Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Re: 27αρι μονιτορ για επεξεργασία εικόνων

Χαίρομαι που σε βοήθησα στην επιλογή σου, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείς, όταν παραλάβεις γράψε τις εντυπώσεις σου.

Σε περίπτωση που καλιμπράρεις μετά κάθε μήνα υποχρεωτικά θα το κάνεις πάλι.

Σε περίπτωση που καλιμπράρεις μετά κάθε μήνα υποχρεωτικά θα το κάνεις πάλι.

Urban legend ( αστικός μύθος ).

Ακόμα και 1 χρόνο μετά ( αν μιλάμε για καινούργια οθόνη, όχι αγορά 2nd hand με ήδη 3-4-5 χρόνια δουλειάς ) το drift είναι ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΟ.
Κάθε μήνα μόνο αν μιλάμε για επαγγελματία που καθαρίζει 500+ ανά δουλειά, premium work, premium jobs, τότε ναι ( δεν κάνει διαφορά ουσιαστικά, απλά "τιμάς" τον τζίρο σου ).

Και μένα μου φαίνεται λίγο υπερβολικό να γίνεται καλιμπράρισμα κάθε μήνα. Εδω τους προτζέκτορες που έχουν ταχεία πτώση στη φωτεινότητα λόγο λάμπας σε σχέση με τις οθόνες που λογικά θα παρασέρνουν και τα χρώματα δεν τους καλιμπράρουμε τόσο συχνά.Θα μου πείτε βέβαια ότι για άλλη χρήση προορίζεται το ένα και για άλλη το άλλο. Συνήθως όταν παίρνω καινούργια οθόνη μπαίνω στην διαδικάσια αυτή (όχι πάντα για μένα καθώς δεν τις αλλάζω συχνά) και άντε 1 φορά το χρόνο ξανά όταν έχω το "καλιμπραριστήρι" στα χέρια μου. Όπως είπα τη δουλειά θα την κάνω με δανεικό μηχάνημα. Από περιέργεια πάντως θα πάρω μερικές μετρήσεις μέχρι το καλοκαίρι να δω κατά πόσο αλλάζει κάτι αν και δεν θα σκάσω. Είπαμε η χρήση είναι ερασιτεχνική και όχι επαγγελματική. Δεν βγάζω μεροκάματο απο τις φωτό. Για την δική μου ευχαρίστηση το κάνω.
Μόλις παραλάβω θα ενημερώσω. Δυστυχώς δεν ήταν ετοιμοπαραδωτη πουθενά οπότε θα αναμένω καμια βδομάδα. Το μόνο που με ανησυχεί είναι μην πέσω σε κανά κομμάτι με εμφανέστατο bleeding καθώς όσο ανεβαίνουν οι ίντσες τόσο πιο συχνά είναι το φαινόμενα.

Kostis 22 μία εμπεριστατωμενη καί αξιόπιστη κριτική για την Benq,πολύ χρήσιμη με λεπτομερειες για ολα που σε ενδιαφερουν.....πληροφορίες ακόμη και για το καλιμπαρισμα. http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_bl2710pt.htm.

Last edited:

Nέα απο το μέτωπο. Η οθόνη (benq) τελικά ήρθε χθες το μεσημέρι απο γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα που ειδικεύεται κυρίως σε λαπτοπ αλλά έχει και μεγάλη ποικιλία οθονών (δεν αναφέρω όνομα καταστήματος για να μην θεωρηθεί ως δια φήμιση, με ένα όμως σκρουτζάρισμα θα καταλάβετε σε ποιο αναφέρομαι). Κάπως αναπάντεχο καθως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μου είπαν πως δεν την είχαν ετοιμοπαράδατη. To μόνιτορ ήρθε με όλων το ειδών τα καλώδια (display port , dvi , hdmi, dusb, audio, usb). Στήθηκε πολύ εύκολα, το συνδέω με to display port καλωδιάκι για είναι σίγουρη η συμβατότητα και voila!!! Πανέμορφα χρώματα, χορταστικές ίντσες έκανα μερικές βασικές ρυθμίσεις για να την φέρω στα μέτρα μου ακολουθώντας για αρχή αυτά που είχα διαβάσει σε διάφορα site όπως πχ αυτο . Ευτυχώς κανένα πρόβλημα με καμμένα πίξελς, bleeding κλπ. Όταν όμως έβαλα μερικά πάτερνς για να ελεγξω φωτεινότητες, αντιθέσεις χρώματα και τα σχετικά διαπίστωσα πως πάσχει από banding στην κλίμακα του γκρι. Ξενέρωσα λίγο αλλά δεν το έψαξα περαιτέρω καθώς είχα πολύ γεμάτο πρόγραμμα και έπρεπε να φύγω πάλι. Το βραδάκι που κάθισα να την επεξεργαστώ με την ησυχία μου κάτι δεν μου καθόταν καλά. Συνέδεσα και την παλιά μου οθόνη (μια LG 23αρα IPS της σειρας) και όντως τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα για την Benq. Στη συνέχεια έφερα και το 25αρι dell (u2515h) και η διαφορα στις αποχρώσεις του γκρι έδειχνε φανερά πως είχα θέμα. Με τα πολλά διαπιστώνω πως κάτι είχε παiχτεί με τα χρωματικά προφιλ των windows, τα επαναφέρω και στρώνει κατα πολύ η κατάσταση. Το πρόβλημα έιναι πως απο τα πολλά βάλε βγάλε κάτι έπαθε το DP καλώδιο και αρνιόταν πεισματικά να φέρει σήμα. Τρώω ένα εγκεφαλικό καθώς νόμιζα πως τα έπαιξε η οθόνη. Συνδέω το HDMI και όλα έστρωσαν ευτυχώς!!! Το δευτερο καλώδιο που είχα DP ήταν απο μίνι σε κανονικό οπότε δεν μπορούσα να το τεστάρω καθώς η κάρτα γραφικών μου δεν διαθέτει μινιDP θύρα και αναγκαστικά πήρα όλη την οθόνη και την συνέδεσα στο δεύτερο πισι που είχε αντίστοιχη έξοδο στην κάρτα γραφικών και όλα καλά. Εκεί διαπιστώνω πως το μόνιτορ σαν να έδειχνε ελαφρώς καλύτερα (μπορεί και να έιναι η ιδέα μου). Πάντως αφού ησύχασα ότι δεν έχει θέμα η θύρα το έβαλα στο κύριο πισί μου συνδέοντας αναγκαστικά πλέον με HDMI.
Στο διαταύτα. Αύριο θα πάρω καινούργιο καλώδιο DP να την συνδέσω γιατί έχω θέμα ψυχολογικό να την έχω συνδεμένη με HDMI. To θέμα όμως με τις αποχρώσεις του γκρι με ανησυχεί. Πλέον δεν είναι τόσο ορατό αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό θέμα με το banding στην κλίμακα του γκρι.
Είναι λογικό; Και οι άλλες οθόνες μου έχουν αλλά φαίνεται ελαφρώς λιγότερο. Μήπως φταίει ότι επειδή ανεβήκαμε σε ίντσες και ανάλυση διακρίνονται περισσότερο οι αδυναμίες στην αναπαραγωγή όλων των χρωμάτων; Μήπως η ριμάδα η κάρτα γραφικών κάνει τα δικά της και επηρεάζει τα χρώματα(ΑΜD R9 380); Πάντως τώρα με το HDMI και μηδενισμένα τα χρωματικά προφίλ στα Windows (10aria) το παραπάνω πρόβλημα είναι σημαντικά μικρότερο απο πριν. Να σημειώσω πως παίζω στην εγγενή ανάλυση στα σωστά ΗΖ και εννοείται στα 32bit. Πάντως στα χρώματα δεν έχω κανένα πρόβλημα. Και το κείμενο που γράφω τώρα είναι πιο καθαρό και ευανάγνωστο από ποτέ. Μόνο κάτι στο grayscale με χαλάει. Για δώστε καμια ιδέα τι μπορεί να έχω κάνει λάθος. To πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Απλά διαπιστώνω πως η μετάβαση απο το μαύρο στο άσπρο αντι να έιναι εντελώς smooth κάνει κάτι μικρά σκαλοπατάκια. Το πρόβληματα το διαπίστωσα σε ένα online monitor test όπου στην επιλογή black/white grad (εμφανίζεται αν πας το mouse στο πάνω καντρικό μέρος της σελίδας) και το αναπαρήγαγα μετά μόνος μου στο φωτοσοπ φτιάχνοντας ένα μαύρο σε άσπρο gradient γέμισμα (φαίνεται μόνο όταν ζουμάρω). Πάντως στο thread που έχουμε με τις A/M φωτογραφίες δεν διαπιστώνω κάποιο πρόβλημα βλέποντάς τες!

Το έψαξες αρκετά, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να φταίει, με υποψιάζει όμως η διαθεσιμότητα του καταστήματος που λες μήπως ήταν από επιστροφή για τον ίδιο λόγο. Ψάξτο λίγο ακόμη και αν δεν βρεις άκρη στείλτη πίσω μέσα στο 14ήμερο για να γίνει αντικατάσταση με νέα.

Έχουμε νέα. Με το μόνιτορ δεν έπαιξα το σουκου καθώς έλειπα. Χθες διαπιστώνω πως το πάνω μπεζελ δεν είναι σωστα κλεισμένο και μπαίνω σε σκέψεις.Πάντως ίχνη χρήσης δεν είχε (γρατσουνιές κλπ κλπ) Τηλεφωνώ στο κατάστημα που την αγόρασα και μου είπαν να την στείλω πίσω για αντικατάσταση με νέα (υποτίθεται) επίσης με διαβεβαιώσαν πως το μόνιτορ ήρθε σφραγισμένο απο την Benq και δεν άνοιξαν ποτέ αυτοί την συσκευασία. Τι να κάνω; Να πάρω το ίδιο ή να ζητήσω να μου φέρουν το άλλο μόνιτορ που προτάθηκε (το Viewsonic). Γενικά είμαι απογοητευμένος...

Απάντηση: 27αρι μονιτορ για επεξεργασία εικόνων

Γενικά όσο μεγαλύτερες οι ίντσες τόσο πιο έντονα αυτά τα προβλήματα με το μαύρο και τη διάχυση του οπίσθιου φωτός.

Οι περισσότεροι που έχουμε 27αρι, όλο και κάποιο πρόβλημα ανακαλύψαμε τις πρώτες μέρες.

Από εκεί και πέρα – δε νομίζω να σου έχουν κάνει ζαβολιά να σου έχουν δώσει ανοιγμένο Monitor – γενικά παραπάει να έχουν κάνει τέτοια καφρίλα

Το όνομα του καταστήματος , εγώ το γραφώ πάντα , δεν είναι θέμα διαφήμισης

Περίεργο που σου έβγαλε πρόβλημα το DP

Διάχυση φωτός που είχε ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και ήταν το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε (ελάχιστο bleeding είχα στην πάνω δεξιά γωνία αλλά ήταν πραγματικά ελάχιστο. Oι αποχρώσεις πάντως του μαύρου-γκρι όσο και αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να τις φέρω στα επίπεδα της Dell. Πάντα μου έκαναν σκαλοπάτια και ήταν ανομοιόμορφα .Δηλαδή μερικές αποχρώσεις του γκρι φαινταν πιο σκούρες απο τις τριγύρω τους. Αυτο πάντα σε gradient πατερνάκια. Mπορεί να ήταν πιο ευδιάκριτα λόγο περισσότερο ιντσών. Και μιλάω σε σύγκριση στο ίδιο πισι πάντα με τις ίδιες εισόδους σήματος. Το DP λειτούργησε για λίγες ώρες μετά άρχισε να κάνει παράσιτα στην εικόνα και να φέρνει θόρυβο στα ηχειάκια της παρόλο που η προεπιλεγμένη έξοδος ήχου απο τα WIN ήταν το DAC μου και μετά νεκρό. Στην Dell λειτουργούσε κανονικά οπότε μάλλον είχε πρόβλημα το βύσμα/πλακέτα της οθόνης. Απο HDMI πάντως έπαιζε κανονικά με την ίδια όμως ποιότητα.
Να μου έχουν δώσει ανοιγμένο μόνιτορ δεν το πιστεύω. Μάλλον κακό QC από την πλευρά της Βenq. Εκεί που ξενέρωσα πάντως ήταν σήμερα που είδα στο φως του ήλιου το ανοιγμένο bezel. To πίεσα λίγο αλλά δεν κουμπωσε ποτε. Οπότε πακετάρισμα και πίσω. Ο ενδοιασμός μου είναι αν πρέπει να επιλέξω ίδιο μόνιτορ ή κάποιο άλλο. Αυτό πάντως δεν μου κάθισε καλά.

To κατάστημα είναι το Digideli.gr και δεν εχει μεγάλες ποικιλίες σε οθόνες ειδικά σε 27αρες 1440p και χωρις TN πάνελ. (πλεον δεν έχει ούτε την Benq στον κατάλογο). Λογικά αύριο θα παραλάβουν την δικιά μου. Τι μου συμβουλεύετε να κάνω; Αντικατάσταση με το ίδιο μοντέλο ή να πάω στο ακριβότερο Dell U2715H;

Απάντηση: Re: 27αρι μονιτορ για επεξεργασία εικόνων

Μου φαίνεται ακριβή όταν μπορείς να πας εδώ http://www.eizo.gr/product/flexscan-ev3237-31-5/ σε αυτή την κατηγορία τιμής
Την απέκτησα πρόσφατα στην εργασία μου και είναι εξαιρετική.

Πάντως είναι μακριά απο τα χρήματα που διαθέτει για 27αρι εκ των πραγμάτων.

Ξεφεύγουμε... Η τιμή είναι διπλάσια. Μη με δελεάζετε τέτοιες δύσκολες επιλογές. Επίσης το κατάστημα δεν νομίζω να φέρνει ΗP

Πάντως το μόνιτορ που πρότεινε ο Kosh είναι καλύτερο για επεξεργασία φωτογραφιών από την συγκεκριμένη σειρά EIZO που πρότεινε ο Φρα.Πε,πάντως η σειρά EIZO COLOR Edge μπορεί να έχει καί καλύτερη απόδοση από όλες αναλόγως το μοντέλο καί τού λογισμικού που το συνοδεύει για καλιμπαρισμα καί μέγιστη απόδοση,έχω μια παλιότερο μοντέλο και είμαι ευχαριστημενος παρόλο πού γνωρίζω ότι τα καινούρια τα έχουν ξεπεράσει σχεδον σε όλα(,συνδέσεις,καλύτερα και αποδοτικοτερα πάνελ,μικρότερη κατανάλωση ενέργειας,ακρίβεια χρωματικής παλέτας,κτλ),πάντως kostis22 είναι καλή η σκέψη σου πού σκέφτηκες την DELL από ότι φαίνεται από αυτή την παρουσίαση φοράει καλύτερο πάνελ(LG) που ειναι κορυφη,σε σχέση με την BENQ( AUO optronics ) http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2715h.htm φυσικά αυτό δεν είναι το μοναδικό κριτήριο πού καθορίζει την ποιότητα ενός μόνιτορ,καλή συνέχεια στην αναζήτησή σου.

Last edited:

Πάντως το μόνιτορ που πρότεινε ο Kosh είναι καλύτερο για επεξεργασία φωτογραφιών από την συγκεκριμένη σειρά EIZO που πρότεινε ο Φρα.Πε,.

Επέτρεψε μου να διαφωνήσω, μέγεθος, ανάλυση, χρωματική ακρίβεια είναι υπέρ της ΕΙΖΟ. όσο κι αν θέλει να διαφημίσει 10bit η HP στην ουσία είναι 8bit tweaked με οτι συνεπάγεται αυτό.

"As we’ve seen with similar products from LG and BenQ recently, the HP takes an AH-IPS display of 8-bit technology. The LG-made panel used here cleverly fudges the additional colours available to 10-bit native screens through a temporal dithering technique called frame-rate control (FRC), where pixels alternate at high speed between two colours that are available to 8-bit panels, to fool the eye into seeing a third 10-bit colour-space hue. While this does allow HP to list ’10-bit color that drives up to 1.07 billion onscreen colors’, there can be side effects from this cost-cutting measure. "

Συμφωνώ για το DELL :)

Έχεις κάθε λόγο να διαφωνείς λογικά αφού μέσα στην πληθώρα των κριτικών στο διαδίκτυο όλοι λίγο πολύ μπερδευομαστε να βγάλουμε συμπέρασματα,αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση καλά θα ήταν να διαβάσουμε την άποψη τού αρχιτέκτονα του dream color Greg Staten πού υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη οθόνη είναι όχι μόνο 10 bit αλλά 10+2 FRC.λαμβάνοντας μέρος σε μία συζήτηση σε ένα φόρουμ. http://www.liftgammagain.com/forum/index.php?threads/new-hp-dreamcolor-monitors-4k-capable.2694/ καί μία πολύ καλή παρουσίαση από έναν Film Editor που παραθέτοντας την αποψη του δημιουργου που υποστηριζει οτι ειναι η καλυτερη λυση DCI coverage μεχρι 30000 δολαρια πιστεύω ότι είναι υπερβολή μάρκετινγκ και ότι η ΕΙΖΟ στα ακριβά μοντέλα για επεξεργασία φωτογραφιών φιλμ υπερέχει,βέβαια υπάρχουν καί άλλες εταιρίες με αξιόλογες προτάσεις,μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είναι στην αγορά δύο χρόνια καί οι εξελίξεις είναι καταιγιστικες.
Και εδω η παρουσίαση τούFilm Editor JONNYELWYN. http://jonnyelwyn.co.uk/dit/thunderbolt/hp-dreamcolor-z27x-monitor-review/.

Last edited:

Μια και αναφερθήκατε στα Bit και frc στις παραπάνω οθόνες (οι οποίες βέβαια δεν με ενδιαφέρουν καθαρά για οικονομικούς λόγους αλλα από περιέργεια τις διάβασα λίγο), θυμήθηκα ότι η Benq που είχα και έστειλα πίσω για τους προαναφερθέντες λόγους ελεγε πως ήταν 8bit +FRC. . Θεωρητικά δίνει 1 δισεκατομμύριο χρώματα σε αντίθεση με την Dell που είναι καθαρό 8αρι και δίνει 16,78 εκατομμύρια. Αυτό το FRC (που απ ότι καταλαβα είναι αλγόριθμος που κάνει ένα κολπάκι και στέλνει 2 μισα frame στη διάρκεια του ενός για να αναπαραγει έναν καινούργιο τόνο ως αποτελεσμα της γρήγορης εναλλαγής των 2) υποθέτω πως δεν το ενεργοποιείς απο κάπου αλλά είναι ενσωματωμένο στο πανελ. Διάβασα πως η συγκεκριμένη λειτουργία προκαλεί μερικά artifacts κυρίως στις σκουρότερες περιοχές και μάλλον αυτό ήταν το πρόβλημα που παρατηρήσα με το banding στις αποχρώσεις του γκρι. Το Dellάκι είναι καθαρό 8αρι Το θέμα είναι ότι η Benq είχε πιο ωραία (στο μάτι) χρώματα απο την πιο μικρή Dell που είχα δίπλα. Δεν είχε κάποα ρυθμιση για πιο saturated επίπεδο εξάλου στα πατερνάκια και οι 2 φαίνονταν μπορούσαν να αναπαραστήσουν όλες τις χρωματικές διαβαθμίσεις χωρίς να καβαλάει κάποια απόχρωση την άλλη ή να "καιγονται" οι ακραίες τιμες . Δυστυχώς καλιμπράρισμα δεν πρόλαβα να κάνω πριν την στείλω πίσω. Δεν είμαι σίγουρος αν θα κάνω τελικά σωστή επιλογή να πάω στην Dell καθώς έχει 8μπιτο πανελ αλλά αυτό το bading στα σκούρα δεν το πάλευα. Αν πάντως όλες οι ψευτο 10bit (8bit+frc) δουλεύουν όπως η δικιά μου (εκτός και αν έπεσα σε πραγματικά σκάρτο κομμάτι στα όλα του) νομίζω πως δεν αξίζουν.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ένα μικρό πραγματάκι που με βασανίζει είναι ότι διαπίστωσα εκ των υστέρων και αφου δεν λειτουργούσε το DP ότι στην κάρτα γραφικών απο το HDMI δεν υπήρχε επιλογή για 10 bit παρά μόνο για 8 κάτι που μου είχε ξεφύγει να ελέγξω πριν. Και αν υποθέσω ότι με το DP καλώδιο αναγνώριζε πως μπορώ να δώσω σήμα 10 bit αλλά το είχα στα 8 θα είχα υποβάθμιση στην εικόνα ή θα εβλεπα ακριβώς το ίδιο με το HDMI;
Μπέρδεμα... μια χαρά βολεμένος ήμουν με την παλιο LG μου

Δεν είμαι σίγουρος αν θα κάνω τελικά σωστή επιλογή να πάω στην Dell καθώς έχει 8μπιτο πανελ αλλά αυτό το bading στα σκούρα δεν το πάλευα. Αν πάντως όλες οι ψευτο 10bit (8bit+frc) δουλεύουν όπως η δικιά μου (εκτός και αν έπεσα σε πραγματικά σκάρτο κομμάτι στα όλα του) νομίζω πως δεν αξίζουν.

Μάλλον έπεσες στην περίπτωση, σπίτι με την dell p2415q (4k 8bit+FRC) δεν έχω κανένα θέμα, ίσως την ευχαριστιέμαι μάλιστα περισσότερο κι από την EIZO ;)

Περίπτωση ή όχι θα πάω στην Dell. Το banding στα σκούρα βλέπω να το αναφέρουν σε δμερικά review αλλά δεν το τονίζουν ιδιαιτέρως. Συγκριτικά το Dell υπερέχει ελαφρώς σε όλους τους τομείς εκτός απο την εργονομία (τα USB για παραδειγμα στο πίσω μέρος είναι φάουλ αλλα με τέτοια bezel ειναι λογικό να τα καταχωνιάζουν εκει). Οπότε κατά εκεί θα πάω. Το 4Κ μου φαίνεται too much προς το παρόν ακόμα και στις 27 ίντσες επίσης καθώς παίζω και κανα παιχνιδάκι μια στα τόσο, θα πρέπει να πάω σε διπλες καρτες γραφικών καινούργια τροφοδοτικά κλπ