Μερικές επισημάνσεις και διευκρινίσεις που δεν είχα τον χρόνο να τις κάνω αργά χθες βράδυ ( πολύ ξενύχτηδες μου είστε όλοι σας )
Το Led Zeppelin I δεν το έχω αγοράσει από την Classic Records. Δυστυχώς είχα μόνον μιά άθλια κόπια ελληνική - αυτήν που θα έχει και ο συνονόματος . Εχω όμως το remastered cd και ομολογουμένως ακούγεται πολύ καλύτερα . Το αν αυτό οφείλεται στην ψηφιακή επεξεργασία ή στην αρχικά καλή ηχογράφηση που ατύχησε στην κοπή και στην εκτύπωση οπότε η επανέκδοση της Classic θα ήταν ακόμη καλύτερη δεν το ξέρω .
ΕΡΏΤΗΣΗ: ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΦΤΑΕΙ Η ΗΧ/ΣΗ & ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ; Λ.Σ.
Οσα Zeppelin της Classic έχω ακούγονται πάντως , ωραία ( στο Physical Graffiti πχ και στο "In my time of dying" η κιθάρα στην εισαγωγή έχει τόσες αρμονικές - αν το λέω καλά - που δεν τις είχα ακούσει στο ελληνικής και πάλι κοπής βινύλιο , ποτέ .
Η ουσία είναι πάντως ότι δεν μπορώ να ξέρω εάν η ηχογράφηση ήταν καλή ή όχι και αν έφταιγε η αρχική κοπή ή δεν διορθώνεται ποτέ .
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΤΕ Ή ΡΩΤΑ Ή ΜΗΝ ΛΕΣ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΣ! Λ.Σ.
Αυτό θα προϋπέθετε να αναζητώ την αρχική κόπια , μετά να αγοράζω το βινύλιο της classic ή της DCC κ.ο.κ , όπερ θα σήμαινε περιττά έξοδα . Πόσες φορές μπορείς να αγοράσεις ένα δίσκο - και μάλιστα σε εξωφρενικές τιμές - για να πετύχεις την ιδανική, ηχητικά , απόδοση ή απλώς για να διαπιστώσεις ότι έφταιγε η ηχογράφηση και όχι η κόπια που έχεις .
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΚΟΠΗΣ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ. ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΠΩΣ Η CLASSIC RECORDS. ΕΝΑ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΟΔΕΥΕΣΑΙ ΑΣΚΟΠΑ. ΜΕ 20000 ΒΙΝΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΟΠΗΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΣ. ΣΑΝ ΦΙΛΟΜΟΥΣΟΣ ΜΙΛΑΩ. Λ.Σ.
Τώρα όσον αφορά στο μονοφωνικό ή στερεοφωνικό . Εχω αρκετούς μονοφωνικούς δίσκους ( Sun Ra , Lee Morgan κλπ ) που ακούγονται ωραιότατα . Αν μάλιστα τους βάλεις δίπλα δίπλα με στερεοφωνικούς δίσκους που έχουν πχ τα ντραμς και τις φωνές σε ένα κανάλι και όλα τα υπόλοιπα όργανα στο άλλο κανάλι , η σύγκριση μοιραία αποβαίνει υπερ των μονοφωνικών , διότι το άλλο είναι αφύσικο ( πως διάολο τραγουδάει ο κιθαρίστας αριστερά και παίζει κιθάρα δεξιά ; )
ΕΔΩ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ. Π.Χ. ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΗ ΜΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΔΙΣΚΩΝ ΤΩΝ BEATLES. ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΗ ΜΙΞΗ, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΞΙ-ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΑΝΑΛΙ ΟΠΩΣ ΛΕΣ;
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΑ. Λ.Σ.
Επίσης , από όσο μπορώ να καταλάβω , η μονοφωνική ηχογράφηση δεν ισοδυναμεί με την απώλεια ακοής από το ένα αυτί ( αν κάνω λάθος , υπάρχουν αρμοδιότεροι από εμένα εδώ μέσα και παρακαλώ διορθώστε με ) . Απλώς θεωρώ ότι αν πας σε μιά συναυλία όλα τα όργανα είναι μπροστά σου όπως και σε ένα μονοφωνικό δίσκο . Ειδικά εάν είναι και ροκ η συναυλία , σιγά να μην διακρίνεις τις αποστάσεις των οργάνων μεταξύ τους ( μπορεί να είμαι και κουφός βέβαια ) όπως υποτίθεται ότι τις ακούς - ολογραφικά - με ένα άριστο σύστημα .
ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΑΝ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΚΟΥΣ ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟ ΔΙΣΚΟ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΟΥ!!!!!!Λ.Σ.
Δυστυχώς , Λουκά , κι εγώ πιστεύω ότι στο σπίτι σου ακούς καλύτερη στερεοφωνική εικόνα από ότι στο Μέγαρο ( ολα τα άλλα βέβαια είναι χειρότερα ) . 'Η μπορεί και να μην εκφράζω σωστά αυτό που θέλω να πω .
ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ "ΣΟΥΠΕΡ" ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΥ [ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ] Ο Χ Ι ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΌ Ο,ΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ!!!
ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΕ ΣΥΓΚΙΝΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ/ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΙΘΑΝΟΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ "ΣΤΗΜΕΝΕΣ" ΕΦΕΤΖΙΔΙΚΕΣ ΗΧ/ΣΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟ ΠΩς ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΕΧΘΩ ΟΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ [-ΤΑΚΙ] ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΑ ΕΧΩ ΗΔΗ ΠΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.Λ.Σ.
Τέλος το Prairie Wind δεν το άκουσα στο σπίτι μου από το δικό μου σύστημα , διότι δεν το έχω σε βινύλιο . Το άκουσα σε άλλο σύστημα - καλύτερο από το δικό μου - και εκεί διαπίστωσα το υπερμεγέθες τονισμένο μπάσο . Εγώ έχω το cd και έχει πάντως το ίδιο πρόβλημα . Πολύ μπάσο .