Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ψηφιακά βινύλια
Εδώ Λουκά διαφωνώ μαζί σου.
Οι χαιεντάδες που είναι ταυτόχρονα και πραγματικοί μουσικόφιλοι είναι το πολύ πολύ το 1% των μουσικόφιλων ή της μουσικής αγοράς.
Οι χαιεντάδες που είναι πραγματικοί μουσικόφιλοι αλλά και φίλοι του βινύλιου , ακόμα λιγότεροι.
Όλων των υπόλοιπων 99,ΧΧ% πράγματι η ζωή βελτιώθηκε αρκετά με την ψηφιακή τεχνολογία.
Μη μου πείς ότι ένα απλό πικαπάκι των 300 ευρώ και κατά κανόνα αρύθμιστο, παίζει καλύτερα από ένα DVD αντίστοιχης τιμής, το οποίο αναπαράγει ταυτόχρονα και ταινίες πολύ καλύτερα από τα πανάκριβο SVHS, αναπαραγει mp3, ..., ..., φωτογραφίες από τις διακοπές μας κλπ κλπ.
Συν ότι μπορούμε τα δισκάκια μας τα μικρούλια να τα έχουμε μαζί μας σε μία συμπαγή θήκη στις διακοπές και να τα ακούμε από τα δισκμαν με ποιότητα πολύ ανώτερη από τα παλιά walkman. Να μιλήσω για το αυτοκίνητο; Μη μου πείς ότι στο αυτοκίνητό σου ακούς κασσέτες. Ή μήπως μπομπίνες -πρώτα αντίγραφα από master tapes?.... Γιατί βινύλια δεν ακούς σίγουρα!
Να μιλήσω για τα ipod και την απίστευτη ευκολία τους; Το ίντερνετ κλπ.
Το 99,ΧΧ των μουσικόφιλων + κάποιοι χαιεντάδες βολεύεται μια χαρά με τα παραπάνω μέσα. Όλοι αυτοί λοιπόν είναι το "ταργκετ γκρούπ" των πολυεθνικών δισκογραφικών εταιριών, οι οποίες κατάφεραν με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας να μεγαλώσουν αρκετά την αγορά αλλά και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ήχου στον μέσο μουσικόφιλο.
Κρίμα ίσως που βιάστηκαν να την εφαρμόσουν! Αν περίμεναν μερικά χρονάκια ακόμα ίσως το red book να πρόβλεπε σαν στάνταρ τα 20bit / 48 ή 88,4Khz. Αυτό ναι!
Αλλά και πάλι μια ψηφιακή ηχογράφηση βελτιώνεται στον βαθμό που βελτιώνονται οι αλγόριθμοι υπερδειγματοληψίας και η τελική d/a μετατροπή....
Αυτή είναι η άποψή μου σαν μουσικόφιλος, καταναλωτής κλπ.
Η κυρίαρχη τάση στην εποχή μας, δυστυχώς, είναι το να είναι κάποιος με τους πολλούς και όχι με τους λίγους.
Και οι 300 ήταν πολύ λίγοι!! Και ο Διάκος στην Αλαμάνα [που όταν οι δικοί του τού πρότειναν να φύγει δεν μπορούσε έλεγε, γιατί, τον έβλεπαν οι 300] λίγος ήταν. Τί να κάνουμε!
Όμως οι λίγοι είναι πάντα εκείνοι που χαράζουν την ιστορία.
Μπορεί οι 300, έτσι απλά, να υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους, τις οικογένειές τους, να έκαναν το καθήκον τους και πέθαναν χωρίς να γνωρίζουν ότι με την θυσία τους πρόσφεραν την μεγάλη προσφορά σε όλη την ανθρωπότητα.
Άλλωστε στο χάιέντ και στους πολύ λίγους οφείλουμε την μεγάλη πρόοδο στην ποιότητα της μουσικής αναπαραγωγής και ότι επίσης χάρι σ' αυτήν την πρόοδο ακόμα και τα πιο οικονομικά μηχανήματα έχουν βελτιωθεί και έχουν αποκτήσει την όποια καλή ποιότητα ήχου που έχουν.
Ξέρεις κάτι; Θα μπορούσαμε οι χαϊεντάδες να είμασταν περισσότεροι ή και όλοι, στο χόμπυ. Δεν θάταν καλύτερα;
Προσωπικά το χάιέντ το βλέπω σαν μέρος της προόδου της κοινωνίας, γιατί είναι όντως το καλύτερο και μακάρι να μπορούσε ο καθένας να το απολαύσει.
Στο αμάξι δεν μπορείς να κάνεις πολύ σοβαρή ακρόαση για ευνόητους λόγους. Εγώ ακούω μόνο ράδιο όταν κινούμε μέσα στην πόλη, και εκτός όχι, γιατί τρέχω πάρα πολύ και ο θόρυβος πολύ μεγάλος. Για κάποιους το αμάξι είναι μια λύση για μένα όχι, γιατί έχω καλύτερη λύση.
Δεν θα πείραζε τίποτα να υπήρχε το LP και παράλληλα να υπήρχε και το cd σε αντικατάσταση της κασέτας. Συμφωνώ.
Πώς να το θέσω: κατά τη γνώμη μου και όπως υποστήριξε και ο Neil Young καθώς και η σοπράνο Elizabeth Schwartzkpf και ο John Williams, ο κιθαριστής, "με το cd δεν μπορείς να τη βρεις".
Κατά την άποψή μου εκφράζει την "φτήνια" της εποχής.
Ελπίζω να μου επιτρέπεις να εκφράζομαι ελεύθερα και να μην το παίρνεις προσωπικά. Την γνώμη μου εκφράζω.
Το "target group", που λες, δεν υπάρχει από μόνο του, αλλά διαμορφώνεται από κάποιους που δεν λένε, φυσικά, ότι το διαμορφώνουν αυτοί, αλλά απεναντίας, κραυγάζουν ότι αυτό διαμορφώνεται από μόνο του και ότι αυτοί πρασαρμόζονται και εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτού του target group.
Ποιοι καταδίκασαν και εκτέλεσαν το αναλογικό;
Είναι δημοκρατική η επιβολή του cd;
Το μόνο θετικό που θα μπορούσα να δώ στο cd είναι η διάδοση της μουσικής σε περισσότερο κόσμο μιας και το βρίσκεις και δωρεάν με ο,τιδήποτε άλλο αγοράζεις.
Αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει και να συνυπάρχει το cd με το LP. Λ.Σ.