Ψηφιακό καλώδιο υπερβαρέως... τύπου.

1 track said:
Στα ψηφιακά καλώδια ισχύει απόλυτα κάποιος τρόπος κατασκευής, είδος
υλικών, ή το πράγμα παίζεται και σε επίπεδο ταιριάσματος-συνεργείας,
όπως και στα αναλογικά ?

sfortis said:
Μπορεί όμως ενα καλώδιο να επειρεάσει την ροή δεδομένων μας με ντιτερμινιστικο jitter εάν δεν λαμβάνει εξωγενείς παρεμβολές? Τι και αν έχει 10-20 ή 30ps rise time (που δεν εχει δηλαδη)? Πώς αυτο το jitter θα επειρεάσει ,προς το χειρότερο, τον ήχο?

Χαίρομαι που δεν ανήκεις στην κατηγορία των cable-placebos αλλά εγω προσωπικά επειδή "πιστευε αλλά ερεύνα" δεν εμπειστεύομαι κανένα αυτι...εξάλου σαν κατασκευή ειναι ...αθλια :)

Γι' αυτό και γώ εμπιστεύομαι κατασκευαστές που παράγουν προιόντα για επαγγελματίες.
Οι μέθοδοι κατασκευής τους, πέρα από τα προσεγμένα υλικά, είναι τέτοιοι, που εξασφαλίζουν ομοιομορφία χαρακτηριστικής αντίστασης, και αντοχή σε κάμψη κλπ.
Επίσης, τα προιόντα τους κρίνονται εκ του αποτελέσματος!
Δεν είναι τυχαίο πως η Belden σε οδηγίες που δίνει για δομημένες καλωδιώσεις studio, (για ομοαξονικά καλώδια) συστήνει το εξής:

"Μην σφίγγετε υπερβολικά τα δεματικά και μην τα βάζετε σε ίσες αποστάσεις γιατί η ενδεχόμενη παραμόρφωση του καλωδίου (και η μεταβολή στην χαρακτιριστική του αντίσταση) που θα προκύψει, θα δώσει πρόβλημα σε συγκεκριμένη συχνότητα!"

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, οι προτεραιότητες των κατασκευαστών "audiophile" καλωδίων είναι:
Να είναι εύκαμπτο
Να έχει τέτοιο look ώστε να δικαιολογεί 100Ευρώ /μέτρο!

Ξέρω πως γίνομαι κακός, αλλά όταν μιλάμε για καλώδια με δεδομένη χαρακτηριστική αντίσταση που θα μεταφέρουν παλμούς τα πράγματα είναι δεδομένα και μετρήσιμα.

To Belden που έχω δεν είναι το 1695Α κ.τ.λ (αυτά δεν είναι 110Ω?)
Νομίζω πως κάποιο από αυτά τα δύο έχω στις AES/EBU.

Είναι ένα λευκό "τηλεορασάδικο" που το χρησιμοποιούν οι ανάλογοι εγκαταστάτες ως "λίρα 100".
Το μοντέλο είναι τo Η125.
Πάμθηνο βεβαίως.
Αυτά για περαιτέρω πληροφόρηση.

Re: Απάντηση: Ψηφιακό καλώδιο υπερβαρέως... τύπου.

Σπύρος Κωστόπουλος said:
Μπάρμπα-Γιάννη, δοκίμασέ το στα ηχεία. Θα εκπλαγείς ευχάριστα...//;-)

εγω παλη διαφωνω.

στις σταθμες που ακουη ο γιαννης ειναι λιγο.

Re: Απάντηση: Ψηφιακό καλώδιο υπερβαρέως... τύπου.

Ακριβόπουλος Γιάννης said:
To Belden που έχω δεν είναι το 1695Α κ.τ.λ (αυτά δεν είναι 110Ω?)
Νομίζω πως κάποιο από αυτά τα δύο έχω στις AES/EBU.

To 1695A είναι 75ωμ coaxial ενώ το 1696Α είναι 110ωμ twisted pair.

To H125 είναι 75ωμ αλλά πολύ υποδεέστερων προδιαγραφών του 1695Α.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ψηφιακό καλώδιο υπερβαρέως... τύπου.

OKOK said:
To 1695A είναι 75ωμ coaxial ενώ το 1696Α είναι 110ωμ twisted pair.

To H125 είναι 75ωμ αλλά πολύ υποδεέστερων προδιαγραφών του 1695Α.

Έχει κανένας κανα μέτρο από το 1695Α να μου δώσει; Τώρα έχω πάνω ένα τηλεορασάδικο 75Ωμ κι εγώ...:tdown:

:ernaehrung004:

Εγώ για τα ψηφιακά μου (75Ω) χρησιμοποιώ αυτό:

http://bwccat.belden.com/ecat/pdf/7915A.pdf

Το "πρόβλημα" είναι πως δεν μπορεί να τερματιστεί με RCA γιατί το μπλεντάζ του είναι αλουμινένιο.
Θέλει μόνο πρεσσαριστά BNC.
Εγώ χρησιμοποιώ τα NBNC75PTS11 της Neutrik.

Βασικά, το καλώδιο αυτό είναι φτιαγμένο για High Definition SDI (2.4Gbit) και έχει άριστη θωράκιση ακόμη και από τους 5MHz.

Για πιο εύκολη λύση, ένα καλώδιο με πολύ καλή κατασκευή είναι το DG-113 της Cavel.
Το δίνει για δορυφορικά, και είναι ότι πιο αξιόπιστο έχω δοκιμάσει, χωρίς διαφορές από κουλούρα σε κουλούρα κλπ.
Εντάξει, δεν είναι το Belden που γράφω παραπάνω, αλλά το βρίσκετε πολύ εύκολα.

Last edited:
Cavel - Italia

Παλιότερα, στο πάλαι ποτέ avforum.gr, είχα σε ανύποπτο χρόνο μιλήσει για τα καλώδια της ιταλικής cavel.

Εκ πείρας και ψάχνοντας για αρκετό χρονικό διάστημα, χρησιμοποίησα το ομοαξονικό τους DG163, με εξωτ. διάμετρο 10.1 mm, διπλή θωράκιση (πλέγμα και φύλλο), διάμετρο μονόκλωνου πυρήνα (χαλκός) στα 1.63 mm και με χαρακτηριστικά απωλειών στα 100 μέτρα 13.3 dB στα 1000 MHz και 23.6dB στα 3000 MHz. Κι αυτό για να κατασκευάσω τρεις διαδρομές των 10 μέτρων για σήμα component στον προβολέα.

Τα αποτελέσματα ήταν και είναι εξαιρετικά. Το καλώδιο απέχει πολλές παρασάγγες από τα hi-end component cables που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι φτηνό (κοντά στο 1.5 ευρώ το μέτρο), αλλά έχει και τις δυσκολίες του. Είναι δύσκαμπτο, χρειάζεται πολύ χοντρά και δυσεύρετα βύσματα ( κατάφερα να βρω RCA αλλά όχι BNC, τα οποία κατασκεύασα μόνος μου τελικά) και βέβαια με δυσκόλεψαν στο πέρασμα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο link:

http://www.cavel.it/html/e_digitale_x.htm

Το καλώδιο που περιγράφει ο Γιάννης είναι περίπου σαν κι αυτό.

Για όποιον, όμως ψάχνει κάτι ακόμα πιο καλό - και είναι διατεθειμένος να παλέψει για να ανταπεξέλθει τις δυσκολίες που ανέφερα παραπάνω (δυασκαμψία, δυσεύρετα βύσματα, βάρος κλπ.) η Cavel έχει κι άλλα πιο καλά. Στην ιστοσελίδα της και στο τμήμα για τα καλώδια υπογείων εγκαταστάσεων, υπάρχουν οι εξής τύποι:

1. 17/73FC, όμοιο με το παραπάνω περιγραφόμενο DG163, με ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά στις απώλειες
2. 22/99FC, χοντρύτερο, με 12.8mm εξωτ. διάμετρο, 2.2mm πυρήνα και με απώλειες στα 100 μέτρα στα 9.8 dB/1000 MHz και στα 17.9 dB/3000 MHz.

Τέλος υπάρχουν και τα τερατώδους κατασκευής, αλλά με πολύ πιο ανεβασμένα χαρακτηριστικά απωλειών (Α) 27/115FC (2.7mm πυρήνας, 15 mm εξωτ. διάμετρος) και (Β) 34/145FC (3.4mm πυρήνας, 19.8 mm εξωτ. διάμετρος), για τα οποία κάποιος πρέπει να πάει σε μηχανουργείο για να του φτιάξουν βύσματα και βέβαια να βρεί τον τρόπο να τα πορσαρμόσει και να τα στηρίξει σε οποιαδήποτε οικιακή εφαρμογή, πράγμα που κατά τη γνώμη μου καθίσταται σχεδόν αδύνατον.

Το σχετικό link είναι:

http://www.cavel.it/html/e_posa1_x.htm

Και οι εικόνες τους:

Attachments

• p10_22-99fc.gif
    p10_22-99fc.gif
    2.9 KB · Views: 24
  • p10_27-11fc.gif
    p10_27-11fc.gif
    3.5 KB · Views: 27
  • p10_34-145fc.gif
    p10_34-145fc.gif
    4.2 KB · Views: 34
Re: Cavel - Italia

Παναγιώτης Μελάς said:
Τα αποτελέσματα ήταν και είναι εξαιρετικά. Το καλώδιο απέχει πολλές παρασάγγες από τα hi-end component cables που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι φτηνό (κοντά στο 1.5 ευρώ το μέτρο), αλλά έχει και τις δυσκολίες του. Είναι δύσκαμπτο, χρειάζεται πολύ χοντρά και δυσεύρετα βύσματα ( κατάφερα να βρω RCA αλλά όχι BNC, τα οποία κατασκεύασα μόνος μου τελικά) και βέβαια με δυσκόλεψαν στο πέρασμα.

Το ξέρω το DG163, αλλά το χρησιμοποιώ στα δορυφορικά για πάνω από 20-30 μέτρα σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Ο λόγος απλός. Είναι σύσκαμπτο.

Βασικά, μπορούσες να τα τερματίσεις με F-type που δίνει η ίδια η Cavel για αυτό το καλώδιο, και μετά να βάλεις αντάπτορες.
Ετσι και αλλιώς, την ενδιάμεση σύνδεση δεν τη γλιτώνεις, αφού θα ήθελες κάτι πιο ευκαμπτο στα άκρα των συσκευών.

Γενικά πάντως η Cavel είναι πολύ αξιόπιστη.
Μπορεί να μην έχει "εξωτικές" προδιαγραφές, αλλά ότι ανακοινώνει ισχύει, γιατί το έχω μετρήσει!

παρέλαβα χτες ένα μισόμετρο.
Το καλώδιο συμπεριφέρεται σαν εκείνες τις πλαστικές βέργες που χρησιμοποιούμε γιά να στηρίζουμε αναριχόμενα φυτά.
Είναι ξερό σαν ξύλο, εύκαμπτο όμως.
Αντε τώρα να βάλεις rca εκεί....
Το χαλκόφυλλο πως το κουμαντάρησες Γιάννη?

Re: Cavel - Italia

Γιάννης Αράπογλου said:
Το ξέρω το DG163, αλλά το χρησιμοποιώ στα δορυφορικά για πάνω από 20-30 μέτρα σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Ο λόγος απλός. Είναι σύσκαμπτο.

Μία διόρθωση.
Τα παραπάνω που γράφω αναφέρονται στο 17/73FC και όχι στο DG 163.

Δημήτρη τι εννοείς για το χαλκόφυλλο?

Γενικά, το φύλλο το κόβεις, και συνδέεις μόνο το μπλεντάζ στο βύσμα.
Το φύλλο συνεχίζει να θωρακίζει, αφού έρχεται σε αγώγιμη επαφή με το μπλεντάζ.

Δεν έχει μπλενταζ...
Μόνο το χαλκόφυλλο.
Στα τύπου WBT το χώνεις μέσα αφού το απογυμνώσεις.
Αρκετά μέσα, κοντά στο εσωτερικό σύρμα.
Το σύρμα το κολλάς όπως τα άλλα καλώδια,
Το χαλκόφυλλο το κολλάς γύρω-γύρω (όσο μπορείς) στο εσωτερικό του βύσματος επειδή εφαρμόζει καλά.
Σφύγγεις και την βίδα που συνήθως υπάρχει και τέλος.

Σήμερις ωραία μέρα είχε, έτσι είπαμε με τον Papas να πιαστούμε ανά δυο ν' ανεβούμε στο βουνό!
Εκεί ψηλά απέναντι από X.K Σελίου είναι η κορφή με τα βουνίσια καλώδια.
Αγναντέψαμε τη θέα και ψειρίσαμε όλη την πλαγιά.
Φάγαμε και μπόλικη ακτινοβολία, δεν λέω...
Κάναμε όμως καλή μπάζα!
Ο Papas βρήκε και άλλο ομοαξονικό, το λιγουρεύεται, αλλά δεν χωρά ούτε σε μπόρνες ηχείων!
Πάντως τώρα υπάρχει επάρκεια!

Attachments

• Dsc00713.jpg
    Dsc00713.jpg
    109.7 KB · Views: 76
  • Dsc00712.jpg
    Dsc00712.jpg
    35.2 KB · Views: 32
  • Dsc00707.jpg
    Dsc00707.jpg
    43.1 KB · Views: 36
  • Dsc00706.jpg
    Dsc00706.jpg
    46.9 KB · Views: 37
  • Dsc00705.jpg
    Dsc00705.jpg
    49.8 KB · Views: 41
Αυτή την στιγμή γίνονται διαβουλέυσεις για την τιμή του τρέχοντος... εκατοστού...!!!:damnyou:

Attachments

• Dsc00714.jpg
    Dsc00714.jpg
    131.8 KB · Views: 86
  • Dsc00716.jpg
    Dsc00716.jpg
    55.5 KB · Views: 70
  • Dsc00717.jpg
    Dsc00717.jpg
    74.2 KB · Views: 79
Αλλοι μαζευουν χορτα στα βουνα...και αλλοι καλωδια!Ειπαμε,η τρελλα δεν παει στα βουνα...
Απο τη συγκομιδη στην καταναλωση και γρηγορα μαλιστα.Πριν λιγες ωρες ετοιμασαμε ενα i.c. με το καλωδιακι του βουνου.Συγκριθηκε,στο συστημα μου,με
το Belden 7915A.Περιττο να σας πω οτι η διαφορα ειναι τεραστια.Το Belden απλα
δεν ακουγεται...

GEORGE PAPAS said:
Αλλοι μαζευουν χορτα στα βουνα...και αλλοι καλωδια!Ειπαμε,η τρελλα δεν παει στα βουνα...
Απο τη συγκομιδη στην καταναλωση και γρηγορα μαλιστα.Πριν λιγες ωρες ετοιμασαμε ενα i.c. με το καλωδιακι του βουνου.Συγκριθηκε,στο συστημα μου,με
το Belden 7915A.Περιττο να σας πω οτι η διαφορα ειναι τεραστια.Το Belden απλα
δεν ακουγεται...

Χμμμμμμμμμμμμ..........

Δεν μπορώ να μην σας κρύψω την περιέργεια μου για το Bedea.

Επίσης, με "τσιγκλίσατε" και έφτιαξα και γώ ένα άλλο ψηφιακό με Cavel DG163 το οποίο δεεενννν.....
Πολύ στεγνό, χωρίς αρμονικές και μπάσσο μιας νότας. Το 7915Α ήταν πολύ καλύτερο.

ρε σεις εκεί στα κεραιοβουνά που πάτε, μην καθόσαστε πολύ....
έχει ενέργεια μπολικη....

χτυπάτε και φεύγετε !

Δ. Παναγιωτίδης said:
ρε σεις εκεί στα κεραιοβουνά που πάτε, μην καθόσαστε πολύ....
έχει ενέργεια μπολικη....

χτυπάτε και φεύγετε !

Εγώ τι να πω, που στη πλαινή μεριά του γραφείου, έχω στα 70 μέτρα 3 Uplink!!!

Λεθ, :blink: :blink: :speechless-smiley-0 :speechless-smiley-0 αυφτο να φτθαει για την καταστθασή μου :eek: :eek: :eek: ???????