πρώτη αγορά SLR

Re: Απάντηση: πρώτη αγορά SLR

τώρα που το κοιτάω καλυτερα θα βγει o φακος Sigma 18-125mm F3.8-5.6 DC OS HSM,
ίσως νάναι καλύτερη επιλογή απο τον 18-55. Δεν θέλω να κουβαλώ δύο φακούς πάνω μου.

Κατ' αρχάς ο 18-55is φαίνεται από τις πρώτες δοκιμές να είναι ένας αρκετά καλός φακός, σημαντικά βελτιωμένος από τον προηγούμενο 18-55, και μία απίστευτη αγορά για τα χρήματά του (λιγότερο από 100 ευρώ εάν αγοραστεί σε κιτ με τη μηχανή).

Τώρα για το θέμα των δύο φακών... πιστεύω ότι η λογική σου ταιριάζει περισσότερο σε κόμπακτ. Εξέτασε λίγο τα κριτήριά σου... φαίνονται όλα ποσοτικά: ψηλότερο iso, μεγαλύτερο εύρος φακού, σταθεροποίηση...

Μπορεί όντως μία λύση του τύπου της καινούργιας Fuji που προανέφερε ο Ηλίας να σου ταιριάζει καλύτερα, γιατί την αποκλείεις;

Αλήθεια, προορίζεις τη μηχανή σου αποκλειστικά για λήψεις σε εσωτερικούς χώρους με χαμηλό φωτισμό; Γιατί εκεί ιδίως αξιοποιούνται οι σταθεροποιήσεις και τα ψηλά iso, στη νυκτερινή φωτογραφία όχι, εκεί χρειάζεται απαραιτήτως τρίποδο.

όμως με τον sony A300 βάζοντάς του έναν 50mm f 1.8 φακό, θα έχω μαζι και σταθεροποίηση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ με τον κάνον όχι.

Πές μας σε παρακαλώ τί ΑΚΡΙΒΩΣ σκοπεύεις να φωτογραφίζεις και κάτω από ποιές συνθήκες. Διότι με αυτά που γράφεις δείχνεις ότι θέλεις να κάνεις street photography δηλ. να καταγράψεις τη ζωή των ανθρώπων τη νύχτα. Αυτό όμως είναι το πιο δύσκολο είδος φωτογράφησης. Και πιο χρήσιμος θα φανεί ένας φακός 1.4 και τίποτε άλλο (ούτε καν ζουμ).

Αν τώρα θέλεις να τραβάς οικογενειακές στιγμές και τοπία, όλα τα σχετικά με τα ψηλά iso είναι άχρηστα.

Ακόμη κι εκεί σχετική είναι νομίζω η ανάγκη για πολύ ψηλά (δηλαδή πέρα από 1600) iso. Γιατί το ημίφως στις φωτογραφίες μας θέλουμε (φαντάζομαι) να το παρουσιάζουμε ως ημίφως, όχι σαν μέρα.
Τα πολύ ψηλά iso είναι απαραίτητα όπου οι φωτιστικές συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες, όμως θέλουμε να διατηρήσουμε ψηλές ταχύτητες (πάνω από 1/250) για να καταγράψουμε δράση. Διαφορετικά σε στατικό θέμα ειδικώς εάν έχουμε σταθεροποίηση και μπορούμε να κατεβούμε σε ταχύτητες 1/40-1/30, τα 1600 νομίζω φτάνουν. Προσωπικώς θα συμβιβαζόμουν και με μία μηχανή που δεν θα έβγαζε καθόλου θόρυβο σε iso1600 και ας σταματούσε εκεί.

βγάζω τοπία, βγάζω πρόσωπα, τραβάω μέσα σε μπαράκια, βγάζω παιδιά που τρέχουν σαν τρελά μέσα σε παιδότοπους..., γάμους, βαφτίσια
ότι μου κάτσει στο μάτι και ότι μου ζητήσουν οι φίλοι

φιλε yiannaka αφου ειναι η πρωτη σου αγορα dslr προτεινω να παρεις μια d40 μαζι με τον 18-200 της νικον να κανεις την δουλεια σου!

πιστεψε με θα σε υπερκαλυψει για αρχη!

μετα ας το ψαξεις περισσοτερο!

PS:μην ψαχνεις τα specs τοσο πολυ

Last edited:

βγάζω τοπία, βγάζω πρόσωπα, τραβάω μέσα σε μπαράκια, βγάζω παιδιά που τρέχουν σαν τρελά μέσα σε παιδότοπους..., γάμους, βαφτίσια
ότι μου κάτσει στο μάτι και ότι μου ζητήσουν οι φίλοι

Μμμμ, για τα πορτρέτα ένας 50 1.8 (100 ευρώ) είναι σαφώς προτιμότερος σε σχέση με έναν φακό ζουμε με σταθεροποίηση. Το ίδιο και για τα παιδάκια σε παιδικό πάρτι. Για γάμους βαφτίσια θέλεις ένα καλό φλας (250-350 ευρώ). Για τοπία θέλεις έναν ευρυγώνιο ή υπερευργώνιο φακό και ένα σετ από καλά φίλτρα (πολωτικό, ή ντεγκραντέ).

Πάντως αν θέλεις να τραβάς καλά όλα αυτά τότε δεν θα γλυτώσεις από 2-3 φακούς, ένα φλας, ένα σετ φιλτράκια και μια τσαντούλα για να τα βάλεις μέσα και για τα κουβαλάς. Και μια καλόβολη σύζυγο που θα σε ανέχεται....

Λοιπόν η πρόταση είναι για μια CANON 450D, CANON EF17-85 IS (μεταχειρισμένος ακόμη καλύτερα), ένας CANON EF 50 1.8 και ένα φλας CANON EX 430. Όλα μαζί στα 1600 ευρώ το πολύ.

Πάντως ένας προϋπολογισμός μέχρι 1500 ευρώ (σε καινούργια προϊόντα, πάντα) δεν είναι και πολύ μικρός. Μπορούν να γίνουν ενδιαφέροντες συνδυασμοί:
(ας πάρουμε ως βάση χάριν του παραδείγματος τις τιμές Κατερέλου:)

Σε Canon:
450D+18-55is (σε κιτ) ---> 769 ευρώ (άριστος για βασικός, τοπία,λήψεις σε φως αλλά και σε χαμηλές ταχύτητες λόγω σταθεροποίησης)
EF 85/1.8 USM ---> 345 ευρώ (πορτραίτο αλλά και ταχύτατος κοντός τηλεφακός)
Sigma 24-60/2.8 ---> 239 ευρώ (γρήγορος -2.8- φακός γενικής χρήσης σε αξιοπερίεργα χαμηλή τιμή)
φλας, Metz 44 AF --> 163 ευρώ (ισχυρό και πολύ φθηνότερο του μανίσιου)
σύνολο: 1516 ευρώ. Εδώ δεν υπάρχει φακός που να καλύπτει πέρα από το μεσαίο τελε (τα 85mm σε Canon δίνουν την κάλυψη του παλιού κλασικού 135mm, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω χρησιμοποιούν πολλοί για τοπία, λόγω της προοπτικής). Νομίζω καλύτερα είναι να αποφύγεις τον πειρασμό ενός φθηνού ζουμ τελε για την αρχή, ώστε να πάρεις κάτι καλύτερο αργότερα, αφού δεις ποιες είναι οι ανάγκες σου. Τα παραπάνω τα προτείνω με τη λογική ότι είναι φακοί που θα μείνουν.

Σε Νίκον δεν είμαι ειδικός, πάντως δεν είμαι της λογικής του όλα-σε-ένα πακέτου D40x +18-200vr (που προτάθηκε παραπάνω) το οποίο βγαίνει μόλις 200 ευρώ φθηνότερο από το παραπάνω για Canon (εάν προσθέσεις και το φλας)

Σε Pentax θα έπαιρνα την Κ10D (έχει πέσει πολύ η τιμή της και είναι μία πολύ καλή μηχανή, ανώτερης κατηγορίας από τις παραπάνω Canon&Nikon) πακέτο με τον άριστο 16-45/4 (τον οποίο θεωρώ παραπλησίων επιδόσεων του Canon 17-40/4L) ως στάνταρ γενικής χρήσης ζουμ (δίνει κάλυψη 24-68) ---> 989 ευρώ. Μετά οι επιλογές είναι πολλές...

συγνώμη που καταχράζομαι το θέμα, αλλά ήθελα να ρωτήσω:

Έχω τον tamron 17-50. Κάποιες φορές με ενδιαφέρει και το πορτρέτο.
Ο φτηνός 50άρης της canon θα είναι πολύ καλύτερος από τον tamron μου στο...50?
Μήπως κάποιος M42 φακός από άλλη εποχή βολεύει καλύτερα?

Δεν τον έχεις τον EF 50/1.8?
Θέλεις να στον δώκω?

Δεν είναι άσχημος, εφόσον τον κλείσεις λιγάκι (από το 2.5 και μετά είναι πολύ καλός, ανοικτός του λείπει το κόντραστ).
Επειδή έχει διάφραγμα 5 λεπίδων δεν δίνει τόσο ωραία highlights στο φόντο.

Τον Super Takumar που σου είχα αφήσει, δεν τον δούλεψες να δεις εάν σου κάνει?
Στο f/2 δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Για πορτραίτο νομίζω ιδανικός είναι ένας γρήγορος 85ρης. Ο ρωσικός Jupiter 85/2.0 μπορεί νομίζω να βρεθεί γύρω στα 70 ευρώ.

εγω απλα εκανα αυτη την προταση λογο του οτι θα ειναι η πρωτη του dslr και θα πρεπει να ξεκινησει με κατι απλο και all around! (οχι πως αυτα προτεινατε δεν ειναι,καθε αλλο βεβαια)

μετα ας το ψαξει παραπανω με φακους, φλας, φιλτρα, τριποδα κλπ.

σήμερα είχε κάτι ωραίους σταλακτίτες στο μπαλκόνι μου, δεν μπορύσε με τίποτα να εστιάσει πάνω τους η fuji F31 !!! γιαυτό θα παω για DSLR....
Η pentax K20d έπεσε στα χρήματα αλλα είναι πολύ ογκώδης για τα χέρια μου (δεν έχω χερούκλες κιόλας).
Στη νικον δεν μου αρέσουν τα χρώματα...
έτσι περιμένω να δω τα πρώτα συγκριτικά της 450d με σονυ α300/350 και δοκιμή του φακού sigma 18-125mm

Last edited:
Η K20D βγαίνει προς το παρόν αρκετά ακριβή... 1250 ευρώ μόνο σώμα ή κάνω λάθος? Η Κ10D έχει πέσει, βγαίνει 600 ευρώ το σώμα, ούτε μισή τιμή δηλαδή. Και δεν είναι νομίζω και μέρα με τη νύκτα η μία με την άλλη. Για να δείξει διαφορά η Κ20D (14mp) έναντι των 10mp του προηγούμενου μοντέλου, θέλει κορυφαίους φακούς. Είναι αστείο να την προτιμήσει κάποιος έναντι του προηγούμενου μοντέλου και να της φορέσει έναν σουπερζουμ τύπου 18-125, 18-200 κλπ.

Τα μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας μπορεί να είναι μεν λίγο μεγαλύτερα και βαρύτερα, αλλά έχουν πραγματικό πεντάπρισμα στο σκόπευτρο (το οποίο είναι μεγαλύτερο και "απολαυστικότερο") και όχι καθρέπτες. Το οποίο κάνει σημαντικότατη διαφορά στο καδράρισμα. Ικανός -για εμένα- λόγος να φύγει κανείς από την εισαγωγική κατηγορία.

συγνώμη που καταχράζομαι το θέμα, αλλά ήθελα να ρωτήσω:

Έχω τον tamron 17-50. Κάποιες φορές με ενδιαφέρει και το πορτρέτο.
Ο φτηνός 50άρης της canon θα είναι πολύ καλύτερος από τον tamron μου στο...50?
Μήπως κάποιος M42 φακός από άλλη εποχή βολεύει καλύτερα?

Εναλλακτικές προτάσεις ο CZJ SONNAR 135/3.5 MC
NIKKOR AIS 105/2.5

Και οι δύο παραπάνω (τον Nikkor τον έχω στην έκδοση αμέσως πριν την AIS, P.C, πανομοιότυπη οπτικώς) είναι άριστοι φακοί. Επειδή είναι κορυφαίας οξύτητας, σε πορτραίτα καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται ανοικτοί, για να απαλύνουν κάπως τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Στέργιε, μπορείς να δοκιμάσεις πρώτα με τον Sigma 105/2.8 macro που σου έδωσα, να δεις πώς σε βολεύει ως εστιακό μήκος για πορτραίτα. Είναι άριστος φακός για πορτραίτα με στενό καδράρισμα.

attachment.php

Προσωπικώς προτιμώ τον Pentax Super-Takumar 135/2.5 ή ακόμη καλύτερα τον ρωσικό Helios 40/2 85/1.5:

attachment.php

(τελικώς τον σπόρο με καθαρή τη μούρη δύσκολα τον πετυχαίνω!)

Attachments

• boubismay07.jpg
    boubismay07.jpg
    58.5 KB · Views: 72