Re: Απάντηση: Ψυξη – Θέρμανση σε νεόδμητο
Ευχαριστώ!!!
Υπάρχουν κάποια link? Γιατί σήμερα ξεκίνησα να διαβάζω σχετικά...
Περιοχή Μενίδι ψηλά, κοντά στην έξοδο 6 της Αττικής οδού.
Αντλία θερμότητα εξωτερική ή μέσα στο έδαφος;;
Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
σε τέτοιες περιοχές (εννοώ με ήπιο κλίμα) και σρο σύνολο ίσως της Ελλάδας, δεν νομίζω ότι έχει νόημα αντλία εδάφους, δεν θα αποσβεστεί το παραπάνω κόστος
Εγώ έχω Rotex αέριο με ηλιακή υποβοήθηση σε ενδοδαπέδια. Την εγκατάσταση μου την έκανε η ΤΕΜΠΑ κι έμεινα ευχαριστημένος. Την Rotex την αγόρασε η Daikin, οπότε μπορείς να τα συνδυάσεις.
Όσο για το "σωστή μόνωση" αυτό δεν σημαίνει "πολλή μόνωση". Βρες καλό μηχανολόγο, γιατί αν ανεβάσεις πολύ την θερμοχωρητκότητα των τοίχων (όπως έκανα εγώ) κερδίζεις τον χειμώνα αλλά χρειάζεσαι αυξημένη ανάγκη για κλιματισμό το καλοκαίρι (περσινή μελέτη του πανεπιστημίου στον Βόλο). Το εξωτερικό κέλυφος είναι πιο αποδοτικό. Α, και δες τα ανοίγματα και τον προσανατολισμό του κτιρίου, αν σε παίρνει.
Ψύξη χωρίς φαν κόλι δεν παίζει στα εληνικά δεδομένα. Οπότε είναι χρηματικά ασύμφορο να βάλεις και ενδοδαπέδια και φαν κόιλ. Για μένα τα χωριστά κλιματιστικά είναι πιο συμφέρουσα λύση για κλιματισμό.
Αρχιτέκτονες με βιοκλιματικές περγαμηνές είναι δυστυχώς λίγοι στην Ελλάδα.
συμφωνώ, αλλά εξαρτάται και από τις ανάγκες του καθενός
πχ για μένα είναι ΟΚ για το καλοκαίρι προσπαθώντας να μην κάνω σπατάλη (για οικολογικούς λόγους) μου είναι παραπάνω από ΟΚ να ανάβω στο χαλαρό 2 από τα 3 a/c για λίγες ώρες της ημέρας, το χειμώνα δουλέυω την αντλία 24/24 από Οκτώβρη ή Νοέμβρη μέχρι Απρίλιο
οπότε μπορεί κανείς να συνδυάσει αντλία και 2 ή 3 σπλιτάκια, αντί να βάλει fan coils παντού και έχει και ένα στοιχειώδες backup σε περίπτωση βλάβης της αντλίας
(για θέρμανση) η ενδοδαπέδια προσφέρει την πιο αποδοτική λειτουργία με αντλία θερμότητας, λόγω ότι δουλέυει με χαμηλότερη θερμοκρασία νερού, η διαφορά πάντως από κατάλληλα για αντλία σώματα (= μεγάλα σώματα) δεν είναι τεράστια και υπάρχουν πολλοί που δεν την προτιμούν
γενικά δες με πολλή κριτική τις προτάσεις που σου γίνονται από γνωστούς κλπ, η ιδανική λύση για μένα μπορεί να είναι ακαταληλη για σένα για διάφορους λόγους
πχ εγώ για χωροταξικούς λόγους επέλεξα να βάλώ υποδιαστασιολογημένη αντλία (δηλαδή 8άρα αντί για 12 άρα), κέρδισα σε απόδοση όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 6-7 βαθμούς, έχασα σε απόδοση όταν η θερμοκρασία είναι πιο κάτω και όταν η θερμοκρασία πάει στο μηδέν για πάνω από 2 μέρες συνεχόμενα (πέρυσι έγινε 2 φορές όλο τον χειμώνα) χρειάζεται να συμπληρώσω για λίγες ώρες με το 1 σπλιτάκι,
αυτό για πολλούς δεν είναι αποδεκτό, για μένα λειτουργεί μια χαρά
αν υπάρχει αέριο μπορείς να τσεκάρεις και τη λύση της υβριδικής αντλίας-λέβητα αερίου, ή να συνδυάσεις αντλία (μικρότερη) με λέβητα αερίου, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όπως όλες οι λύσεις
links και pdfs είχα άπειρα στον παλιό υπολογιστή, θα δω αν έχω κρατήσει κάτι στα backups μου