Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Re: Συνθέσεις ΗΥ (μονάδα, οθόνη, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Παρακαλω τα φωτα σας για μια συνθεση για εναν φίλο
χρηση photoshop και video editing

Tower , όχι όθονη

Κόστος max τα 1500 και προς τα κατω αν γινεται ..

https://www.msystems.gr/index.php?section=systems&system=5

To παραπάνω με φθηνοτερη μητρική, i7-8700, την GTX 1060. Αν θελει παραπανω μνημη (ειναι πλεον πανακριβες) βαζει αλλα 16 και κοβει απο vga (1050).

Απάντηση: Συνθέσεις ΗΥ (μονάδα, οθόνη, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

ακόμη ψάχνω μια οθόνη για επεξεργασία φωτογραφίας και βίντεο και νομίζω ότι το καλύτερο vfm μέχρι τα 300 ευρώ είναι αυτή.
Τι λέτε;
http://www.public.gr/product/othoni...59-p-full-hd-ips-led-ultrawide/prod8720083pp/

Απάντηση: Συνθέσεις ΗΥ (μονάδα, οθόνη, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Πολύ μικρή Πανο.
21:9 και 29 ίντσες είναι λίγο (μικρό ύψος)
Για κοίτα προς Dell μεριά (ultrasharp series)

Re: Απάντηση: Συνθέσεις ΗΥ (μονάδα, οθόνη, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Μια χαρα είναι η ανάλυση, τι θα πει άχρηστη;

Ίσως να εννοεί υπερβολή για να είμαστε πιο σαφείς.

Re: Απάντηση: Συνθέσεις ΗΥ (μονάδα, οθόνη, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Το πολύ δεν βλαπτει, το λιγο όμως είναι πρόβλημα.

Στο νήμα του callibration υπάρχουν πληροφορίες για την αμέσως προηγούμενη από αυτη που θες, δηλάδή την Dell Ultrasharp U2515H.

Οι λόγοι που εγώ έψαξα και πήρα την 15 και όχι την 18 είναι δύο:

- Την 15 την είχα δει καλιμπραρισμένη σε επαγγελματικό εργαστήριο (ήταν η μόνη "φτηνή" που είχαν ανάμεσα σε EIZO κλπ. και μου την πρότειναν ανεπιφύλακτα)
- Αν κάνεις ένα "vs" googling θα δεις διάφορους να προτιμούν την "παλιά", δηλαδή την 15

Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι πρόκειται για πανομοιότυπα monitors. Εγώ μέχρι και προχτές και για πολλά χρόνια συνεχόμενα χρησιμοποιούσα ένα TV monitor (Samsung T27B300), οπότε οπως καταλαβαίνεις η διαφορά είναι χαοτική.

Βάσει των λίγων που καταλαβαίνω από τα reports που εξήγαγα κατά το calibration, πρόκειται όντως για μια 99% sRGB (98.6% βάσει των μετρήσεών μου) οθόνη και μάλιστα καλιμπραρισμένη από το εργοστάσιο (έρχεται και με το πιστοποιητικό/μετρήσεις της) με διάφορα ενδιαφέροντα presets (εγώ δεν τα εμπιστεύτηκα και καλίμπραρα επειδή απλά μπορούσα και ήθελα το κάτι παραπάνω).

Αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου είναι ότι λόγω της τεχνολογίας των panels αυτών (IPS), είναι πολύ πιθανό η οθόνη να υποφέρει από backlight bleeding. Εγώ τσέκαρα τη δικιά μου με απόλυτο μαύρο σε απόλυτο σκοτάδι και εννοείται ότι βρήκα ψεγάδια τα οποία όμως είναι αμελητέα. Αν το ψάξεις όμως θα δεις και περιπτώσεις που μόνο αμελητέα δεν τα λες.

Παρότι με οθόνες δεν έχω ασχοληθεί, δε νομίζω ότι στα 300-350 (εγώ ψώνισα στα 299 για να είμαι ακριβής) που κοστίζει αυτή η σειρά της DELL υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός.

Όσον αφορά στα της ανάλυσης, τουλάχιστον για μένα που αλλάζω οθόνη κάθε 5-7 χρόνια, μόνο υπερβολή δεν την βρίσκω. Ας υπάρχει αυτή και ας μην την αξιοποιώ προς το παρόν.

Last edited:

Αρχικά σκεφτόμουν αυτή αλλά μου είπε ένας φίλος ότι είναι άχρηστη η ανάλυση για αυτές τις ίντσες.
https://www.skroutz.gr/s/12468268/Dell-UltraSharp-U2518D.html#reviews

Πάνο, αν θυμάμαι καλά είσαι "οπαδός" της υποστήριξης 4Κ στις φωτογραφικές μηχανές .. σωστά ?. Νομίζω οτι με αυτό το δεδομένο το ελάχιστο ζητούμενο θα έπρεπε να είναι 3920χ2160
Και μόνο να σκεφτείς οτι θα βλέπεις 3920χ2160 χωρίς resampling φτάνει ..

Προσωπικά έχω και μια άλλη προτίμηση .. μονιτορ με αναλογίες 16:10 .. λιγο πιο ψηλό απο 16/9 για να χωράει και καμμιά μπάρα και να μην κόβει και τόσο πολύ απο τις φωτο 3/2 ή 4/3.. αλλά νομίζω έχουν καταργηθεί ..

, Όσον αφορά στα της ανάλυσης, τουλάχιστον για μένα που αλλάζω οθόνη κάθε 5-7 χρόνια, μόνο υπερβολή δεν την βρίσκω. Ας υπάρχει αυτή και ας μην την αξιοποιώ προς το παρόν.

Ξαναδιαβασα το pοst μου και ειλικινα δεν ξέρω τι σκεφτόμουν όταν έγραφα αυτό το μαργαριτάρι, οπότε είπα να το ανακαλεσω για να μη μπερδεύονται όσοι διαβάζουν.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

4k σε οθόνη κάτω από 32 ίντσες θέλει οπωσδήποτε upscaling μέσα από το λειτουργικό για να διαβάζονται τα γραμματα.
Οπως ειπώθηκε και οι ultrawide oθόνες αν δεν ειναι μεγάλης διαγώνιου, το ύψος τους ειναι υπερβολικά μικρό.
Καλύτερες οι 16:10 24’αρες ή οι 27αρες 16:9 στα 2160*1440.
Στο diplaywars.com & tvcalvulator.com μπορείτε να βάλετε δίπλα δίπλα διαφορετικές οθόνες από διαστάσεις και αναλύσεις για σύγκριση.
https://goo.gl/eagD9B

Και στην Dell που συζητάμε παραπάνω που είναι 2k, τα fonts ήθελαν πείραγμα αμέσως γιατί δεν διαβάζονταν.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Eεε ναί .. απλά δηλώνεις μεγαλύτερο font .. αυτό νομίζω δεν είναι upscaling (που θα μείωνε την ευκρίνεια/αναγνωσιμότητα ..)

Aκόμα και σήμερα τα λειτουργικά δέν είναι εντελώς resolution independent, δηλαδή vector based. Οπότε δέν μεγαλώνει μόνο η γραμματοσειρά αλλά και πολλά bitmap elements.

Σε Linux όλα καλά. Ανέβασα το font size και τέλος.

Σε Windows 10 που είναι το φωτογραφικό μου σετάπ, η μόνη επιλογή που βρήκα ήταν αυτή:

https://support.microsoft.com/en-us/help/4028566/windows-10-change-the-size-of-text

Δηλαδή δεν μπόρεσα να πειράξω το font size, απλώς το έβαλα στο 110% αν θυμάμαι καλά.

Ο φίλος Nicksoti αγόρασε αυτήν: AOC Q3279VWF στο MSYSTEMS στα 185

και περιγράφει:

"Για 27άρι HD πήγαινα ips, αλλά σε αυτά τα χρήματα 2.5Κ και 32 ίντσες ήταν πειρασμός. Το ppi είναι αντίστοιχο 24άρας HD.

Σε άλλο forum είχαν παλιότερα αναφερθεί λίγα θέματα - προβλήματα με ghosting κλπ, εγώ μια χαρά τα βλέπω όλα. Ειδικά με το χρωματικό προφίλ και τις ρυθμίσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Τώρα αν κάποιος έχει συνηθίσει σε 144hz ips και θέλει να σκρολάρει λευκό κείμενο σε μαύρο φόντο γρήγορα και γάλα, ε ίσως αυτός και μόνο αυτός θα απογοητευτεί. Παιχνίδια δεν παίζω οπότε δεν ξέρω τι παίζει εκεί. Η ευκρίνεια στο κείμενο δεν είναι εφάμιλη των καλύτερων ips, αλλά είναι αποδεκτή. Δεν την έχω ψάξει και πολύ.

Το μαύρο της είναι πολύ καλό, δίχως σκιές και ανομοιομορφίες. Γι αυτό και μου φαίνεται το contrast υψηλό ίσως, μιας και η μέγιστη φωτεινότητα δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό, στο μέσο όρο. Λειτουργεί και στα 75ΗΖ, και υποστηρίζει 10bit μέσω DP, (1.07 billion colors) έστω και με 8bit+FRC dithering, δηλαδή ψευτο - 10bit, που στα win 7 δεν βλέπω διαφορά. Ίσως στα 10άρια να υπάρχει.

Οι γωνίες θέασης είναι αξιοπρεπείς για MVA panel. Ειδικά αν δεν κάθεσαι πολύ κοντά στην οθόνη οπότε τα άκρα τα βλέπεις υπό μεγάλη γωνία. Θα έλεγα ότι κάνει και για χρήση TV, αν υπάρχει spare αποκωδικοποιητής και ηχεία. Αντανακλάσεις έχει, αλλά όχι κάτι τοι υπερβολικό, δεν τη λες ούτε glossy ούτε ματ.

Η βάση της είναι μεταλλική και στιβαρή, ωστόσο το σημείο άρθρωσης στο κακό πλαστικό έχει τη γνωστή ελαστικότητα των οικονομικών οθονών. Δεν έχει Vesa τρύπες. Ρυθμίζει μόνο η κλίση πάνω - κάτω.

Συνοδεύεται με software που ρυθμίζεις με το ποντίκι αντί των δύσχρηστων φυσικών πλήκτρων, πρόγραμμα διαχείρισης παραθύρων, καλώδια HDMI και DP."

Αξίζει για προβολή και αξιολόγηση φωτογραφιών;

(δεν έχω κανένα αξιόλογο monitor, μόνο στην plasma TV μου βλέπω σωστά(?) τις φωτογραφίες μου).

Θα σου πω, αν και ακόμα το συνηθίζω.

Στην αξιολόγιση της ευκρίνειας και του θορύβου αξίζει. Λόγω μεγέθους δεν χρειάζεται να ζουμάρεις συχνά, ειδικά όταν δουλεύεις σε πρόγραμμα επεξεργασίας που δεν βλέπεις full screen.
Το μαύρο της είναι απλά κορυφή και ομοιόμορφο.
H γωνία θέασης είναι μέτρια, αλλά για τα σύγχρονα δεδομένα. Μην φανταστεί κανείς δραματικές καταστάσεις παλιότερων οικονομικών monitor.
Tο 97% srgb είναι μέτριο, και οι έτοιμες ρυθμίσεις του osd δεν με ενθουσίασαν.

Για την απόδοση χρωμάτων θέλει να "παίξεις" λίγο. Εδώ και εδώ αναλυτικά reviews, κάπου υπάρχει και έτοιμο προφίλ icc. Τα εφάρμοσα και κάποια στιγμή θα την πάω και για καλιμπράρισμα.

Εγώ φωτογραφία πολύ δεν κάνω, εσύ μάλλον χρειάζεσαι monitor με 99-100% srgb καλιμπραρισμένο.

Thanks! :grinning-smiley-043

Ας γράψω μια γνώμη για σταθμούς εργασίας ψηφιοποίησης υλικού και επεξεργασίας εικόνας. Από τον Μάιο του 2018 τρέχω ένα έργο ψηφιοποίησης των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης. Οι εφημερίδες ψηφιοποιούνται μέσω bookscanners A2 και A2+ και ένα bookscanner A3 σκανάρει μικρότερα έντυπα https://tsakiristech.gr/βίντεο-λειτουργίας-σαρωτή-βιβλίου/

και με σταθμούς εργασίας τους Dell OptiPlex 3050 Mini Tower με Intel Core i7-7700 (QC/8MB/8T/3.6GHz/65W), 16GB (2x8GB) 2400MHz DDR4 Memory, 256GB 2.5inch SATA Class 20 Solid State Drive, Tray Loading Dual Layer DVD Burner, Display adapter 2GB RAM. Οι σταθμοί με αυτή τη σύνθεση και 3 χρόνια εγγύηση με next business day στοιχίζουν 1350 ευρώ με το ΦΠΑ.

Οθόνες οι Dell 27 Monitor P2717H, LED 1920X1080, 16X9, VGA, HDMI, οι οποίες στοίχισαν 260 ευρώ.

Χρέη Server εκτελεί ο DELL PE T330 με Xeon E3-1220 Raid Controller PERC H730 1GB NV Cache 8GB RAM, 8 HDD bays 1 GB ethernet με πάνω του 8 10άρης δίσκους της WD. Φυσικά υπάρχει και χωριστή μονάδα backup synology.

Μέχρι στιγμής όλα πηγαίνουν πολύ καλά. Οι σταθμοί εργασίας εργάζονται απροβλημάτιστα σε 14 ώρη βάση με πολλά δεδομένα. Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες εδώ είμαστε.