Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

1.2 GB DXD 24/352.8 από 2L παίζει αέρα σε Rpi 2 από NAS αν όλα πηγαίνουν καλά.

Το πρόβλημα είναι ότι ενδεχόμενη αποτυχία καλής αναπαραγωγής είναι κάτι πολυπαραγοντικό. Κατά καιρούς και μετά από πραγματικά άπειρες δοκιμές που έχω κάνει, για διάφορα κουλά μου έφταιγε:

1. To ίδιο to Rpi: εποχές παλιού RPi με χάλια usb driver, εγώ παιδευόμουν με το rsize και wsize ενώ το πρόβλημα ήταν πολύ πιο χοντρό
2. Το router μου: έψαχνα επί μήνες να βρω το bug που δε μου επιτρέπει να συνδέομαι με ssh στο cubox - άλλαξα router και το πρόβλημα εξαφανήστικε ως δια μαγείας
3. Τo NAS: αν και δεν έχω σοβαρό NAS, σε διάφορες υλοιποιήσεις που έχω δοκιμάσει, κατά καιρούς είχα θέματα όπως αυτό του Χρήστου. Εδώ υπήρχαν περιπτώσεις που το rsize, wsize βοήθησε
4. Το DAC: για να είμαστε πιο σωστοί το USB interface του και το πως αυτό αναγνωρίζεται/υποστηρίζεται από Linux (Χρήστο, αν δοκιμάζεις με το DIYINHK έχουμε το ίδιο και υποστηρίζεται άψογα)
5. Software bug: To γεγονός ότι εγώ με RPi/Archphile έχω ή δεν έχω πρόβλημα, αυτό δε σημαίνει τίποτα για Rpi/Moode. Δαφορετικά configurations, διαφορετικές εκδόσεις προγραμμάτων κλπ
6. Τροφοδοσία: Η μόνη εμπειρία που έχω εγώ ήταν να έχω χάλια (πραγματικά χάλια όμως) ήχο. Την πρώτη φορά το τροφοδοτικό ψόφισε στο μισάωρο και την δεύτερη το πέταξα αφού συνειδητοποίησα ότι κάνει σοβαρά voltage drops. Γενικά, ένα google search δείχνει ότι ενδεχόμενη προβληματική τροφοδοσία στο Rpi ευθύνεται για πολλά περίεργα θέματα.

Εγώ εφαρμόζω μια λογική επίλυσης:

1. δοκιμάζω με άλλο DAC
2. δοκιμάζω με διαφορετικό software/OS
3. δοκιμάζω με άλλο transport (UDOO, Cubox κλπ)

Παιδιά ευχαριστώ για την βοήθεια, έχω επιστρέψει από συνέδριο και το κεφάλι μου είναι καζάνι δεν μπορώ τώρα να κάνω δοκιμές.

Όμως το NAS μου είναι το Lenovo (Iomega) ix-2dl δεν είναι σοβαρό, αλλά στρημάρει 1080p και DTS χωρίς πρόβλημα (στην smart TV), και παίζει με foobar (dsd) επίσης χωρίς πρόβλημα, το έχω όχι απευθείας στο router αλλά στο gigabit (1000ρι) switch που έχω.

Σε χαλαρή ακρόαση που κάνω τώρα έχει περιοδικά κλιπ/ποπ ακόμα και σε 16/44,1 με το RPi2... αλλά δεν είναι ενοχλητικό, το πρόβλημα είναι κυρίως στα αρχεία πάνω από 24/96.

Τώρα έχω επάνω το Aune S16, αλλά τα ίδια έκανε και με το Soekris (DIYInhk)...

Θα συνεχίσω δοκιμές από αύριο και κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη.

Με αυτές τις ρυθμίσεις παίζει 24/96 χωρίς πρόβλημα αλλά παραπάνω (192- ...) έχει θέμα...

Nas -fstype=cifs,file_mode=0777,dir_mode=0777,iocharset=utf8,sec=ntlm,rsize=2048,wsize=4096,cache=strict

Καλησπερες.
Αν και δεν εχω συνδεση internet 2 μερες τωρα επειγει να ρωγησω το εξης: τι κανουμε αν δε μπορω να μπω στο archphile με ssh (με τιποτα ομως)?

Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Αν είναι στο τοπικο δίκτυο το rpi και το μηχάνημα που τρέχει το putty, θα πάρεις κονσόλα. Τι Error παίρνεις;

Δεν μπορω να παρω νονσολα.
Connection refused.
To rpi can be pinged..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Sorry. Γραφω απο κινητο...

Αν είσαι σίγουρος ότι πινγκάρεις το Archphile και δεν έχει αλλάξει διεύθυνση από τον DHCP η μόνη σου λύση είναι να κλείσεις την τροφοδοσία.

Η αλήθεια είναι ότι σου συμβαίνουν μαζεμένα όσα εμένα δε μου έχουν συμβεί μέσα σε 1 χρόνο παντως :D

Η αλήθεια είναι ότι σου συμβαίνουν μαζεμένα όσα εμένα δε μου έχουν συμβεί μέσα σε 1 χρόνο παντως :D

:flipout:

Ρε σεις δε μπορω να γραψω απο κιν.
Δεν εχν και internet σπιτι.
Ολα ξεκινησαν οταν εκανα unplug το hugo απο το rpi2. Το τελευταιο μπουταρε και απο τοτε δε ξαναμπηκα.
Στο browser βλεπει στιγμιαια τον ympd αλλα μετα... connection refused. @!$##...

Λοιπόν παίδες, κάποιος πρέπει να με βοηθήσει. Παραθέτω στοιχεία μέχρι τώρα:

- Το πρόβλημα παρουσιάστηκε μετά από reboot λόγω unplug /replug του καλωδίου usb του dac.
- Έκτοτε το archphile /mpd δεν είναι προσβάσιμο ούτε από κονσόλα, ούτε από web interface, από καμία συσκευή (laptop, tablet, mobile) εντός του τοπικού δικτύου.
- Όταν συνδέομαι στο ymcd αρχικά φαίνεται να συνδέεται. Μετά από 1 δευτερόλεπτο βγάζει συνεχόμενα connection refused.
- Το mpd είναι λισταρισμένο στις συσκευές του router και έχει ip - η ip γίνεται ping.

Που βρίσκεται το πρόβλημα? Στο router ή στο RPi2 / archphile?

Υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται επανεγκατάσταση το archphile?

Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο μπορεί να διαφωτίσει τους γνώστες.

Σε κάποια στιγμή δοκίμασα να "παγιώσω" (δηλαδή να κάνω reserve) τη δυναμική ip που είχε ήδη αποδόσει στο RPi2/archphile ο router (Netgear 2200). Αυτή τύχαινε να είναι η πρώτη ip που αποδίδει ο dhcp server σε συσκευές.

Κατόπιν αφαιρέθηκε το reserve διότι τα Windows 7 παρουσίασαν διένεξη ip.

Παρόλα αυτά, και ενώ φαίνεται στο μενού του router να μην υπάρχει δέσμευση (reserve) ip, η διένεξη ξαναεμφανίζεται μερικές φορές...

...από n φορές έκαστο...

router, laptop, rpi2, όλα. Και με διαφορετική ακολουθία έναυσης...
:(

Ξαναπερνα το λειτουργικό

Λοιπόν παίδες, κάποιος πρέπει να με βοηθήσει. Παραθέτω στοιχεία μέχρι τώρα:

- Το πρόβλημα παρουσιάστηκε μετά από reboot λόγω unplug /replug του καλωδίου usb του dac.
- Έκτοτε το archphile /mpd δεν είναι προσβάσιμο ούτε από κονσόλα, ούτε από web interface, από καμία συσκευή (laptop, tablet, mobile) εντός του τοπικού δικτύου.
- Όταν συνδέομαι στο ymcd αρχικά φαίνεται να συνδέεται. Μετά από 1 δευτερόλεπτο βγάζει συνεχόμενα connection refused.
- Το mpd είναι λισταρισμένο στις συσκευές του router και έχει ip - η ip γίνεται ping.

Που βρίσκεται το πρόβλημα? Στο router ή στο RPi2 / archphile?

Υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται επανεγκατάσταση το archphile?

Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο μπορεί να διαφωτίσει τους γνώστες.

Σε κάποια στιγμή δοκίμασα να "παγιώσω" (δηλαδή να κάνω reserve) τη δυναμική ip που είχε ήδη αποδόσει στο RPi2/archphile ο router (Netgear 2200). Αυτή τύχαινε να είναι η πρώτη ip που αποδίδει ο dhcp server σε συσκευές.

Κατόπιν αφαιρέθηκε το reserve διότι τα Windows 7 παρουσίασαν διένεξη ip.

Παρόλα αυτά, και ενώ φαίνεται στο μενού του router να μην υπάρχει δέσμευση (reserve) ip, η διένεξη ξαναεμφανίζεται μερικές φορές...

1. Tο connection refused που λέει το ympd σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνδεθεί ο ympd (client) με τον mpd (server). Δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη σύνδεση του Rpi στο δίκτυο.

2. Αν παίρνεις refuse και κατά τη σύνδεση με SSH τότε κάτι βρωμάει με το δίκτυο.

Για την ιστορία, refuse στον ympd (1η περίπτωση) έχω πάρει άπειρες φορές όταν κάνω δοκιμές, πειράζω mpd.conf για να δοκιμάσω λειτουργίες και έχω κάνει κάτι λάθος κλπ. Εν γένει σημαίνει ότι δεν έχει σηκωθεί το service του mpd.

To πρόβλημα 2 το έχω πάθει μόνο με το cubox-i4 pro και όταν γυρνούσα τη σύνδεση σε wireless. Ενώ έψαχνα μήνες τη λύση νομίζοντας ότι είναι bug, έφταιγε το router μου. Το άλλαξα και πάπαλα.

Τώρα σε σενα συμβαίνουν και διάφορα άλλα τα οποία δεν τα πολυκατάλαβα με διενέξεις ip κλπ. Θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι τα δίκτυά σου είναι σωστά σε κάθε περίπτωση πριν κάνεις επανεγκατάσταση και αν κάνεις τελικά, στήσε στατική ip για να τελειώνεις μια για πάντα.

Πριν κάνεις επανεγκατάσταση
Σύνδεσε hdmi και πληκτρολόγιο
Και βάλε του επιτέλους μια στατική ΙΡ

Για αρχη βαλε static IP (μεγαλη, οχι απο τις πρωτες, λ.χ. αν ξεκιναει απο το 192.168.1.2 βαλε εσυ 192.168.1.137) στο laptop και αποσυνδεσε ολες τις άλλες συσκευες απο το δικτυο, κινητο tablet κλπ.

Μετα βαλε το pi στο δικτυο.

Αν το εχεις με DHCP ανοιξε τη σελιδα του router σου και δες τι IP εχει παρει. Κανε ping την IP αυτη απο το laptop.

Αν απανταει δοκιμασε να τρεξεις ssh προς το PI

Και let us know.

Υ.Γ. Και οπως λει και ο Τασος, βαλε επιτελους μερικες static να σταματησεις να εχεις conflict απο τις βασικες συσκευες τουλαχιστον.

Ευχαριστώ όλους!

Τάσο, πως γίνεται αυτό πριν την επανεγκατάσταση?

Hdmi <-> TV / monitor
USB keyboard <-> usb

Και θα δεις κονσόλα και θα γράφεις

Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Σταύρο, θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον ένα πλήρες σντίγραφο σε SD card καθώς και τα τρία τελευταία working images (.img) στον σκληρό σου δίσκο (στον Η/Υ).
Προσοχή, τα SD cards θα πρεπει να είναι του ιδίου κατασκευαστή και του ιδίου τύπου, γιατί υπάρχουν μικρές διαφορές ως προς την πραγματική χωρητικότητα μεταξύ SD καρτών ίσης ονομαστικής χωρητικότητας.

Μέσα σε 15 λεπτά της ώρας ξαναδημιουργείς το image σε ένα fresh SD card το οποίο ξέρεις ότι λειτουργεί σωστά.

Επίσης παντού να χρησιμοποιείς στατικές IPs.

Υ.Γ Image corruptions μπορούν να δημιουργηθούν και μετά από ξαφνική διακοπή της τροφοδοσίας , χωρις να έχει προηγηθεί normal shutdown στο RPi2

Last edited:

Πολύ ενδιαφέρον αυτά που αναφέρεις Γιώργο!

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το RPi2 έκανε μόνο του restart μετά από unplug/replug του καλωδίου usb. Προσοχή λοιπόν...

Προφανώς έγινε corrupt του αρχείου.

Μπορώ να φορμάρω την sd card μου (Sandisk Class 10 32 GB) με το corrupted image πριν ξαναφορτώσω με καινούριο image?