Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Eγώ δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με DSD και γενικά δε με βλέπω να το κάνω αναφορικά με τις ακροάσεις μου. Ασχολούμαι αποκλειστικά λόγω Archphile.

Κάνω μια έρευνα από χτες και όπως εχω γράψει και πριν, διάβασα ότι ετοιμάζουν υποστήριξη στον επίσημο mpd (δεν είναι σίγουρο βέβαια).

Σε αυτά που διάβασα, είδα θα ορίζεται στο mpd.conf ο αριθμός των threads του επεξεργαστή κλπ. Απ' όσο καταλαβαίνω είναι realtime conversion από iso στα επιθυμητά αρχεία ή κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει φουλ ανάγκη για επεξεργαστική ισχύ. Το αν το rpi θα ανταπεξέλθει αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην πράξη.

Παρόλα αυτά, με προτροπή μέλους, χρησιμοποίησα το πρόγραμμα iso2dsd (στο backend τρέχει το πρόγραμμα που πόσταρα πριν) της sonore. Μέσα σε λίγα λεπτά είχα σπάσει το iso και άκουγα τα DSD στο σύστημά μου.

Ως αδαής λοιπόν, ρωτάω:

Όσοι ακούτε DSD και έχετε iso, υπάρχει κάποιος λόγος που δεν τα σπάτε σε αρχεία;

Δεν είναι πιο χρηστικό;

To προγράμματάκι που λές τρέχει με gui? Άν ναι δώσε download Link!!!!!

Tελευταίο μήνυμα εδώ μέσα σχετικά με τα ISO.

Για iso του 1gb χρειάστηκα 1:18 λεπτό για το convert:

Code:
time sacd_extract -2 -s -C -i"Talking Book.iso"
Exporting CUE sheet [Stevie Wonder - Talking Book.cue]
Processing [Stevie Wonder - Talking Book/01 - Stevie Wonder - You Are The Sunshine Of My Life.dsf] (1/10)..
Processing [Stevie Wonder - Talking Book/02 - Stevie Wonder - Maybe Your Baby.dsf] (2/10)..
Processing [Stevie Wonder - Talking Book/03 - Stevie Wonder - You And I.dsf] (3/10)..
Processing [Stevie Wonder - Talking Book/04 - Stevie Wonder - Tuesday Heartbreak.dsf] (4/10)..
Processing [Stevie Wonder - Talking Book/05 - Stevie Wonder - You've Got It Bad Girl.dsf] (5/10)..
Processing [Stevie Wonder - Talking Book/06 - Stevie Wonder - Superstition.dsf] (6/10)..
Processing [Stevie Wonder - Talking Book/07 - Stevie Wonder - Big Brother.dsf] (7/10)..
Processing [Stevie Wonder - Talking Book/08 - Stevie Wonder - Blame It On The Sun.dsf] (8/10)..
Processing [Stevie Wonder - Talking Book/09 - Stevie Wonder - Lookin' For Another Pure Love.dsf] (9/10)..
Processing [Stevie Wonder - Talking Book/10 - Stevie Wonder - I Believe (When I Fall In Love It Will Be Forever).dsf] (10/10)..
Completed: 100% (199.7MB), Total: 100% (199.7MB) at 22.88MB/sec

real    1m18.231s
user    1m4.917s
sys    0m3.277s

Το αποτέλεσμα είναι 1.7GB

υ.γ. το εργαλείο που χρησιμοποιώ εδώ είναι το ίδιο με αυτό του GUI.

Μπορώ να ρωτήσω γιατί είναι απαραίτητο να έχουμε ξεχωριστό PC (το Pi2 στη συγκεκριμένη περίπτωση) ειδικά για audio χρήση;
Το κλασικό pc μας συνδεδεμένο με ένα DAC δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά;
Ένα htpc με OpenELEC και χειρισμό από tablet/κινητό (δηλ. με κλειστή την TV) σε τί υστερεί;

Δεν κάνεις ποτέ κάτι άλλο (με το PC) όταν ακούς μουσική?

Φυσικά αναφέρομαι στους διαθέσιμους πόρους του υπολογιστή, οι οποίοι καλό είναι να είναι όλοι διαθέσιμοι (κατά το δυνατόν) κατά την αναπαραγωγή...

Δεν κάνεις ποτέ κάτι άλλο (με το PC) όταν ακούς μουσική?

Φυσικά αναφέρομαι στους διαθέσιμους πόρους του υπολογιστή, οι οποίοι καλό είναι να είναι όλοι διαθέσιμοι (κατά το δυνατόν) κατά την αναπαραγωγή...
Μα τί άλλο να κάνω όταν ακούω μουσική στο htpc;
Να βλέπω και ταινία ταυτόχρονα;

Όσο για τους πόρους εξαρτάται από το τί έχεις βάλει στο pc που έχεις στήσει... οι οποίοι είναι ανώτεροι από αυτούς του Pi2...
Στο πιο φτηνό NUC η χρήση των πόρων δεν ξεπερνούν το 5-10% για ταινία FullHD, πόσο μάλλον για μουσική...

Εννοώ να σερφάρεις, να γράφεις κάτι, να σχεδιάζεις, οτιδήποτε.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς βαριά εφαρμογή (παρακολούθηση ταινίας) για να πάει η κατανάλωση στο "θεό".

Το είπα αυτό γιατί πιστεύω ότι δεν είναι πλήρως κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο τα Windows χρησιμοποιούν τους διαθέσιμους πόρους.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επίσης, πόρους καταναλώνουν και τα όποια background services τρέχουν ανά πάσα στιγμή...

Εννοώ να σερφάρεις, να γράφεις κάτι, να σχεδιάζεις, οτιδήποτε.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς βαριά εφαρμογή (παρακολούθηση ταινίας) για να πάει η κατανάλωση στο "θεό".

Το είπα αυτό γιατί πιστεύω ότι δεν είναι πλήρως κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο τα Windows χρησιμοποιούν τους διαθέσιμους πόρους.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος...

Επίσης, πόρους καταναλώνουν και τα όποια background services τρέχουν ανά πάσα στιγμή...
Στο ΗΤPC δεν θα κάτσεις να σερφάρεις, να δουλέψεις πχ photoshop, office, κλπ.
Μπορείς αλλά δεν το κάνεις εκεί, το κάνεις σ'ένα κανονικό PC με Windows...
Άλλωστε στο πανάλαφρο OpenELEC δεν έχει τέτοια, μόνο για media player το στήνεις. Και η κατανάλωση πόρων είναι μηδαμινή!

Με λίγα λόγια δεν υπάρχει htpc μόνο για audio χρήση. Το htpc κάνει για κάθε media χρήση (ταινίες, μουσική, φωτο)...

Οπότε ένα Pi είναι ιδανικό για htpc/media player, όχι συγκεκριμένα μόνο για audio...

σε ορισμένους, όπως και σε εμένα, δεν μας ενδιαφέρει ούτε το βίντεο, ούτε άλλες χρήσεις και για αυτό κοιτάμε για κάποιο λειτουργικό όσο πιο μινιμαλ γίνεται, απλά για να παίζει τα αρχεία μουσικής,
εγώ για την ώρα έχω ένα αρχαίο Netbook για τη χρήση αυτή αλλοιώς θα είχα πάρερι ήδη το pi που είναι φθηνό και μια χαρά για τη δουλειά αυτή

Aυτό που λες djx33 θα δουλέψει μια χαρά με το Openelec. Από κει και πέρα, πχ εγώ έχω την απάιτηση να ακούω από MPD, γιατί αυτό συνεπάγεται μια σειρά από δικτυακά καλούδια κλπ. Oπότε ποτέ δε θα επέλεγα το Openelec για τη δουλειά αυτή.

Επίσης μερικοί από μας είμαστε περισσότερο καρφωμένοι με τον ήχο, οπότε προσέχουμε λίγο παραπάνω το transport μας. Aν αυτό έχει νόημα ή όχι, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Aυτό που λες djx33 θα δουλέψει μια χαρά με το Openelec. Από κει και πέρα, πχ εγώ έχω την απάιτηση να ακούω από MPD, γιατί αυτό συνεπάγεται μια σειρά από δικτυακά καλούδια κλπ. Oπότε ποτέ δε θα επέλεγα το Openelec για τη δουλειά αυτή.

Επίσης μερικοί από μας είμαστε περισσότερο καρφωμένοι με τον ήχο, οπότε προσέχουμε λίγο παραπάνω το transport μας. Aν αυτό έχει νόημα ή όχι, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Μα αυτό ακριβώς ρωτάω. Αν δηλαδή ένα pcάκι με mpd αποκλειστικά για ήχο έχει καλύτερη απόδοση στη μουσική (καλύτερη ποιότητα ήχου; ) από το ίδιο pcάκι με openelec και χρήση για κάθε media αρχείο...
Επίσης δικτυακά έχουμε τα media μας οι περισσότεροι.. Ποιά είναι αυτά τα δικτυακά καλούδια που προσφέρει το mpd αλλά δεν προσφέρει το openelec πχ...

Ο mpd έχει εκπληκτικούς clients με τις οποίες έχεις σωστή και άμεση πρόσβαση στη βιβλιοθήκη σου από κινητά, laptops κλπ. Eίμαι μέγας φαν του Openelec για εικόνα εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά δε με βολεύει καθόλου για μουσική.

Εκτός από τα παραπάνω, για κάποιον που ασχολείται με το δικάναλο σοβαρά, μια λύση όπως Linux+MPD προσφέρει φουλ παραμετροποίση με στόχο bit perfect έξοδο, resalmpling με sox (αν το θες), σωστή υποστήριξη DSD και άλλα πολλά.

Είναι αυτό που σου είπα πριν. Προσωπικά επικεντρώνω το χόμπυ μου στο δικάναλο ήχο. Βάσει αυτού, θέλω ότι καλύτερο γι αυτό και δε με απασχολεί να τα κάνω όλα από μια συσκευή. Άσε που το hifi μου δεν έιναι σε χώρο με τηλεόραση οπότε το headless setup που έχω φτιάξει καλύπτει 100% τις ανάγκες μου.

Ετσι ειναι και για εμενα. Το Rpi2-MPD μου προσφερει κορυφαιο ηχο (η εικόνα μου ειναι παντελώς αδιάφορη), fanless λειτουργία και σε πολυ προσιτη τιμη. Οταν κάηκε το laptop που ειχα για streaming και ειδα την νεα γενια των Pi δεν το σκέφτηκα καν. Αν βέβαια εχεις ηδη κατι και κάνεις την δουλεια σου μπορεί να μην εχει νόημα να ασχοληθείς.

Ενα αλλο κάλο ειναι οτι το Pi σαν κοινη πλατφόρμα εχει πολυ καλο support. Δεν θα ψάξεις ποτε για driver, οτι κυκλοφορεί ξέρεις απο πριν οτι θα σου δουλέψει.

Re: Απάντηση: Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Με ποιόν τρόπο μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Μήπως μπορείς να γίνεις πιο αναλυτικός,καθ' ότι άσχετος με το αντικείμενο.

Βάζεις στο pc σου όποια διανομή linux θες με mpd.

Κατι τετοιο αλλα το support δεν ειναι και κορυφαίο νομιζω. Επιπλέον απο πισω τρεχουν και ολα τα υπολοιπα προγράμματα κτλ των Windows.

https://code.google.com/p/auremo/

Client είναι αυτός, πες τον Remote control, όπως τα αντοίστοιχα για android etc.
δεν επηρεάζει την ποιότητα αναπαραγωγής.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά...

Η αλήθεια είναι ότι στο OpenELEC/Kodi δεν μπορείς να παραμετροποιήσεις τον driver του DAC (WASAPI).
Δηλαδή δεν έχεις τις επιλογές που σου δίνει πχ το Foobar2000 για να πετύχεις bit perfect έξοδο ήχου.
Το Rpi2-MPD μου προσφερει κορυφαιο ηχο (η εικόνα μου ειναι παντελώς αδιάφορη), fanless λειτουργία και σε πολυ προσιτη τιμη. Οταν κάηκε το laptop που ειχα για streaming και ειδα την νεα γενια των Pi δεν το σκέφτηκα καν. Αν βέβαια εχεις ηδη κατι και κάνεις την δουλεια σου μπορεί να μην εχει νόημα να ασχοληθείς.
Ακριβώς αυτό.
Επειδή έχω ένα Intel NUC (το μοντέλο με τον i5) στο κυρίως σύστημα το οποίο χρησιμοποιώ μόνο ως HTPC, δεν μπορώ να βρω σοβαρά πλεονεκτήματα στο να προσθέσω ακόμα μία συσκευή (Pi2) μόνο για audio χρήση, πέρα από αυτό που έγραψα παραπάνω..
Υπάρχει μάλιστα ένα add-on στο Kodi που αλλάζει αυτόματα την output device ανάλογα με το υλικό που παίζεις (audio switch). Όταν δηλ. βάζεις να παίξει ένα μουσικό track γυρίζει στις ρυθμίσεις την έξοδο σε WASAPI του εξωτ. DAC και όταν βάζεις να παίξει οτιδήποτε άλλο (video) την γυρίζει στην 'κανονική' WASAPI (του AVR)...

Παναγιώτη κ tuxx ούτε κι εμένα φυσικά μ' ενδιαφέρει η εικόνα όταν ακούω μουσική (προφανώς)... O χειρισμός από τις κλασικές πάμπολλες εφαρμογές που υπάρχουν σε κινητά, ταμπλέτες κλπ είναι πανεύκολος, και στα βίντεο και στις μουσικές μας... Φτιάχνεις και μία "Listen to Music" activity στο Harmony που θα εμπλέκει μόνο ενισχυτή κ PC και ξεμπέρδεψες...

Η ποιότητα του ήχου όμως είναι το κύριο θέμα και αν αξίζει να στήσεις δεύτερο transport γι' αυτό το λόγο...

Αξίζει και παρα-αξίζει εφόσον πλατφόρμα (hardware) και λειτουργικό συνεργάζονται ιδανικά για την αναπαραγωγή ΜΟΝΟ μουσικής.

Η συνεισφορά ενός τέτοιου αυτόνομου συστήματος στον ήχο είναι κατ' εμέ πολύ μεγάλη...

Το γενίκεψα πολύ αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς.

Το παραπάνω είναι και διαπίστωση προσωπική. Η αξιολόγηση διαφόρων dacs γίνεται πολύ ευκολότερη έτσι. Νομίζω κάτι λέει αυτό.

Προσωπικά εχω δοκιμασει (στο σύστημά μου που εμπιστεύομαι) Daphile σε λαπτοπ, foobar σε λαπτοπ και Volumio, TCMODS, Archphile στο Πι2. Διαφορες αναμεσα στο linux και το foobar αισθητές ενω ανάμεσα στα διάφορα linux δεν παρατήρησα κατι.

Αν καποιος εχει λυση (Mac mini, Mini PC, δευτερο laptop κτλ) μπορει να μεινει εκει που ειναι, ειδικα αν δεν παει για τον απόλυτο ηχο. Επειδη αρκετοι εδω εχουν δωσει πολλα χρηματα για αναβαθμίσεις και το Πι2 κοστίζει λιγότερο απο ενα μέτριο καλώδιο ενω προσφέρει κορυφαίο ηχο θα πρεπει να το σκεφτούν. Αν παλι πιάνουν τα χερια τους μπορούν να προχωρήσουν σε κανονικό λειτουργικό linux-MPD, κατι που για έμενα δεν προσφέρει την ιδια ευχρηστία με το headless- driverless Πι2.

Είχα και μια ενημέρωση από τον Τιμ όσων αφορά τα ντακ με ΤΙ 5122 chip, απ οτι φαίνεται το σωστο επίπεδο για το TCMODS πρεπει να ειναι το 86.

http://www.iqaudio.com/downloads/IQaudIO.pdf

Προσωπικά εχω δοκιμασει (στο σύστημά μου που εμπιστεύομαι) Daphile σε λαπτοπ, foobar σε λαπτοπ και Volumio, TCMODS, Archphile στο Πι2. Διαφορες αναμεσα στο linux και το foobar αισθητές ενω ανάμεσα στα διάφορα linux δεν παρατήρησα κατι.

Αν καποιος εχει λυση (Mac mini, Mini PC, δευτερο laptop κτλ) μπορει να μεινει εκει που ειναι, ειδικα αν δεν παει για τον απόλυτο ηχο. Επειδη αρκετοι εδω εχουν δωσει πολλα χρηματα για αναβαθμίσεις και το Πι2 κοστίζει λιγότερο απο ενα μέτριο καλώδιο ενω προσφέρει κορυφαίο ηχο θα πρεπει να το σκεφτούν. Αν παλι πιάνουν τα χερια τους μπορούν να προχωρήσουν σε κανονικό λειτουργικό linux-MPD, κατι που για έμενα δεν προσφέρει την ιδια ευχρηστία με το headless- driverless Πι2.

Είχα και μια ενημέρωση από τον Τιμ όσων αφορά τα ντακ με ΤΙ 5122 chip, απ οτι φαίνεται το σωστο επίπεδο για το TCMODS πρεπει να ειναι το 86.

http://www.iqaudio.com/downloads/IQaudIO.pdf

Ντόκτορ μπορείς να συνοψίσεις που εντόπισες διαφορές ανάμεσα σε foobar και linux???

Ναι Βασίλη, στην διαύγεια του ήχου, κάτι που πηγάζει από χαμηλότερο noise floor και συνεπάγεται περισσότερη λεπτομέρεια.

Επίσης κάποιοι μιλούν για software induced jitter, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να επηρεάζει την σκηνή. Περιμένω δύο νέα ντακ για να συνεχίσω τις δοκιμές μου οπότε θα επανέλθω επ αυτού.

Για το πρώτο δεν έχω καμία αμφιβολία.

Ναι Βασίλη, στην διαύγεια του ήχου, κάτι που πηγάζει από χαμηλότερο noise floor και συνεπάγεται περισσότερη λεπτομέρεια.

Επίσης κάποιοι μιλούν για software induced jitter, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να επηρεάζει την σκηνή. Περιμένω δύο νέα ντακ για να συνεχίσω τις δοκιμές μου οπότε θα επανέλθω επ αυτού.

Για το πρώτο δεν έχω καμία αμφιβολία.

Noise floor και jitter με την τεχνική τους έννοια δεν αλλάζουν, δεν έχω δεί καμια αντοιστοιχη τεκμηρίωση.