Proxxon -Εργαλεία μοντελισμου

Oχι δεν εχει χρειαστει να φρεζαρω αλουμινιο.

Ομως σε πρωτη ευκαιρια θα ηθελα να δοκιμασω την συμπεριφορα αυτων των tungsten bits της Proxxon και σε αλουμινιο και σε ατσαλι.

• Like
Reactions: aetosa
Oχι δεν εχει χρειαστει να φρεζαρω αλουμινιο.

Ομως σε πρωτη ευκαιρια θα ηθελα να δοκιμασω την συμπεριφορα αυτων των tungsten bits της Proxxon και σε αλουμινιο και σε ατσαλι.
Αν και λίγο καθυστερημένα: σύμφωνα με διάφορες πηγές στο ιντερνετ, απαγορεύεται να χρησιμοποιείς κονδύλια πιασμένα σε τσωκ για να φρεζάρεις υλικά. Ψάξε το λίγο πριν το δοκιμάσεις σε μέταλλα (που χρειάζονται περισσότερη δύναμη από το ξύλο).

Για φρεζάρισμα αλουμινίου μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ρούτερ (και πάλι είναι ανορθόδοξη μέθοδος) με ένα ελικοειδές φρεζάκι. Θέλει κατεβασμένες στροφές, ρηχά περάσματα, καλή στερέωση του αλουμινίου και λίπανση.

Ετσι ειναι, αλλη προσοχη και λιπανση θελει το φρεζαρισμα μεταλλων.

Με τοσο μικρα bits βεβαια (στελεχος 3μμ), εννοειται οτι μονο επιφανειακη χαραξη μπορει να γινει και σε ελαχιστο βαθος.

• Like
Reactions: dk31
απαγορεύεται να χρησιμοποιείς κονδύλια πιασμένα σε τσωκ για να φρεζάρεις υλικά.

Στη φρέζα αποφεύγεις να χρησιμοποιείς αυτόματα τσοκ.

..., καλή στερέωση του αλουμινίου και λίπανση.
Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο του dk31:
Ήξερα ότι κατά το τρύπημα σε αλουμινίο η λίπανση δεν είναι απαραίτητη.
Ισχύει ή όχι;

Μια χαρά τρυπάς και χωρίς λίπανση αλλά κανονικά χρειάζεται.
Γενικά η λίπανση γίνεται για ψύξη του εργαλείου αλλά στο αλουμίνιο γίνεται για να μην κολλάει το λιωμένο αλουμίνιο στο εργαλείο.

Στη φρέζα αποφεύγεις να χρησιμοποιείς αυτόματα τσοκ.
Από ότι έλεγαν, κονδύλια, φρέζες κλπ πρέπει να τα στερεώνεις σε κόλετ και τα τσοκ των τρυπανιών είναι μόνο για τρύπημα με μύτες τρυπανιού. Έχει να κάνει με το τι είδους δυνάμεις είναι σχεδιασμένα να δέχονται (κάθετες το τσοκ, οριζόντιες και κάθετες το κόλετ). Δεν έχω προσωπική πείρα - απλά μεταφέρω αυτά που διάβαζα επειδή έγραφαν ότι είναι επικίνδυνος ο συνδυασμός τσοκ+κοπτικό.

Αυτά στα πλαίσια παλιότερης αναζήτησης για την κλασσική ερώτηση αρχαρίων: "μπορώ να χρησιμοποιήσω το κολωνάτο δράπανο και σαν φρέζα?".

Θα δοκιμασω στην πρωτη ευκαιρια τα φρεζακια καρβιδιου της Proxxon σε αλουμινιο στο μινι κολωνατο και θα εχουμε αποψη.

+++++

Εν τω μεταξυ βρηκα στο εργαστηριο του πατερα μου ενα απο τα πρωτα 12βολτα δραπανακια της Proxxon!!
Ηταν σετακι με τον μετασχηματιστη του. Αγορασμενο απο το Rotterdam Oλλανδιας πριν καμμια 20αρια χρονια.
UreIzsih.jpg

Ειναι το μοντελο Micromot 40/E + το οποιο μοντελο εχει πλεον καταργηθει/αντικατασταθει με το 50/Ε.
OiyBrFQh.jpg

Καμμια διαφορα στην λειτουργια, παρα μονο ο εξαερισμος στο πισω μερος εχει μεταφερθει στα πλαϊνα.
ecNGplIh.jpg

Από ότι έλεγαν, κονδύλια, φρέζες κλπ πρέπει να τα στερεώνεις σε κόλετ και τα τσοκ των τρυπανιών είναι μόνο για τρύπημα με μύτες τρυπανιού. Έχει να κάνει με το τι είδους δυνάμεις είναι σχεδιασμένα να δέχονται (κάθετες το τσοκ, οριζόντιες και κάθετες το κόλετ). Δεν έχω προσωπική πείρα - απλά μεταφέρω αυτά που διάβαζα επειδή έγραφαν ότι είναι επικίνδυνος ο συνδυασμός τσοκ+κοπτικό.

Αυτά στα πλαίσια παλιότερης αναζήτησης για την κλασσική ερώτηση αρχαρίων: "μπορώ να χρησιμοποιήσω το κολωνάτο δράπανο και σαν φρέζα?".

Έτσι είναι… το by the book.
Σε μικρά διαμετρήματα όμως και σχετικά χαμηλές ταχύτητες δουλεύεις και με ένα καλό τσόκ.

• Like
Reactions: dk31
Αυτό που θα 'θελα από proxxon είναι το mf70, η φρέζα.
Κάποια στιγμή θα τη χτυπήσω, δεν είναι ακριβή.

Να ξεθάψω λίγο το θέμα.

Μου έστειλε δώρο ένας φίλος το μικρό παγκοπριονακι. Άλλα περίμενα να στείλει και όταν είδα το κιβώτιο τρόμαξα.

Δεν το είχε καιρό αλλα δεν τον βόλεψε. Πήρε το FET . Μου λέει κάνε το ότι θες.

Ούτε εγώ ξέρω τι να το κάνω...
Οργανοποιος και αυτός ερασιτέχνης.
Του έχει βάλει έναν πιο χοντρό δίσκο επάνω.
Λίγο που έκανα μια κοπή ινδικο παλισανδρο πάχους 4 μμ ψιλοζοριστηκε αλλά έκανε καθαρή κοπή και ισόπαχη.

Κάποιος κάτοχος να με ενημερώσει για τις δυνατότητες κοπής του και την χρήση που του κάνει;
Πρέπει να είχε και κάποιο εξάρτημα για σκούπα αλλά δεν το είχε μέσα καθώς δεν έστειλε την αρχική συσκευασία. Ίσως βρω να εκτυπώσω ενα όπως και κανένα άλλο βοήθημα.

Στην χειρότερη το πουλάω και με τα λεφτά του κάνω δώρο κανένα καπάκι για κιθάρα

Εκεί στα αριστερά στο κενό είχε κάποιο εξάρτημα;
26fd103d429e7cf642a7bbd58e0f0221.jpg
d426b80ff02401a0e4c63f7a224fce10.jpg
b1d6db9ac1a66e1c671b5cca7d10aaaa.jpg
c20aa94bc21614aaaef5eafac2a1c36a.jpg

To μικροτερο λειτουργικο παγκοπριονακι που υπαρχει!!
Οχι, δεν ειχε κατι στα αριστερα. Πισω ειχε εναν κοντο λαστιχενιο ανταπτορα για σκουπα. Aν θες σου στελλω ενα, με μποξνάου, δωρεαν :)

Ειναι αμιγως εργαλειο μοντελισμου, τουτ' εστιν κοβει εως 3 μαξ 4μμ σκληρο ξυλο (οξια, δρυς, καποια κ/π) και μεχρι 6- μαξ, 8μμ μαλακα ξυλα.
Ομως αν το ζορισεις, κοβοντας περισσοτερο απο οσο αντεχει (ανεξαρτητως παχους ξυλου) , το μοτερακι του θα καει, ας ειναι ποιοτικοτατο.

Εγω το ειχα αποκλειστικα για εως 3μμ σκληρα ξυλα και εως 8μμ πευκο, με τον μεγαλο δισκο τον λεπτο που βλεπω οτι εχεις και εσυ.
Εφτιαχνα σουβερ παλετες και παρομοιες λεπτοκατασκευες και διαμορφωνα φυλλα/τεμαχια ξυλου σε μικροτερα. Ευκολες ασφαλεις κοπες.
Πριν κανα χρονο εκαψα το μοτερακι του κοβοντας συνεχως πευκακι 8μμ, το παρακανα, εγω φταιω. Συνεχιζω με το μεγαλυτερο, το Proxxon FET.

Παντως ηταν παναλαφρο, ευχρηστο και φιλικο στον χρηστη. Αν ομως δεν εχεις συγκεκριμενη χρηση για δαυτο (λεπτα ξυλα), βαλτο σε αγγελια.

Έτσι πως το περιγράφεις μόνο για να κόβω φιλέτα για την κιθάρα από ινδικό με πάχος 2.5μμ και τα φάλτσα στις ενώσεις.
Θα το δοκιμάσω για αυτή τη χρήση αν κάνει αλλιώς θα το βάλω αγγελία.

Αν είχε δίσκο 3.2μμ θα έκανα πατέντα να φτιάχνω το πλέγμα για τις κιθάρες μου. Αλλά...

Πάντως το βρήκα αρκετά αδύναμο. Έχω δει κινέζικα πιο δυνατά.

f8d41f675ee74474e08e81ce51266520.jpg
34d0239157ca1d6a0c55c300aabeee93.jpg

Αυτό το πλέγμα τι πάχος έχει;
Γιατί μου φαίνεται ιδανικό για το laser.
Δεν ειναι το πάχος το θέμα.
Το πάχος το ξεκινάω από 6μμ και το σβήνω μετά στο 0.
Ειναι ότι έχει πλάτος 3.2 μμ και εγκοπές 3.2μμ που φωλιάζουν το ένα μέσα στο άλλο.
Δεν ειναι μονοκόμματο και του ανοίγω τρύπες. Ειναι ξυλάκια από ισοβενο ελατο. Ενα μονοκόμματο κομμάτι του κάνω χαρακιές στο παγκοπριονο μέχρι την μέση του πάχους του με οδηγό για να έχουν ιση απόσταση και μετά το κόβω σε ξυλάκια στην κορδέλα σε πλάτος 3.2 , όσο ειναι το πλάτος του δίσκου μου και η χαρακιά που άφησε.

Αν μου έκανε αυτή τη δουλειά θα με γλύτωνε από το βάλε βγάλε δίσκους στο μεγάλο παγκοπριονο .

7a7ebcc4e8eb71f81c81fc36ebdfefd0.jpg
192cdca9b052d57d00564861cd6c8d3a.jpg