Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Απάντηση: Re: 27αρι μονιτορ για επεξεργασία εικόνων

Περίπτωση ή όχι θα πάω στην Dell. Το banding στα σκούρα βλέπω να το αναφέρουν σε δμερικά review αλλά δεν το τονίζουν ιδιαιτέρως. Συγκριτικά το Dell υπερέχει ελαφρώς σε όλους τους τομείς εκτός απο την εργονομία (τα USB για παραδειγμα στο πίσω μέρος είναι φάουλ αλλα με τέτοια bezel ειναι λογικό να τα καταχωνιάζουν εκει). Οπότε κατά εκεί θα πάω. Το 4Κ μου φαίνεται too much προς το παρόν ακόμα και στις 27 ίντσες επίσης καθώς παίζω και κανα παιχνιδάκι μια στα τόσο, θα πρέπει να πάω σε διπλες καρτες γραφικών καινούργια τροφοδοτικά κλπ

Κι εγώ επιφυλακτικός ήμουν αρχικά και τελικά άλλαξα όλα τα Monitor που χρησιμοποιώ καθημερινά.
Το θέμα με το gaming είναι υπαρκτό!

Re: 27αρι μονιτορ για επεξεργασία εικόνων

Ένα μικρό πραγματάκι που με βασανίζει είναι ότι διαπίστωσα εκ των υστέρων και αφου δεν λειτουργούσε το DP ότι στην κάρτα γραφικών απο το HDMI δεν υπήρχε επιλογή για 10 bit παρά μόνο για 8 κάτι που μου είχε ξεφύγει να ελέγξω πριν. Και αν υποθέσω ότι με το DP καλώδιο αναγνώριζε πως μπορώ να δώσω σήμα 10 bit αλλά το είχα στα 8 θα είχα υποβάθμιση στην εικόνα ή θα εβλεπα ακριβώς το ίδιο με το HDMI;
Μπέρδεμα... μια χαρά βολεμένος ήμουν με την παλιο LG μου

Έχουν αλλάξει κάτι στην καινουργια σειρά R9 3xx και μπορεί να παράγει 10bit ? Από όσο γνωρίζω μόνο Quadro / Firepro έχουν την δυνατότητα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι απο τη σειρά 7000 της amd και μετά καθώς και από κάποια σειρά των 12.xxx drivers και μετά μπορείς να βγάλεις 10bit απ'όλες τις κάρτες.Μερικοί λένε πως δεν είδαν διαφορά άλλοι λένε πως ειναι 100% σίγουροι. Επίσης καπου στις ρυθμίσσεις του Crimson (πλέων καθώς το katalyst πέθανε) drιver υπήρχε επιλογη για wide studio rgb ή κάπως έτσι τέλος πάντων αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω τώρα καθώς μέσα απο το HDMI και με την υπάρχουσα οθόνη μου δεν παρέχεται αυτή η επιλογή για να το τσεκάρω.

Re: Απάντηση: Ερώτηση για αγορά monitor

http://www.skroutz.gr/s/6233928/Dell-UltraSharp-U2515H.html
Την έχω εδώ και λίγο καιρό και απλά είναι άπαιχτη !!
Το μόνο μειονέκτημά της είναι το κουμπί ενεργοποίησης (power), το οποίο είναι capacitive και δουλεύει όποτε θέλει (είναι αρκετά εκνευριστικό), οπότε την αφήνω μόνιμα αναμμένη και ησύχασα...:D
Η ποιότητα κατασκευής, η εργονομία και η ποιότητα του πάνελ είναι κορυφαία....

Re: Ερώτηση για αγορά monitor

Ευχαριστώ! Θα δω όντως διαφορά με μια Dell U2414H;

Το συγκεκριμένο είναι από τα μόνιτορ που έχεις αρκετές πιθανότητες να πέσεις σε προβληματικό, δύστυχος έχουν γραφτεί πολλά άσχημα για αυτό το μοντέλο. Η Dell στην φτηνή κατηγορία θεωρό ότι είναι από τις τίμιες προτάσεις, απλά μην πας στο συγκεκριμένο.

Μετά απο μέρες ήρθε τελικά η οθόνη. Λόγο μπλόκων στα τελωνεία και τη σχετική κατάσταση που επικρατούσε αυτές τις μερες στη χώρα μας, πήρε λίγο χρόνο παραπάνω να την παραλάβω αλλά άξιζε!
Συγκριτικά με την Benq:
Πολύ καλύτερη συσκευασία μεταφοράς. Πολύ όμως. Να φανταστείτε στην Benq, από τις πλαϊνές χειρολαβές-τρύπες της κούτας μπορούσες να δεις την οθόνη. Για την ακρίβεια αν έβαζες τα χέρια στις τρύπες αυτές για να σηκώσεις την κούτα της, αυτά έρχονταν σε επαφή με την οθόνη! Και δεν έλλειπε κάτι απο την συσκευασία της όταν την παρέλαβα, απλά έτσι τα χαρτόνια στο εσωτερικό της. Μου είχε κάνει εντύπωση όταν την πρωτοείδα το πως είναι δυνατόν μία τέτοια συσκευή να διασχίζει χώρες ολόκληρες μέσα σε κοντέινερ, νταλίκες , φορτηγά και να είναι τόσο εκτεθειμένη.
Tα συνοδευτικά βέβαια της Dell ήταν πολύ πιο "πτωχά"από την Benq. H οθόνη, το σταντ της, ένα καλώδιο miniDP σε DP , το καλώδιο τροφοδοσίας και μία σελίδα Α4 που είχε τα αποτελέσματα των μετρήσεων από το καλιμπράρισμα για το συγκεκριμένο μόνιτορ (θα αναφερθώ σε λίγο σε αυτό). Η Benq απο την άλλη έδινε όλα τα καλώδια σύνδεσης που μπορεί να φανταστείτε. Από DP και HDMI μέχρι και DSUB και minijack για τον ήχο!
Αφού την έβαλα στο γραφείο η πρώτη εντύπωση που μου έκανε ήταν το μέγεθός της. Φαινόταν πολύ πιο μικρή σε σχέση με την Benq λόγο των μικροσκοπικών περιθωρίων που έχει. Η άλλη ήταν πιο θηρίο και με ποιο στιβαρή βάση. 'Οχι ότι είναι ασχημη της Dell απλά έχουν δώσει μεγαλύτερη σημασία στο Design απο την εργονομία. Βέβαια αυτό εχει και τα αρνητικά του. Λόγο σχεδίασης οι θύρες USB βρίσκονται στο πίσω μέρος και είναι εντελώς άβολες αφού βρίσκονται σε έναν στενό χώρο μεταξύ οθόνης και βάσης κάνοντας τες ουσιαστικά άχρηστες. Δοκίμασα να βάλω ένα στικάκι USB αλλά διαπίστωσα πως κάτι τέτοιο έιναι αδύνατον χωρίς ουσιαστικά να ξαπλώσεις όλη την οθόνη κάτω και υπο κλίση στο γραφείο! Οπότε το εξωτερικό usb hubακι δεν το γλιτώνουμε.
Στην ουσία τώρα. Την συνέδεσα με το μόνο καλώδιο που έδινε (DP από την κάρτα γραφικών σε MiniDP στην οθόνη) και όλα δούλεψαν με το καλημέρα.Καθόλου bleeding. Σε σκοτεινό δωμάτιο δείχνοντας μαύρη στατική εικόνα πρέπει πραγματικά να ψάξεις επίμονα για να βρεις λίγη διαρροή φωτός. Συγκριτικά με την Benq παρατηρώ πως η Dell έχει πολύ λιγότερο Glow. Oταν κάθεσαι μπροστά της δεν παρατηρείς τίποτα αλλά υπό γωνία όμως το κοντραστ της χάνεται.
Και φυσικά το θέμα με το Banding που είχα στις σκούρες διαβαθμίσεις με την Benq δεν υπάρχει! Άψογες διαβαθμίσεις σε όλα τα χρώματα επιτέλους!

Το μόνο που με χαλάει είναι ότι έχει μια ελαφριά θερμή απόχρωση όπως έρχεται καλιμπραρισμένη απο το εργοστάσιο. Στις ρυθμίσεις είναι λίγο περίεργα τα πράγματα. Δηλαδή έχει μερικά ετοιμα presets και σε όλα μπορεις να ρυθμίσεις ανεξάρτητα την φωτεινότητα και την αντίθεση. To standar preset που είναι αυτό όπως έρχεται απο το εργοστάσιο, μερικά χαζά τυπου reading, multimedia,game,movie (με τα οποία δεν θα ασχοληθώ αν και διαπίστωσα πως τα 2 τελευταια έχουν μια λειτουργία για δυναμικό κοντραστ που αυξομειώνει την ένταση ανάλογα με τις προβαλλόμενες εικόνες και λειτουργεί ικανοποιητικά αλλά λίγο αργά στις εναλλαγές του) άλλo ένα για custom ρύθμιση για το χρώμα (με R G B levels) και ένα για θερμοκρασία χρώματος. Δυστυχώς δεν γίνεται να ρυθμίσεις ταυτόχρονα θερμοκρασία χρώματος σε κελβιν και να πειράξεις ταυτόχρονα και τα λεβελ κάθε χρώματος ξεχωριστά.

Όπως είπα στην στάνταρ καλιμπραρισμένη λειτουργία που φαίνονται όλα ελαφρώς θερμά. Όταν επιλέγω την θερμοκρασία χρώματος στα 6500 νομίζω πως τα λευκά τότε είναι σωστά. Τι να κάνω; Να το αφήσω στο στάνταρ υποθέτοντας πως έτσι είναι το σωστό ή να το έχω γυρισμένο σε λειτουργία θερμοκρασίας χρώματος στα 6500 που μου φαίνεται πιο σωστό; Η διαφορά είναι μικρή αλλά νομίζω πως στην εργοστασιακή τους έχει ξεφύγει λίγο. Βάζω και τα αποτελέσματα που είχε μέσα στην συσκευασία απο το καλιμπράρισμα μήπως μπορέσετε να βγάλετε κανα συμπέρασμα για το ποια μικρορυθμιση πρέπει να κάνω στα χρώματα για να την φέρω στα ίσα καθώς για κανά μήνα δεν θα έχω δυνατότητα να έχω στα χέρια μου καλιμπραριστηρι.

Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Τελικά κάποιες αναποδιές με ανάγκασαν να μεταφέρω χρονικά την αγορά της οθόνης, το καλό βέβαια είναι πως έτσι μπόρεσα και ανέβασα το budget μου και έτσι σήμερα παρέλαβα την Dell U2515H.

Πρώτες εντυπώσεις θετικότατες μιας και σε σχέση με την προηγούμενη μου οθόνη είναι σε άλλο επίπεδο, τόσο σε ευκρίνεια και χρωματικά αλλά και λειτουργικά (το ενσωματωμένο usb-hub και η περιστρεφόμενη και επεκτεινόμενη σε ύψος βάση μου έλυσαν κυριολεκτικά τα χέρια και με απάλλαξαν από έναν όγκο ατάκτων καλωδίων). Εντύπωση μου έκαναν τα σχεδόν ανύπαρκτα bezel που σε συνδυασμό με τα τεράστια της προηγούμενης βρέθηκα να έχω πάλι τον ίδιο όγκο στο γραφείο μου (αυτό κι αν ήταν έκπληξη).

Μια ερώτηση τώρα, λόγο παλιάς κάρτα (9800GT) και απουσίας Display port την έχω συνδέσει με ένα καλώδιο DVI=>HDMI, εάν αλλάξω κάρτα σε άλλη με DP θα υπάρχει η διαφορά η θα είναι το ίδιο;

Αν η κάρτα γραφικών σου βγάζει την σωστή ανάλυση (2560 x 1440) δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αλλάξεις.

Αλλά αν δεν καταφέρνει να δώσει αυτή την ανάλυση άλλαξέ την χτες.

Επίσης, μπορεί με hdmi να μην μπορείς να πάρεις την σωστή ανάλυση και να πρέπει να πας με dvi (dual link)

Η κάρτα δίνει κανονικά την μέγιστη ανάλυση 2560x1440 απλά έχει μόνο εξόδους DVI, οπότε χρησιμοποίησα καλώδιο που στην μια του άκρη είναι DVI (Υπολογιστής) και στην άλλη HDMI (Οθόνη)

Απάντηση: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Αν έχει είσοδο DVI to monitor κάλυτερα DVI se DVI για ανάλυση 2560x1440

Επίσης να συμπληρώσω τον Παναγιώτη, υπάρχουν άλλα μόνιτορ σε αυτές τις τιμές που να αξίζουν τον κόπο, για εμάς που δεν μπορούμε να ανέβουμε ψηλότερα;
Ή οτι μάρκα και να πάρει κανείς σε αυτή την κατηγορία τιμών έχουν την ίδια πάνω κάτω απόδοση;

Δεν νομιζω οτι για απλη χρηση υπαρχει καλυτερη οθονη απο τη Dell U2415..

Κάτι αντιστοιχο σε μικρότερο μέγεθος για γενική χρήση υπαρχει?

https://www.skroutz.gr/s/4982586/Samsung-T22D390EW.html

Την παραπάνω την πήρα για τους γονείς μου για γενική χρήση και είναι μια χαρά οθόνη και οικονομική.

Υπαρχει και αυτη https://www.skroutz.gr/s/6092466/LG-22M37A.html
Δεν είναι τίποτα σπουδαίο αλλά για τα χρήματα που ζητάν αξίζει αν δεν έχεις απαιτήσεις.

Είπες για γενική χρήση. Για επεξεργασία φώτο ιδανικά θες καλύτερη ανάλυση και απόλυτη χρωματική ακρίβεια αλλά μιλάμε για πολλά παραπάνω χρήματα, πολύ παραπάνω.

Διάβασε λίγο αυτό για να πάρεις μια ιδέα. Προσωπικά ούτε η πιο πάνω οθόνη πιστεύω είναι ιδανική για επεξεργασία φωτογραφιών ή δε διάσταση πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από τις 22ρες που κοιτάς, όσο πιο μεγάλη τόσο καλύτερα. http://thedigitalcamera.net/best-monitor-for-photo-editing-and-photography/

Προτείνω μια 27'' με ανάλυση 2560 x —1440 και από sRGB από 98% και πάνω που να είναι όντως έτσι και μα μην λένε παραμυθία.

Τώρα για ευνοήτους λόγους όλοι μας κάνουμε κάποιες εκπτώσεις όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα αγόραζα μια κάτω από 24'' με 1920 x 1200 ανάλυση με κάτω από αληθινό 95% sRGB.

Αυτή είναι καλή από όλες τις απόψεις https://www.skroutz.gr/s/4799599/LG-34UM95.html

Η χρήση της θα είναι κυρίως "γενική" σε γραφείο. Στον ελεύθερο χρόνο θα "πειράζουμε" και καμια φώτο. Thanks πάντως πρέπει να πέσει μελέτη πρώτα σ αυτά που έστειλες ..