Re: 27αρι μονιτορ για επεξεργασία εικόνων
Μετά απο μέρες ήρθε τελικά η οθόνη. Λόγο μπλόκων στα τελωνεία και τη σχετική κατάσταση που επικρατούσε αυτές τις μερες στη χώρα μας, πήρε λίγο χρόνο παραπάνω να την παραλάβω αλλά άξιζε!
Συγκριτικά με την Benq:
Πολύ καλύτερη συσκευασία μεταφοράς. Πολύ όμως. Να φανταστείτε στην Benq, από τις πλαϊνές χειρολαβές-τρύπες της κούτας μπορούσες να δεις την οθόνη. Για την ακρίβεια αν έβαζες τα χέρια στις τρύπες αυτές για να σηκώσεις την κούτα της, αυτά έρχονταν σε επαφή με την οθόνη! Και δεν έλλειπε κάτι απο την συσκευασία της όταν την παρέλαβα, απλά έτσι τα χαρτόνια στο εσωτερικό της. Μου είχε κάνει εντύπωση όταν την πρωτοείδα το πως είναι δυνατόν μία τέτοια συσκευή να διασχίζει χώρες ολόκληρες μέσα σε κοντέινερ, νταλίκες , φορτηγά και να είναι τόσο εκτεθειμένη.
Tα συνοδευτικά βέβαια της Dell ήταν πολύ πιο "πτωχά"από την Benq. H οθόνη, το σταντ της, ένα καλώδιο miniDP σε DP , το καλώδιο τροφοδοσίας και μία σελίδα Α4 που είχε τα αποτελέσματα των μετρήσεων από το καλιμπράρισμα για το συγκεκριμένο μόνιτορ (θα αναφερθώ σε λίγο σε αυτό). Η Benq απο την άλλη έδινε όλα τα καλώδια σύνδεσης που μπορεί να φανταστείτε. Από DP και HDMI μέχρι και DSUB και minijack για τον ήχο!
Αφού την έβαλα στο γραφείο η πρώτη εντύπωση που μου έκανε ήταν το μέγεθός της. Φαινόταν πολύ πιο μικρή σε σχέση με την Benq λόγο των μικροσκοπικών περιθωρίων που έχει. Η άλλη ήταν πιο θηρίο και με ποιο στιβαρή βάση. 'Οχι ότι είναι ασχημη της Dell απλά έχουν δώσει μεγαλύτερη σημασία στο Design απο την εργονομία. Βέβαια αυτό εχει και τα αρνητικά του. Λόγο σχεδίασης οι θύρες USB βρίσκονται στο πίσω μέρος και είναι εντελώς άβολες αφού βρίσκονται σε έναν στενό χώρο μεταξύ οθόνης και βάσης κάνοντας τες ουσιαστικά άχρηστες. Δοκίμασα να βάλω ένα στικάκι USB αλλά διαπίστωσα πως κάτι τέτοιο έιναι αδύνατον χωρίς ουσιαστικά να ξαπλώσεις όλη την οθόνη κάτω και υπο κλίση στο γραφείο! Οπότε το εξωτερικό usb hubακι δεν το γλιτώνουμε.
Στην ουσία τώρα. Την συνέδεσα με το μόνο καλώδιο που έδινε (DP από την κάρτα γραφικών σε MiniDP στην οθόνη) και όλα δούλεψαν με το καλημέρα.Καθόλου bleeding. Σε σκοτεινό δωμάτιο δείχνοντας μαύρη στατική εικόνα πρέπει πραγματικά να ψάξεις επίμονα για να βρεις λίγη διαρροή φωτός. Συγκριτικά με την Benq παρατηρώ πως η Dell έχει πολύ λιγότερο Glow. Oταν κάθεσαι μπροστά της δεν παρατηρείς τίποτα αλλά υπό γωνία όμως το κοντραστ της χάνεται.
Και φυσικά το θέμα με το Banding που είχα στις σκούρες διαβαθμίσεις με την Benq δεν υπάρχει! Άψογες διαβαθμίσεις σε όλα τα χρώματα επιτέλους!
Το μόνο που με χαλάει είναι ότι έχει μια ελαφριά θερμή απόχρωση όπως έρχεται καλιμπραρισμένη απο το εργοστάσιο. Στις ρυθμίσεις είναι λίγο περίεργα τα πράγματα. Δηλαδή έχει μερικά ετοιμα presets και σε όλα μπορεις να ρυθμίσεις ανεξάρτητα την φωτεινότητα και την αντίθεση. To standar preset που είναι αυτό όπως έρχεται απο το εργοστάσιο, μερικά χαζά τυπου reading, multimedia,game,movie (με τα οποία δεν θα ασχοληθώ αν και διαπίστωσα πως τα 2 τελευταια έχουν μια λειτουργία για δυναμικό κοντραστ που αυξομειώνει την ένταση ανάλογα με τις προβαλλόμενες εικόνες και λειτουργεί ικανοποιητικά αλλά λίγο αργά στις εναλλαγές του) άλλo ένα για custom ρύθμιση για το χρώμα (με R G B levels) και ένα για θερμοκρασία χρώματος. Δυστυχώς δεν γίνεται να ρυθμίσεις ταυτόχρονα θερμοκρασία χρώματος σε κελβιν και να πειράξεις ταυτόχρονα και τα λεβελ κάθε χρώματος ξεχωριστά.
Όπως είπα στην στάνταρ καλιμπραρισμένη λειτουργία που φαίνονται όλα ελαφρώς θερμά. Όταν επιλέγω την θερμοκρασία χρώματος στα 6500 νομίζω πως τα λευκά τότε είναι σωστά. Τι να κάνω; Να το αφήσω στο στάνταρ υποθέτοντας πως έτσι είναι το σωστό ή να το έχω γυρισμένο σε λειτουργία θερμοκρασίας χρώματος στα 6500 που μου φαίνεται πιο σωστό; Η διαφορά είναι μικρή αλλά νομίζω πως στην εργοστασιακή τους έχει ξεφύγει λίγο. Βάζω και τα αποτελέσματα που είχε μέσα στην συσκευασία απο το καλιμπράρισμα μήπως μπορέσετε να βγάλετε κανα συμπέρασμα για το ποια μικρορυθμιση πρέπει να κάνω στα χρώματα για να την φέρω στα ίσα καθώς για κανά μήνα δεν θα έχω δυνατότητα να έχω στα χέρια μου καλιμπραριστηρι.
