Προταση-Σχεδιαση Οικονομικου Ηχειου

Re: Απάντηση: Προταση-Σχεδιαση Οικονομικου Ηχειου

Ευχαρίστως να βοηθήσω συμβουλευτικά σε μία τέτοια κατασκευή...

Όμως πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι που θα το κατασκευάσουν, γιατί θεωρητικά μόνο δεν έχει νόημα μια τέτοια κατασκευή. Επίσης πρέπει να γίνουν και κάποιες σχεδιαστικές αποφάσεις από αυτούς. Όπως είδος καμπίνας, μέγεθος, πολυπλοκότητα crossover (αν θα υπάρχει impedance balancing) κλπ
Υπάρχουν εθελοντές/ενδιαφερόμενοι;

Βασικα σκεφτομουν κατι απλο..να εξηγησω, αμα πας για παραδειγμα κ αγορασεις ενα ηχειο των 200-300ε μεσα σχεδον παντα εχουν 1ης ταξης crossover και τυπικο σχεδιασμο..ε ας ασχοληθουμε με κατι λιγααακι παραπανω..νομιζω οτι ενα 5αρακι με ενα τουιτερακι ειναι μια αξιοπρεπεστατη λυση με μια κουτιτσα να πουμε καπου 12-15λιτρα?Μια χαρα μεγεθος δεν ειναι?...χωρις απαραιτητα να πρεπει τα μεγαφωνα να ναι ντε και καλα χωνευτα ωστε να δυσκολευει το πραμα για εναν απειρο! αμα καποιος δηλαδη του κοψουν τα ξυλα, ε οι τρυπες ανοιγονται ευκολα!εδω ο αλλος τις ανοιξε με τρυπανι :grinning-smiley-043!!!.τι λετε?.. εγω παντως ειμαι μεσα και θα το φτιαξω αν ξεκινησει το Project. Δηλαδη διατειθεμαι να φτιαξω καμπινες κ να ανεβασω φωτο κτλ..απο μετρησεις ομως δυσκολο γιατι ακομα πειραματιζομαι με το μετρητικο μου κ εχω καποια ζητηματα να επιλυσω....

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Προταση-Σχεδιαση Οικονομικου Ηχειου

Άρη, γιατί όχι μόνο θεωρητικά ?
Πχ μια κουβέντα για κροσσόβερ, ας πούμε, όπως αναφέρθηκε "διδακτική", με διαγράμματα και θεωρία δεν θα σ ενδιέφερε?
Εννοείται ότι με ενδιαφέρει Τζιμ,:grinning-smiley-043 όμως είναι άλλο η θεωρητική ανάλυση του κροσσόβερ που μπορεί να γίνει εύκολα αφού μοντελοποιείται και άλλο η επίδραση του κροσσόβερ πάνω σε ένα μεγάφωνο με καμπίνα κλπ... όπου το ζήτημα περιπλέκεται:BDGBGDB55:

Επίσης λίγο πιο πάνω γίνεται ξεκάθαρο το target group της κατασκευής, συνεπώς μια καθαρά θεωρητική προσέγγιση σε αυτό το νήμα θα κουράσει τους πιτσιρίκους...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προταση-Σχεδιαση Οικονομικου Ηχειου

Βασικα σκεφτομουν κατι απλο..να εξηγησω, αμα πας για παραδειγμα κ αγορασεις ενα ηχειο των 200-300ε μεσα σχεδον παντα εχουν 1ης ταξης crossover και τυπικο σχεδιασμο..ε ας ασχοληθουμε με κατι λιγααακι παραπανω..νομιζω οτι ενα 5αρακι με ενα τουιτερακι ειναι μια αξιοπρεπεστατη λυση με μια κουτιτσα να πουμε καπου 12-15λιτρα?Μια χαρα μεγεθος δεν ειναι?...χωρις απαραιτητα να πρεπει τα μεγαφωνα να ναι ντε και καλα χωνευτα ωστε να δυσκολευει το πραμα για εναν απειρο! αμα καποιος δηλαδη του κοψουν τα ξυλα, ε οι τρυπες ανοιγονται ευκολα!εδω ο αλλος τις ανοιξε με τρυπανι :grinning-smiley-043!!!.τι λετε?.. εγω παντως ειμαι μεσα και θα το φτιαξω αν ξεκινησει το Project. Δηλαδη διατειθεμαι να φτιαξω καμπινες κ να ανεβασω φωτο κτλ..απο μετρησεις ομως δυσκολο γιατι ακομα πειραματιζομαι με το μετρητικο μου κ εχω καποια ζητηματα να επιλυσω....

Σίφη πρέπει εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για φτηνή κατασκευή, όχι για φθηνιάρικη. Ηχείο χωρίς πατούρα, τρύπες σε τυχαία σημεία, καμπίνα που χάνει αέρα και κροσσόβερ στο περίπου δεν είναι κατασκευή που θα ασχοληθεί κάποιος να υπολογίσει. Αν μιλάμε για τέτοια κατάσταση τότε συγνώμη αλλά δύσκολα θα βρεις άτομα να αφιερώσουν χρόνο. Είναι σαν να λες "κάθομαι 100 ώρες να το σχεδιάσω και 10 λεπτά να το κατασκευάσω". Δεν θα κάτσει κανένας να σχεδιάσει κάτι τέτοιο όταν η ίδια η κατασκευή δεν θα έχει καμία επαφή με το σχέδιο.:slapface:

ειναι τοσο τραγικο να μην εχει πατουρες?..αν ναι οκ, τοτε παω πασο!με πατουρες λοιπον!

Προτεινω: οσοι εχουμε μετρητικο, να ξεκινησουμε μια κατασκευη κ να ποσταρουμε τα αποτελεσματα μας, ετσι μεσω συγκρισης κ να μαθουμε να χρισημοποιουμε τα μετρητικα καλυτερα και να δουμε πως θα παιζει καλυτερα αφου ο καθενας θα μπορει να πειραματιστει στα cross...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προταση-Σχεδιαση Οικονομικου Ηχειου

Εννοείται ότι με ενδιαφέρει Τζιμ,:grinning-smiley-043 όμως είναι άλλο η θεωρητική ανάλυση του κροσσόβερ που μπορεί να γίνει εύκολα αφού μοντελοποιείται και άλλο η επίδραση του κροσσόβερ πάνω σε ένα μεγάφωνο με καμπίνα κλπ... όπου το ζήτημα περιπλέκεται:BDGBGDB55:

Επίσης λίγο πιο πάνω γίνεται ξεκάθαρο το target group της κατασκευής, συνεπώς μια καθαρά θεωρητική προσέγγιση σε αυτό το νήμα θα κουράσει τους πιτσιρίκους...

ok , λοιπόν σε άλλο θέμα. Θα οργανωθούμε.

δεν ενδιαφερει κανεναν ωρε?!

Ίσως πρέπει ν αλλάξεις λίγο τα δεδομένα σου.
Δηλαδή, ας πούμε καμία 40αριά ευρώ ανά μονάδα.
Είπαμε οικονομικό οκ, αλλά γιατί με λίγο παραπάνω κόστος να μη βαλεις καλύτερες μονάδες?
Αν κάποιος θέλει ν´ασχοληθεί, ν αφιερώσει χρόνο, κλπ δεν νομίζω οτι θα σταματήσει στα επιπλέον 100 ευρώ προκειμένου να πάρει και μιά απόδοση της προκοπής.

φιλε μου δε λεω οχι..ας προτεινει κανενας οτι νομιζει καλυτερο! εγω μεσα ειμαι! απλα ειπα 100-150ε γιατι ειναι ενα λογικο και χαμηλο ποσο ωστε να μη το πολυσκεφτει καποιος πρωταρης..οποτε κ με 40ε ανα μοναδα ειμαστε στα 160ε , ε ας πουμε και 60-80ε τα κρος μια χαρα δε ειναι?

Παιδια να ρωτησω,,διαβαζω οτι υπαρχουν ετοιμα ηχεια της ταξης των 100-150ε, κατι roth, τα emphasis 5, και αλλα, τα οποια παιζουν πολυ καλα για τα χρηματα τους.οι μοναδες που φορανε ειναι αρκετα φτηνες ετσι δε ειναι?εδω πολα totem χρονια φοραγανε tonsil! ε εμεις δε μπορουμε με παρομοιας αξιας μοναδες, ενα τετοιας φιλοσοφιας ηχειο να το κανουμε ακομα καλυτερο?δε εχει να κανει με το αν υπαρχει ξενο κιτ καλυτερο, μιλαω και για το εκπεδευτικο του πραγματος! να μαθω πχ κ γω να λειτουργω σωστα το μετρητικο αλλα και ο καθενας να ωφεληθει μαθαινοντας!

Σίφη πρέπει πρώτα να πάρεις εσύ ως κατασκευαστής και άμεσα ενδιαφερόμενος κάποιες αρχικές σχεδιαστικές αποφάσεις. Διάβασε το ποστ αυτό και τα λινκς και αν έχεις το βιβλίο του Dickason ξεκίνα το οπωσδήποτε. Στην συνέχεια αφού πάρεις τις αρχικές αποφάσεις πρέπει να διαλέξουμε μονάδες καθώς και όγκο καμπίνας (αλληλένδετα...)

Μετά προχωράμε στην τοποθέτηση στην μπάφλα και στα επόμενα σχεδιαστικά θέματα.

Φαντάζομαι ότι και ο Μανώλος (ΜΤΖ) θα μπορούσε να βοηθήσει αν έχει τον χρόνο καθώς ξέρω ότι είναι ιδιαίτερα απασχολημένος, αφού και πολύ περισσότερη εμπειρία έχει από εμένα και έχει πρόσβαση σε μετρητικά, μεγάφωνα και σε simulation software.

Η χρήση του μετρητικού από μόνη της είναι μεγάλο θέμα. Οι μετρήσεις είναι κάτι πολύ δύσκολο και απαιτούν γνώσεις όχι μόνο για να γίνουν, αλλά και για να βγουν συμπεράσματα!

Έτσι όμως φτάνουμε κοντά στα 300, πλησιάζοντας έτοιμα και πολύ καλά κιτ...

Υπάρχουν σίγουρα.
Γιατί λοιπόν κάποιος να μη δώσει τα +100Ε και να πάει απευθείας σε ένα "πολύ καλό " κιτ ?

Απ την άλλη, το "εκπαιδευτικόν" της υπόθεσης μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Ο Σήφης έχει τα δίκιά του.
Και τα άλλα παιδιά όμως το ίδιο...

Εν τω μεταξύ πάντα πίστευα και πιστεύεω πως φθηνές μονάδες με καλό σχεδιασμό θα λαλήσουν.
Με μια επιφύλαξη μόνο στα τουήτια.
Όπως αντίστοιχα ακριβές μονάδες με ανεπαρκή σχεδιασμό θα είναι τραγωδία...