Πρόταση για αναβάθμιση βιντεοκάμερας.

Καλή σταθεροποίηση από τα βίντεο που βλέπω δεν προσφέρει καμία. Οταν λέω καλή εννοώ π.χ. να περπατάς και να γράφεις και να μην κουνιέται η εικονα.
Γιατις περισσότερες φορές κουβαλάω μαζί ένα τρίποδο ελαφρύ μικρό με μια καλή κεφαλή μπίλια για κίνηση βούτυρο.
Και μάλλον δεν το γλυτώνω το τρίποδο ούτε και στο μέλλον.
Ναι θα ήθελα μια καλη low light . Η AX700 που μιλαμε την θεωρείς κακή,μέτρια, καλή; Καμιά άλλη πρόταση;

Είναι τραγικό που εν έτη 2018 τα συστήματα σταθεροποίησης είναι ελαφρώς χειρότερα από ότι στις βιντεοκάμερες της δεκαετίας του 2000. Εχω μια Panasonic HC-V700 της οποίας η σταθεροποίησης είναι νομίζω περίπου 10 φορές καλύτερη από τα IBIS και τους OS φακούς των σημερινών φωτογραφικών ή ακόμα και καμερών. Οκ έχει βελτιωθεί δραματικά η ποιότητα στην εικόνα δεν λέω, αλλά ο Οικονόμου λέει το αυτονόητο. Μια κάμερα (ή και μια φωτογραφική για βίντεο) portable, δηλαδή μια κάμερα ευκολόχρηστη για άμεση χρήση. Τώρα αν πρέπει να κουβαλάς και το gimbal μαζί, ε τι να την κάνεις που είναι μικρή αν πρέπει να της βάλεις σ' ενα gimbal 5 φορές μεγαλύτερο ? Το ίδιο έχω πει και για την pocket camera της Black Magic. Pocket μεν, άχρηστη δε χωρίς gimbal ή τρίποδο για βίντεο. Αρα και μεγαλύτερη να ήταν δεν θα ειχε καμιά σημασία. Η συνηθισμένη απάντηση είναι ότι ο μεγάλος αισθητήρας δεν επιτρέπει καλό Ibis, όπως π.χ. το BOSS. Αυτό δεν το καταλαβαίνω ομως. Δηλ. αν κάνανε χώρο 1cm περιμετρικά δεν θα μπορούσε να μπει ?
Βρίσκομαι στην ίδια αναζήτηση με σένα Τάσο, καθώς καλή η a6500, ωραιο το bokeh, η αισθητική cine, αλλά μόνο με τον 18-105 μπορείς να τραβήξεις αξιοπρεπές βίντεο χωρίς gimbal. Ολοι οι άλλοι φακοί είναι μόνο για τρίποδα και gimbal. Το ενσωματωμένο IBIS σχεδόν άχρηστο για βίντεο.

Re: Απάντηση: Πρόταση για αναβάθμιση βιντεοκάμερας.

BOSS έχει και η FDR-X3000R action cam.
Για περπάτημα και όχι μόνο η σταθεροποίηση είναι βούτυρο. Βοηθάει και ο ευρυγώνιος.
Στα camcorders έχουμε και το μειονέκτημα που ο φακός ξεκινά από τα 30mm περίπου.

Προτείνω δηλαδή AX700 + X3000 για ευρυγώνιο και BOSS σταθεροποίηση για περπάτημα και δράση, θάλασσα και χιόνια. Πλήρης κάλυψη παντού. Και αν θέλουμε ακόμη πιο μαγική σταθεροποίηση το gimbal Pilotfly Action1 για την X3000 action cam χωράει στην παλάμη.

Και ακόμα πιο μαγική προσλαμβάνουμε κινηματογραφικό συνεργείο που σίγουρα θα έχει από όλα.😄😄

Ήδη φυγαμε εκτός στόχου που είναι η all in one ευκολία. Με την λογική αυτή ας έχουμε μαζί και μια dslr και μια βαλίτσα με τα συμπραγκαλα φορτιστές μπαταρίες κλπ

Απάντηση: Re: Πρόταση για αναβάθμιση βιντεοκάμερας.

Βρίσκομαι στην ίδια αναζήτηση με σένα Τάσο, καθώς καλή η a6500, ωραιο το bokeh, η αισθητική cine, αλλά μόνο με τον 18-105 μπορείς να τραβήξεις αξιοπρεπές βίντεο χωρίς gimbal.

Σκέφτεσαι να δώσεις σχεδόν 2 χιλιάρικα για ζουμ 5.8Χ ;; Αστείο για χρήση βίντεο.
Και όπως λες τι να το κάνεις που είναι μικρή η μηχανή.....Το αποτέλεσμα δεν λέγεται φορητό.

Αγαπητέ Τάσο θα σκεφτόσουν την αλλαγή του συστήματος Canon με την Ε-Μ1 mark II... + κάποιους φακούς. Ο συνδιασμός πχ με τον 12-100 f4 είναι εκπληκτικός όσον αφορά την σταθεροποίηση. Αφού όπως γράφεις το σύστημα κάθεται... Μεγάλη μπαταρία έχει, σπαστή οθόνη έχει.

Σ' ευχαριστώ αλλά δεν μπαίνω σε τρυπάκι με φακούς. Ας βγάζει ότι ποιότητα θέλει. Δεν μπάινει καν για συζήτηση.

Εξακολουθεί να μου κάνει εντύπωση που στο φόρουμ με τις βιντεοκάμερες , μου προτείνετε φωτογραφικές. Τόσο χάλια είναι πιά είναι οι βιντεοκάμερες;
Να είμαστε αντικειμενικοί: άλλη εργονομία η φωτογραφική και άλλη η βιντεοκάμερα για βίντεο.

Τάσο σου τα προτείνουν γιατί ολα αυτά τα χαρακτηριστικά που ζητάς απλά ΔΕΝ υπάρχουν μαζεμένα σε βιντεοκάμερα, στο είπε ήδη ο Νίκος . Βάλε λοιπόν κάποιες προταιρεοτητες με την δικη σου σειρά π.χ Α ) πολύ καλή σταθεροποίηση Β) μπαταρία μεγάλη, Γ) ζουμ ελάχιστο 10Χ Δ) low light απόδοση E) μέγεθος -εργονομία ΣΤ) budget.... να σου προτείνουν οτι το πλησιάζει καλύτερα, ειδάλλως θα γυρίζεις γύρω από την ουρά σου.

Δυστυχώς με εξαίρεση την Olympus, οι άλλες φωτογρφικές με δυνατότητα βίντεο πάσχουν σοβαρά απο σταθεροποίηση. Εγώ έχω την Sony a6500 που "φημίζεται" για το βίντεο της. Πολύ καλή δεν λέω. Εντούτοις έχω πετάξει στα σκουπίδια 100άδες κλιπάκια που ήθελα επειδή η σταθεροποίηση που έχει είναι επίσης για τα σκουπίδια. Στο βίντεο χρειαζόμαστε stabiliazation, ειδικά όσοι είμαστε λίγο του "run& gun" filming. Είναι το μεγάλο μου παράπονο εδώ και χρόνια. Επίσης το OSS σε όσους φακούς έχω χρησιμοποιήσει sony και canon είναι επίσης για τα σκουπίδια, κυριολεκτικά όμως. Αχρηστο τελείως. Εξαίρεση απότελεί μόνο ο sony 18-105 και πάλι δεν είναι όπως η σταθεροποίηση των camcorders αλλά είναι ο μόνος αξιοπρεπής.

Eπειδή όλα είναι σχετικά, γιατί δεν βρίσκεις κάποιον απο εδώ που έχει κάμερα ή φωτογραφική μηχανή που σου προτείνει να την πιάσεις στα χέρια σου να δεις τι κάνει και πως είναι;
Εμένα μου φαίνεσαι σαν να ρωτάς έτσι για να ρωτάςαλλά έχεις κάτι στο μυαλό σου και όλο απορίπτεις πράγματα που δεν αποδέχεσαι υποκειμενικά.
Υπάρχουν όμως κάποια αμείλικτα ερωτήματα για να αποφασίσεις ή έστω για να σου προτείνουν.
Τι ακριβώς χρειάζεσαι την κάμερα;
τι ακριβώς γράφεις με την κάμερα ταξίδια, κλιπς, οικεγεινειακά, τέχνη, αργες λήψεις φύσης, ταχύτητες;
Σε τι προβάλεις;
Επεξεργάζεσαι με τι προγράμματα τα αρχεία;
Δείξε μας και κανένα δείγμα τι έχεις κάνει με την προηγούμενη κάμερα μπας και καταλάβουμε το επίπεδο σου τις ανάγκες σου και αν μπορείς να εξαντλήσεις μια επαγγελματική κάμερα, μια φωτογραφική μηχανή με υψηλές δυνατότητες σε video.

Το ζητούμενο είναι τι τραβάς και γιατί;
Παράδειγμα αν θες ένα βίντεο από την εκδρομή σου - διακοπές σου 5-10-15 λεπτών άνετα κάνεις τη δουλειά σου με μια καλή φωτογραφική με καλό βίντεο.
Αν θες να βάλεις μια κάμερα σε μία άκρη και να τραβάει ώρες πάρε μια οποιαδήποτε βιντεοκάμερα. Είναι τόσο βαρετό το αποτέλεσμα που δύσκολα θα κάτσεις να το δεις πάνω από μια φορά.
Πριν 10 χρόνια σε ταξίδι μήνα του μέλιτος είχα μαζί μια βιντεοκάμερα και έχω ένα dvd φτιάξει κοντά στη μία ώρα. Βαρετό όσο δεν πάει μια φορά το είδαμε στο γρήγορο.
Από επόμενα ταξίδια έχω φτιάξει κλιπ με φωτογραφίες πιο πολύ και 1-2 βίντεο από τη φωτογραφική τα οποία βλέπουμε μόνοι ή με φίλους και μας αρέσουν πάρα πολύ.
Σε γιορτές των παιδιών σε σχολεία κτλ μια κάμερα rx100 στην άκρη ευρυγώνιο να τραβάει και εγώ φωτογραφίες.
Τώρα τελευταία μη σου πω σκέφτομαι να βάζω το κινητό σε ένα τριποδακι και να τραβάει ότι τραβάει και εγώ 50-100 φωτογραφίες και είμαι σούπερ. Μακάρι να το έκανε και άλλος να ζούσα πιο καλά τη στιγμή.

Δυστυχώς με εξαίρεση την Olympus, οι άλλες φωτογρφικές με δυνατότητα βίντεο πάσχουν σοβαρά απο σταθεροποίηση. Εγώ έχω την Sony a6500 που "φημίζεται" για το βίντεο της. Πολύ καλή δεν λέω. Εντούτοις έχω πετάξει στα σκουπίδια 100άδες κλιπάκια που ήθελα επειδή η σταθεροποίηση που έχει είναι επίσης για τα σκουπίδια. Στο βίντεο χρειαζόμαστε stabiliazation, ειδικά όσοι είμαστε λίγο του "run& gun" filming. Είναι το μεγάλο μου παράπονο εδώ και χρόνια. Επίσης το OSS σε όσους φακούς έχω χρησιμοποιήσει sony και canon είναι επίσης για τα σκουπίδια, κυριολεκτικά όμως. Αχρηστο τελείως. Εξαίρεση απότελεί μόνο ο sony 18-105 και πάλι δεν είναι όπως η σταθεροποίηση των camcorders αλλά είναι ο μόνος αξιοπρεπής.

Τελείως λάθος χειρισμός ενός μηχανήματος. Δεν υπάρχει το πήρα την φωτογραφική μηχανή μόνη της και την βγάζω από το τσαντάκι και τραβάω και άρα έχω λήψεις έτοιμες για ταινία ή για βιντεο κλιπ ή για να κάνω ένα προσωπικό video με αξιώσεις.
Μια φωτογραφική μηχανή για να έχεις τις σωστές λήψεις video χρείαζεσαι αυστηρώς δια ροπάλου τρίποδο και gimbal και τα 2 οπωσδήποτε για να έχεις μια λήψη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις κάποιο video. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΡΙΠΟΔΟ Η GIMBAL. Κάποια στιγμή θα πάρεις ανάσα κάποια στιγμή θα κάνεις βήμα με κραδασμό. Οπότε για να αποφασίσει να πάρει κάποιος μηχανή πρέπει να ξέρει ότι με την μηχανή μόνη της θα τραβάει μεν video αλλά το 70-90% θα είναι μη χρησιμοποιήσιμο με αποδεκτούς όρους για τις απαιτήσεις κάποιου που έχει το κριτήριο να καταλάβει ένα καλό video.

Re: Απάντηση: Πρόταση για αναβάθμιση βιντεοκάμερας.

Σ' ευχαριστώ αλλά δεν μπαίνω σε τρυπάκι με φακούς. Ας βγάζει ότι ποιότητα θέλει. Δεν μπάινει καν για συζήτηση.

Εξακολουθεί να μου κάνει εντύπωση που στο φόρουμ με τις βιντεοκάμερες , μου προτείνετε φωτογραφικές. Τόσο χάλια είναι πιά είναι οι βιντεοκάμερες;
Να είμαστε αντικειμενικοί: άλλη εργονομία η φωτογραφική και άλλη η βιντεοκάμερα για βίντεο.

Αγαπητέ Τάσο,

O τομέας του forum εδώ έχει να κάνει με εξοπλισμό βίντεο γενικότερα, όχι αποκλειστικά με βιντεοκάμερες. Εξοπλισμός βίντεο είναι ΚΑΙ οι υβριδικές.

1ος σου πρότεινα τις 2 Sony βιντεοκάμερες, κατόπιν είδα ότι έδειξες να το σκέφτεσαι και για φωτογραφική υβριδική, με τις FZ και τις RX. Μια ακαθρεπτη με φακό γενικής χρήσης δεν διαφέρει και πολύ από μια bridge σε εμπειρία χρήσης. Απλά αν δεν θες, δεν τον ξεκουμπώνεις ποτέ. Αλλά αν κάποτε θελήσεις, υπάρχει η δυνατότητα.

Με βάση τις απαιτήσεις που εσύ έθεσες προσπάθησα να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται.

Πάντως νομίζω ότι πας να συνδιάσεις πράγματα ασυμβίβαστα, όπως μεγάλο zoom και κορυφαία σταθεροποίηση και low light. Το τελευταίο θέλει μεγάλο σένσορα, αυτός απαιτεί μεγάλο και βαρύ φακό για το ίδιο range και δυσκολεύει και η σταθεροποίηση και η εργονομία. Πρέπει να βάλεις προτεραιότητες.

Αντικειμενικά, αν θες ευχρηστία βιντεοκάμερας, μεγάλο range και καλή σταθεροποίηση, απλά ξεχνάς σημαντικά καλύτερο low light από αυτή που έχεις.

Γι αυτό νομίζω ότι τελικά θα μείνεις όπως είσαι, όπως σου έγραψα στο post #3..

Σωστά τα λέτε. Δεν γίνεται. Δεν διαφωνείς κανείς σε αυτό. Αλλωστε πρόκειται για φωτογραφικές και ο αρχικός προορισμός τους δεν ειναι το βίντεο. Εγώ απλά γκρινιάζω από τη πλευρά του videographer και το παραπανόμο μου έχει να κάνει με το ΓΙΑΤΙ δεν γίνεται . Λείπει η τεχνολογία ? Δηλαδή για παράδειγμα το BOSS σύστημα της Sony δεν θα μπορούσε να μπει π.χ. και στις φωτογραφικές της ? τόσο πιο "βαρύς" είναι πια ο APS-C αισθητήρας ή απαιτεί τόσο πολύ χώρο ? Το σύστημα OSS του 18-105 που ειναι και zoom φακός και φτηνός, γιατί δεν θα μπορούσε να μπει στον 35mm ας πούμε ?

Νομίζω πως η χρήση φωτογραφικών μηχανών για βίντεο ξεκίνησε πριν περίπου 10 χρόνια επειδή οι φωτογραφικές μπορούσα να δώσουν αυτό το πιο cine look, το depth of field κλπ την αίσθηση του super 35 που δεν μπορουσαν τα camcorder της εποχής λόγω αισθητήρα κυρίως (και οχι μονο). Για ανεξήγητο λόγω και ενώ όλο και περισσότεροι προτιμούσαν και προτιμάνε τις φωτογραφικές για βίντεο, οι εταιρείες αγνόησαν πλήρως την βασική παράμετρο του stabilization. Η βασική ερώτηση που γινόταν πάντα στα forum για camcorder ήταν "πόσο καλή σταθεροποίηση έχει το Χ camcorder". Πιστεύω πως η φωτογραφική APS-C που θα προσφέρει ένα αξιοπρεπές IBIS θα κερδίσει τους videographers καθώς είναι απο τα πρώτα και βασικότερα πραγματα που κοιτάζει κάποιος στο βίντεο.
Τα gimbal και τα τρίποδα είναι γιαυτούς που πάνε οργανωμένα να κάνουν συγκεκριμένη και πιο "στημμένη" δουλειά. Υπάρχει όμως και η κατηγορία του "run &gun" filming, της βιντεοσκόπησης "δρόμου", του ντοκυμαντέρ (ακόμα και επαγγελματικού π.χ. σε εμπόλεμη ζώνη, ή σε ταραχές κλπ) όπου τρίποδα και gimbal δεν νοούνται.

Απάντηση: Re: Πρόταση για αναβάθμιση βιντεοκάμερας.

Τελείως λάθος χειρισμός ενός μηχανήματος. Δεν υπάρχει το πήρα την φωτογραφική μηχανή μόνη της και την βγάζω από το τσαντάκι και τραβάω και άρα έχω λήψεις έτοιμες για ταινία ή για βιντεο κλιπ ή για να κάνω ένα προσωπικό video με αξιώσεις.
Μια φωτογραφική μηχανή για να έχεις τις σωστές λήψεις video χρείαζεσαι αυστηρώς δια ροπάλου τρίποδο και gimbal και τα 2 οπωσδήποτε για να έχεις μια λήψη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις κάποιο video. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΡΙΠΟΔΟ Η GIMBAL. Κάποια στιγμή θα πάρεις ανάσα κάποια στιγμή θα κάνεις βήμα με κραδασμό. Οπότε για να αποφασίσει να πάρει κάποιος μηχανή πρέπει να ξέρει ότι με την μηχανή μόνη της θα τραβάει μεν video αλλά το 70-90% θα είναι μη χρησιμοποιήσιμο με αποδεκτούς όρους για τις απαιτήσεις κάποιου που έχει το κριτήριο να καταλάβει ένα καλό video.

Yπαρχουν υβριδικες φωτογραφικες μηχανές που και ανάσα πέρνεις και αποροφουν τους κραδασμους, μάλλον δεν έχεις δεί βιντεο απο την ΕΜ1 ΙΙ με τον 300αρη (600mm εστιακή στα 35mm) στο χέρι (στο βάζω ως παράδειγμα extreme χρήσης), γιαυατο ειναι τοσο δημοφιλής και παίζει δυνατά πλεον και η GH5 στους επαγγελματίες βιντεογραφους δράσης. Αντε και καλά να πώ ότι το βίντεο που θα παραχθεί με τέτοια σταθεροποιηση δεν είναι για κινηματογραφική παραγωγή αλλά το θεωρώ απίθανο να μην καλύπτει ερασιτέχνη εκτός και αν έχει πολύ ειδικές απαιτήσεις.

Δυστυχώς ανάλογες επιδόσεις σταθεροποίησης δεν έχουν περάσει στις βιντεοκάμερες με αισθητήρα ανάλογου του m43 ωστε να συνδιάζεται και η εργονομία αλλά και άλλα χαρακτηριστικά που διαθετουν οι βιντεοκάμερες.

Σιγα σιγα θα γινει και αυτό αλλά οι εταιρίες δεν είναι χαζες, επενδύουν σε εξέλιξη εκεί που κόβουν άμεσα χρήμα και το χρήμα το φέρνουν οι φακοί των υβριδικών μηχανών και όχι τα σώματα και ουτε μια βιντεοκάμερα που λίγο πολύ τα κάνει όλα, τι θέλετε να σκοτώσουν την κότα με τα χρυσά αυγά?

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Πρόταση για αναβάθμιση βιντεοκάμερας.

Yπαρχουν υβριδικες φωτογραφικες μηχανές που και ανάσα πέρνεις και αποροφουν τους κραδασμους, μάλλον δεν έχεις δεί βιντεο απο την ΕΜ1 ΙΙ με τον 300αρη (600mm εστιακή στα 35mm) στο χέρι (στο βάζω ως παράδειγμα extreme χρήσης), γιαυατο ειναι τοσο δημοφιλής και παίζει δυνατά πλεον και η GH5 στους επαγγελματίες βιντεογραφους δράσης. Αντε και καλά να πώ ότι το βίντεο που θα παραχθεί με τέτοια σταθεροποιηση δεν είναι για κινηματογραφική παραγωγή αλλά το θεωρώ απίθανο να μην καλύπτει ερασιτέχνη εκτός και αν έχει πολύ ειδικές απαιτήσεις.

Δυστυχώς ανάλογες επιδόσεις σταθεροποίησης δεν έχουν περάσει στις βιντεοκάμερες με αισθητήρα ανάλογου του m43 ωστε να συνδιάζεται και η εργονομία αλλά και άλλα χαρακτηριστικά που διαθετουν οι βιντεοκάμερες.

Σιγα σιγα θα γινει και αυτό αλλά οι εταιρίες δεν είναι χαζες, επενδύουν σε εξέλιξη εκεί που κόβουν άμεσα χρήμα και το χρήμα το φέρνουν οι φακοί των υβριδικών μηχανών και όχι τα σώματα και ουτε μια βιντεοκάμερα που λίγο πολύ τα κάνει όλα, τι θέλετε να σκοτώσουν την κότα με τα χρυσά αυγά?

Δεν έχω δει video από καμία από αυτές τις δύο φωτογραφικές.