QUAD 72 Χρόνια, τότε - τώρα!

Απάντηση: Re: QUAD 72 Χρόνια, τότε - τώρα!

Εχω ακούσει τα παλιά Quad οχι τα καινούργια και τα Κινέζικα αλλά δεν κατάφεραν στα αυτιά μου να ξεπεράσουν τα audiostatic.

Ποιά Audiostatic, μοντέλο, γιά να ξέρουμε και γιατί πράγμα μιλάμε!
Καθώς επίσης και σε ποιούς τομείς.

Υ.Γ: μου αρέσουν και εμένα και υπό προύποθέσεις ίσως να τα προτιμούσα
και εγώ σε κάποιους τομείς!!!

Μια που ήρθε η κουβέντα στις προσωπικές ακουστικές εμπειρίες από esl quad:

1. Από αυτά, στο χώρο μου, ακούω το καλύτερο πιάνο που έχω ακούσει από σύστημα.
2. Από αυτά, στο χώρο μου, με την επιφύλαξη της χρονικής διαφοράς, άκουσα καλύτερα τη σκηνή της αποπλάνησης από τη Λαίδη Μακμπέθ του Μτσενσκ του Σοστακόβιτς, από όλες τις αντίστοιχες ηχητικές αναμνήσεις που είχα όταν στην έκθεση hi-end του 2008 είχα βάλει το ίδιο cd να το ακούσω σε κάποια δωμάτια.

Τα ηλεκτροστατικά της Audio Technologies τα είχα ακούσει παλιότερα σε μια έκθεση hi-end. Από τις συνθήκες ακρόασης και το πρόγραμμα δεν μου έχει μείνει τίποτε. Αυτό που θυμάμαι όμως, ήταν πως σε κάποια σημεία στις μεμβράνες τους υπήρχαν εμφανείς ομάδες από διατρήσεις, σα να προκλήθηκαν από τόξο.

Macmod, μήπως σου βρίσκεται σε παρακαλώ κάποιο link για τις μετρήσεις του Μπέριμαν;

Last edited:
Καλά ρε παιδιά τόσο δύσκολο είναι να πείτε οτι οι α,β,γ ενισχυτές οδηγούν στο 100% τα esl-2905 ?
Εντάξει ας μην τεκμηριώσετε την απάντηση με εξειδικευμένες απαντήσεις που λίγοι θα πουν οτι κατάλαβαν και ακόμα λιγότεροι θα έχουν καταλάβει πραγματικά.
Συγνώμη για την απορία μου αλλά είμαι βέβαιος οτι γνωρίζετε την απάντηση απλά δεν καταλαβαίνω γιατί δυσκολεύεστε να απαντήσετε.
Αν μου πείτε όμως για λόγους μη διαφήμισης και ανταγωνισμού δεν θα το καταλάβω δεδομένου οτι αναλύθηκαν τα συγκεκριμένα ηχεία και η ιστορία τους και συγκρίνονται συνεχώς με άλλα ομοειδή σε πολλές εκατοντάδες μυνηματα εδώ.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ενισχυτές δηλαδά class A στα 100W. Να υποθέσω πχ και οι αντίστοιχοι Pass Labs ?
Αυτοί ας πούμε οτι είναι οι (α) του παραδείγματος.
Κάποια άλλη πρόταση αν υπάρχει ίσως εναλλακτικά άλλης τοπολογίας? είπαμε α,β,γ ....:smile:

YBA passion 1000, Audio research REF-300.
Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν άλλο αυτή την στιγμή!
Πρέπει να καταλάβεις ότι οι παράμετροι επιλογής δεν
έχουν να κάνουν μόνο με τα Βαττ ή την τάξη λειτουργίας,
υπάρχουν και άλλα πάρα πολλά τα οποία πλέον είναι στοιχεία
ηλεκτρονικής σχεδίασης και αφορούν την ποιότητα, την
συμπεριφορά απέναντι σε χωρητικά φορτία με μηγαδικές
τιμές εμπέδησης και άλλα στοιχεία τα οποία είτε οδηγούν
στην χειροτέρευση του ήχου λόγω ασταθειών στα κυκλώματα
που προκαλούνται απο την συμπεριφορά των εν'λόγω ηχείων
και που πολλές φορές φτάνουμε μέχρι το σημείο να ενεργοποιούνται
οι πραστασίες του ηχείου λόγω αυτών των ασταθειών.

Last edited:
Ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις.
Συνοψίζοντας λοιπόν και παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά αυτών των ενισχυτών συμπεραίνουμε οτι τα ηχεία αυτά απαιτούν ενισχυτή με :
1. Ρεύμα που να σηκώνει ηλεκτροκόλληση (100W class A ή τουλάχιστον 250W σε ΑΒ)
2. Τιμή 2πλάσια (τουλάχιστον) και βάλε σε σχέση με τα ηχεία.

Ετσι γεννάται το επόμενο ερώτημα σε συνδυασμό με την άποψη που επικρατεί από τους εμπειρότερους εδω μέσα οτι η αξία των ενισχυτικών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 έως 1/2 της αξίας των ηχείων για ένα ισορροπημένο σύστημα.
Υπάρχει δηλαδή κάποιος ενισχυτής που να οδηγεί τα esl-2905 στο 100% των δυνατοτήτων τους και να πληρεί το παραπάνω κριτήριο ισορροπίας αξιών του συστήματος.
Η Quad που κατασκευάζει και ενισχυτές ποιόν ενισχυτή από τη γκάμα της προτείνει για να συνοδεύσει τα ηχεία αυτά.

Ελπίζω να μη σας κούρασα

Η quad λέει όλοι, αλλά στην πράξη ο 909 και ο Q II-80 (tube state) από τους
σημερινούς και από τους παλαιότερους ο 606 και οριακά ο 405/2.

Δεν είναι τόσο θέμα ισχύος, μιά και η προστασία τους ενεργοποιείται με
οτιδήποτε περισσότερο απο 150Wrms, όσο άνετης λειτουργίας απο τον
ενισχυτή το πιό σημαντικό είναι ο ενισχυτής να έχει μεγάλα αποθέματα
ισχύος, μεγάλη αντοχή σε μεταπτώσεις εμπέδησης και σταθερή
συμπεριφορά σε χωρητικά φορτία όπως το εν'λογω ηχείο, αυτά όλα
είναι υπολογισμένα στους ενισχυτές της γι'αυτο και δεν υπάρχει
πρόβλημα. Δεν ισχυρίζομαι όμως σε καμία περίπτωση ότι με αυτούς
τους ενισχυτές θα πάρεις το 100% από το ηχείο, μιλάμε γιά ίσως το
90 - 95% βαριά - βαριά!

Για παράδειγμα ο Σπίνουλας έπαιζε για χρόνια τα παλιά δύστροπα ESL-57 με τον παλιό sanyo P-55 2Χ100 Watt με τα σπάνια πλέον V-mosfet της Hitachi.

30η επέτειος γιά τον Quad 405 Macmod!!!!
Αντιγράφω ώς έχει από το quadesl.org.

MAC MOD 405
USA
Type : Solid-State
1980 onwards

The respected audio designer Steve McCormack (USA) soon realized that the basic concept of the Quad 405 ("Current-Dumping") was great, but the idea was destroyed by crummy parts and a drastic protection circuitry. In consequence he offered a modification kit for the 405. The ultimate Mac Mod were mono amps. The modification contained the following changes :

· Current Limiting removed

· Improved IC fitted (LM 318)

· Faster Drivers ( Motorola MJE 15031 )

· Faster Output Devices ( Motorola 2N3773 )

· Improved Resistors (metal-film 1% by Resista Mk3 or Corning RN-60 )

· Improved Capacitors (Wonder Caps, Wima, dipped mica)

· Improved Wiring (Audioquest) and Plugs (Tiffany)

The Mac Mod 405 surpasses the original 405 in every respect : It was a great sounding amp which could compete with the most advanced high end amps in these days. Harry Pearson of the "Absolute Sound" magazine wrote an enthusiastic review about it. I still regard it a pity that Quad-UK did not overtake the Mac Mod as standard, because the improved 405 is an exceptional amplifier. The only caveat about the complete Mac Mod is, that the ultimate version (= mono amps) has too much power for the delicate ESL-57 (protection circuitry mandatory !), though power output is quite right for the ESL-63.

Quad 405 Macmod monoblock version special.jpg

Special version of quad's 405 Macmod (the monoblock).
Έχει κάποια επιπλέον εξτρά στοιχεία σε σχέση με αυτά που
αναγράφονται στο άρθρο, πρόκειται γιά ultra rare έκδοση
πλήρης και όχι το κιτ.
Χρόνια του πολλά λοιπόν.

Εδώ μπαίνει και ο επίλογος του παρόντος νήματος!:grinning-smiley-043-bye-

Last edited:
Κυριε macmod,καπου διαβασα οτι τα quad esl,τα νεωτερα βεβαια δεν συμπαθουν τους ενισχυτες με πυκνωτες.Ισχυει,και αν ναι τι μπορει να σημαινει;

almost full quad secondary system.jpg

Ένα εκπληκτικό Vintage Quad συστηματάκι.
Πικάπ: Thorens + SME 3009S3 + Ortofon SPU.
Προ: Quad 33.
Δεκτες: FM2 , FM3 και ΑΜ3
Τελικοί: Quad 50E (monoblocks), Quad 303 (ο μεσαίος).(διενίσχυση: 50Ε
μπάσα, 303 μεσαία/πρίμα).
Ηχεία: B&W DM.
Όλο το setup, πλήρως ανακατασκευασμένο (και τα ηχεία).

Ήχος: Μαγευτικός.