Ψαχνω σχηματικο για κατασκευη τελικου ενισχυτη!

Υπαρχουν τοσα αλλα χομπυ να ασχοληθεις, που ειναι δεκα φορες πιο δημιουργικα, πιο φθηνα, πιο σιγουρα, διαχρονικα, κτλ.

Εμεις αυτο το χομπυ εχουμε κ γιαυτο γραφουμε σε αυτο το σαιτ,εαν ειχαμε καποιο αλλο θα γραφαμε αλλου

Θες να πεις ότι αυτός ο ενισχυτής παίζει σαν έναν εμπορικό των 200 ? Το κύκλωμα αυτό χρησιμοποιούν σε παραλλαγές πολλές γνωστές εταιρείες του χώρου....
...εντάξει, σε κατανοώ γιατί δεν τον έχεις ακούσει, αλλά γενικά μην είσαι τόσο απόλυτος στα συμπεράσματά σου...
Επίσης, έναν τέτοιον στέρεο τον φτιάχνεις με λιγότερο από 200-250 όλα μέσα...

Δεν ειπα αυτο.
Ειπα οτι ειτε στοχευεις στο να φτιαξεις κατι που κοστιζει ετοιμο 3000 ωστε να υπαρχει νοημα, ειτε να φτιαξεις κατι για να το πουλησεις.

Το ετοιμο εχει εγγυηση, δουλευει απο την πρωτη στιγμη, δεν εχει το ρισκο κατι να μην εχει παει καλα και να γινει καρβουνο με αποτελεσμα να χαθει ο κοπος και το χρημα (και ισως και τα ηχεια), εχει σαφως καλυτερο (ομορφοτερο) σασι, μεταπωλητικη αξια, εχει δικαιωμα υπαναχωρησης αγορας, κτλ, κτλ.

Αν δεν σου κανει ενισχυτης των 200 υπαρχουν και με 600 .

Και σαφως δεν ξεκινας ενα χειροποιητο, για χομπυ, στα 2*200W @8Ω.
Ουτε πας για ποιοτητα ηχου με βαρκα το αγνωστο.
Εγω απο το πρωτο μηνυμα ειδα οτι δεν υπαρχουν συγκεκριμενες απαιτησεις και στοχοι, παρα μονο ισχυ. Αοριστα ζητηθηκε ενα σχεδιο, και απλα να υπαρχει τυπωμενο.

Αρα αυτοματως οποιος δωσει ενα οποιοδηποτε σχεδιο ειναι και μεσα στα πλαισια του θεματος, ενω μου λετε οτι οποιος πει την γνωμη του για το εγχειρημα ειναι εκτος.

Εγω λεω οποιος ξερει να βοηθησει το παιδι να το κανει.. το αν τον συμφερει η το αν θελει αλλο φθηνοτερο χομπυ ας μη το κρινουμε εμεις...

Εγω φτιαχνω τον Mosfet II του MTZ Audio.. 2x225 στα 8 kai 2x450 στα 4..ετοιμο κιτ, με παρα πολυ καλα υλικα, και επειδη τον εχω ακουσει πραγματικα ειναι τρομερος...εχετο στο νου σου κ αυτο.
Α εχει και μικροτερη version.Toν mosfet I , 80 στα 8 και 150 στα 4..

Απάντηση: Re: Ψαχνω σχηματικο για κατασκευη τελικου ενισχυτη!

Εγω λεω οποιος ξερει να βοηθησει το παιδι να το κανει.. το αν τον συμφερει η το αν θελει αλλο φθηνοτερο χομπυ ας μη το κρινουμε εμεις...

Εγω φτιαχνω τον Mosfet II του MTZ Audio.. 2x225 στα 8 kai 2x450 στα 4..ετοιμο κιτ, με παρα πολυ καλα υλικα, και επειδη τον εχω ακουσει πραγματικα ειναι τρομερος...εχετο στο νου σου κ αυτο.
Α εχει και μικροτερη version.Toν mosfet I , 80 στα 8 και 150 στα 4..

Ποσο στοιχιζει στο περιπου?

και αυτο που εχει 3000 ευρω παλι ακριβο θα σου βγει οποτε οταν γραφεις και ζητας κατι στην diy θα ξερεις οτι μπορει να σου βγει στα ιδια χρηματα περιπου αλλα το κανεις επειδη γουσταρεις

αλλιως περνεις ετοιμο

Ευχαριστω παιδια,περιμενω κι αλλες απαντησεις!
Sifi τον ξερω αυτον που λες του MTZ αλλα νομιζω οτι παει πολυ ψηλα σε τιμη,για κατατοπισε μας!!!

τακις καλος ειναι και αυτός. κλασικό κύκλωμα(με βαθμίδα συγκερασμού όμως στην έξοδο). ο άλλος όμως εχει ενα καθρέφτη + στον διαφορικό και προσωπικά δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η έξοδος με τα δυο νπν. και ολες αυτες οι αντισταθμίσεις που εχει θέλουν μια μια ψάξιμο.

Αν και (δυστυχως) συμφωνω με τον vintage_service και τον audiov, και θα προτεινα κατι ετοιμο και πολυ φτηνο,
π.χ. Ενδεικτικα εδω http://www.thomann.de/gr/cat.html?gf=amps_up_to_800_w&oa=pra η στα ημιετοιμα
εδω http://connexelectronic.com/index.p...e/1/sort/4a?osCsid=nhs6vhelkq29c5u61kc22bf546 εν τουτοις θα σου προτεινω και
μερικα σχεδια με καθε επιφυλαξη ομως καθως δεν τα εχω υλοποιησει ο ιδιος.

1) http://sites.google.com/site/quasisdiyaudiosite/
2) http://www.shine7.com/audio/pa100.htm και http://www.national.com/an/AN/AN-1192.pdf (υπαρχουν και στο ebay)

Καλη τυχη στην αναζητηση σου.

Re: Απάντηση: Ψαχνω σχηματικο για κατασκευη τελικου ενισχυτη!

Αν και (δυστυχως) συμφωνω με τον vintage_service και τον audiov, και θα προτεινα κατι ετοιμο και πολυ φτηνο,
π.χ. Ενδεικτικα εδω http://www.thomann.de/gr/cat.html?gf=amps_up_to_800_w&oa=pra η στα ημιετοιμα
εδω http://connexelectronic.com/index.p...e/1/sort/4a?osCsid=nhs6vhelkq29c5u61kc22bf546 εν τουτοις θα σου προτεινω και
μερικα σχεδια με καθε επιφυλαξη ομως καθως δεν τα εχω υλοποιησει ο ιδιος.

1) http://sites.google.com/site/quasisdiyaudiosite/
2) http://www.shine7.com/audio/pa100.htm και http://www.national.com/an/AN/AN-1192.pdf (υπαρχουν και στο ebay)

Καλη τυχη στην αναζητηση σου.

Σωστός ο Γιώργος :a0210:
Και γω θα πρότεινα έτοιμο και φτηνό.

* Πάντως ισχύει το χιλιοειπωμένο: πρώτα επιλέγουμε το φορτίο μας και μετά κοιτάμε με ποιό τρόπο θα το οδηγήσουμε σωστά.

το φτηνό το κρέας ξέρει κι αλλο μονοπάτι......

κατι τέτοιο τέλος πάντων.

παντως με 200-300 εβρο φτιάχνεις ενισχυτή που δεν εχει καμια σχέση με αυτους του εμπορείου οι οποίοι αμα τους δεις μεσα ειναι για πέταμα και ακούγονται και ανάλογα.

καποια πραγματα τα οποια εχουν νοημα να γινουν πιο κατανοητα ...

--- θα μπορουσα να θεωρησω τον ενισχυτη ΜΤΖ κορυφαιο ( θα μπορουσα να θεωρησω και αλλους δεκα παρομοιους επισης κορυφαιους ... παρολα αυτα η ερωτηση παραμενει κατα το ποσο ενας ενισχυτης σαν τον ΜΤΖ ειναι σχεδιασμενος ως idiot proof ....

----ΔΛΔ τι θα γινει αν καποιος τον ξεσκισει τον ΜΤΖ ????

εχει VI limmiter ?
εχει επιμερους προστασια στον VAS ?
εχει ικανοτητα να οδηγησει κολοφορτια ? ( ΠΧ ξευτιλοηχεια απο το ΜΑΚΡΟ χωρις κροσσοβερ και πιεζοηλεκτρικα κορνακια)
εχει καποιον περιοριστη στην εισοδο ?
εχει καποιο φιλτρο πολυ χαμηλων ?
εχει θερμικη προστασια ?
εχει την ικανοτητα να οδηγησει καλωδια της πλακας με μηκος 25 Μ?
εχει την ικανοτητα να παρεχει soft cliping ?
εχει σχεδιαστει για να παρεχει το 130% της ισχυος του για 8 ωρες συνεχομενα ????

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ

Υποθετω αν και δεν τον εχω ακουσει οτι θα ειναι ενα σοβαρο κατασκευασμα απο εναν επισης σοβαρο κατασκευαστη που απευθυνεται σε εμπειρο και επισης σοβαρο ακροατη ο οποιος θα σεβαστει ολα αυτα τα παραπανω ...

Το παραδοξο της υποθεσης ειναι οτι αν καποιος δει το σχεδιο της ΜΤΖ και την εταιριας C Audio που παραγει ενισχυτες επαγγελματικους με Μοσφετ θα δει οτι η βασικη δομη του σχεδιου ειναι σχεδον η ιδια ...Η διαφορα ειναι σε ποιες και τι ειδους μεθοδους εχει επιλεξει ο κατασκευαστης να ενσωματωσει στο κυκλωμα ολες αυτες τις προστασιες σε εναν επαγγελματικο ενισχυτη

Αφου λοιπον εχει γινει καποιο σχετικο ξεκαθαρισμα στο τι κανει το καθε μηχανημα τοτες ο καθενας μπορει να κανει την επιλογη του ...

Τελος ειναι πολυ πιθανον το μηχανημα της ΜΤΖ να παραγει ολη αυτη την ισχυ που λεει ...η διαφορα ειναι οτι χωρις ολα αυτα τα παραπανω ενας ενισχυτης σαν τον ΜΤΖ δεν μπορει να βγει στο "κλαρι" για επαγγελματικη χρηση ( εστω και ελαφρια ) ..... για μια τετοια χρηση αγοραζουμε εναν behringer EP4000 και καθαριζουμε με 300 γιουργια .... Τωρα κατα το ποσον θα παιζει ο ΕΡ 4000 σε καλη ποιοτητα ειναι προφανως παγερα αδιαφορο στην επαγγελματικη χρηση αυτου του τυπου .

Αν αναζηταμε εναν ενισχυτη ο οποιος παιζει με την ποιοτητα του ΜΤΖ σε μεγαλη ισχυ τυπου 1000 και πανω ...μιλαμε οτι το νουμερο θα πρπει να ειναι κοντα στα 5,000

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

off topic
Σηφακι βλεπω οτι εχεις παρει φορα και εχεις βουτηξει τρελλα μεσα στα audia μπραβο σου ειναι υπεροχο να βλεπεις και νεα παιδια να ψαχνονται ...Ολοψυχα σου ευχομαι καλη σταδιοδρομια και παραμενω στη διαθεση σου αν χρειαστει να βοηθησω καπου

Last edited:
Σακη καλα ολα αυτα που λες το μηχανημα του Μανωλη δεν το εχω δει οποτε δεν εχω αποψη αλλα ο φιλος δεν λεει οτι το θελει για επαγγελματικη χρηση οποτε μαλλον δεν του χρειαζεται καποιος τετοιος

το θεμα ειναι αν εχει τις γνωσεις ο φιλος για να προχωρηση σε κατι ζορικο η οχι

Φιλε Σακη θυμασαι που πριν 2 χρονια ψαχνομουνα με smartkit και τα ρεστα?..αστα..μεγαλη προοδος απο τοτε...τι να κανοω μωρε..και γω το χομπι μου ψαχνω και την τρελα μου ικανοποιω... τον ΜΤΖ τον φτιαχνω ακομα, εδω και εναν χρονο σιγαααα σιγαααα, προσεχτικα προσεχτικαααα...και ναι θελει πολυυυ προσοχη δυστηχως, γιατι δεν εχει καποιας μορφης προστασια...βεβαια σε ανταμειβει με το ηχητικο αποτελεσμα, αλλα οπως ειπες πρεπει να το σεβαστεις το μηχανημα πολυ, και δεν ειναι για κανιβαλους... το κοστος ειναι αρκετα ανεβασμενο. πλακετες και υλικα κανα 300-400αρι αναλογα απο που θα τα παρεις, ΜΣ θελει 2 χ 800va Οποτε κανα 200αρι παλι, και πυκνωτες αντε μια 4αδα Nippon Μπλε 47000/100v αλλα 200ε...συν ολα τα ψιλα, ε παμε αρκετα ψηλα δυστηχως..

Εγω βεβαια συνεχιζω να υποστηριζω θερμα το θεμα της ιδιοκατασκευης. δε μπαινω στο τρυπακι να δω ποσο κανει ετοιμο , να συγκρεινω κτλ.. γουσταρω να φτιαχνω και με ικανοποιει τρομερα οταν κατι που το παλευω καιρο επιτελους γρατζουναει..αυτο δεν αγοραζεται ευκολα...

Να προσθεσω αλλη μια φαινομενικα καλη προταση?..γιατι οχι hypex?..δεν εχω εμπειρια καθολου, λλα απο παιδια που χουν φτιαξει ακουω τα καλυτερα! με γηινο κοστος!

Δεν ψαχνω κατι για επαγγεματικη χρηση κ ουτε θα το βαλω να παιξει τερμα για 8 ωρες,θελω να φτιαξω ενα δυνατο μηχανημα με καλη ποιοτητα,οχι ομως κ υπερβολικα πραγματα (ποιοτικα) γιατι εκει παει αλλου το κοστος

.Προ δεν υπαρχει κ ηχεια θα αγορασω μετα το project.:ears:

Τι τα θέλεις τόσα watt..? Κοίταξε προς ευαίσθητα ηχεία...
Υπάρχουν άπειρα σχηματικά για χαμηλόβατους ενισχυτές και η ποιότητα τους άριστη!
Σε τάξη Α ξέρω πολλούς (βάζεις στο παιχνίδι και τη λάμπα), για αρχή παίζεις με τους φθηνούς και αξιόλογους gainclone (LM3875 - LM4780....)

Να σε μπερδέψουμε λιγο!

Απάντηση: Re: Ψαχνω σχηματικο για κατασκευη τελικου ενισχυτη!

O c300 είναι πιο κοντά σε αυτό που θες και πιο "σοφιστικέ" κύκλωμα από τον c200.Εγώ θα τον προτιμούσα.

Πλακέτα όμως?

Πρόβλημα είναι λίγο και ο τύπος των εξόδου (ΤΟ-3). Ή θα τα βάλεις με 5 χιλ γωνία πάνω σε συμβατική ψύκτρα, ή θα βρεις υψηλής απόδοσης για ΤΟ-3 (υπάρχουν αλλά είναι σπάνιες, μόνο στον fisher έχω δει). Θα χρειαστείς 4, 2 σε κάθε κανάλι, δεν χωράνε 8 τρανζίστορ σε μία.

Λοιπόν για να μην λέμε ότι μας κατέβει και θεωρητικά χωρίς να ακούσουμε κάτι. Ο ΜΤΖ δεν έχει ανάγκη απο τίποτα, τεσταρισμένα και σε σύγκριση με τον EP4000, κλάφτα Χαράλαμπε. Ηχητικά δεν υπάρχει σύγκριση ούτε βέβαια της τάξης ΑΒ με την Η. Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα μπερυ δεν είναι και τα πιο αξιόπιστα μηχανάκια. Αν όμως δεν σε ενδιαφέρει η ηχητική ποιότητα αλλά, τα limmiters, το cross για sub, ανεμιστηράκια και άλλα μπλιμπλίκια τότε ο μπέρυ είναι αυτό που ζητάς. Ακουσε όμως πρώτα τον ΜΤΖ. Και φυσικά αν ξεπεράσεις το θέμα τάξης και μπορείς να εκτιμήσεις την Δ, τότε φτιάξε ένα hypex 400άρι.