Ψυξη – Θέρμανση σε νεόδμητο

Δεν έκανε τίποτα ακόμη, τώρα τελείωσε τα μπετά, και προς το παρόν μαζεύει ...για να πληρώσει τους φόρους του. Κατέληξε ως λύση εννοώ. Για τον προσανατολισμό των όγκων απλώς ακολούθησε τις υποδείξεις του μηχανικού του, βέβαια χτίζει σε μεγάλη έκταση εκτός πόλης και είχε απόλυτη ελευθερία τοποθέτησης.

Re: Απάντηση: Ψυξη – Θέρμανση σε νεόδμητο

Δεν έκανε τίποτα ακόμη, τώρα τελείωσε τα μπετά, και προς το παρόν μαζεύει ...για να πληρώσει τους φόρους του. Κατέληξε ως λύση εννοώ. Για τον προσανατολισμό των όγκων απλώς ακολούθησε τις υποδείξεις του μηχανικού του, βέβαια χτίζει σε μεγάλη έκταση εκτός πόλης και είχε απόλυτη ελευθερία τοποθέτησης.
Μάλιστα. Εταιρεία απο την οποια θα αγοραστεί εξοπλισμός;

Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ευχαριστώ!!!

Υπάρχουν κάποια link? Γιατί σήμερα ξεκίνησα να διαβάζω σχετικά...

Περιοχή Μενίδι ψηλά, κοντά στην έξοδο 6 της Αττικής οδού.

Αντλία θερμότητα εξωτερική ή μέσα στο έδαφος;;

σε τέτοιες περιοχές (εννοώ με ήπιο κλίμα) και σρο σύνολο ίσως της Ελλάδας, δεν νομίζω ότι έχει νόημα αντλία εδάφους, δεν θα αποσβεστεί το παραπάνω κόστος

Εγώ έχω Rotex αέριο με ηλιακή υποβοήθηση σε ενδοδαπέδια. Την εγκατάσταση μου την έκανε η ΤΕΜΠΑ κι έμεινα ευχαριστημένος. Την Rotex την αγόρασε η Daikin, οπότε μπορείς να τα συνδυάσεις.
Όσο για το "σωστή μόνωση" αυτό δεν σημαίνει "πολλή μόνωση". Βρες καλό μηχανολόγο, γιατί αν ανεβάσεις πολύ την θερμοχωρητκότητα των τοίχων (όπως έκανα εγώ) κερδίζεις τον χειμώνα αλλά χρειάζεσαι αυξημένη ανάγκη για κλιματισμό το καλοκαίρι (περσινή μελέτη του πανεπιστημίου στον Βόλο). Το εξωτερικό κέλυφος είναι πιο αποδοτικό. Α, και δες τα ανοίγματα και τον προσανατολισμό του κτιρίου, αν σε παίρνει.
Ψύξη χωρίς φαν κόλι δεν παίζει στα εληνικά δεδομένα. Οπότε είναι χρηματικά ασύμφορο να βάλεις και ενδοδαπέδια και φαν κόιλ. Για μένα τα χωριστά κλιματιστικά είναι πιο συμφέρουσα λύση για κλιματισμό.
Αρχιτέκτονες με βιοκλιματικές περγαμηνές είναι δυστυχώς λίγοι στην Ελλάδα.

συμφωνώ, αλλά εξαρτάται και από τις ανάγκες του καθενός

πχ για μένα είναι ΟΚ για το καλοκαίρι προσπαθώντας να μην κάνω σπατάλη (για οικολογικούς λόγους) μου είναι παραπάνω από ΟΚ να ανάβω στο χαλαρό 2 από τα 3 a/c για λίγες ώρες της ημέρας, το χειμώνα δουλέυω την αντλία 24/24 από Οκτώβρη ή Νοέμβρη μέχρι Απρίλιο
οπότε μπορεί κανείς να συνδυάσει αντλία και 2 ή 3 σπλιτάκια, αντί να βάλει fan coils παντού και έχει και ένα στοιχειώδες backup σε περίπτωση βλάβης της αντλίας

(για θέρμανση) η ενδοδαπέδια προσφέρει την πιο αποδοτική λειτουργία με αντλία θερμότητας, λόγω ότι δουλέυει με χαμηλότερη θερμοκρασία νερού, η διαφορά πάντως από κατάλληλα για αντλία σώματα (= μεγάλα σώματα) δεν είναι τεράστια και υπάρχουν πολλοί που δεν την προτιμούν

γενικά δες με πολλή κριτική τις προτάσεις που σου γίνονται από γνωστούς κλπ, η ιδανική λύση για μένα μπορεί να είναι ακαταληλη για σένα για διάφορους λόγους

πχ εγώ για χωροταξικούς λόγους επέλεξα να βάλώ υποδιαστασιολογημένη αντλία (δηλαδή 8άρα αντί για 12 άρα), κέρδισα σε απόδοση όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 6-7 βαθμούς, έχασα σε απόδοση όταν η θερμοκρασία είναι πιο κάτω και όταν η θερμοκρασία πάει στο μηδέν για πάνω από 2 μέρες συνεχόμενα (πέρυσι έγινε 2 φορές όλο τον χειμώνα) χρειάζεται να συμπληρώσω για λίγες ώρες με το 1 σπλιτάκι,
αυτό για πολλούς δεν είναι αποδεκτό, για μένα λειτουργεί μια χαρά

αν υπάρχει αέριο μπορείς να τσεκάρεις και τη λύση της υβριδικής αντλίας-λέβητα αερίου, ή να συνδυάσεις αντλία (μικρότερη) με λέβητα αερίου, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όπως όλες οι λύσεις

links και pdfs είχα άπειρα στον παλιό υπολογιστή, θα δω αν έχω κρατήσει κάτι στα backups μου

σε τέτοιες περιοχές (εννοώ με ήπιο κλίμα) και σρο σύνολο ίσως της Ελλάδας, δεν νομίζω ότι έχει νόημα αντλία εδάφους, δεν θα αποσβεστεί το παραπάνω κόστος

συμφωνώ, αλλά εξαρτάται και από τις ανάγκες του καθενός

πχ για μένα είναι ΟΚ για το καλοκαίρι προσπαθώντας να μην κάνω σπατάλη (για οικολογικούς λόγους) μου είναι παραπάνω από ΟΚ να ανάβω στο χαλαρό 2 από τα 3 a/c για λίγες ώρες της ημέρας, το χειμώνα δουλέυω την αντλία 24/24 από Οκτώβρη ή Νοέμβρη μέχρι Απρίλιο
οπότε μπορεί κανείς να συνδυάσει αντλία και 2 ή 3 σπλιτάκια, αντί να βάλει fan coils παντού και έχει και ένα στοιχειώδες backup σε περίπτωση βλάβης της αντλίας

(για θέρμανση) η ενδοδαπέδια προσφέρει την πιο αποδοτική λειτουργία με αντλία θερμότητας, λόγω ότι δουλέυει με χαμηλότερη θερμοκρασία νερού, η διαφορά πάντως από κατάλληλα για αντλία σώματα (= μεγάλα σώματα) δεν είναι τεράστια και υπάρχουν πολλοί που δεν την προτιμούν

γενικά δες με πολλή κριτική τις προτάσεις που σου γίνονται από γνωστούς κλπ, η ιδανική λύση για μένα μπορεί να είναι ακαταληλη για σένα για διάφορους λόγους

πχ εγώ για χωροταξικούς λόγους επέλεξα να βάλώ υποδιαστασιολογημένη αντλία (δηλαδή 8άρα αντί για 12 άρα), κέρδισα σε απόδοση όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 6-7 βαθμούς, έχασα σε απόδοση όταν η θερμοκρασία είναι πιο κάτω και όταν η θερμοκρασία πάει στο μηδέν για πάνω από 2 μέρες συνεχόμενα (πέρυσι έγινε 2 φορές όλο τον χειμώνα) χρειάζεται να συμπληρώσω για λίγες ώρες με το 1 σπλιτάκι,
αυτό για πολλούς δεν είναι αποδεκτό, για μένα λειτουργεί μια χαρά

αν υπάρχει αέριο μπορείς να τσεκάρεις και τη λύση της υβριδικής αντλίας-λέβητα αερίου, ή να συνδυάσεις αντλία (μικρότερη) με λέβητα αερίου, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όπως όλες οι λύσεις

links και pdfs είχα άπειρα στον παλιό υπολογιστή, θα δω αν έχω κρατήσει κάτι στα backups μου
Σε ευχαριστώ!

Από ποια εταιρεία αγοράστηκε ο εξοπλισμός; Δλδ εννοώ Daikin ή καποιαε άλλη;

Επίσης οταν λες σπλιτακι τί εννοείς ς

Carrier

σπλιτάκι εννοώ την κανονική μονάδα αυτόνομου a/c για το δωμάτιο

Όπως είπε κι ο IN πριν, βρες καλό μηχανολόγο μηχανικό!
Θα σου ανεβάσει μια φορά το κόστος, αλλά θα σε σώσει για πάντα.

και κάτι ακόμη που θα βοθήσει στην κατανόηση του θέματος αντλία θερμότητας, που πολλοί αγνούν

ας υποθέσουμε ότι έχουμε μία αντλία inverter που στους 7 βαθμούς εξωτερική έχει COP 4,

αυτό σημαίνει ότι στο ασπίτι μας θα δουλεύει με COP 4 όταν η εξωτερική θα είναι 7 ; η απάντηση είναι ΟΧΙ,

μπορεί να δουλέυει με καλύτερο αλλά και χειρότερο COP, και εξαρτάται από τη συχνότητα λειτουργίας ,
που με τη σειρά της εξαρτάται πόσο ζορίζεται αλλά και από το πόσο ζεστό νερό ζητάς

δηλαδή αν έχεις μικρά σώματα και θες νερό 50 βαθμούς, θα δουλέψεις με μικρότερο COP από ότι με μεγαλύτερα σώματα και νερό στους 40 βαθμούς

αλλά
και με ίδια σώματα ή ίδια ενδοαδαπέδια και ίδια θερμοκρασία νερού (πχ 35) και ίδια εξωατερική ο COP δε θα είναι ο ίδιος αλλά θα εξαρτάται και από το πόσο είναι η θερμοκρασία επιστροφής των νερών, την ταχύτητα του κυκλοφορητή κλπ

θα μου πείτε λογικό είναι με άλλες ανάγκες μεταβάλεται η απαίτηση ενέργειας, όπως με το αέριο πχ, ΝΑΙ αλλά εδώ όχι μόνο ζητάμε παραπάνω ενέργεια αλλά αλλάζουμε και την απόδοση (COP), δηλαδή μπορείς να ζητήσεις 10% περισσότερη ενέργεια και να κάψεις 50% παραπάνω (σενάριο που παίζει άνετα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες)

Η μελέτη του προσανατολισμού είναι πλέον υποχρεωτική για την έκδοση οικοδομικής αδειας.
Αυτό μου είπε ο πολιτικός μηχανικός που έκανε την μελέτη του σπιτιού μου πριν 8 χρόνια και έκανε το ίδιο σε γειτονική οικοδομή.

Μόνωση πρώτα από όλα, καλά κουφώματα ενεργειακά εννοείται και στην συνέχεια,

ενδοδαπέδια θέρμανση και ενδοταβάνια ψύξη (σωλήνες σαν την ενδοδαπέδια θέρμανση αλλά πάνω από το μπετό της ταράτσας με 10 εκατοστά μόνωση από πάνω για να κατεβαίνει η ψύξη κάτω) σε συνδιασμό με αντλία θερμότητας και ηλιακά πάνελ.

Αν θες να μιλήσεις με τον εγκαταστάτη στείλε μου ένα πμ, Θρακομακεδόνες μένει έτσι και αλλιώς.

Μόνωση πρώτα από όλα, καλά κουφώματα ενεργειακά εννοείται και στην συνέχεια,

ενδοδαπέδια θέρμανση και ενδοταβάνια ψύξη (σωλήνες σαν την ενδοδαπέδια θέρμανση αλλά πάνω από το μπετό της ταράτσας με 10 εκατοστά μόνωση από πάνω για να κατεβαίνει η ψύξη κάτω) σε συνδιασμό με αντλία θερμότητας και ηλιακά πάνελ.

Αν θες να μιλήσεις με τον εγκαταστάτη στείλε μου ένα πμ, Θρακομακεδόνες μένει έτσι και αλλιώς.
Σε ευχαριστώ!

Η επιλογή γεωθερμία - αντλία θερμότητας - ενδοδαπεδια δεν ειναι η καλύτερη; σταθερή θερμοκρασία λειτουργίας της αντλίας χωρίς να σε νοιάζουν εξωτερικές συνθήκες .

Η επιλογή γεωθερμία - αντλία θερμότητας - ενδοδαπεδια δεν ειναι η καλύτερη; σταθερή θερμοκρασία λειτουργίας της αντλίας χωρίς να σε νοιάζουν εξωτερικές συνθήκες .
Εξαρτάται πού είναι το ακίνητο. Αν είναι σε βραχώδες υπέδαφος και θες μισό σπίτι για να σκαψεις, τότε πρέπει να δεις εναλλακτικές

όχι , η γεωθερμία συμφέρει εκεί που οι θερμοκρασίες είναι πιο ακραίες, για Αττική δεν θα αποσβέσεις ποτέ το μεγάλο κόστος, και πιστεύω για το σύνολο σχεδόν της Ελλάδας ισχύει το ίδιο

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ψυξη – Θέρμανση σε νεόδμητο

όχι , η γεωθερμία συμφέρει εκεί που οι θερμοκρασίες είναι πιο ακραίες, για Αττική δεν θα αποσβέσεις ποτέ το μεγάλο κόστος, και πιστεύω για το σύνολο σχεδόν της Ελλάδας ισχύει το ίδιο
Δεν θα το ελεγα μεγαλο το κοστος. Ποσο κοστιζει μια εγκατασταση κεντρικης θερμανσης απο το 0 σε ενα σπιτι πχ 100τμ; Λεβητες , σωληνωσεις εργατικα; Για γεωθερμια που ειχα ρωτησει μια μεση τιμη ηταν τα 15.000 και σε συγκριση με το πετρελαιο με την τιμη που εχει φτασει, κανεις αποσβεση σε 3-4 χρονια.

Ενδεικτικα η σπιτονοικοκυρα μου αλλαξε απλα τον λεβητα πετρελαιου με αντλια θερμοτητας σε παλαιο σπιτι συνολικα 200τμ, χωρις μονωσεις και εκανε αποσβεση σε 4 χρονια το κοστος της αντλιας θερμοτητας ( 8.000 ). Αν γινει απο την αρχη μελετη και σωστη μονωση φανταζομαι θα ειναι αναλογη και η αποσβεση με την γεωθερμια.

Μεγαλη εντυπωση μου ειχε κανει το δημαρχειο Πυλαιας. Σε ενα ρεπορταζ μιλουσε ο υπεθυνος εγκαταστασης και ελεγε οτι υπαρχει και βοηθιτικο συστημα πετρελαιου που δεν εχει χρησιμοποιηθει ποτε απο το 2002!

https://www.4green.gr/data/fotovoltaika/news/preview_news/88839.asp

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ψυξη – Θέρμανση σε νεόδμητο

Δεν θα το ελεγα μεγαλο το κοστος. Ποσο κοστιζει μια εγκατασταση κεντρικης θερμανσης απο το 0 σε ενα σπιτι πχ 100τμ; Λεβητες , σωληνωσεις εργατικα; Για γεωθερμια που ειχα ρωτησει μια μεση τιμη ηταν τα 15.000 και σε συγκριση με το πετρελαιο με την τιμη που εχει φτασει, κανεις αποσβεση σε 3-4 χρονια.

Ενδεικτικα η σπιτονοικοκυρα μου αλλαξε απλα τον λεβητα πετρελαιου με αντλια θερμοτητας σε παλαιο σπιτι συνολικα 200τμ, χωρις μονωσεις και εκανε αποσβεση σε 4 χρονια το κοστος της αντλιας θερμοτητας ( 8.000 ). Αν γινει απο την αρχη μελετη και σωστη μονωση φανταζομαι θα ειναι αναλογη και η αποσβεση με την γεωθερμια.

Μεγαλη εντυπωση μου ειχε κανει το δημαρχειο Πυλαιας. Σε ενα ρεπορταζ μιλουσε ο υπεθυνος εγκαταστασης και ελεγε οτι υπαρχει και βοηθιτικο συστημα πετρελαιου που δεν εχει χρησιμοποιηθει ποτε απο το 2002!

https://www.4green.gr/data/fotovoltaika/news/preview_news/88839.asp

φαντάζομαι δεν είναι πολλοί οι ιδιώτες ή επιχειρήσεις που έχουν βάλει γεωθερμία σε περιοχές με κλίμα Αττικής;
γιατί αντλίες θερμότητας αέρος νερού ή αέρος αέρος έχουν άπειροι ιδιώτες και επιχειρήσεις (σούπερ μάρκετς, τράπεζες κλπ)
οι περισσότεροι από αυτούς το έχουν ψάξει πολύ νομίζω

η διαφορά στην απόδοση από αντλία αέρος με τη γεωθερμία σε κλίμα σαν της Αττικής είναι πολύ μικρή

όσο για το δημαρχείο Πυλαίας, αν υπάρχει βοηθητικό σύστημα πετρελαίου που δεν δούλεψε από το 2002, τότε μάλλον κάτι λάθος έγινε στη μελέτη ή περισσεύανε λεφτά γαι την τοποθέτησή του

Στην Πυλαια ειναι πολλα τα τετραγωνικα του κτιριου και υπεθεσαν οτι σε εναν βαρυ χειμωνα ( οπως τον φετινο) οτι μπορει να μην καλυψει τις αναγκες το συστημα με τις αντλιες και την γεωθερμια και για αυτο εβαλαν και συστημα πετρελαιου ως βοηθητικο. Ουτε φετος το λειτουργησαν. Μιλαμε για εγκατασταση του 2002. Δεν ξερω αν εχουν αλλαξει τις αντλιες με πιο συγχρονες...

λίγα -πολλά τετραγωνικά, οι αντλίες θέλουν καλή μελέτη,

δεν μου κάνει πολύ λογική να μπήκε ένα βοηθητικό σύστημα που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στα 15 χρόνια,

θα ήταν πιο λογικό (και πολύ πιο φθηνό ) να μπει μικρότερο σύστημα αντλίας θερμότητας (είτε αέρος είτε εδάφους) το οποίο να καλύπτει μέχρις ενός χαμηλού σημείου θερμοκρασιών, πχ 0 ή 2 βαθμούς και 10 ή 15 μέρες (το χρόνο) να δουλέυει το σύστημα πετρελαίου (εφόσον πληρώνεις να βάλεις βοηθητικό σύστημα ή προϋπάρχει)

Έχω θέρμανση στο σπίτι από το δάπεδο. Η θέρμανση λειτουργεί με θερμοστάτη που τον θέτεις σε μια επιθυμητή τιμή και η θέρμανση λειτουργεί συνεχώς τους χειμωνιάτικους μήνες ανάλογα με τις συνθήκες. Το καλοκαίρι το κλείνεις. Σε συνδυασμό με την πολύ καλή μόνωση που έχει το σπίτι, είναι μονύμως ζεστό ακόμα και στους χιονισμένους γερμανικούς χειμώνες. Αν το κλείσεις μέσα στον χειμώνα το σπίτι λόγω μόνωσης παραμένει ζεστό μέχρι και για 3 μέρες, ακόμα και με χιόνια έξω. Όμως αντίστοιχα όταν το ανοίγεις πάλι αργεί να ζεσταθεί μέσα στον χειμώνα, θέλει τουλάχιστον 2 πλήρη 24ωρα και αυτό είναι το μόνο του μειονέκτημα σε περίπτωση που λείπεις π.χ. για ταξίδι μέρες οπότε και το έχεις κλειστό για οικονομία και επιστρέφεις και το άνοιγεις πάλι. Σε αυτές της περιπτώσεις έχω δώσει κλειδιά στους γείτονες και τους παίρνω τηλέφωνο μερικές ημέρες πριν επιστρέψω και πάνε και το ανοίγουν.

Γενικά σαν λύση το συστήνω ανεπιφύλακτα καθώς η θέρμανση είναι πολύ ομοιόμορφη σε όλους τους χώρους του σπιτιού, αλλά προϋποθέτει φυσικά πολύ καλή και τεχνολογικά σύγχρονη μόνωση σε τοίχους και παράθυρα.

Αν έχτιζα πάντως σπίτι δικό μου, θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά και την λύση του Elon Musk για εξοικονόμηση ενέργειας με τα ηλιακά κεραμίδια: Tesla solar roof