Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Εδώ το θέμα δεν είναι αν παίζει ή δεν παίζει καλά το Hifiberry...

Είναι πως ένας τόσο μικρός και φτηνός υπολογιστής γίνετε μια υπέρ διάφανη και κρυστάλλινη βάση μετάδοσης δεδομένων στο ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ DAC, παρακάμπτοντας ΟΛΑ τα κακώς κείμενα ΟΛΩΝ των λειτουργικών, και κάνοντας την χρήση του απλή χωρίς βαριά software (Foobar/Jriver κλπ).

Αυτό δηλαδή που ακούσαμε εχθές το βράδυ είναι κατά κύριο λόγο η ιδανική μετάδοση δεδομένων κυρίως και λιγότερο το μικρό αυτό DAC.

Πιστεύω ότι το RPi2 μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως θέλετε, αλλά κατά την άποψη μου η πιο χρηστική του μορφή για audio είναι διαμέσω των θυρών USB για σύνδεση με το USB DAC σας και βάση δεδομένων διαμέσω καλωδίου ethernet.

Αυτή θα είναι η χρήση που θα του κάνω εγώ τουλάχιστον.

Απαραίτητες προσθήκες για μένα επίσης είναι είναι σταθεροποιημένο τροφοδοτικό που να ξεπερνάει τα 2Α έτσι ώστε να υπάρχει πλεονάζων ρεύμα για τις θύρες, και οι ψύκτρες.

Σκέπτομαι να χρησιμοποιήσω ένα τροφοδοτικό βασισμένο στο LM338T (επειδή ήδη το έχω) και πάει μέχρι τα 5 Αμπέρ στα 5Volt

http://www.audiowind.com/pdf/A-210.pdf

http://www.ebay.com/itm/5-Amps-Volt...572?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item2592f2ff5c

λίγο αλμυρό στα 19 ευρώ περίπου αλλά νομίζω θα έχω το κεφάλι μου ήσυχο ότι δεν θα λείψει ρεύμα από τις θύρες, ας πούνε την γνώμη τους και οι ηλεκτρονικοί της παρέας.

Κουτί δεν έχω σκεφτεί ακόμα, αλλά μάλλον θα το βάλω μαζί με το τροφοδοτικό σε μισή φέτα.

Από τα λειτουργικά δεν έχω ακόμα ασχοληθεί το Volumio είναι απλούστατο και όλες οι ρυθμίσεις γίνονται εύκολα με απλά rebbot.

Με τον Πάνο ακούσαμε και οι δυό μας μικρές διαφορές σε εξαγωγή λεπτομέρειας αλλά και μικρή αύξηση της σκηνής όταν τσιτώσαμε όλες τις παραμέτρους αλλά δεν μας δούλεψε στην τσίτα με τα DSD 128 είχε κοψίματα τα οποία δεν ασχοληθήκαμε να εξιχνιάσουμε.
Μισό να ξεκαθαρίσω την ερώτηση μου. Αυτό που ρώτησα είναι αν ένα τέτοιο πακετάκι η ένα εξωτερικό DAC φθηνό μέχρι 100-150 ευρώ. Θα παίξει καλύτερα από το υπάρχον ούτως ώστε αν έχει περάσει η "μπογιά" του πλέον να μην μπω σε άδικο έξοδο αγοράς ενός μετατροπέα USB-spdif ενώ με τα ίδια χρήματα παίρνω όλο το πακέτο. Η μάλλον καλύτερα ένα παλιό DAC μέσης τιμης αν έχει πλέον ακυρωθεί από τα σύγχρονα φθηνά.

Αν και σαν τιμη δεν ειναι ακριβη ειναι η αληθεια, θα την επελεγα για το τελικο μου σεταπ.

Ειδικα σκεπτομενος οτι μια "normal" class 10 στα 8Gb κανει ~5eu, θα ξεκινουσα απο εκει, να κανω οτι πειραματα (και αναγκαστικα format) ειναι να κανω και οταν θα κατεληγα να πηγαινα σε αυτη που λες.

Μιλαμε για κοστος καρτας οσο κανει σχεδον το pi.

@dimdim

Με προλαβες... απλα ειναι τοσο φτηνες οι class 10 πλεον που ειναι κριμα να μην εχεις αυτο το πλεονεκτημα. Ασε που αν τελικα θελεις, μπορεις να τη χρησιμοποιησεις με κανενα άλλο rasp για file server ή headless torrent client και εκει θα εχει νοημα η λιγο μεγαλυτερη ταχυτητα.

Οι καρτες μνημης που προτείνονται ειναι class 10. Σημασια εχει το random access performance. Υπαρχουν και οι UHC (class 1, 3) αλλα το Rpi2 μπορει να μην τις εκμεταλλεύεται στο έπακρο.

Μισό να ξεκαθαρίσω την ερώτηση μου. Αυτό που ρώτησα είναι αν ένα τέτοιο πακετάκι η ένα εξωτερικό DAC φθηνό μέχρι 100-150 ευρώ. Θα παίξει καλύτερα από το υπάρχον ούτως ώστε αν έχει περάσει η "μπογιά" του πλέον να μην μπω σε άδικο έξοδο αγοράς ενός μετατροπέα USB-spdif ενώ με τα ίδια χρήματα παίρνω όλο το πακέτο. Η μάλλον καλύτερα ένα παλιό DAC μέσης τιμης αν έχει πλέον ακυρωθεί από τα σύγχρονα φθηνά.

Αυτό φίλε μου πρέπει να το δεις εσύ με ακρόαση.

Τα παλαιά DAC παίζουν με τα σημερινά δεδομένα πολύ μέτρια, αλλά δεν είναι μόνο αυτό στην δική σου περίπτωση, είναι και το θέμα της πηγής δηλαδή μάλλον και το CD player σου το οποίο ότι και να είναι είναι υποδεέστερο του RPi2 σαν πηγή ψηφιακής πληροφορίας.

Στην θέση σου μάλλον δεν θα ασχολιόμουν με τα υπάρχοντα ψηφιακά σου, αλλά και πάλι λέω ότι πρέπει να κάνεις ακρόαση και να δεις τι σου αρέσει και τι όχι.

Εμένα μου άρεσε αρκετά αλλά όχι να το αγοράσω, και υπόψιν ακούσαμε σε ένα σύστημα που έχει την δυνατότητα να φέρνει στην επιφάνεια ότι υπάρχει, μπορεί σε ένα μικρότερο σύστημα να μην παίξει έτσι.

Υπάρχει και η λαϊκή ρήση που λέει: " με πορδές δεν βάφονται αυγά" και αυτό πάει στο γεγονός από DAC ότι πληρώνεις παίρνεις.

Αυτό το οποίο αφορά αυτό το νήμα είναι το RPi2 ως music box/streamer...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πάνο ναι έχω άλλο ένα τροφοδοτικό αν το θες.

Οκ οπότε η ταχύτητα δεν παίζει τόσο ρόλο μονάχα στον χρόνο φόρτωσης, άρα χρησιμοποιώ την 16ρα που έχω (είναι παλιά αργή) και όταν τελειώσω τα πειράματα παίρνω μια καλή 8ρα για μόνιμη.

Μου το κρατάς για την επόμενη φορα που θα βρεθούμε.

Θα παραγγείλω τορ απο Μαρνικ, μήπως θες και εσυ Χρήστο?

Όχι Πάνο έχω εννιάβολτο και δεκαπεντάβολτο στα 50VA Γιατρά, δεν χρειάζομαι.

Όταν πριν ένα χρόνο μπήκα σε αναζήτηση τροφοδοτικού για το rpi, με τα τότε υπάρχοντα δεδομένα είχα καταλήξει εδώ:

http://www.modmypi.com/raspberry-pi.../5v-2a-ultra-hq-usb-power-supply-and-cable-eu

Αν κάνετε μια έρευνα στο google θα βρείτε πολλούς καμμένους να έχουν κάνει δοκιμές σε πληθώρα φορτιστών android, apple, τροφοδοτικών όπως αυτό που προτείνω κλπ.

Το βασικό μέτρο σύγκρισης βεβαίως και δεν είναι το κατά πόσο είναι "audio grade", κάτι που θεωρώ τουλάχιστον αστείο όταν μιλάμε για την τροφοδοσία μιας πλακέτας που κάνει 30 και έχει σχεδιαστεί για όλα τα υπόλοιπα εκτός από ήχο, αλλά το κατά πόσο η τάση κρατείται σταθερή. H απόδειξη για το ότι δεν υπάρχει λογική audio χρήσης κατά την κατασκευή και σχεδίαση, είναι ότι η on board κάρτα ήχου είναι μόλις 11bit.

Πολλές υλοποιήσεις κάνουν βυθίσεις τάσης, οι οποίες προκαλούν ουσιαστικά προβλήματα. Το εν λόγω τροφοδοτικό, σε τεστ που είχα διαβάσει τότε έμενε καρφί στα 4.9κάτι.

Αναφορικά με τα i2s dacs, έχει εκφραστεί στο avclub άποψη εδώ και μήνες από 2-3 άτομα. Αυτό που έχω πει παλιά και συνεχίζω να πιστεύω είναι ότι ο ηχος που θα λάβετε με 70-120 ευρώ συνολικό κόστος (rpi + i2s dac) είναι εξωγήινος για τα δεδομένα του αστείου ποσού απόκτησης. Δεν θα μπω σε λεπτομέριες για τις δοκιμές μου, γιατί και τα 2 i2s dacs που έχω στα χέρια μου τα έχω λάβει δωρεάν και μπορεί να θεωρηθεί ότι κάνω προώθηση (άλλη δουλειά δεν είχα, αλλά τελοσπάντων). Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Σε σχέση με τις sd cards, επειδή και γω δεν ξέρω πόσες έχω αγοράσει μέχρι τώρα, έχω καταλήξει ότι ακόμα και ανάμεσα σε class 10 υπάρχουν σοβαρές διαφορές στην απόδοση (κυρίως στα writes). Βέβαια για χρήση audio μικρή σημασία έχουν όλα αυτά, ενώ πχ στο Openelec με το παλιό rpi θα δούμε σοβαρές διαφορές.

Ένα σωστά μελετημένο rpi για ήχο, θα πρέπει να έχει στηθεί με τη λογική των ελάχιστων δυνατών εγγραφών στην sd (/var/log στη ram, κλείσιμο του Journal κλπ), οπότε δε θα δείτε σοβαρές διαφορές κατά την ακρόαση κλπ. Εγώ τις διαφορές τις έχω εντοπίσει, φτάνοντας τα παλιά raspberry στα όριά τους κάνοντας πολύωρα compiles.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του lo-fi!

Last edited:

Αυτό που εισέπραξα δεν ήταν καθόλου low fi.

Σίγουρα ο ήχος είναι εξωγήινος για ένα 120ρι.

Ναι.

Ελπίζω να είναι η λύση που έψαχνα όλον αυτό τον καιρό, για audiophile music streamer σε τιμή ένα βράδυ σε ψαροταβέρνα.

Και τώρα ποιός θα ψωνίζει Aurender?
:)

Εγώ θα παραδεχθώ αυτόν που θα εσωκλείσει RPi, ένα καλό dac (π.χ. Soekris), γραμμικά τροφοδοτικά shunt, δίσκους και περιφερειακά / οθόνη σε ένα καλαίσθητο κουτί τύπου Aurender!

Αυτοί που έχουνε και δεν τους νοιάζει... εγώ έκανα σαν μικρό παιδάκι να παραγγείλω από το Ξυλόκαστρο τα 40 κάτι ευρό rpi2... τι να πεις.

Από την άλλη μια ιδέα και ένας σχεδιασμός αν λειτουργεί όπως υπόσχεται ας πληρωθεί! είναι προϊόν στην ελεύθερη αγορά... εμείς είμαστε χομπίστες.

...και σίγουρα το αποδίδεις στον παράγοντα "transport", έτσι Χρήστο?

Όσο και να προσπαθήσουμε να το αποδώσουμε κάπου, εικασίες θα κάνουμε.

Προσωπικά θεωρώ ότι το transport παίζει μεγάλο ρόλο και μάλιστα υπάρχουν rpi χρήστες που μπαίνουν σε διαδικασία να συγκρίνουν τον ήχο ανάμεσα σε διαφορετικές audio διανομές. Παρότι εγώ φτιάχνω μια από αυτές και παρότι 2-3 άτομα μου έχουν πει ότι η λύση μου υπερτερεί, εγώ το βρίσκω αστείο. Εγώ ο ίδιος δεν έχω βρει διαφορές ανάμεσα στη δικιά μου υλοποίηση και τις υπόλοιπες στο θέμα του πως ακούγεται. Όταν εγώ λέω transport εννοώ linux+mpd. Τώρα αν την υλοποίηση τη λένε Volumio, Archphile ή Μπάμπη, θεωρώ ότι μικρή σημασία έχει. Θα πρέπει κάποιος να έχει κάνει τραγικά λάθη στο στήσιμο για να ακουστεί λάθος αυτός ο συνδυασμός.

Επιπρόσθετα για το i2s μπαίνει και ο παράγοντας του ενός λιγότερου σταδίου σήματος, το οποίο με audio λογική είναι άγιο δισκοπότηρο.

Πάντως Σταύρο, λάβε υπόψιν σου, ότι γράφονται θετικά λόγια για μια λύση που καταστρατηγεί όλους τους κανόνες του fight club :p Ενδεικτικά:

1. Πλακέτα με χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με ένα pc
2. Τροφοδοσία για το γάμο του καραγκιόζη
3. Yποψίες (και για κάποιους σιγουριά) για το κατά πόσο είναι bit perfect το αποτέλεσμα με I2s

Τι έχει εκεί κάτω στο Ξυλόκαστρο? Το ακούω και το ξανακούω...

Μαζί σου Μιχάλη (πάντα ήμουν... όπως γνωρίζεις)!

Όσο και να προσπαθήσουμε να το αποδώσουμε κάπου, εικασίες θα κάνουμε.

Προσωπικά θεωρώ ότι το transport παίζει μεγάλο ρόλο και μάλιστα υπάρχουν rpi χρήστες που μπαίνουν σε διαδικασία να συγκρίνουν τον ήχο ανάμεσα σε διαφορετικές audio διανομές. Παρότι εγώ φτιάχνω μια από αυτές και παρότι 2-3 άτομα μου έχουν πει ότι η λύση μου υπερτερεί, εγώ το βρίσκω αστείο. Εγώ ο ίδιος δεν έχω βρει διαφορές ανάμεσα στη δικιά μου υλοποίηση και τις υπόλοιπες στο θέμα του πως ακούγεται. Όταν εγώ λέω transport εννοώ linux+mpd. Τώρα αν την υλοποίηση τη λένε Volumio, Archphile ή Μπάμπη, θεωρώ ότι μικρή σημασία έχει. Θα πρέπει κάποιος να έχει κάνει τραγικά λάθη στο στήσιμο για να ακουστεί λάθος αυτός ο συνδυασμός.

Επιπρόσθετα για το i2s μπαίνει και ο παράγοντας του ενός λιγότερου σταδίου σήματος, το οποίο με audio λογική είναι άγιο δισκοπότηρο.

Πάντως Σταύρο, λάβε υπόψιν σου, ότι γράφονται θετικά λόγια για μια λύση που καταστρατηγεί όλους τους κανόνες του fight club :p Ενδεικτικά:

1. Πλακέτα με χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με ένα pc
2. Τροφοδοσία για το γάμο του καραγκιόζη
3. Yποψίες (και για κάποιους σιγουριά) για το κατά πόσο είναι bit perfect το αποτέλεσμα με I2s

Και εμείς για Linux/mpd μιλάμε, αλλά σε όχι σε σχέση μεταξύ τους αλλά σε σχέση με άλλες πλατφόρμες PC/Foobar/Jriver Mac/Amarra κλπ

Το I2S dac επάνω στο rpi θεωρώ ότι είναι τίμια λύση, αλλά εμείς κοιτάμε αλλού...αν δεν έχεις καταλάβει είμαστε δήθεν χαζοχαιεντάδες -bye-

αστειεύομαι φυσικά, αλλά απότι διαβάζω κάποιες πανάκριβες χαιεντάδικες λύσεις μπορεί να μην χρησιμοποιούν rpi αλλά παρόμοιες πλατφόρμες με Linux/mpd και απότι διαβάζω παίζουν πολύ καλά και χρεώνουν και έναν σκασμό λεφτά

Σταύρο στο Ξυλόκαστρο είναι ο Έλληνας αντιπρόσωπος? μαγαζί

http://nettop.gr/index.php/raspberry-pi/kit-plaketes/raspberry-pi-2-λεπτομέρειες

Οταν καποιος παίρνει Aurender πληρωνει πολλα πραγματα που εχουν την σημασια τους. Το πιο βασικο ειναι οτι εχει out of the box λυση. Δεν το ψαχνει, δεν χανει χρονο κτλ. Οι αναβθμισεις ερχονται ετοιμες και δοκιμασμενες.

Επισης παιρνει ενα καλο γραμμικο τροφοδοτικο, ενα αψογο κουτι με οθονη, πληκτρα λειτουργιας κτλ. Εγγυηση καλης λειτουργίας, ονομα (εχει και αυτο την σημασια του), service, μεταπωληση και κερασακι ενα Interface ανωτερο απο τα λινουξακια μας.

Το αν το πακέτα αυτο αξιζει 2.700 ευρω ή οχι ειναι αλλο θεμα και οχι του παρόντος νήματος.

Αυτο που μετραει ειναι οπως πολυ σωστα ειπε ο Μιχαλης, οτι με λιγα χρηματα μπορουμε να εχουμε το κορυφαιο ισως ηχητικα Player-streamer βασισμενο σε Linux-MPD. Προσωπικα αυτο με ενθουσιάζει.. Μολις επεστρεψα απο το Πλαισιο με μια κορυφαια (Sandisk class 10) sd, usb hub και άφθονο καλώδιο..

Πάντως πληροφοριακά, και για όσους το προχωρήσουν σε πιο "επίσημα" επίπεδα, η μετατροπή του RPi σε "σαλονάτο" transport σημαίνει:

- Αγορά γραμμικών τροφοδοτικών (19 έκαστο - ενδέχεται να χρειαστεί και να τροφοδοτήσετε κάποιο hub).
- Αγορά υπερ-στοιβαρού και καλαίσθητου κουτιού (εμένα αυτό μου στοίχησε 135 λόγω... τελωνείου)
- Αγορά καλού Μ/Σ (μεταξύ 20 και 30 )

Περίπου. Κάτι ακόμη πιο επίσημο ίσως...

Η προσπάθεια στο δεύτερο λινκ είναι ακόμη χειρότερη...

Έχει βάλει και φαν ενώ θα μπορούσε να τοποθετήσει το RPi κανονικά, με εξαερισμό από πάνω!