Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα pc με i5 3.4G, 16g μνήμης SSD 240G όπου είναι φορτωμένο το λειτουργικό ( windows 8.1 ) και photoshop CC και ένα wd 1tb για αποθήκευση. Αρχικά πέταγε αλλά εδώ και μερικούς μήνες χρειάζεται έως και 5 sec για να ανοίξει το αρχείο ( φωτο 24mb ) από το ACR στο PS CC , ενώ η επεξεργασία στο PS γίνεται ταχύτατα. Σκέφτομαι να πάρω έναν ακόμη SSD όπου να αποθηκεύω τα προς επεξεργασία αρχεία μήπως πάει πιο γρήγορα.
Μηπως εχεις γεμίσει τον ssd?

Όχι, χρησιμοποιώ τον σκληρό 1ΤΒ σαν σκρατς και εκεί αποθηκεύω αρχικά τα αρχεία προς επεξεργασία, γι'αυτό λέω να βάλω έναν SSD ακόμη.

Απάντηση: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Σε ιδανικές συνθήκες ένας 250gb-500gb SSD για cache/scratch & αν εχεις τη δυνατότητα 1ΤΒ+ SSD για working projects/media.
Και φυσικά οι SSD δε πρέπει γεμίζουν πάνω απο 75% όχι τόσο γιατί μειώνεται η απόδοση τους αλλά γιατι αρχιζει να διακυνδυνεύει η ασφάλεια των αρχείων.
Tα υπόλοιπα μετακινούνται σε μαγνητικό δίσκο για αποθήκευση.

Ο SSD έχει μόνο 70gb αρχεία, με ελεύθερο χώρο 150gb. Από μνήμη έχω θέσει προς χρήση το 72% δηλ. 9837mb και σαν scratch έχω ορίσει τον σκληρό με ελεύθερο χώρο 730gb. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο άνοιγμα των φωτό από το camera raw στο photoshop cc. Μάλλον πρόκειται για θέμα software, γιατί από hardware νομίζω ότι είμαι καλά. Ίσως κάποια ρύθμιση ( είμαι και άσχετος με το photoshop, πέρα από βασικές διορθώσεις δεν κάνω κάτι άλλο ).

είμαι κι εγώ σε φάση αναβάθμισης του φορητού. Είναι ένας i5 4ετίας. Θα του βάλω έναν ssd 240άρη και 2Χ4. Φαντάζομαι ότι όλα θα πάνε καλά και θα είναι πολύ πιο γρήγορος στο batch.

βαλε οση μνημη αντεχει η τσεπη σου και το μηχανημα.... εινα πολυ βασικο. Αν μπορεις και παιρνει 16GB βαλτα.
Ο ssd απολυτως απαραιτητος.... μ αυτα τα 2 θα δεις αλλο μηχανημα.

+1 και από εμένα. Πρόσφατα στην δουλειά σε, dell xps 14, προχώρησα σε παρόμοια αναβάθμιση και είδα τεράστια διαφορά. Δεν έχω εμπειρία με επεξεργασία φωτογραφίας αλλά έχοντας την συνήθεια- ανάγκη να δουλεύω με πολλά προγράμματα ανοικτά (2 * erp softone, εξελ με αρκετά φύλλα και με πολλά δεδομένα & skype, antivirus + σαβούρα windows) είδα σημαντική βελτίωση. Δυστυχώς το ανώτερο ήταν 8 gb ram. Αν δεν έχεις προχωρήσει σε αναβάθμιση έως αρχές Οκτωβρίου που θα ανέβω Θεσσαλονίκη μπορούμε να βρεθούμε για να τον δοκιμάσεις.

+1 και από εμένα. Πρόσφατα στην δουλειά σε, dell xps 14, προχώρησα σε παρόμοια αναβάθμιση και είδα τεράστια διαφορά. Δεν έχω εμπειρία με επεξεργασία φωτογραφίας αλλά έχοντας την συνήθεια- ανάγκη να δουλεύω με πολλά προγράμματα ανοικτά (2 * erp softone, εξελ με αρκετά φύλλα και με πολλά δεδομένα & skype, antivirus + σαβούρα windows) είδα σημαντική βελτίωση. Δυστυχώς το ανώτερο ήταν 8 gb ram. Αν δεν έχεις προχωρήσει σε αναβάθμιση έως αρχές Οκτωβρίου που θα ανέβω Θεσσαλονίκη μπορούμε να βρεθούμε για να τον δοκιμάσεις.
\
ευχαριστώ πάρα πολύ, με χαρά να βρεθούμε. Πάντως έχω ήδη αγοράσει το δίσκο και τη μνήμη και είμαι στη διαδικασία αναβάθμισης.

Δεν θυμάμαι αν τα έχω ξαναγράψει αλλά έχοντας ssd δίσκο και 16ram το laptop δεν κολλάει πουθενά.
Τα windows 10 αντιθέτως που πριν κανένα μήνα εγκατέστησα έχουν κάποιες παιδικές ασθένειες αλλά αντιμετωπίσιμες.
Στο Dxo η διαφορά είναι χαοτική και ενώ πριν με τα 8gb ram το μηχάνημα έκανε δουλειά αλλά δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα άλλο παράλληλα την ώρα της εξαγωγής των jpg αρχείων
τώρα παρατηρώ ότι στην ίδια διαδικασία ο υπολογιστής δεσμεύει 8ram και έχει σχεδόν άλλα τόσα διαθέσιμα ώστε να δουλεύεις και κάποιο άλλο πρόγραμμα παράλληλα.

Πάντως εγώ με τα windows 10 είδα μια μικρή διαφορά σε ταχύτητα και αποκρισιμότητα σε σύγκριση με τα εφτάρια. Με τα windows 8 δεν τα συγκρίνω καν, σκέτο χαροπάλεμα ήταν. Και όλα αυτά χωρίς να πειράξω το μηχάνημα απενεργοποιώντας κάποιες υπηρεσίες κλπ.
Κρίμα το dxo να μην τρέχει και σε linux, χωρίς wine

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βλάση εύχομαι να έχω την χαρά να ξαναβρεθούμε. Λόγω δουλειάς από Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο σχεδόν κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο θα είμαι Θεσσαλονίκη.

Είμαι σε αναζήτηση οθόνης μιας και η υπάρχουσα με την αλλαγή καμένου τροφοδοτικού έχει πλέον κάποια κουσούρια, βάλε και τα 8 χρόνια που έχει στην πλάτη της ήρθε η ώρα της αποστράτευσης.

Σκέφτομαι για 24 ίντσες και κοίταζα ποιο πολύ προς Dell αλλά έχει τόσα μοντέλα που τελικά μπερδεύτηκα, καμιά πρόταση υπάρχει;

Ξέχασα τιμή κάπου ανάμεσα στα 200 με 250

Dell 2414H θα έλεγα, που έρχεται πάρα πολύ καλά χρωματικά μετά από calibration ( και δίχως calibration παίζει πολύ καλά! ) και έχει και από τα υψηλότερα contrast ταυτόχρονα.

Πρόσφατα πήρα μια 27ρα, ACER G277HL (IPS πάνελ, βέβαια 8 bit -6+2 dithering κοινώς). Μια χαρά όλα, αν εξαιρέσεις την φανερή υποβάθμιση της ποιότητας κατασκευής (πατάς ένα κουμπί και κουνιέται σαν το εκκρεμές του Φουκώ), από εκεί και πέρα καλή εικόνα, ελαφρό light bleeding στην κάτω αριστερή άκρη του led, αλλά σιγά τα ωά. 199 την είχε προσφορά το Public, για κάποιο λόγο μου βγήκε 179. Δεν με χάλασε καθόλου. Διαβάζοντας τις κριτικές τη λειτουργώ από DVI, από HDMI κάποιοι έγραψαν πως παρατήρησαν ghosting, οπότε δεν το έψαξα παραπάνω.

24 μου φαίνεται πλέον μικρή. Αντικατέστησα μια HP 25,5'', βέβαια μικρή η διαφορά σε μέγεθος τελικά καθώς ήταν 16:10 ενώ τώρα πήρα 16:9. Εντυπωσιακό πόσο έχουν μικρύνει το bezel.

Εγω εχω παρει μια LG 27MS73S-PZ που ειναι και τηλεοραση εχει και δορυφορικο δεκτη εχει και wifi smarttv μεχρι και ποντικι και πληκτρολογιο βαζεις πανω και πρωτη φορα βλεπω σε LCD μηδεν bleeding και τοσο καλο μαυρο.

Εχω καλομαθει απο την Panasonic 50GT30

Είμαι σε αναζήτηση οθόνης μιας και η υπάρχουσα με την αλλαγή καμένου τροφοδοτικού έχει πλέον κάποια κουσούρια, βάλε και τα 8 χρόνια που έχει στην πλάτη της ήρθε η ώρα της αποστράτευσης.

Σκέφτομαι για 24 ίντσες και κοίταζα ποιο πολύ προς Dell αλλά έχει τόσα μοντέλα που τελικά μπερδεύτηκα, καμιά πρόταση υπάρχει;

Ξέχασα τιμή κάπου ανάμεσα στα 200 με 250

Στο γραφείο έχω μια Dell U2414H, στο σπίτι μια Dell U2515H. Και οι δύο έρχονται calibrated από το εργοστάσιο οπότε ξέρεις ότι τα βασικά είναι ΟΚ..

H U2414H βγαίνει καλά στο budget σου, αλλά η U2515H είναι αρκετά πιο καινούργιο μοντέλο και έχει μεγαλύτερη ανάλυση την οποία δυστυχώς πληρώνεις..

Ακόμα καλύτερη περίπτωση IMHO είναι η U2415, αλλά είναι κάπως πολλά τα λεφτά για μόνο 24 ίντσες.

Μιλώντας πάντα για factory calibrated οθόνες.

Για να πω κι εγώ την εμπειρία μου, σε i7 920 (επεξεργαστής 2008-2009) με 8GB RAM και SSD 256 GB (συνδεδεμένο μάλιστα σε SATA 2 θύρα με μάξιμουμ read περί τα 200+ MB/s κι όχι 400 και 500 που πιάνουν SATA 3 δίσκοι) δεν έχω κανένα πρόβλημα με το lightroom για ελαφριά - μεσαία επεξεργασία, σ' έναν κατάλογο με περίπου 5.000 φωτογραφίες. Στις λοιπές ασχολίες το pc πετάει (γενικής χρήσης καθήκοντα). Επεξεργασία βίντεο δεν κάνω καθόλου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Με απλά λόγια ένα καλοστημένο μεταχειρισμένο σύστημα με budget περί τα 300 ευρώ φθάνει και περισσεύει για να κάνεις τα πάντα πλην βαριάς επεξεργασίας βίντεο (4Κ προφανώς δεν θα σηκώνει το μηχάνημά μου). Αν θες και 4Κ πρέπει να ανέβεις πολύ...
Η αποθήκευση των αρχείων μου γίνεται σε μηχανικό 4ΤΒ.

Να κανω και εγω μια ερωτηση....Ποια καρτα γραφικων προτεινετε για χρηση Photoshop/Lightroom μεχρι 150 ευρω? Καλοβλεπω την GTX750ti μιας και εχει και χαμηλη καταναλωση...

Στο γραφείο έχω μια Dell U2414H, στο σπίτι μια Dell U2515H. Και οι δύο έρχονται calibrated από το εργοστάσιο οπότε ξέρεις ότι τα βασικά είναι ΟΚ..

H U2414H βγαίνει καλά στο budget σου, αλλά η U2515H είναι αρκετά πιο καινούργιο μοντέλο και έχει μεγαλύτερη ανάλυση την οποία δυστυχώς πληρώνεις..

Ακόμα καλύτερη περίπτωση IMHO είναι η U2415, αλλά είναι κάπως πολλά τα λεφτά για μόνο 24 ίντσες.

Μιλώντας πάντα για factory calibrated οθόνες.

Dell U2414H out of the box:

default.jpg

Δεν την λες και calibrated ( εκτός και αν το calibration comparison είναι με το Spyder ), αλλά σίγουρα αρκετά καλύτερη των περισσότερων επιλογών στο budget & ίντσες.

Calibrated όντως φυσάει το μηχάνημα όπως είπα και πρίν:

calibrated.jpg

Αγορά οθόνης για επεξεργασία φωτογραφίας

Καλησπέρα,

ελπίζοντας ότι δεν είμαι σε λάθος κατηγορία, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει πρόταση για οικονομικό monitor 24'' (καθαρά ερασιτεχνική χρήση). Έριξα μια γρήγορη ματιά σε reviews και είδα το Dell U2413 Ultrasharp γύρω στα 500 που είναι maximum το ποσό που μπορώ να δώσω.

Τι υπάρχει στα χρήματα αυτά; Έχει νόημα (ποιοτικά) να κατέβει κανείς και σε οικονομικότερη λύση;

Ευχαριστώ.