Re: Συνθέσεις ΗΥ (μονάδα, οθόνη, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών
Στο
νήμα του callibration υπάρχουν πληροφορίες για την αμέσως προηγούμενη από αυτη που θες, δηλάδή την Dell Ultrasharp U2515H.
Οι λόγοι που εγώ έψαξα και πήρα την 15 και όχι την 18 είναι δύο:
- Την 15 την είχα δει καλιμπραρισμένη σε επαγγελματικό εργαστήριο (ήταν η μόνη "φτηνή" που είχαν ανάμεσα σε EIZO κλπ. και μου την πρότειναν ανεπιφύλακτα)
- Αν κάνεις ένα "vs" googling θα δεις διάφορους να προτιμούν την "παλιά", δηλαδή την 15
Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι πρόκειται για πανομοιότυπα monitors. Εγώ μέχρι και προχτές και για πολλά χρόνια συνεχόμενα χρησιμοποιούσα ένα TV monitor (Samsung T27B300), οπότε οπως καταλαβαίνεις η διαφορά είναι χαοτική.
Βάσει των λίγων που καταλαβαίνω από τα reports που εξήγαγα κατά το calibration, πρόκειται όντως για μια 99% sRGB (98.6% βάσει των μετρήσεών μου) οθόνη και μάλιστα καλιμπραρισμένη από το εργοστάσιο (έρχεται και με το πιστοποιητικό/μετρήσεις της) με διάφορα ενδιαφέροντα presets (εγώ δεν τα εμπιστεύτηκα και καλίμπραρα επειδή απλά μπορούσα και ήθελα το κάτι παραπάνω).
Αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου είναι ότι λόγω της τεχνολογίας των panels αυτών (IPS), είναι πολύ πιθανό η οθόνη να υποφέρει από backlight bleeding. Εγώ τσέκαρα τη δικιά μου με απόλυτο μαύρο σε απόλυτο σκοτάδι και εννοείται ότι βρήκα ψεγάδια τα οποία όμως είναι αμελητέα. Αν το ψάξεις όμως θα δεις και περιπτώσεις που μόνο αμελητέα δεν τα λες.
Παρότι με οθόνες δεν έχω ασχοληθεί, δε νομίζω ότι στα 300-350 (εγώ ψώνισα στα 299 για να είμαι ακριβής) που κοστίζει αυτή η σειρά της DELL υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός.
Όσον αφορά στα της ανάλυσης, τουλάχιστον για μένα που αλλάζω οθόνη κάθε 5-7 χρόνια, μόνο υπερβολή δεν την βρίσκω. Ας υπάρχει αυτή και ας μην την αξιοποιώ προς το παρόν.