Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Για οσους χρησιμοποιούν το TCMODS- MoOde κυκλοφόρησε μια νεα εκδοσή με μια σημαντική κατ εμε αλλαγή, το playlist ειναι τώρα στην ιδια σελίδα με το playback.

image 5.png

Re: Chord Hugo DAC

Τα προβλήματα κοψίματα, και κλιπ ποπ, προέρχονται από το Rpi2, δεν έχει να κάνει το Hugo.

Είναι θέμα buffer ή/και τροφοδοσίας.

Αντιμετωπίζω παρόμοια προβλήματα και προς το παρών χρησιμοποιώ NAS με Rpi2 και moOde (δεν έχω αξιωθεί ακόμα να στήσω archfile) και μου το κάνει με όλα τα DAC που έχω συνδέσει επάνω.

Θα κοιτάξω απόψε αν έχω χρόνο να παίξω με την αύξηση των buffer.

(Σημειωτέον ότι στο PC μου παίζοντας από το NAS με foobar με τα ίδια DAC, δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανένα αρχείο, άρα την ευθύνη την έχει το RPi2).

Τα προβλήματα κοψίματα, και κλιπ ποπ, προέρχονται από το Rpi2, δεν έχει να κάνει το Hugo.

Είναι θέμα buffer ή/και τροφοδοσίας.

Αντιμετωπίζω παρόμοια προβλήματα και προς το παρών χρησιμοποιώ NAS με Rpi2 και moOde (δεν έχω αξιωθεί ακόμα να στήσω archfile) και μου το κάνει με όλα τα DAC που έχω συνδέσει επάνω.

Θα κοιτάξω απόψε αν έχω χρόνο να παίξω με την αύξηση των buffer.

(Σημειωτέον ότι στο PC μου παίζοντας από το NAS με foobar με τα ίδια DAC, δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανένα αρχείο, άρα την ευθύνη την έχει το RPi2).
Κοψιματα με nas είναι 99% αποτέλεσμα των wsize, rsize της samba. Αν πάρουν υψηλές τιμές οι αν δεν τα ορίσεις και πάρουν τις default, πιθανότατα θα εξαφανιστεί και το πρόβλημα.

Στο σπίτι μου με ένα σκασμό rpi και 2 διαφορετικά χερατα NAS δεν ανοίγει ρουθουνι.

Κοψιματα με nas είναι 99% αποτέλεσμα των wsize, rsize της samba. Αν πάρουν υψηλές τιμές οι αν δεν τα ορίσεις και πάρουν τις default, πιθανότατα θα εξαφανιστεί και το πρόβλημα.

Στο σπίτι μου με ένα σκασμό rpi και 2 διαφορετικά χερατα NAS δεν ανοίγει ρουθουνι.

Με default τιμές έχω πρόβλημα, να ανεβάσω και τις δύο και αν ναι πόσο?

Ευχαριστώ Μιχάλη, και συγνώμη για το off topic.

Όταν λέω default δεν εννοώ τις default του Moode που είναι κοντά στο 8192 η κάτι τέτοιο, αλλά τις default που δίνει η samba. Δοκίμασε να μην τις βάλεις καθόλου άρχικα να δεις αν το interface μπορεί να προχωρήσει και χωρίς αυτες. Αν σώνει και καλά θέλει τιμές θα σου τις στείλω σε λίγο να τις βάλεις.

Edit:

Εγώ που δεν έχω ορίσει αυτές τις τιμές, έχουν πάρει αυτόματα τις παρακάτω:

rsize=1048576
wsize=65536

Δοκίμασές τες.

Αν συμφωνούν και οι συντονιστές, θα ήταν καλό να μεταφερθούν τα τελευταία στο νήμα του Pan K ώστε να συνεχίσουμε τη συζήτηση!

Last edited:
Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Μιχάλη,έγινε.

Χίλια ευχαριστώ Μιχάλη!! τώρα πρέπει να περιμένω την dadata base να κάνει update και θα ενημερώσω αν έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Re: Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Μιχάλη,έγινε.

Ευχαριστώ!

Σε γενικές γραμμές, όλες οι διανομές έχουν βασιστεί στις τιμές που πρώτος επέλεξε ο Volumio. Και γω παλιά, μην έχοντας ασχοληθεί με το άθλημα αποφάσισα να ξεκινήσω με αυτές ως προεπιλογή. Παρατηρώντας όμως πρόβλημα με το τελευταίο μου DIY NAS, αποφάσισα να μην ορίσω τίποτα και να τις αφήσω στον αυτόματο πιλότο. Ως δια μαγείας το μικρό πρόβλημα που είχα εξαφανίστηκε. Για το λόγο αυτό, έχω αλλάξει το documentation μου πλέον και στην επόμενη έκδοση θα τις αφαιρέσω και τελέιως. Για περισσότερα εδώ:

http://archphile.org/howto/nas-configuration

To το παραπάνω δεν εφαρμόζεται στις διανομές πέραν του Archphile, γιατί δεν κάνουν εγγραφή στο fstab, αλλά και με τον smbclient που νομίζω ότι χρησιμοποιούν στο backend οι παράμετροι παραμένουν ίδιες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Χίλια ευχαριστώ Μιχάλη!! τώρα πρέπει να περιμένω την dadata base να κάνει update και θα ενημερώσω αν έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα.

To γεγονός ότι άλλαξες τις τιμές και έχασες τη database είναι bug, εκτός και αν έσβησε το nas από πηγή και το ξαναόρισες. Προς κάθε ενδιαφερόμενο, η αλλαγή των παραμέτρων αυτών στο Archphile θέλει ένα reboot απλά και δεν χάνεται τίποτα.

Αν και κάνει update ακόμα είναι χειρότερα από πριν δεν παίζει ούτε red book σωστά...

Δοκίμασα και κάτι τιμές 999999 τίποτε... γνώμες?

Δεν έσβησα το NAS μάλλον είναι bug, αλλά όλες τις επόμενες φορές που όρισα άλλα νούμερα συνέχιζε το Update δεν το ξανάρχιζε από την αρχή

Αν και κάνει update ακόμα είναι χειρότερα από πριν δεν παίζει ούτε red book σωστά...

Δοκίμασα και κάτι τιμές 999999 τίποτε... γνώμες?

Εδώ ξεκινάει μια περίεργη ιστορία με τις τιμές που θα πρέπει να βάλεις. Θυμάσαι ποιές χρησιμοποιεί by default το Moode?

ναι rsize 8048 και wsize 8096

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και τώρα που έβαλα τα default κάνει πάλι Update από την αρχή... :bigcry:

όρισε ώς nas share έναν υποφάκελο του NAS σου για να γίνεται γρήγορα Update και να κάνεις πολλές δοκιμές.

οκ! τι σημαίνουν αυτές οι τιμές και πως επηρεάζουν το playback? δλδ στην τύχη να βάζω ή υπάρχει κάποια λογική?

Από το manual της Samba:

rsize=arg
default network read size (usually 16K). The client currently can not use rsize larger than CIFSMaxBufSize. CIFSMaxBufSize defaults to 16K and may be changed (from 8K to the maximum kmalloc size allowed by your kernel) at module install time for cifs.ko. Setting CIFSMaxBufSize to a very large value will cause cifs to use more memory and may reduce performance in some cases. To use rsize greater than 127K (the original cifs protocol maximum) also requires that the server support a new Unix Capability flag (for very large read) which some newer servers (e.g. Samba 3.0.26 or later) do. rsize can be set from a minimum of 2048 to a maximum of 130048 (127K or CIFSMaxBufSize, whichever is smaller)

wsize=arg
default network write size (default 57344) maximum wsize currently allowed by CIFS is 57344 (fourteen 4096 byte pages)

Δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί σε βάθος για να μπορώ να στο εξηγήσω. Αν γκουγκλάρεις θα βρεις άπειρες δοκιμές σε forums και πως τελικά επηρρεάζονται οι ταχύτητες της samba.

Καλού κακού όμως δοκίμασε και με ένα usb δίσκο ή stick για να σιγουρευτείς ότι δεν έχεις κάποιο άλλο πρόβλημα.

Δυστυχώς δεν έχω αποτέλεσμα, οι πολύ χαμηλές τιμές το κάνουν πολύ χειρότερο.

Είμαι κουρασμένος τώρα για να κάνω τέτοιες δοκιμές ίσως αύριο βράδυ, έχω ξενερώσει τώρα:violent-smiley-008::behead::hanged:

Μου έχει τύχει να έχω άσχετο πρόβλημα, να πειράζω τα rsize wsize και να μην καταφέρνω κάτι και να συνεχίζω να πιστεύω ότι φταίνε αυτα μάταια.

Σίγουρα επηρεάζουν την απόδοση του NAS, αλλά προσωπικά θα διασφάλιζα ότι όλα τα άλλα είναι οκ πριν αρχίζω να δοκιμαζω τιμές.

Αν έχεις άλλο DAC πχ βάλτο και δες αν συμβαίνει το ίδιο. Παίξε από usb stick κλπ.

Δεν υπάρχουν standard τιμές rsize wsize που να βελτιώνουν απαραίτητα την απόδοση του smb share. Κανονικά δεν χρειάζεται καν να μπλέκουμε, σε Gbit lan ποτέ δεν έχω δεί αντίστοιχους πειραματισμούς να είναι απαραίτητοι. Παρόλα αυτά παραδοσιακά πειραματιζόμαστε με αυτές τις τιμές σε δίκτυα 100Mbit μπας και καταφέρουμε κάτι να βελτιώσουμε. Μόνο με πείραμα μπορεί να βρούμε κάποια τιμή που να βολεύει τον client μας.

To RPi2 δεν υποστηρίζει gigabit ethernet, οπότε αναγκαστικά η επικοινωνία με τις υπολοιπες δικτυακές συσκευές γίνεται με μεγιστο τα 100Mbps.
Tα USB ports καθώς η Ethernet port μοιράζονται τον κοινό δίαυλο μέγιστης χωρητικότητας 480Mbps

Last edited:

Ένα αρχείο υπερυψηλής ανάλυσης (32/384 πχ) είναι περίπου 3ΜΒ/s (έχει ρυθμό μετάδοσης κοντά στα 25.000 Kbps).
Αν τα υπολογίσουμε με τις υπόλοιπες ανάγκες του δικτύου δείχνει οριακό,έτσι δεν είναι;