Ψαχνω σχηματικο για κατασκευη τελικου ενισχυτη!

ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Established Member
21 May 2010
139
Καλησπερα,θελω να κατασκευασω ενα τελικο περιπου 2χ150-2χ200 στα 8 ohm σε ταξη ΑΒ με τρανσιστορ η μοσφετ.Εχω δει διαφορα σχεδια στο ιντερνετ αλλα δεν ξερω εαν ειναι ok και τα περισσοτερα δεν εχουν τυπωμενο.Γενικα ηθελα κατι δοκιμασμενο ωστε εαν χρειαστω κατι να ρωτησω (λογο απειριας).Προ δεν υπαρχει κ ηχεια θα αγορασω μετα το project.:ears:

η κατασκευη ενος τετοιου μηχανηματος απο εναν ερασιτεχνη ( χωρις παρεξηγηση ) δεν ειναι καθολου ευκολο πραγμα ..

Πολλες φορες σε διαφορα αρθρα εχω αναφερει αλλα και για να ειμαστε πιο σαφεις εχω "βαλει χερι" σε σχεδιαστες που φιαχνουν ενα πανεμορφο σχηματικο το οποιο μπορει να εχει απιστευτα καλουδια ηχου αλλα εχει μηδενικη προστασια . Φυσικα δεν εννοω την προστασια DC που θα πρεπει να υπαρχει στην εξοδο αλλα την προστασια που πρεπει να εχει ο ενισχυτης απο τον ιδιο του τον εαυτο στην ισχυ ...

Καθε ενισχυτης πανω απο 100 βαττ πρπει να εχει τουλαχιστον VI limiters ειδικοτερα εφοσον θα παει σε χρηση ισχυος για παρτυ η ημιεπαγγελματικη εφαρμογη ..

Παγεια συμβουλη μου ενα να ενθαρυνω τις κατασκευες diy αλλα παντα την κατασκευη μικρων μηχανηματων για εξασκηση και να αφηνουμε τα μεγαλα σε ανθρωπους με μεγαλυτερη εμπειρια ...

Τελος με τα σημερινα δεδομενα ενας ενισχυτης της behringer EP4000 με το αστρονομικο νουμερο ισχυος κορυφης 1400 βαττ ανα καναλι στα 4 ωμ και με πραγματικη ισχυ 1000 W rms @1KHZ σε ωμικο φορτιο ( μετρημενη απο στον παγκο παρα πολλες φορες ) κοστιζει μολις 299 ευρω ... ενα αντιστοιχο μηχανημα diy μολις 200 βαττ αν πετυχει ποτε αναμενεται να κοστιζει γυρω στα 600 ευρω . Φυσικα το χειροποιητο μπορει να παιζει δεκα φορες καλυτερα απο τον behringer αλλα κατα το ποσο θα μπορει να παρεχει την ισχυ του στο 100% σε βαθος χρονου ειναι ενα θεμα αρκετα δυσκολο να απαντηθει

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Κυριε Σακη ευχαριστω πολυ για την συμβουλη σας κ καλα κανετε κ αναφερετε τα παραπανω αλλα συνεχιζω για την ανευρεση σχηματικου κ πιστευω θα τα καταφερω!

Απάντηση: Re: Ψαχνω σχηματικο για κατασκευη τελικου ενισχυτη!

η κατασκευη ενος τετοιου μηχανηματος απο εναν ερασιτεχνη ( χωρις παρεξηγηση ) δεν ειναι καθολου ευκολο πραγμα ..

Πολλες φορες σε διαφορα αρθρα εχω αναφερει αλλα και για να ειμαστε πιο σαφεις εχω "βαλει χερι" σε σχεδιαστες που φιαχνουν ενα πανεμορφο σχηματικο το οποιο μπορει να εχει απιστευτα καλουδια ηχου αλλα εχει μηδενικη προστασια . Φυσικα δεν εννοω την προστασια DC που θα πρεπει να υπαρχει στην εξοδο αλλα την προστασια που πρεπει να εχει ο ενισχυτης απο τον ιδιο του τον εαυτο στην ισχυ ...

Καθε ενισχυτης πανω απο 100 βαττ πρπει να εχει τουλαχιστον VI limiters ειδικοτερα εφοσον θα παει σε χρηση ισχυος για παρτυ η ημιεπαγγελματικη εφαρμογη ..

Παγεια συμβουλη μου ενα να ενθαρυνω τις κατασκευες diy αλλα παντα την κατασκευη μικρων μηχανηματων για εξασκηση και να αφηνουμε τα μεγαλα σε ανθρωπους με μεγαλυτερη εμπειρια ...

Τελος με τα σημερινα δεδομενα ενας ενισχυτης της behringer EP4000 με το αστρονομικο νουμερο ισχυος κορυφης 1400 βαττ ανα καναλι στα 4 ωμ και με πραγματικη ισχυ 1000 W rms @1KHZ σε ωμικο φορτιο ( μετρημενη απο στον παγκο παρα πολλες φορες ) κοστιζει μολις 299 ευρω ... ενα αντιστοιχο μηχανημα diy μολις 200 βαττ αν πετυχει ποτε αναμενεται να κοστιζει γυρω στα 600 ευρω . Φυσικα το χειροποιητο μπορει να παιζει δεκα φορες καλυτερα απο τον behringer αλλα κατα το ποσο θα μπορει να παρεχει την ισχυ του στο 100% σε βαθος χρονου ειναι ενα θεμα αρκετα δυσκολο να απαντηθει

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Γεια σου φίλε Σάκη ακόμα περιμένω.

και αλλο ειναι αυτο ....http://www.electronica-pt.com/circuitos/en/audio-amplifiers/17-audio-amplifier-200-500w.html

Φιλε Σαρακηνε .... αστα να πανε ...τρεχουμε και δεν φτανουμε ....πανικοβλητοι ( πιθανον θα το εχεις καταλαβει εφοσον παιρνεις και στο μαγαζι και δεν μας βρισκεις )
Σορυ που σε ξεχασα αν μπορω ακομα να βοηθησω σε κατι πες μου

θεωρητικα με οτι θελεις ολοι οι τελικοι ενισχυτες οδηγουνται με 1-1,5 βολτ στην εισοδο τους καποια σπανια θελουν κατι παραπανω ...

νομίζω οτι στην περίπτωση σου οι έτοιμες-μονταρισμένες πλακέτες απο ebay ειναι μονόδρομος.

Απάντηση: Re: Ψαχνω σχηματικο για κατασκευη τελικου ενισχυτη!

Το σχέδιο απλό και λειτουργικό. Κατα πόσο τα τοσίμπα είναι γνήσια, έχω τις αμφιβολίες μου. Κατά τα άλλα ευκαιρία.

Υ.Γ. Γιάννηηηηη, εσύ δεν είχες βάλει ένα τερατάκι σε αυτά τα βατ? Πρέπει να βρω το νήμα...

To υπομνημα τρομαζει λιγο...
"Note:As the different batch,may be the amp board has a little different,all of them have same quality."

έτοιμο ακριβώς δεν το λες......
θέλει τις αλλαγουλες του αλλα τελικά ειναι παρα πολυ καλός.
τα τρανζίστορ ειναι αυθεντικά. Τα πέρασα αρκετά τεστ και ανταποκρίθηκαν.

τι σε τρομάζει ειναι ενα απλο και δοκιμασμένο κύκλωμα. η τιμη μας φαίνεται τσάμπα αλλα για αυτούς εκει κατω ειναι αστρονομική

τι σε τρομάζει ειναι ενα απλο και δοκιμασμένο κύκλωμα. η τιμη μας φαίνεται τσάμπα αλλα για αυτούς εκει κατω ειναι αστρονομική

Μα ακριβος θα βγει και αυτος.
Βαλε ψυκτρες, κουτι, τροφοδοτικο (μετασχηματιστη στην προκειμενη), βυσματα, επιλογεα (αν μπει), κτλ
Παμε σε αυτο που αναφερθηκε ηδη.
Φτιαχνεις εναν ενισχυτη με 600 που υπαρχει ετοιμος με 200 ...
Τα ποσα μπορει να διαφερουν, η αναλογια ομως παραμενει καπου εκει.

Τωρα για να μπεις στον κοπο να φτιαξεις κατι μονος σου, που κοστιζει και ακριβοτερα, το κανεις (κατα την γνωμη μου παντα) ειτε για να φτασεις κατι των 3000 με μολις 600 (που αμφιβαλω) ή για να φτιαξεις κατι που ειναι χειροποιητο με σκοπο να το πουλησεις (με κερδος φυσικα).
Η αποψη μου ειναι οτι δεν ισχυει το οτι φτιαχνεις κατι γιατι εχεις μερακι. Υπαρχουν τοσα αλλα χομπυ να ασχοληθεις, που ειναι δεκα φορες πιο δημιουργικα, πιο φθηνα, πιο σιγουρα, διαχρονικα, κτλ.

Και ο κινεζος, ακριβα το πουλαει.

Φτιαχνεις εναν ενισχυτη με 600 που υπαρχει ετοιμος με 200 ...
Τα ποσα μπορει να διαφερουν, η αναλογια ομως παραμενει καπου εκει.

Θες να πεις ότι αυτός ο ενισχυτής παίζει σαν έναν εμπορικό των 200 ? Το κύκλωμα αυτό χρησιμοποιούν σε παραλλαγές πολλές γνωστές εταιρείες του χώρου....
...εντάξει, σε κατανοώ γιατί δεν τον έχεις ακούσει, αλλά γενικά μην είσαι τόσο απόλυτος στα συμπεράσματά σου...
Επίσης, έναν τέτοιον στέρεο τον φτιάχνεις με λιγότερο από 200-250 όλα μέσα...

Last edited: