16,7 εκατομμύρια. Επειδή βέβαια αυτό μάλλον ενδιαφέρει πολύ λίγους, η εταιρεία έβγαλε πρόσφατα το 2412 που έχει μεν τα 1920Χ1200, αλλά "μόνο" 16,7 "μύρια" χρώματα.

Οι τιμές (κρίσης βοηθούσης?) έχουν πέσει για την μεν U2311H στα 175 , η δε νέα 2412 στα 275 περίπου. Ψάχνω review για την δεύτερη...

Δημήτρη αν θυμάμαι καλά δεν είναι wide gamut (γι'αυτό και οι διαφορά στα χρώματα) .. review εδώ...http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2412m.htm

Και έχει και συγκριτικό 2410 με 2412..

Ακριβώς έτσι, η 2412 είναι μια πιό μεγάλη 2311 με ανάλυση 1920Χ1200 και λίγο καλύτερη διαβάθμιση του γκρί, από όσο διαβάζω όλοι την έχουν highly recommended, και βρήκα και κάποια calibration presets...

Edit: ξέχασα το link με τα presets http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1312883832

Last edited:

Λοιπον, ανακινω το θεμα, μια και ειπα λογω της καταστασης να κανω υπομνη. Αλλα η υπομονη μου τελειωνει και υπολογισα την καθυστερηση που προκαλει μονο το αργο μηχανημα. Για παραδειγμα ενα πακετο ας πουμε 1000 φωτογραφιων στο Lightroom. Χοντρικα 10+ δευτερολεπτα για καθε μεταβαση στην επομενη φωτογραφια, σημαινει 5 φωτογραφιες ανα λεπτο. Δηλαδη 200 λεπτα. Ενα περασμα δεν ειναι αρκετο, βαζω τουλαχιστον επι δυο, ας πουμε 6 ωρες πολυ επιεικως. Βαλε και οτι για το γυρισμα των RAW θελει νυχτα η να φυγω και να το αφησω, μιλαμε για πολλες χαμενες ωρες. Αν αυξηθει και η δουλεια μου οπως ελπιζω, καληνυχτα.

Εχω σχεδον καταληξει σε ενα μηχανημα με τα εξης:

Κουτι CORSAIR 600T

Επεξεργαστης Ι5-2500, μια μητρικη των 100ευρω, μνημη 4x4GB, καρτα γραφικων 6670 με 100 ευρω. Απο δισκους SSD 120Gb για λειτουργικο και working files, αλλα επειδη οι σκληροι εχουν ακριβυνει, λογω της καταστροφης στη Μαλαισια, θα ριξω μεσα προσωρινα εναν 320Gb 2,5" που περισσεψε απο ενα λαπτοπ που μας αφησε. Συνολο, κατω απο χιλιαρικο.

Υπαρχει καμια ενσταση η να το προχωρησω?

Εντωμεταξυ στο Amazon.de βρισκω για μνημες και SSD πολυ χαμηλες τιμες. Αν υπολογισεις οτι δεν χρεωνουν ΦΠΑ, το οποιο το ανακαλυψα χαρις στον Δημητρη (cacau), μιλαμε για καλη διαφορα.

Τροφοδοτικό καλής ποιότητας και οπωσδήποτε οι δισκοι σε raid για ασφάλεια αν μιλάμε για "επαγγελματικό" μηχάνημα. Σε αυτή την λογική το κουτί είναι αρκετά ακριβό αν και πολύ όμορφο και η χωρητικότητα των δίσκων μου φαίνεται πολύ μικρή

Παρε εστω τον απλο 2600.Τα 70-80ε που εχει παραπανω θα τα βγαλει στην πραξη.

Για παραδειγμα ενα πακετο ας πουμε 1000 φωτογραφιων στο Lightroom.

. Βαλε και οτι για το γυρισμα των RAW .

Μια ερωτηση οφ τοπικ... αναφερεσαι σε γαμο και βαπτιση?

Ναι, αλλα και τα πιο μικρα πακετα παλι στο Lightroom τα δουλευω.

Τροφοδοτικό καλής ποιότητας και οπωσδήποτε οι δισκοι σε raid για ασφάλεια αν μιλάμε για "επαγγελματικό" μηχάνημα. Σε αυτή την λογική το κουτί είναι αρκετά ακριβό αν και πολύ όμορφο και η χωρητικότητα των δίσκων μου φαίνεται πολύ μικρή

Τροφοδοτικο κοιταζω ενα καλης σειρας, μεχρι 500W. Oχι μεγαλυτερο.

Για ασφαλεια εχω ηδη ενα NAS, και με τις τωρινες τιμες των δισκων θα βολευτω με αυτο. Απλα ειναι πολυ αργο και κανει μονο για παρκαρισμα.

Παρε εστω τον απλο 2600.Τα 70-80ε που εχει παραπανω θα τα βγαλει στην πραξη.

Του βαζω SSD και 16GB μνημη. Λες δε φτανει ο 2500?

Την τσίμπησα τελικά στα 245 , μαζί πήρα και το soundbar σε προσφορά (15 ) λόγω έλειψης χώρου. Εντυπώσεις μόλις παραλάβω και κάνω και ένα σχετικό σετάρισμα...

Παρέλαβα σήμερα, πολύ γρήγοροι και ευγενέστατοι από το e-gate. Συνδέθηκε στην DVI-D, την ρύθμισα με τα ως άνω presets γιατί όντως "βγαίνοντας από το κουτί" η φωτεινότητα είναι υπερβολική. Είχα μείνει πολύ καιρό στις 16" της Eizo και έπαθα ένα μικρό σόκ, μεγάλη διαφορά αλλά ευτυχώς η ανάλυση είναι σπουδαία οπότε όλα καλά. Ανοίγοντας το CaptureOne βλέπεις τα πάντα (καλά και κακά) χωρίς να σκύβεις για να πας κοντά...

Απάντηση: Οθόνη Dell U2410 Ultrasharp 24¨ Wide

Καλορίζικη!!!

Ελπίζω να την ευχαριστηθείς!

Ευχαριστώ, δεν έχω κάποιο τρόπο να την καλιμπράρω, αλλά με τις ρυθμίσεις που προανέφερα και ένα μικρό τρύκ για τσεκάρισμα, υποκειμενικά τα χρώματά της είναι σπουδαία. Το βασικότερο βέβαια είναι η ανάλυση 1920 Χ 1200 που σου επιτρέπει να βλέπεις με ευκολία διάφορα που δεν έβλεπα καθόλου. Επίσης στις "κανονικές" εργασίες, επεξεργασία κειμένου, CAD κ.λ.π. είναι απόλαυση...

Απάντηση: Οθόνη Dell U2410 Ultrasharp 24¨ Wide

Το 1200 είναι μεγάλη διαφορά από το 1080!!! Και για CAD και για φωτογραφίες.

Ενδιαφέρον για όλους όσους ασχολείστε με τη φωτογράφηση είναι και η περίπτωση βραχίονα/βάσης που να επιτρέπει την αλλαγή portrait/landscape. To portrait βολεύει για πολλές περιπτώσεις!

Εχω και εγω το συγκεκριμενο μονιτορ Dell U2410 Ultrasharp και δεν μπορω να πω οτι ξετρελαθηκα,το black level του ειναι ανυπαρκτο.Καλες ειναι οι usb θυρες στο πλαι αλλα για των ηχω δεν παιρνει minijack στο πλαι πραγμα που σε αναγκαζει να παρεις απο την dell adaptora

Εχω και εγω το συγκεκριμενο μονιτορ Dell U2410 Ultrasharp και δεν μπορω να πω οτι ξετρελαθηκα,το black level του ειναι ανυπαρκτο.Καλες ειναι οι usb θυρες στο πλαι αλλα για των ηχω δεν παιρνει minijack στο πλαι πραγμα που σε αναγκαζει να παρεις απο την dell adaptora

Δε νομίζω το black level του ότι είναι τόσο χάλια που το λες. Εξάλου σε αυτή την κατηγορία τιμής έχεις κάποιο καλύτερο υπόψη ;
Μάλιστα άμα το καλιμπράρεις βελτιώνεται πολύ γενικότερα.Και μιλάμε πάντα για χρήση κυρίως φωτογραφική.

Το 2410 είναι καλύτερο από το 2412, έχει απεικόνιση sRGB (1 δισεκατομμύριο χρώματα αντί για 16,7 μύρια), αλλά όλα τα IPS έχουν ένα θέμα με το μαύρο, το οποίο μειώνεται με το καλιμπράρισμα. Εμπειρικά μιλώντας, γιατί επαναλαμβάνω όργανο δεν έχω, δοκίμασε να μειώσεις την φωτεινότητα λίγο κάτω από το 50. Αν ασχολείσαι με φωτογραφία, πάρε μια άσπρη κάρτα WB (και ένα καλό λευκό χαρτί κάνει), τράβα μια φωτογραφία σε εξωτερικό χώρο με καλό φωτισμό έχοντας την μέσα, και εν συνεχεία τσεκάρισε την με βάση αυτήν. Το 2412 πάντως το βγάζουν στα τεστ gamout 82%, που δεν είναι διόλου άσχημα...

Last edited: