Ψαχνω σχηματικο για κατασκευη τελικου ενισχυτη!

μα δεν αμφισβήτησε κανενας την ποιοτητα του ΜΤΖ. Το θεμα ειναι κατα ποσον ευκολο ως project ειναι για εναν αρχαριο.

http://cgi.ebay.com/2pcs-L10-200W-2...ultDomain_0&hash=item2c5d574d96#ht_2236wt_698

ο ενισχυτης αυτος εχει φιαχτει απο αρκετους υποψιες υπαρχουν για την αυθεντικοτητα των τρανσιστορ εξοδου ....

ειναι υπολογισμενος σωστα και η τροφοδοσια θα πρεπει να ειναι το πολυ μεχρι 50+50 βολτ εαν εχεις την προθεση να τον δουλεψεις στα 4 ωμ

Θα μπορουσε ανετα να παει και παραπανω ισως 60 η και 70 εαν ειχε αλλα τρανσιστορ στην εισοδο και φυσικα εαν ειχε vi limiters

τελος το κυκλωμα ειναι σχετικα σωστα υπολογισμενο και αν εχεις προθεσεις να απαιτησεις ολη την ισχυ του για πολλη ωρα καλο θα ηταν να μην τον πειραξεις .

το φιλτρο εισοδου ειναι σωστα υπολογισμενο απο πλευρας ασφαλειας για χρηση σε hifi hi end ουτε η πλακετα ουτε το κυκλωμα εχει καποια προοπτικη

Ανησυχητικο ειναι οτι δεν υπαρχουν πουθενα στο σταδιο VAS -DRIVER πυκνωτες μιλλερ για την αποφυγη ταλαντωσεων σε υψηλες συχνοτητες ηα απο ταλαντωσεις απο τον ιδιο τον ενισχυτη ....

Αυτο ειναι το θεμα με τα διαφορ κινεζικα ...ειναι πιθανον να μετραει σωστα αλλα σε γενικες γραμμες σε αυτη την ισχυ, για σχεδον επαγγελματικη χρηση , χωρις vi limmiter ,χωρις πυκνωτες μιλλερ, μπορει και να ειναι και επικυνδυνος ...... ακομα χειροτερα αν τον σκαλισεις κιολας

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

επειδή τυχαίνει να τον εχω φτιάξει και για αυτο και να τον εχω προτείνει ειναι σωστά υπολογισμένος και αρκετά σταθερός. Γίνεται βράχος οταν αφαιρεθεί απο την ανάδραση ενα R-C που εχει. τα τρανζίστορ εξόδου δεν είναι μαϊμού.
Κατά τα αλλα δεν θέλει καμία αλλαγή εκτός απο κάτι πυκνωτές που εχει στο σημα.

επειδή τυχαίνει να τον εχω φτιάξει και για αυτο και να τον εχω προτείνει ειναι σωστά υπολογισμένος και αρκετά σταθερός. Γίνεται βράχος οταν αφαιρεθεί απο την ανάδραση ενα R-C που εχει. τα τρανζίστορ εξόδου δεν είναι μαϊμού.

Παρολο οτι εχεις διαβασει την απαντηση μου δεν εχεις δωσει ακομα καποιες λεπτομερειες....Δεν ειναι ωραιο στο φορουμ που ολοι προσπαθουν να ανταλλαξουν δωρεαν γνωσεις και αποψεις να υπαρχουν μυστικοπαθειες . Επισης δεν ειναι ωραιο να δινουμε "μπακαλικες "λυσεις στα θεματα που συζηταμε το να αλλαξεις εναν πυκνωτη η να βγαλεις καποιον αλλον δεν ειναι επιλογη ... ειναι αποτελεσμα μαθηματικων υπολογισμων.

Αναφορικα θα πω οτι η τοποθτηση φιλτρου υψηλων στην εισοδο ενος ενισχυτη δεν γινεται με το αυτι ουτε κατ'εκτιμηση ... γινεται με μαθηματικα και με ενα συγκεριμενο στοχο ....Ο στοχος συνηθως εχει να κανει οχι τοσο με την ηχητικη αποδοση αλλα παντα σε συνδυασμο με τον βαθμο ασφαλειας που θελεις να δωσεις ...

Εξηγω: 330pf στην εισοδο μαζι με 27Κ θα δωσουν στον ενισχυτη ενα ευρος περιπου μεχρι τους 30,000 το οποιο αναλογα την ποιοτητα του πυκνωτη θα αρχισει να ενεργει σχεδον απο τους 20,000.

Η προσεγγιση του κατασκευαστη να το κοψει τοσο χαμηλα ( γιατι για high end η και για hifi ειναι μαλλον χαμηλα με τα σημερινα δεδομενα ) εχει σαν στοχο να προστατεψει οποιες αρμονικες η κυριες συχνοτητες τοσο υψηλες να ενισχυθουν απο τον ενισχυτη ...οι λογοι ειναι πολυ απλοι ενα γιατι μπορει να οδγηγησουν τον ιδιο τον ενισχυτη σε ταλαντωση αλλα και δυο γιατι οποια μοναδα υψηλων να ζητηθει να οδηγησει ενα σημα σε τοσο υψηλη συχνοτητα και σε τοσο μεγαλη ισχυ θα ειναι καταστροφικο μεχρι καψιματος κλπ κλπ

Μπορεις να τον αλλαξεις με μικροτερο πχ 100pf και το ευρος θα ανεβει δραματικα ...μαζι με αυτο και και οι κινδυνοι που αναφερω παραπανω ....

Φυσικα αφαιρωντας τον πυκνωτη απο την εισοδο μπορει και να αλλαξουν τα πριμα να καθαρισουν η να σου δωθει η εντυπωση οτι μπορει να ειναι πολυ καλυτερα αλλα λυσεις τετοιυ τυπου ειναι μπακαλικες και καταλαβαινεις τι εχεις κανει λαθος μολις παρεις τα tweeter οι τις κορνες στα χερια ... ( ειδικοτερα αν ο ενισχυτης χρειαστει να δουλεψει στο 100% της ισχυος του )

Το να αφαιρεσεις τον πυκνωτη απο την αναδραση ο οποιος απλα προσθετει 2-3 db στους 6 ΚΗΖ και κανει τον ενισχυτη ενα κλικ πιο πριματο δεν εχει καμμια απολυτως σχεση με την ταλαντωση ....Πρεπει να φανταστεις το συγκεκριμενο φιλτρο σαν ενα ενεργο κυκλωμα τονου που κανει αυτη την δουλεια .... Αφαιρωντας η προσθετοντας πυκνωτη εκει δεν λυνει η δημιουργει ταλαντωση .

Αν ο ενισχυτης αυτος εχει καποιας μορφης ταλαντωση αυτο εχει να κανει με την απουσια πυκνωτων μιλλερ στους VAS η τα driver και ειναι μαλλον απιθανο να ειναι σταθερος χωρις αυτους ....

Προσωπικα δεν μπορω να δεχθω τετοιες "μοντες " αν δεν συνοδευονται απο παλμογραφηματα τα οποια φυσικα θα πρεπει να εχουν γινει με μετρησεις οχι μονο σε ωμικο αλλα και σε χωρητικο φορτιο και φυσικα σε τετραγωνικο παλμο ...

αυτα απο μενα ... οι υπολογισμοι για τα φιλτρα ειναι διαθεσιμοι αν καποιος επιθυμει να τους εχει ....

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

ο class-d που εχει ο κινεζος φαινεται ενδιαφερον.ιδιος με το reference design της IR

Σάκη, δεν έχει κανείς υποχρέωση να απαντάει σε οποιονδήποτε. Ούτε η έλλειψη απάντησης σημαίνει αναγκαστικά μυστικοπάθεια ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

Αν εγώ δώσω - λόγω άγνοιας - μια "μπακάλικη" λύση, διόρθωσέ με ει δυνατόν χωρίς μειωτικά σχόλια του τύπου "δεν είναι ωραίο...".
Τόσο ξέρω, τόσο λέω.
Είναι αυτονόητο σε ένα diy φόρουμ ερασιτεχνών ότι θα γραφτούν και ανακρίβειες, το έχουμε όλοι υπόψη μας και δεν ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια τίποτα και κανέναν.
Δοκιμάζουμε πράγματα με δική μας ευθύνη, δεν είμαστε μωρά. Αν κάψουμε και κάτι, κομμάτια να γίνει, στο πρόγραμμα είναι όλα.
Μόνο στο θέμα της ασφάλειας πρέπει να υπάρχει αυστηρότητα - με σαφείς προειδοποιήσεις-, γι αυτό άλλωστε έχουμε και το σχετικό μόνιμο θέμα.

Χαιρετισμούς
Κωνστατίνος

ο class-d που εχει ο κινεζος φαινεται ενδιαφερον.ιδιος με το reference design της IR

Αν έχουν κάποια αξία οι υποκειμενικές εκτιμήσεις...καλός είναι, τον είχα μοντάρει πέρσι και τον έχω ακόμα στο μικρό σύστημα, αξιοπρεπέστατος!
Αυτός που λέει ο Κώστας (kontr) έπαιζε καλύτερα όταν τον δοκίμασα στο ίδιο σύστημα.

Αν έχουν κάποια αξία οι υποκειμενικές εκτιμήσεις...καλός είναι, τον είχα μοντάρει πέρσι και τον έχω ακόμα στο μικρό σύστημα, αξιοπρεπέστατος!
Αυτός που λέει ο Κώστας (kontr) έπαιζε καλύτερα όταν τον δοκίμασα στο ίδιο σύστημα.
πως δεν εχουν αξια οι εκτιμησεις, μια χαρα φαινεται το συγκεκριμενο και αν εχουν αντιγραψει το evaluation board ακομα καλυτερα, ενδιαφέρον
το λινκ για να γνωριζουν και οι αλλοι για ποιο πραγμα μιλαμε
http://cgi.ebay.com/IRS2092-IRAUDAMP7S-high-end-class-D-stereo-Amplifier-/190543275247?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c5d43a4ef

Σχηματικό???

Re: Απάντηση: Ψαχνω σχηματικο για κατασκευη τελικου ενισχυτη!

so close but yet so far away :)
Ο δικο σου εχει καλιτερο VAS (cascode αν δεν κανω λαθοs)

ΔΕΝ κάνεις λάθος......

Βέβαια αυτός που πόσταρες έχει λίγο καλύτερη πηγή ρεύματος στο διαφορικό.
Οι διαφορές (μεταξύ της δικιάς μου πηγής και αυτού) είναι πως αυτός δίνει καλύτερο PSSR και CMRR αλλά ο δικός μου πάει στο PSSR και CMRR περί τις 2 οκτάβες ψηλότερα (πάντα open loop) χε χε...

Αυτός έχει και μία πρόβλεψη να κρατά σταθερότερη τη τάση των πρώτων σταδίων στα μεταβατικά.
Ολα αυτά βέβαια λύνονται με βαρβάτη τροφοδοσία.
Η ακόμη καλύτερα, με μια βαρβάτη τροφοδοσία και ξεχωριστό τροφοδοτικό +6Volt στα πρώτα στάδια!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ψαχνω σχηματικο για κατασκευη τελικου ενισχυτη!

ΔΕΝ κάνεις λάθος......

Βέβαια αυτός που πόσταρες έχει λίγο καλύτερη πηγή ρεύματος στο διαφορικό.
Οι διαφορές (μεταξύ της δικιάς μου πηγής και αυτού) είναι πως αυτός δίνει καλύτερο PSSR και CMRR αλλά ο δικός μου πάει στο PSSR και CMRR περί τις 2 οκτάβες ψηλότερα (πάντα open loop) χε χε...

Αυτός έχει και μία πρόβλεψη να κρατά σταθερότερη τη τάση των πρώτων σταδίων στα μεταβατικά.
Ολα αυτά βέβαια λύνονται με βαρβάτη τροφοδοσία.
Η ακόμη καλύτερα, με μια βαρβάτη τροφοδοσία και ξεχωριστό τροφοδοτικό +6Volt στα πρώτα στάδια!!

Σωστος! Ειδικα για το τελευταιο, +1000!

Re: Απάντηση: Ψαχνω σχηματικο για κατασκευη τελικου ενισχυτη!

Σάκη, δεν έχει κανείς υποχρέωση να απαντάει σε οποιονδήποτε. Ούτε η έλλειψη απάντησης σημαίνει αναγκαστικά μυστικοπάθεια ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

Αν εγώ δώσω - λόγω άγνοιας - μια "μπακάλικη" λύση, διόρθωσέ με ει δυνατόν χωρίς μειωτικά σχόλια του τύπου "δεν είναι ωραίο...".
Τόσο ξέρω, τόσο λέω.
Είναι αυτονόητο σε ένα diy φόρουμ ερασιτεχνών ότι θα γραφτούν και ανακρίβειες, το έχουμε όλοι υπόψη μας και δεν ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια τίποτα και κανέναν.
Δοκιμάζουμε πράγματα με δική μας ευθύνη, δεν είμαστε μωρά. Αν κάψουμε και κάτι, κομμάτια να γίνει, στο πρόγραμμα είναι όλα.
Μόνο στο θέμα της ασφάλειας πρέπει να υπάρχει αυστηρότητα - με σαφείς προειδοποιήσεις-, γι αυτό άλλωστε έχουμε και το σχετικό μόνιμο θέμα.

Χαιρετισμούς
Κωνστατίνος

Κωνσταντινε ευχαριστω πολυ για την υποδειξη ...εκτιμω παρα πολυ οταν οι συντονιστες προτεινουν , διορθωνουν και βοηθανε στα θεματα μας .

Ο λογος που η απαντηση μου εχει αυτο τον "τονο" ειναι οτι στην σκεψη επεμβαινει η τεχνικη συνειδηση η οποια αληθεια ειναι οτι καπου "ξεσαλωνει" οταν προτασεις και ιδεες παραβιαζουν την ασφαλη λειτουργεια ενος μηχανηματος ....

Αφαιρεσεις φιλτρων κλπ και γενικοτερα επεμβασειςτετοιου τυπου θα επρεπε να συνοδευονται απο καποιας μορφης τεκμηριωσης και υπολογισμων για να εχουν καποια βαση ....

Ο χρυσος κανονας για ολα τα comercial audio ειναι η ισοροποια που επελεξε να κρατησει ο κατασκευαστης μεταξυ ασφαλειας και ποιοτητας ηχου ...Καθε επεμβαση που κανουμε εχει αμμεσο αντικτυπο στον ηχο αλλα και στην ασφαλεια του μηχανηματος .

Ευχαριστω πολυ
Σακης Πετροπουλος

επειδή μόλις γύρισα απο διακοπές και βλέπω οτι υπάρχουν σχόλια για την άποψη μου για το παραπάνω κύκλωμα πολύ ευχαρίστως να πω δυο πράγματα.
δεν είπα να αφαιρεθεί το βαθυπερατο στην είσοδο. είπα να αλλαχτεί ή αφαιρεθεί ένας πυκνωτής κακής ποιότητας που υπάρχει σε σειρά με το σήμα.
Εγώ προσωπικά μετατόπισα και την συχνότητα του βαθυπερατου γύρω στους 100Κ αλλα δεν ειναι απαραίτητο.
Το RC στην ανάδραση είναι ενα βαθυπερατο φίλτρο πρώτης τάξης που μπαίνει για να μειώσει το κέρδος του ενισχυτή πάνω απο τους 500 με 1000Κ (θέλει υπολογισμό). Καμία σχέση με 6Κ που αναφέρθηκε, και μπαίνει μόνο και μόνο για να τον κάνει σταθερότερο. σχεδόν πάντα η αφαίρεση του κάνει το αντίθετο απο αυτό που θα περίμενε κανείς.
Σιγά τον κατασκευαστή που θα σεβαστώ και την γνώμη του και δεν θα του χαλάσω την "ισορροπία" εδώ έχουμε βάλει χέρι σε άλλα και άλλα ιερά τέρατα, του κινεζου θα αφήσουμε απείραχτο........