Ψηφιοποίηση Slides και Αρνητικών film

Καλημέρα σε όλους.
Αποφάσισα να ψηφιοποιήσω περίπου 8000 slides και ουκ ολίγα αρνητικά από τη δεκαετία του '70 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '00, οπότε σταμάτησα να χρησιμοποιώ φιλμ. Επειδή το κόστος για να τα δώσω έξω δεν μοιάζει αμελητέο, όπως εκείνο της πρακτικής με τρίποδο (ή βάση αντιγραφέα) (δεν έχω), φωτογραφική μηχανή (έχω), φακό macro (δεν έχω) κλπ, σκέφτηκα να πάω στην αγορά κάποιου scanner με budget μέχρι € 250.
Ψάχνοντας, μου έκαναν κλικ το KODAK Slide N SCAN 5", το KODAK Slide N SCAN max 7" και το HP HPFS500 FilmScan 5” Touch Screen Film Scanner, που είναι πιο καινούργιο.
Αν κάποιος φίλος έχει εμπειρία χρήσης από κάποιο από τα παραπάνω, ή άποψη λόγω μεγαλύτερης ενασχόλησης με το αντικείμενο, ας με βοηθήσει στην επιλογή.
Ευχαριστώ.

Δεν έχω προσωπική εμπειρία με τα παραπάνω scanner που αναφέρεις, νομίζω όμως ότι πρόκειται για απλές μηχανές με βασικές δυνατότητες που σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να αγγίξουν τη ανάλυση, το βάθος χρώματος και τη δυναμική περιοχή του φωτογραφικού φιλμ. Επίσης έχεις περιορισμένο έλεγχο στην έκθεση και την ακριβή εστίαση.

Αν όμως θέλεις να κάνεις ένα γρήγορο σκανάρισμα για να έχεις γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στη συλλογή σου και πιθανόν να δημοσιεύσεις κάποιες φωτογραφίες στο internet μάλλον σε καλύπτουν οι παραπάνω επιλογές, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσεις σε καλές συνθήκες το φυσικό σου αρχείο για να έχεις τη δυνατότητα στο μέλλον να κάνεις σοβαρό σκανάρισμα σε επιλεγμένο υλικό για επαγγελματική χρήση. (πχ. ατομική έκθεση, εκτύπωση για βιβλίο κλπ).

Αν έχεις την περιεργεία να δεις πόση πληροφορία μπορεί να περιέχει ένα καρέ κινηματογραφικού φιλμ 35mm κοίτα τη παρακάτω φωτογραφία από φιλμ 35 mm που σκαναρίστηκε με το καλύτερο film scanner στον κόσμο που είναι το Director της Lasergraphics. Θα καταλαβείς τι σημαίνει πραγματική ανάλυση 4Κ (4.600 x 3.970 true pixels non bayer sensor) που ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Το ίδιο ακριβώς καρέ σκαναρίστηκε με τον Epson Perfection V850 pro που μέχρι και σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα φωτογραφικά scanner της αγοράς. Η ποιότητα του V850 είναι απογοητευτική σε σύγκριση με το scanner της Lasergraphics.

Attachments

• SMPTE_RP40_Director.jpg
    SMPTE_RP40_Director.jpg
    4.6 MB · Views: 9
  • RP40_Epson_Perfection.jpg
    RP40_Epson_Perfection.jpg
    2.7 MB · Views: 8
  • Like
Reactions: kbouk and ssouliss
Ναι, κάπως έτσι το σκέφτομαι, δηλ. από 8000 slides στατιστικά περίπου το 10% αξίζει τον κόπο να σκαναριστεί σε μηχάνημα με αξιώσεις. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να έχω διαθέσιμο το σύνολο των διαφανειών σε αξιοπρεπή ποιότητα με προσιτό κόστος, ώστε να κάνω τη διαλογή και, επιπλέον, να μπορώ να έχω διαθέσιμα αντίγραφα για φίλους, συγγενείς, προβολές σε φιλικές συγκεντρώσεις κλπ.
Ευτυχώς το φυσικό αρχείο είναι καλά φυλαγμένο σε σκοτεινό χώρο, χωρίς σκόνη και υγρασία.
Σε ευχαριστώ.

Και εφόσον έχεις δική σου digital camera υπάρχει και αυτή η έξυπνη και γρήγορη λύση από τη Valoi που θα είναι διαθέσιμη από τα μέσα Απριλίου. Θα χρειαστείς και ένα καλό φακό macro:

• Like
Reactions: ssouliss
Το βασικο με καθε ειδους scanner που θα παρει κανεις για τετοιο μεγαλο ογκο ψηφιοποιησης ειναι να υπαρχει το καταλληλο software.

Και αυτο να παρεμετροποιειται.

Το να υπαρχει "κατι" δεν λεει πολλα. Θα ειναι σαν να βγαζετε φωτογραφιες με το φτωχο jpeg αντι του raw για να το πω πολυ απλουστευμενα και κατα μεταφορα λογου.

Αυτο σημαινει οτι εγω θα πηγαινα αντιστροφα.

Δεν θα κοιταζα τι hardware να παρω αλλα ποιο ειναι τωρα το καλυτερο software που μπορει να αγορασει καποιος .

Και μετα αφου το εχω διαλεξει ως το πιο σοβαρο software να δω ποια hardware συνεργαζονται μαζι του για την δευτερη φαση επιλογης .

Συνήθως τα σκανερακια αυτά συνοδεύονται από software.

πΧ. Το δικό μου σκανερ που είχα παλιότερα ένα καλό Plustek έδινε μαζί το SilverFast και εγώ το χρησιμοποίησα παράλληλα με το Viewscan.

Αυτό που θα παιδέψει εφόσον ο όγκος είναι μεγάλος είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί. Τα φθηνά σκανερ συνήθως έχουν χαμηλή ποιότητα ανάλυσης και σαρώνουν βασανιστικά αργά.

Το αποτέλεσμα που έπαιρνα ήθελε κιαλλη επεξεργασία ειδικά μετατροπή από αρνητικό (τα προγράμματα αυτά έχουν κάποια έτοιμα προφίλ για τα συνήθη φιλμ)

Πήρα πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε ανάλυση και ποιότητα εικόνας με την ψηφιακή μου μηχανή συν μακρο φακό εφόσον παρείχα καλό φωτισμό και έκανα σωστή ρύθμιση του WB. Η ταχύτητα σκαναρίσματος με φωτογραφική μηχανή αν είναι εύκολο να μετακινείς τον φορέα με τα slides είναι ταχύτατη και δεν συγκρίνεται με αυτή των scanner

Last edited:
Το βασικο με καθε ειδους scanner που θα παρει κανεις για τετοιο μεγαλο ογκο ψηφιοποιησης ειναι να υπαρχει το καταλληλο software.

Και αυτο να παρεμετροποιειται.

Το να υπαρχει "κατι" δεν λεει πολλα. Θα ειναι σαν να βγαζετε φωτογραφιες με το φτωχο jpeg αντι του raw για να το πω πολυ απλουστευμενα και κατα μεταφορα λογου.

Αυτο σημαινει οτι εγω θα πηγαινα αντιστροφα.

Δεν θα κοιταζα τι hardware να παρω αλλα ποιο ειναι τωρα το καλυτερο software που μπορει να αγορασει καποιος .

Και μετα αφου το εχω διαλεξει ως το πιο σοβαρο software να δω ποια hardware συνεργαζονται μαζι του για την δευτερη φαση επιλογης .

Νομίζω ότι με ένα adaptor σαν το Valoi και μία καλή digital camera + macro φακό μπορείς να δουλέψεις με όποιο software διαλέξεις. Στο παρελθόν είχα δουλέψει με το Silverfast αλλά το βρήκα κάπως δύσχρηστο. Υποθέτω σήμερα υπάρχουν περισσότερες επιλογές σε software.

Δεν τον ξερω τον valoi αλλα ποτε κανεις ανταπτορας που μπαινει πανω σε μηχανη ληψης δεν ειχε την αποδοση ενος σταθερου σκανερ που ηταν φτιαγμενος για σταθεροτητα και χωρις να παρεμβαλλεται ο παραγοντας ψηφιακη μηχανη.

Ηταν παντα η φθηνη επιλογη και οχι η επαγγελματικη.

Αναλογα τι ογκο και τι αρχεια εχει ο καθενας να ψηφιοποιησει και τι αποτελεσμα αναμενει απο αυτο.