Re: 27αρι μονιτορ για επεξεργασία εικόνων
Nέα απο το μέτωπο. Η οθόνη (benq) τελικά ήρθε χθες το μεσημέρι απο γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα που ειδικεύεται κυρίως σε λαπτοπ αλλά έχει και μεγάλη ποικιλία οθονών (δεν αναφέρω όνομα καταστήματος για να μην θεωρηθεί ως δια φήμιση, με ένα όμως σκρουτζάρισμα θα καταλάβετε σε ποιο αναφέρομαι). Κάπως αναπάντεχο καθως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μου είπαν πως δεν την είχαν ετοιμοπαράδατη. To μόνιτορ ήρθε με όλων το ειδών τα καλώδια (display port , dvi , hdmi, dusb, audio, usb). Στήθηκε πολύ εύκολα, το συνδέω με to display port καλωδιάκι για είναι σίγουρη η συμβατότητα και voila!!! Πανέμορφα χρώματα, χορταστικές ίντσες έκανα μερικές βασικές ρυθμίσεις για να την φέρω στα μέτρα μου ακολουθώντας για αρχή αυτά που είχα διαβάσει σε διάφορα site όπως
πχ αυτο . Ευτυχώς κανένα πρόβλημα με καμμένα πίξελς, bleeding κλπ. Όταν όμως έβαλα μερικά πάτερνς για να ελεγξω φωτεινότητες, αντιθέσεις χρώματα και τα σχετικά διαπίστωσα πως πάσχει από banding στην κλίμακα του γκρι. Ξενέρωσα λίγο αλλά δεν το έψαξα περαιτέρω καθώς είχα πολύ γεμάτο πρόγραμμα και έπρεπε να φύγω πάλι. Το βραδάκι που κάθισα να την επεξεργαστώ με την ησυχία μου κάτι δεν μου καθόταν καλά. Συνέδεσα και την παλιά μου οθόνη (μια LG 23αρα IPS της σειρας) και όντως τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα για την Benq. Στη συνέχεια έφερα και το 25αρι dell (u2515h) και η διαφορα στις αποχρώσεις του γκρι έδειχνε φανερά πως είχα θέμα. Με τα πολλά διαπιστώνω πως κάτι είχε παiχτεί με τα χρωματικά προφιλ των windows, τα επαναφέρω και στρώνει κατα πολύ η κατάσταση. Το πρόβλημα έιναι πως απο τα πολλά βάλε βγάλε κάτι έπαθε το DP καλώδιο και αρνιόταν πεισματικά να φέρει σήμα. Τρώω ένα εγκεφαλικό καθώς νόμιζα πως τα έπαιξε η οθόνη. Συνδέω το HDMI και όλα έστρωσαν ευτυχώς!!! Το δευτερο καλώδιο που είχα DP ήταν απο μίνι σε κανονικό οπότε δεν μπορούσα να το τεστάρω καθώς η κάρτα γραφικών μου δεν διαθέτει μινιDP θύρα και αναγκαστικά πήρα όλη την οθόνη και την συνέδεσα στο δεύτερο πισι που είχε αντίστοιχη έξοδο στην κάρτα γραφικών και όλα καλά. Εκεί διαπιστώνω πως το μόνιτορ σαν να έδειχνε ελαφρώς καλύτερα (μπορεί και να έιναι η ιδέα μου). Πάντως αφού ησύχασα ότι δεν έχει θέμα η θύρα το έβαλα στο κύριο πισί μου συνδέοντας αναγκαστικά πλέον με HDMI.
Στο διαταύτα. Αύριο θα πάρω καινούργιο καλώδιο DP να την συνδέσω γιατί έχω θέμα ψυχολογικό να την έχω συνδεμένη με HDMI. To θέμα όμως με τις αποχρώσεις του γκρι με ανησυχεί. Πλέον δεν είναι τόσο ορατό αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό θέμα με το banding στην κλίμακα του γκρι.
Είναι λογικό; Και οι άλλες οθόνες μου έχουν αλλά φαίνεται ελαφρώς λιγότερο. Μήπως φταίει ότι επειδή ανεβήκαμε σε ίντσες και ανάλυση διακρίνονται περισσότερο οι αδυναμίες στην αναπαραγωγή όλων των χρωμάτων; Μήπως η ριμάδα η κάρτα γραφικών κάνει τα δικά της και επηρεάζει τα χρώματα(ΑΜD R9 380); Πάντως τώρα με το HDMI και μηδενισμένα τα χρωματικά προφίλ στα Windows (10aria) το παραπάνω πρόβλημα είναι σημαντικά μικρότερο απο πριν. Να σημειώσω πως παίζω στην εγγενή ανάλυση στα σωστά ΗΖ και εννοείται στα 32bit. Πάντως στα χρώματα δεν έχω κανένα πρόβλημα. Και το κείμενο που γράφω τώρα είναι πιο καθαρό και ευανάγνωστο από ποτέ. Μόνο κάτι στο grayscale με χαλάει. Για δώστε καμια ιδέα τι μπορεί να έχω κάνει λάθος. To πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Απλά διαπιστώνω πως η μετάβαση απο το μαύρο στο άσπρο αντι να έιναι εντελώς smooth κάνει κάτι μικρά σκαλοπατάκια. Το πρόβληματα το διαπίστωσα σε ένα
online monitor test όπου στην επιλογή black/white grad (εμφανίζεται αν πας το mouse στο πάνω καντρικό μέρος της σελίδας) και το αναπαρήγαγα μετά μόνος μου στο φωτοσοπ φτιάχνοντας ένα μαύρο σε άσπρο gradient γέμισμα (φαίνεται μόνο όταν ζουμάρω). Πάντως στο thread που έχουμε με τις A/M φωτογραφίες δεν διαπιστώνω κάποιο πρόβλημα βλέποντάς τες!