Προταση-Σχεδιαση Οικονομικου Ηχειου

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,346
Samos!
Παιδια το σκεφτομαι εδω και καιρο.Να προτεινω κατι?
Απο οτι βλεπουμε συνεχως μπαινουν στο φορουμ νεα και απειρα ατομα με βασικη αναγκη την κατασκευη ενος ζευγαριου ηχεια, σε οσο δυνατον οικονομικοτερη τιμη. Ετσι δε θα ταν ομορφο, οσοι εχουν τις απαραιτητες γνωσεις να προτεινουν κατι , με κατασκευαστικες λεπτομερειες, ωστε ενας νεος στον χωρο να μπορει ευκολα και οικονομικα να φτιαξει κατι? δε μιλαμε για κατι εξεζητημενο ε.αντε να ορισουμε ενα κοστος απο 100ε μεχρι το πολυ 150ε για μεγαφωνα και κροσσοβερ!..θα ναι οτι πρεπει για εφαρμογες οπως χρηση σε 2ο ηχοσυστημα, σε εργαστηρια οπως εχω εγω,και γενικα οπου εχουμε μουσικουλα και γρατζουναει ολη μερα χωρις να δινουμε την τοση σημασια στην λεπτομερεια.αρκει να παιζει αξιοπεπως για τα χρηματα!...πως για παραδειγμα ο zaph εχει φτιαξει καποια και τα προτεινει, ε νομιζω οτι εδω μεσα υπαρχουν πραγματικα ταλεντα ισαξια αν οχι ανωτερα του Zaph..
Αν αποφασιστει να φτιαχτει κατι εγω ειμαι μεσα και θα το φτιαξω..
Σκεφτομουν κατι σαν ενα διδρομο με ενα 5ιντσο και tweeter μεγεθους 12-15λιτρα..
Αν καποιος εχει καποιο ετοιμο γιατι να μη το προτεινει?
Τι λετε εσεις?

μιλησα για 5ιντσο η 6ιντσο μονο για λογους κοστους..αν υπαρχει και κανα 8αρι οικονομικο νομιζω παλι θα ενδιεφερε πολους..ειδικα νεα παιδια που προτεραιοτητα τους ειναι το πλουσιο μπασο κ ενα μικρο ηχειο δε τους καλυπτει.

Ενδεικτικά:
http://www.frugal-horn.com/index.html
http://www.zaphaudio.com/
http://www.pispeakers.com/Products.html
μπόλικα fullrange εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=38141&highlight=fullrange

γενικά πάντως η κατηγορία τιμής καθώς και οι ίντσες δε λέει και πολλά καθώς το σημαντικότερο είναι τι τύπου ηχείο για τι χρήση χώρο κ.ο.κ.

το One Size Fits All δεν ισχύει στην περίπτωσή μας.

Hello,

Πιστευω οτι σε αυτά τα χρηματα καλύτερα ειναι να πας σε fullrange
υπάρχουν πολλές μονάδες που μπορουν να παιξουν με αξιώσεις και δεν χρειάζονται ιδαιτερες γνωσεις για την υλοποιηση + μπορουν να παιξουν και με τα 5W του νεου σου ενισχυτη.
Τον εβαλες μπριζα???
μετα το ξεσκονισμα δες και τις επαφες
ολοι ξερετε τα fostex που ειναι ευκολα σε κουτι
εχει οικονομικά μεγάφωνα η Βeyma, logitech (CSS), Monacor, Visaton, Davis, και πολλοι ακομα.
Αλλά παλι τα ιδια λεμε

Το εχω προτείνει και στο παρελθόν
Να φτιάξουμε κατηγορίες κόστους
150ε
300ε
500ε
1000ε
...
ο καθένας να φτιάξει το δικό του
και να βρεθούμε να τα ''στησουμε''

τα τρία καλύτερα από καθε κατηγορία θα παρουν βραβείο
δηλαδή τις υπογραφες μας στη πίσω μεριά:flipout::flipout:
και για να μη κρυβόμαστε θα εχουμε και δύο κατηγορίες ακόμα
πρωτοτυπης υλοποιησης και εμφανισης.

ε καλα ηχεια υπαρχουν απειρα...αλλα συνηθως για αυτους που δε το ψαχνουν και πολυ υσχηει το One size fits all. στο 80% των περιπτωσεων ενα 6αρακι αρκει μωρε..υποψιν μιλησα για νεα παιδια, για ενα ευκολο starter project. σιγουρα στα site Του εξωτερικου υπαρχουν πολλα αλλα γιατι να μην εχουμε και ενα με ελληνικη σφραγιδα!..

Hello,

Πιστευω οτι σε αυτά τα χρηματα καλύτερα ειναι να πας σε fullrange
υπάρχουν πολλές μονάδες που μπορουν να παιξουν με αξιώσεις
Ναι αλλα γλυκο σφιχτο μπασακι οπως τα δικα μου overnight sensations με το γουφερακι των 18ε, θαχει το fostexaki?..τα δικα μου ας πουμεπαιζουν αξιοπρεπεστατα! με κοστος 100ε ολα μαζι

Τελοσπαντων, τι θα λεγατε, να λεγαμε για ενα ηχειο για ενα δωματιο πιτσιρικα, μεγεθους 10-15 τετραγωνικων! ενα τετοιο νομιζω ειναι πολυ καλο για μεγαλη μαζα κοσμου!..να μπορει να παιξει ομορφα με εναν gainclone και να χει και λιγακι μπασακι να γλυκαινει τον ανυσηχο πιτσιρικα!

Ναι αλλα γλυκο σφιχτο μπασακι οπως τα δικα μου overnight sensations με το γουφερακι των 18ε, θαχει το fostexaki?..τα δικα μου ας πουμεπαιζουν αξιοπρεπεστατα! με κοστος 100ε ολα μαζι

Σιγα μην εχει
αλλα εχει αλλα
γιαυτό αναφερουμε και αλλα μεγαφωνα
αναλογα με τα γουστα

ε να....συνηθως ωρε ενας νεοπας στα του ηχου δε ζηταει λιγακι μπασακι κ ηχητικη ομοιογενεια? αργοτερα αμα το βαρεθει φτιαχνει κατι αλλο..starters project ειπαμε..
δε μιλαω για ηχειο ψαγμενου ατομου...αυτος που θελει να ψαχτει,ε ας ψαχτει!

φιλε μου εσυ μαλον ησουν πιτσιρικας πριν πολλα χρονια κ δε θυμασαι.:grinning-smiley-043 .Πιτσιρικας οχι μονο στα χρονια αλλα αναφερομαι στον ενθουσιασμο του πρωταρη που ακομα ψαχνεται!..να καλυφθει μιλαω ο ενθουσιασμος του να φτιαξει κατι καποιος με τα χερια του και να ακουει μουσικουλα φιλε μου! μπορει να καλυφθει απολυτα και να μη συνεχησει παρα περα αλλα μπορει και να μη τον ενθουσιασει στο τελος το ολο εγχειρημα και να θελησει να ψαχτει παραπανω... Γιαυτο λεω να ναι χαμηλου κοστους!

Δεν υπάρχει χαμηλό κόστος για κάποιον που ξεκινάει πρώτη φορά στο diy. 150 ευρώ τα υλικά και άλλα 300 τα εργαλεία, καλύτερα να αγοράσει κάτι έτοιμο σε ένα μαγαζί. Το diy είναι ακριβό, φθηνά είναι μόνο τα έτοιμα κιτ.

Τώρα αν πράγματι θέλετε να προταθεί κάτι σαν εύκολο και αξιόλογο με λίγα χρήματα εξαρτημάτων για κάποιον νέο, τότε θα πρότεινα κάτι σε fullrange fostex. Αν κάποιος μπει στον κόπο να φτιάξει cross-over και πατούρα για tweeter και woofer τότε σίγουρα έχει ξεφύγει από τον όρο εύκολο και φθηνό.

Επίσης, 8" woofer σε πρώτη κατασκευή δεν θα πρότεινα για κανένα λόγο. Πόσα λίτρα καμπίνα δηλαδή θα κάνει; Στο τέλος δαπέδου θα βγει, όχι βιβλιοθήκης.

Στο φόρουμ έχουν παρουσιαστεί πολλές κατασκευές ηχείων πάντως, από τα babybass μέχρι κόρνες, αν κάποιος ενδιαφέρεται, ψάχνει...

Re: Απάντηση: Προταση-Σχεδιαση Οικονομικου Ηχειου

Δεν υπάρχει χαμηλό κόστος για κάποιον που ξεκινάει πρώτη φορά στο diy. 150 ευρώ τα υλικά και άλλα 300 τα εργαλεία, καλύτερα να αγοράσει κάτι έτοιμο σε ένα μαγαζί. Το diy είναι ακριβό, φθηνά είναι μόνο τα έτοιμα κιτ.

Τώρα αν πράγματι θέλετε να προταθεί κάτι σαν εύκολο και αξιόλογο με λίγα χρήματα εξαρτημάτων για κάποιον νέο, τότε θα πρότεινα κάτι σε fullrange fostex.

Ακριβώς.
Με Budget γύρω στο κατοστάρικο, μόνο το 126 μπορώ να σκεφτώ με όλους τους περιορισμούς βέβαια του μονόδρομου και των λίγων ιντσών.

ΙΜΗΟ τα full range είναι πολύ βαρετές / εύκολες κατασκευές. Περισσότερο ξυλουργείο παρά ηλεκτροτεχνία.

Θα συμφωνήσω με τον Σίφη. Ένα μικρό δίδρομο, έστω με πολύ φθηνές μονάδες, θα έχει απείρως μεγαλύτερη εκπαιδευτική αξία, άσχετα αν τελικά μπορεί να παίζει.. για όσο κάνει.

Θα διδάξει όμως και βασικές αρχές σχεδιασμού crossover, οι οποίες θα μπορέσουν στο μέλλον να αξιοποιηθούν σε ακριβότερα / σοβαρότερα ηχεία.

Ευχαρίστως να βοηθήσω συμβουλευτικά σε μία τέτοια κατασκευή...

Όμως πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι που θα το κατασκευάσουν, γιατί θεωρητικά μόνο δεν έχει νόημα μια τέτοια κατασκευή. Επίσης πρέπει να γίνουν και κάποιες σχεδιαστικές αποφάσεις από αυτούς. Όπως είδος καμπίνας, μέγεθος, πολυπλοκότητα crossover (αν θα υπάρχει impedance balancing) κλπ
Υπάρχουν εθελοντές/ενδιαφερόμενοι;

Re: Απάντηση: Προταση-Σχεδιαση Οικονομικου Ηχειου

Ευχαρίστως να βοηθήσω συμβουλευτικά σε μία τέτοια κατασκευή...

Όμως πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι που θα το κατασκευάσουν, γιατί θεωρητικά μόνο δεν έχει νόημα μια τέτοια κατασκευή.

Άρη, γιατί όχι μόνο θεωρητικά ?
Πχ μια κουβέντα για κροσσόβερ, ας πούμε, όπως αναφέρθηκε "διδακτική", με διαγράμματα και θεωρία δεν θα σ ενδιέφερε?

φιλε μου εσυ μαλον ησουν πιτσιρικας πριν πολλα χρονια κ δε θυμασαι.:grinning-smiley-043 .Πιτσιρικας οχι μονο στα χρονια αλλα αναφερομαι στον ενθουσιασμο του πρωταρη που ακομα ψαχνεται!..να καλυφθει μιλαω ο ενθουσιασμος του να φτιαξει κατι καποιος με τα χερια του και να ακουει μουσικουλα φιλε μου! μπορει να καλυφθει απολυτα και να μη συνεχησει παρα περα αλλα μπορει και να μη τον ενθουσιασει στο τελος το ολο εγχειρημα και να θελησει να ψαχτει παραπανω... Γιαυτο λεω να ναι χαμηλου κοστους!

150 ευρώ η 200 θα ήταν πολλά λεφτά για παιχνίδι. Προσωπικά ότι έκανα στο γυμνάσιο-λύκειο που είχε σχέση με ηχεία… παιχνίδι θα το έλεγα και όχι diy :-)

Θεωρώ ότι πρέπει να ορίσετε καταρχάς καλύτερα το target-group και γενικότερα τους στόχους του εγχειρήματος. Από την άποψη ότι θα βρεθεί κάποιος πιτσιρικάς που να θέλει να φτιάξει το ηχείο που θα σχεδιάσετε για πιτσιρικά? Το ξέρω είναι το αυγό και η κότα :D

Πάντως θεωρητικά θέματα πάντα χαίρομαι να διαβάζω :-)

Α να μην ξεχάσουμε και τα οικονομικά σχέδια του tnt-audio http://www.tnt-audio.com/clinica/diyloudspeakers.html (αν και δεν είναι σίγουρος για τη διαθεσιμότητα ορισμένων components).
Εντωμεταξύ μη ξεχνάμε ότι οι πιτσιρικάδες αγαπάνε τα Logitech etc.