Πρόταση για φωτογραφική

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πρόταση για φωτογραφική

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου Γιώργο.

Οι φτηνες ψηφιακες για μενα ειναι λιγο "φαστ-φουντ", πολλα μενου και μετεπεξεργασια σε φωτοσοπ.

Η διορθωτική (όχι δημιουργική) επεξεργασία στο Photoshop έχει νόημα μάλλον μόνο για τα αρχεία RAW. H S3is δεν ανήκει μάλλον στην κατηγορία fast food αλλά φλερτάρει τις prosumer.

Ο πραγματικος πειραματισμος και κατανοηση της φωτογραφιας ειναι με τις manual αναλογικες.

Δεν διαφωνώ, απλά με τις ψηφιακές, μπορεί κάποιος να πειραματιστεί εντελώς ανέξοδα. Μην ξεχνάμε ότι αυτό που έχει την μόνη σημασία στη φωτογραφία είναι η δημιουργική ανάγκη έκφρασης του καθένος. Οι τεχνολογίες και εν τέλει τα μέσα, μικρή σημασία έχουν..

Right George. Η αποθεωση ειναι με τους φακους. Οι σημερινοι EF L κανουν μια περιουσια, ενω οι αντιστοιχοι manual-focus FD L, σε αριστη κατασταση, βρισκονται σε κλασμα της τιμης. Ετσι οπως ειναι και highly collectible οποτε θελεις τους πουλας.

BTW, αντε παλι σημερα, μου θυμισες τους Gang of Four κι εχω κατεβασει Solid Gold και Entertainment. Να δω ποτε θα δραστηριοποιηθει ο Λυμπε μπας και απογειωθει παλι η Μουσικη κατηγορια...

Last edited:
Απάντηση: Re: Πρόταση για φωτογραφική

Right George. Η αποθεωση ειναι με τους φακους. Οι σημερινοι EOS L κανουν μια περιουσια, ενω οι αντιστοιχοι manual-focus FD L, σε αριστη κατασταση, βρισκονται σε κλασμα της τιμης. Ετσι οπως ειναι και highly collectible οποτε θελεις τους πουλας.

Να δεις πλάκα, είχα κάνει δοκιμή τους 16-35/2,8L και 70-200/2,8L σε περιβάλλον studio, με αντίπαλο τους σταθερούς βιδωτούς (έχω αντάπτορα) super tacumar MC εποχής spotmaticF που έχω, οι οποίοι απλά ξεφτίλισαν τους πανάκριβους φακούς της Canon.

Οι τιμές στο ebay είναι εξευτελιστικές.

...περι S3is/G7 ναι, εγω ομως θα περιμενω λιγο καιρο ακομα να πεσουν οι τιμες στις high end EOS. Γι'αυτο με βλεπεις με την 5D ενθουσιασμενο. Φανταζεσαι τι εχει να γινει σε 2 χρονια? Δε λεω για πιο μακρια...

...περι S3is/G7 ναι, εγω ομως θα περιμενω λιγο καιρο ακομα να πεσουν οι τιμες στις high end EOS. Γι'αυτο με βλεπεις με την 5D ενθουσιασμενο. Φανταζεσαι τι εχει να γινει σε 2 χρονια? Δε λεω για πιο μακρια...

Ξέρω, 550D full frame, 16MP, 900 ευρώ.. :grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Re: Πρόταση για φωτογραφική

Να δεις πλάκα, είχα κάνει δοκιμή τους 16-35/2,8L και 70-200/2,8L σε περιβάλλον studio, με αντίπαλο τους σταθερούς βιδωτούς (έχω αντάπτορα) super tacumar MC εποχής spotmaticF που έχω, οι οποίοι απλά ξεφτίλισαν τους πανάκριβους φακούς της Canon.
Τωρα, καποιος λιγοτερο σχετικος που το διαβαζει αυτο αναρωτιεται. Σαφως και δεν υπαρχει αμφιβολια οτι οι φακοι Canon ειναι κορυφαιοι. Απλα, οπως ξερεις, γενικως οι φακοι ζουμ δεν πιανουν χαρτωσια μπροστα σε σταθερους. Π.χ. αν βαλεις εναν ζουμ 16-35/2.8L στα 24/2.8 και πας να τον συγκρινεις μ'εναν σταθερο 24/2.8 ο δευτερος πολυ πιθανο ξεφτιλιζει τον πρωτο, απλα διοτι δεν υποκειται στους συμβιβασμους και τις οπτικες διορθωσεις που χρειαζεται ο ζουμ για να κρατησει εννοια ποιοτητα σ'ολο το ευρος του. Το κερδος ειναι οτι σου'ρχεται πολυ φτηνοτερο να εχεις 3 φακους σε συσκευασια ενος.

Το να πληρωνεις ομως 1,500+ Ευρω για ζουμ και να ανακαλυπτεις οτι ενας καταργημενος παλιος καλος σταθερος που πια κοστιζει 100-200 Ευρω τον κοντραρει, ε, αυτο ειναι ζορι.

Εχω εναν καταργημενο FD 24/1.4L σε αψογη κατασταση απ'το '85, ανεπαναληπτη ποιοτητα. Σημερα πιανει γυρω στα 500 Ευρω sans voir. Τι να μου πει τωρα ο τριπλασιας τιμης EF 16-35/2.8L στα 24mm...

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Πρόταση για φωτογραφική

ποιους ακριβώς takumar?

Άσχετο, αλλά ο 35/2 και ο 50/4 τι λένε?

Από τους takumar έχω τους 28/3.5, 50/1.4, 55/2.2, 135/3.5 & 200/4 (κάποιοι Super και κάποιοι Super Multi Coated), και σκέφτομαι εάν αξίζει να εμπλουτίσω της συλλογή μου, από άποψη ποιότητας οπτικών δηλαδή. Τον 20/4.5 δεν τον έχει πάρει πουθενά το μάτι μου να πουλιέται.

Άσχετο, αλλά ο 35/2 και ο 50/4 τι λένε?

O 35/2 ήταν ο καλύτερος 35άρης της σειράς απ'όσο γνωρίζω.

Ο 50/4 macro σκοτώνει. Σε σύγκριση που έχω κάνει με Jeiss Tessar και Planar Μ42 υπήρχε ισοπαλία αλλά με επιμέρους διαφορές που καθιστούν τον καθένα καταλληλότερο για διαφορετική χρήση. Ο Planar, για παράδειγμα, είναι καλύτερος για πορτραίτα γιατί έχει πιο ομαλή τονική διαβάθμιση.

Δοκιμές έκανα σε όλους τους φακούς σε σύγκριση πάντα με Jeiss Μ42 και οι διαφορές ήταν απειροελάχιστες υπέρ των Jeiss. Όλες οι δοκιμές έγιναν σε ελεγχόμενες συνθήκες σε studio με μια Canon EOS 350D.

Γενικά πάντως είναι γνωστό από παλιά ότι οι σκοτεινότεροι φακοί είναι καλύτεροι από τους αντίστοιχους φωτεινούς. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Όλοι οι φακοί -και αυτό γνωστό- αποδίδουν τα μέγιστα από 5,6-11.

Last edited: