Raspberry PI I2S DAC

πόσες μέρες έκανε για να το παραλάβεις;βασικά ψήνομαι να το συνδέσω σ έναν denon 680 που εχω και να παίξω τα flac.Με προβληματίζει η γρηγορη αναζήτηση αρχειων στο nas(2800 music folders) και η αναπαραγωγή τους,ας πούμε στο openelec-xbmc μεσω cec με το remote της panasonic η αναζήτηση και αναπαραγωγή γίνεται σε δευτερόλεπτα,μπορεί να γίνει το ίδιο με το volumio η άλλο software;επίζω να γίνομαι κατανοητός.

θα είχε πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ένα blind test με άλλα σετ transport-dac (άλλης κατηγορίας τιμής) .....
προσωπικά μου αρκεί αυτό που ακούω [και που φαντάζομαι θα βελτιωθεί με ένα καλύτερο dacίδιο]

ευτυχώς το κόστος είναι αστείο και αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς .....
Ναι ρε παίδες κάντε ένα τέτοιο που κατέχετε παραπάνω μπας και καταλήξουμε κάπου γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για πολλούς πειραματισμους. Απο dac νομίζω κάτι ετοιμάζει και ο VassilisT που λογικά θα είναι Σούπερ αν αναλογιστουμε την επιτυχία του mambo dac

@satlover
το dac περίπου 10 μέρες, το rpi λιγότερο ..
από nas δεν ξέρω ...... ίσως ο tuxx με το δικό του archfile να μπορεί να σε κατατοπίσει ......

@niktsel
το πλεονέκτημα του mambo Που ετοιμάζει ο Βασίλης θα είναι κυρίως η τροφοδοσία του ..., θα έχει κι άλλα καλούδια σε σχέση με το φτωχό πλην τίμιο hifiberry ... αλλά περισσότερα θα πει ο ίδιος όταν θα είναι έτοιμος ....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μία νέα εποχή blue sky γεννιέται... :)

η διαφορά είναι οτι το bs ήταν "δική μας ανακάλυψη" ....

το rpi και τα αντίστοιχα i2s dacίδια είναι "ανακάλυψη εκτός Ελλάδας" και ήδη ασχολείται πολύς κόσμος μαζί τους ενώ ταυτόχρονα υπάρχει υποστήριξη και συνεχής εξέλιξη ...

πόσες μέρες έκανε για να το παραλάβεις;βασικά ψήνομαι να το συνδέσω σ έναν denon 680 που εχω και να παίξω τα flac.Με προβληματίζει η γρηγορη αναζήτηση αρχειων στο nas(2800 music folders) και η αναπαραγωγή τους,ας πούμε στο openelec-xbmc μεσω cec με το remote της panasonic η αναζήτηση και αναπαραγωγή γίνεται σε δευτερόλεπτα,μπορεί να γίνει το ίδιο με το volumio η άλλο software;επίζω να γίνομαι κατανοητός.

Με δεδομένη τη μεγάλη συλλογή μουσικής σου, η καθυστέρηση που θα έχεις θα είναι στο να "περαστεί" στη library σου και όχι στις αλλαγές των τραγουδιών ή όταν αλλάζεις album. Εκεί μπορεί να σου πάρει και ώρες την πρώτη φορά και είναι ένα από τα σημεία που λίγη παραπάνω CPU θα έκανε διαφορά. Απο κει και πέρα η λογική είναι απλή και ισχύει και για Archphile - Volumio - Runeaudio μια που όλα έχουν MPD ως πρόγραμμα αναπαραγωγής:

Ο MPD έχει λογική server/client. Ο server είναι το rpi σου και τα προγράμματα που το χειρίζεσαι (clients) είναι είτε στο RPI και τα βλέπεις/χειρίζεσαι μέσω web interface, είτε βρίσκονται ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ μηχάνημα στο δίκτυο. Αν χρησιμοποιείς android, βάζεις το MPdroid όπου κατ εμέ είναι και ο πιο γρήγορος τρόπος να αλλάξεις μουσική. Ορίστε και screenshots από διάφορους clients (τα τράβηξα ενώ έπαιζε το ίδιο τραγούδι):

- ympd: είναι ο default του Archphile. Είναι εγκατεστημένος στο Rpi και τον χειρίζεσαι από browser:

- Gmpc: ένας από τους πολλούς clients για linux. Eίναι εγκατεστημένος στο desktop pc μου και βλέπει το Rpi μέσω δικτύου

- Mpdroid: Είναι εγκατεστημένος στο android κινητό μου,μετατρέποντάς το επί της ουσίας σε remote control:

Οι παραπάνω είναι λίγοι από τους πραγμαιτικά πολλούς MPD clients που υπάρχουν για Android, ios, windows, linux, mac os x κλπ.

Πάμε τώρα στο κατά πόσο ένα Rpi μας κάνει τη δουλειά ή όχι. Η απάντηση εξαρτάται από τις ανάγκες μας. Αν ακούμε flacs μέχρι 24/192 και ψάχνουμε για γνωστό και υποστηριζόμενο i2s dac το παίρνουμε με κλειστά μάτια.

Αν έχουμε USB dac, πιθανότατα πλέον θα παίξει μια χαρά (εφόσον το dac μας παίζει καλά γενικά σε Linux). Πάντα υπάρχει και η περίπτωση να έχουμε pops/clicks αν και αυτό πλέον με τον υπάρχοντα USB driver του rpi δε μου έχει συμβεί ποτέ. Ο Δημητρακούδης πριν λίγο καιρό δοκίμασε με ένα σκασμό αρχεία μέ βουβάλι μέσω USB και nas και έπαιξε κανονικά ότιδήποτε του ζητήθηκε:

http://avclub.gr/forum/showthread.p...ubox-i?p=1057201916&viewfull=1#post1057201916

Πάμε τώρα και σε ένα δικό μου screenshot για να δούμε τι συμβαίνει με CPU/RAM κατά την αναπαραγωγη ενός αρχείου 24/96 από NAS (με NFS):

Όπως βλέπετε, η Ram και η CPU χρησιμοποιούνται σε αστεία επίπεδα. Σε 16/44.1 όπου ακούει ο περισσότερος κόσμος η CPU είναι πολύ πιο χαμηλά (5-10%). Το screenshot είναι με USB dac. Με i2s πιθανότατα η cpu θα ήταν ακόμα πιο χαμηλά.

Ελπίζω να έδωσα μια καλή πρώτη εικόνα. Γενικά αν ακούτε σε ανθρώπινες δειγματοληψίες, πάρτε το χωρίς σκέψη.

Y.Γ. Όλα τα παραπάνω ισχύουν στο Archphile. Δεν δοκιμάζω πλέον εκτενώς Volumio/Runeaudio.

Last edited:
φίλε ότι και να πω, τα λόγια είναι περιτά...πολυ κατατοπιστικός όπως και ο dim_z,μάλλον θα παραγγείλω το hifiberry

Το έχουμε συζητήσει παλιότερα με τον tuxx.Αυτό που με προβληματιζει με την αγορά η όχι του rpi μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα συχνών αλλαγών λόγω οικονομικής κατάστασης ότι αν πέρα από το εκάστοτε dac που χρησιμοποιεί ο καθένας "ακούγεται" και το rpi καλύτερα η χειρότερα σε σύγκριση με κάποιο άλλο τρανσπορτ π.χ. Λαπτοπ,σταθερό υπολογιστή κλπ κλπ

Το έχουμε συζητήσει παλιότερα με τον tuxx.Αυτό που με προβληματιζει με την αγορά η όχι του rpi μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα συχνών αλλαγών λόγω οικονομικής κατάστασης ότι αν πέρα από το εκάστοτε dac που χρησιμοποιεί ο καθένας "ακούγεται" και το rpi καλύτερα η χειρότερα σε σύγκριση με κάποιο άλλο τρανσπορτ π.χ. Λαπτοπ,σταθερό υπολογιστή κλπ κλπ
Είμαι ο πλέον ακατάλληλος να εκφέρω γνώμη περί αυτού, ειδικά αν μιλάμε πχ για σύγκριση με Windows/foobar laptop ή κάτι ανάλογο.

Για μένα το Linux είναι μονόδρομος από θέμα παραμετροποιησης ευκολίας κλπ. Το μόνο πουν θα μπορούσα να δοκιμάσω είναι ένα πανομοιοτυπο setup με το archphile σε ένα eeepc 701 που μου περισσεύει αλλά δεν έχω βρει το χρόνο γι αυτό.

Παλαιότερα είχα κάνει α/β μεταξύ του Rpi και του cubox και στ αυτια μου το cubox είχε ακουστεί καλύτερο. Τότε όμως ήταν μια κακή εποχή για το Rpi. Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι αν κάνω το ίδιο τεστ αύριο θα ακούσω την ίδια διαφορά.

Ακόμα και να υπάρχει όμως μιλάμε για μια μικρή διαφορά στο eq που δε δικαιολογεί τα 100 ευρώ διαφορά.

Και για να κλείσω, εγώ χρησιμοποιώ udoo χωρίς να υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος. Δεν έχω κάνει καν α/β με το cubox. Επίσης οποτε βάζω το rpi για λίγες μέρες για να κάνω τις δοκιμές μου, το απολαμβάνω εξίσου με τα άλλα.

μέχρι τώρα έπαιζα με λαπτοπ/foobar/usb - Hiface-wasapi - spdif / βουβάλι ντακ ΙΙ {με τις κλασσικές τροφοδοσίες των αχλάδων και το δικό τους ivy} ...

στο δικό μου λοιπόν σύστημα το ταπεινό rpi+/i2s/hifiberry+ παίζει ακουστά καλύτερα παντού ....

μένει κάποια στιγμή να ταίσω από το rpi+ το βουβάλι με i2s ...
και να δω πόσο "ακούει" το rpi+ τα διάφορα dac ....
φαντάζομαι οτι θα υπάρχει αισθητή διαφορά .... εντός των επομένω ημερών [¨οταν βρω τον χρόνο δλδ :afro:] θα ξέρω .....

μέχρι τώρα έπαιζα με λαπτοπ/foobar/usb - Hiface-wasapi - spdif / βουβάλι ντακ ΙΙ {με τις κλασσικές τροφοδοσίες των αχλάδων και το δικό τους ivy} ...

στο δικό μου λοιπόν σύστημα το ταπεινό rpi+/i2s/hifiberry+ παίζει ακουστά καλύτερα παντού ....

μένει κάποια στιγμή να ταίσω από το rpi+ το βουβάλι με i2s ...
και να δω πόσο "ακούει" το rpi+ τα διάφορα dac ....
φαντάζομαι οτι θα υπάρχει αισθητή διαφορά .... εντός των επομένω ημερών [¨οταν βρω τον χρόνο δλδ :afro:] θα ξέρω .....
Νομίζω ότι με καλύπτει μιας και μέχρι τώρα δεν έχω εμπειρία από τέτοια συστήματα (υπολογιστής σαν τρανσπορτ) νομίζω ότι κατέληξα τι θα ζητήσω από τον άη -Βασίλη τα Χριστούγεννα...

Παντως, μιας και επαθα και εγω μια raspberryτιδα εδω και λιγο καιρο, ενα rasp ακομα και αν δεν σας κατσει τελικα σαν player εχει ενα σκασμο χρησεις ακομα.

Μεχρι στιγμης εχω φτιαξει, ετσι για να δω τι μπορει να κανει, ενα σκετο NAS, ενα dedicated torrent box με προσβαση και απο το νετ, ενα cloud storage και ο καταλογος ειναι μακρυς αν εχει κανεις λιγη ορεξη.
Απο καταναλωση δε, τιποτα...
Ασε που μπορεις να εχεις ετοιμα images και αλλάζοντας SD να εχεις διαφορετικο μηχανημα.

Τολμω να πω οτι ειναι απο τα πιο τιμια μηχανακια που κυκλοφορουν και με αμετρητες χρησεις.

Οποτε μην το φοβαστε, ειναι πολυσουγιας.

@Nik Tsel
μια παράμετρος που πρέπει να έχεις υπόψιν σου είναι οτι το rpi θέλει δίκτυο για να δουλέψει ...
τουλάχιστον για να κάνει αυτό που συζητάμε ...

*σωστός ο Στέλιος Π :a0210:

Περιμενω να δω τι θα γινει οταν ταισεις το βουβαλι μαστορα... ;)

(αν χρειαστεις καλωδιακια θηλυκο-αρσενικο για τη συνδεση πες με εχω καμια 50αρια dupont cables απο ολα τα ειδη)

Premium_Jumper_Wire_6%27%27_26AWG_Dupont_Cable.jpg

@Nik Tsel
μια παράμετρος που πρέπει να έχεις υπόψιν σου είναι οτι το rpi θέλει δίκτυο για να δουλέψει ...
τουλάχιστον για να κάνει αυτό που συζητάμε ...

*σωστός ο Στέλιος Π :a0210:
Ναι υπάρχει δυνατότητα δικτύου ενσύρματου η ασύρματου για τον χειρισμό του μάλλον τα αρχεία θα τα δώσω μέσω εξωτερικού δίσκου usb γιατί πέρα από την μουσική δεν έχω κάτι άλλο να μοιράσω μέσω δικτύου εκτός αν δουλεύει καλύτερα το σύστημα μέσω δικτύου διαμοιρασμού οπότε θα πάω για κάποιον φτηνό εξωτερικό με ethernet. Low budget story

Απάντηση: Re: Raspberry PI I2S DAC

Περιμενω να δω τι θα γινει οταν ταισεις το βουβαλι μαστορα... ;)

(αν χρειαστεις καλωδιακια θηλυκο-αρσενικο για τη συνδεση πες με εχω καμια 50αρια dupont cables απο ολα τα ειδη)

Ρίξε μια ματιά να αλλάξεις γνώμη.
(Και είχαμε βολευτεί όλοι γαμώτο... )

Ρίξε μια ματιά να αλλάξεις γνώμη.
(Και είχαμε βολευτεί όλοι γαμώτο... )

Οχι ρε συ για μονιμα, για το τεστ μονο να δει πως παει.

Φρόντισε ο εξωτερικός usb δίσκος σου να έχει δικια του τροφοδοσία.

Ετσι ακριβως, γιατι οι usb του rasp, ακομα και αν του βαλεις τροφοδοσια τουμπανο δεν πανε πανω απο καποια Amps και μετα αρχιζει το μικρο και κανει μουτρα... (αναβοσβηνει το κοκκινο λαμπακι, power brownout)

Στέλιο
θέλω καλωδιάκια, έλεγα να δοκιμάσω με κοντά θωρακισμένα αλλά καλή είναι και η ευκολία για τα πειράματα ...

@NikTseL
πρόσεξε λίγο με τον εξωτερικό σκληρό,
το δικό μου 2,5ρηδες Usb 3 δεν τους σήκωνε ....
ιδανικά πας για 3,5 με δική του τροφοδοσία ή για ένα powered usb hub
πχ ένα τέτοιο, που σύμφωνα με το λινκ δουλεύει μια χαρά με το rpi ...
http://www.e-shop.gr/d-link-dub-h7-7-port-usb-hub-p-PER.613446

Ναι εννοείται εξωτερικό μεγάλο με δική του τροφοδοσία συμφέρει και στην τιμή και στην χωρητικότητα εκτός αν περισσέψει κανένα ευρώ και πάρω δικτύου έχω δει κάτι wd mycloud σε καλές τιμές.