johnny1
AVClub Enthusiast
1 track said:Στα ψηφιακά καλώδια ισχύει απόλυτα κάποιος τρόπος κατασκευής, είδος
υλικών, ή το πράγμα παίζεται και σε επίπεδο ταιριάσματος-συνεργείας,
όπως και στα αναλογικά ?
sfortis said:Μπορεί όμως ενα καλώδιο να επειρεάσει την ροή δεδομένων μας με ντιτερμινιστικο jitter εάν δεν λαμβάνει εξωγενείς παρεμβολές? Τι και αν έχει 10-20 ή 30ps rise time (που δεν εχει δηλαδη)? Πώς αυτο το jitter θα επειρεάσει ,προς το χειρότερο, τον ήχο?
Χαίρομαι που δεν ανήκεις στην κατηγορία των cable-placebos αλλά εγω προσωπικά επειδή "πιστευε αλλά ερεύνα" δεν εμπειστεύομαι κανένα αυτι...εξάλου σαν κατασκευή ειναι ...αθλια![]()
Γι' αυτό και γώ εμπιστεύομαι κατασκευαστές που παράγουν προιόντα για επαγγελματίες.
Οι μέθοδοι κατασκευής τους, πέρα από τα προσεγμένα υλικά, είναι τέτοιοι, που εξασφαλίζουν ομοιομορφία χαρακτηριστικής αντίστασης, και αντοχή σε κάμψη κλπ.
Επίσης, τα προιόντα τους κρίνονται εκ του αποτελέσματος!
Δεν είναι τυχαίο πως η Belden σε οδηγίες που δίνει για δομημένες καλωδιώσεις studio, (για ομοαξονικά καλώδια) συστήνει το εξής:
"Μην σφίγγετε υπερβολικά τα δεματικά και μην τα βάζετε σε ίσες αποστάσεις γιατί η ενδεχόμενη παραμόρφωση του καλωδίου (και η μεταβολή στην χαρακτιριστική του αντίσταση) που θα προκύψει, θα δώσει πρόβλημα σε συγκεκριμένη συχνότητα!"
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, οι προτεραιότητες των κατασκευαστών "audiophile" καλωδίων είναι:
Να είναι εύκαμπτο
Να έχει τέτοιο look ώστε να δικαιολογεί 100Ευρώ /μέτρο!
Ξέρω πως γίνομαι κακός, αλλά όταν μιλάμε για καλώδια με δεδομένη χαρακτηριστική αντίσταση που θα μεταφέρουν παλμούς τα πράγματα είναι δεδομένα και μετρήσιμα.