Μιας και εδώ και δύο ημέρες είμαι κάτοχος ενός HD-DVD player, και συγκεκριμένα του Toshiba -χρειάζεται άραγε να αναφέρω τη μάρκα- HD-EP10 είπα να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου και κάποιες σκέψεις. Καταρχήν, το μηχανάκι αγοράστηκε στην τιμή των 499 ευρώ. Να αναφέρω εδώ ότι στη συσκευασία του περιλαμβάνονται το HDMI καλώδιο και τρία HD-DVD. Τα Terminator 2, Basic instinct και ένα με όλα τα γκολ του Παγκοσμίου 2006. Τα δύο πρώτα έχουν θα έλεγα τίμια εικόνα και ήχο για HD-DVD. Το τρίτο είναι βαρετό, για εμένα τουλάχιστον, αλλά με κορυφαία ποιότητα εικόνας! Η προσφορά αυτή να σημειώσω δεν είναι του μαγαζιού αλλά της αντιπροσωπείας. Η προσφορά αυτή μαζί με τη δυνατότητα του μηχανήματος να δίνει σήμα 1080p, που του δίνει διάρκεια ζωής, έγειρε την πλάστιγγα σε αυτό και όχι το HD-E1 που ήταν και η αρχική μου επιλογή. Οι πρώτες μου εντυπώσεις είναι θετικότατες! Εύκολη εγκατάσταση, είδε δίκτυο κατευθείαν. Κατέβασε και εγκατέστησε το τελευταίο firmware μόνο του και χωρίς κανένα πρόβλημα, μόνο που άργησε αρκετά…Το μηχανάκι «έδεσε» τέλεια με το προβολάκι μου (Epson TW-700). Αυτό ισχύει κυρίως για τα επίπεδα του λευκού και του μαύρου μιας και είναι η μοναδική μέχρι στιγμής πηγή που συνδυάστηκε με το 700άρη και δεν χρειάστηκε καμιά απολύτως ρύθμιση στις κάρτες του Mark Sydow. Όλα ήταν ισορροπημένα out of the box, με τον 700άρη τουλάχιστον. Η ποιότητα της εικόνας του με εντυπωσίασε με την κορυφαία οξύτητα της και τη παντελή έλλειψη τεχνουργημάτων και θορύβου. Χρωματικά το βρήκα πολύ ισορροπημένο. Να αναφέρω όμως εδώ πως για το χρώμα οι εκτιμήσεις μου είναι με το (αρκετά έμπειρο λόγω φωτογραφίας) μάτι. Σύντομα θα το ελέγξω και με το HD-DVE. Το μαύρο του ειδικά θα έλεγα πως είναι πιο βαθύ συγκριτικά με τις άλλες πηγές μου (Pioneer 696 και PS3). Η κίνηση του σε HD-DVD με ικανοποίησε (δεν είμαι και ο πιο έμπειρος σε αυτό τον τομέα μιας και δεν έχω κάποια αναφορά από κάποια κορυφαία πηγή). Η κίνηση όμως σε απλό DVD είναι πολύ καλή! Πολύ καλύτερη από του Pioneer 696. Σε SD επίσης η χρωματική συμπεριφορά του είναι επίσης το ίδιο ισορροπημένη με βαθύ μαύρο (εδώ πήρε μια βαθιά ανάσα ο μέτριος 700άρης!). Η ευκρίνεια σε SD είναι πολύ καλή, καλύτερη από του Pioneer 696, κυρίως λόγω της παντελούς έλλειψης από jaggies! Και εδώ ο θόρυβος λάμπει δια της απουσίας του. Στον surround ήχο τα πράγματα είναι άκρως ικανοποιητικά. Ο ήχος των απλών DVD για παράδειγμα είναι καλύτερος από του Pioneer. Σε ακρόαση CD δεν το δοκίμασα. Τέλος, η ποιότητα της κατασκευής είναι καλή, αλλά όχι κορυφαία. Εξωτερικά είναι ολόιδιο με το HD-E1. Τα 500 ευρώ νομίζω απαιτούν κάτι παραπάνω…Μειονεκτήματα του η απουσία πολλών ουσιαστικών ρυθμίσεων από τα μενού. Εδώ η Pioneer με καλόμαθε… Το remote επίσης είναι φτηνιάρικο και άσχημο. Συνολικά μια τίμια πρόταση από πλευράς εικόνας και ήχου η οποία έχει καλό λόγο value for money όμως μόνο λόγω της προσφοράς των HD-DVD από την αντιπροσωπεία και όχι λόγω της αρχικής του τιμής...Και τώρα στους προβληματισμούς μου. Το εν λόγω player αγοράστηκε από το Πλαίσιο. Θα ήθελα να αναφέρω εδώ το προβληματισμό μου για την τιμή. Είμαι σίγουρος πως το μηχανάκι στην Αθήνα πωλείται φθηνότερα, όπως και στο internet. Έλα όμως που έχω κόλλημα και όταν δίνω τα ευρώπουλα μου για αγορά εξοπλισμού τον θέλω ετοιμοπαράδοτο. Δεν μπορώ να κάνω υπομονή. Είμαι σίγουρος βέβαια πως όλοι μας είμαστε το ίδιο κολλημένοι με την παράδοση των αγορών μας. Υπάρχει όμως πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη και συνολικά στην επαρχία. Πρόβλημα stock αρχικά αλλά και τιμών. Δικαιολογημένο εν μέρει λόγω ελλιπούς ανταγωνισμού και μικρών πωλήσεων (το μικρότερο αγοραστικό κοινό και η περιορισμένη αγοραστική δύναμη γενικά της επαρχίας οδηγούν εκεί), αλλά υπάρχει. Εκτός ίσως του συγκεκριμένου καταστήματος και ενός άλλου, εισαγόμενου…Έτσι η αγορά από το συγκεκριμένο μαγαζί ,ή το άλλο, για κάποιους από εμάς έχει γίνει δυστυχώς μονόδρομος και επιβαρύνει σε κάποιες περιπτώσεις τις τσέπες μας…Αυτά.