Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Απάντηση: Re: Απάντηση: Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Όσο για το HDMI τώρα που βρήκα τρόπο να μου ξεκινάει το raspberry παίζοντας ένα τοπικό δικτυακό ραδιόφωνο που έχω, μου είναι άχρηστο και θα καταργηθεί.

Ολα καλά τότε, χαίρομαι που κάλυψες τις ανάγκες σου.
Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο ήθελες αρχικά να χρησιμοποιήσεις τη διανομή OpenElec και να μπεις στον κόπο να δηλώσεις το i2s DAC σου χειρονακτικά.
Το OpenElec είναι ιδανικό για ταινίες, όπου συνήθως έχουμε την τηλεόραση συνδεδεμένη στο RPi μέσω της διεπαφής HDMI.
Αν θέλεις απλά να ακούς ραδιόφωνο χωρις να έχεις συνδεδεμένη την τηλεόραση (over HDMI) , θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις τη διανομή Moods, βλέπε http://moodeaudio.org/
Με το Moodes απλά επιλέγεις από το system menu τον τύπο DAC i2s, πχ Audiophonics PCM5102

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Ολα καλά τότε, χαίρομαι που κάλυψες τις ανάγκες σου.
Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο ήθελες αρχικά να χρησιμοποιήσεις τη διανομή OpenElec και να μπεις στον κόπο να δηλώσεις το i2s DAC σου χειρονακτικά.
Το OpenElec είναι ιδανικό για ταινίες, όπου συνήθως έχουμε την τηλεόραση συνδεδεμένη στο RPi μέσω της διεπαφής HDMI.
Αν θέλεις απλά να ακούς ραδιόφωνο χωρις να έχεις συνδεδεμένη την τηλεόραση (over HDMI) , θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις τη διανομή Moods, βλέπε http://moodeaudio.org/
Με το Moodes απλά επιλέγεις από το system menu τον τύπο DAC i2s, πχ Audiophonics PCM5102

Δεν ήθελα να βάλω διανομή μόνο για μουσική, γιατί το καλοκαίρι πάνω στην ταράτσα, εκτός από ραδιόφωνο το raspberry κάποιες φορές θα προβάλει και ταινίες στον προτζέκτορα. Και επειδή ο ήχος θα αποδίδεται και στις δύο περιπτώσεις από τα M-Audio ηχεία που έχουν αναλογική σύνδεση, ήθελα ένα DAC για έναν αξιοπρεπή ήχο, μιας και με την E-MU δεν κατάφερα να το κάνω να δουλέψει.

To ίδιο πρόβλημα είχα κι εγώ με την εξαιρετική κάρτα ήχου Tascam US-144MKII, αφού δεν την αναγνώριζε το raspberry. Παρεμπιπτόντως η ιδια κάρτα παίζει με Mac, Windows XP, Windows 10 απροβλημάτιστα.

Σ' εμένα μου την αναγνωρίζει το kodi, αλλά αν αποφασίσει κάποια στιγμή να βγάλει ήχο, ο ήχος έχει μεγάλο θόρυβο και έντονη παραμόρφωση. Φυσικά στα Windows σε δύο μηχανάκια που την δουλεύω παίζει άψογα.

Για να είμαι όμως ειλικρινής, δοκιμή έχω κάνει μόνο με kodi πάνω σε openelec.

Απ' ότι φαίνεται κάποιος αποφάσισε να διορθώσει μια και καλή το πρόβλημα που έχει η έξοδος I2S του RPi.

http://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/294940-new-fifo-buffer-rpi-sbcs.html

Kali1.jpg

Σχεδίασαν λοιπόν και υλοποίησαν μια πλακέτα που ενσωματώνει FPGA, μνήμη, flip-flop και εξαιρετικά ρολόγια.

Οπότε το σήμα I2S μπαίνει στο FPGA όπου γίνεται buffer στη μνήμη του (FIFO) και στη συνέχεια όταν βγει από το FPGA γίνεται reclocked με τα εξωτερικά ρολόγια. Σαν αποτέλεσμα έχουμε μια πολύ καθαρή παλμοσειρά με ελάχιστο jitter και με επιπλέον σήμα MCLK ώστε να μπορεί να οδηγεί απευθείας DACs που απαιτούν και σήμα MCLK.

Θα είναι εμπορικά διαθέσιμο στα τέλη του μήνα με τιμή κοντά στα $80.

Αν έχει γίνει όντως σωστή δουλειά, θα έχει αρκετό ενδιαφέρον..

Νομίζω ότι σιγά σιγά αποκτάμε όλα τα "εφόδια" για υλοποίηση πραγματικά σοβαρών I2s λύσεων με το μαραφέτι που λέγεται RPI.

Το κόλλημα που έχω προσωπικά είναι ότι η εξέλιξη αυτών των boards είναι παρα πολύ γρήγορη και εγώ δε θα ξόδευα πολλά λεφτά για να κλείσω μια RPI based λύση σε ένα κουτί για χρόνια.

Όχι ότι δε θα ναι καλή, αλλά όντας hardware geek, δε θα μπορούσα με τίποτα να κάτσω στ' αυγά μου όταν θα ήξερα ότι βγήκε το τάδε επόμενο μαραφέτι με περισσότερα CPU cores κλπ.

Βέβαια όλα τα παραπάνω ίσως και να πρεπε να τα συζητήσω με τον ψυχοθεραπευτή μου και όχι με σας, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι ο αποτρεπτικός για μένα παράγοντας είναι το geekness μου και μόνο :D

Last edited:
Νομίζω ότι σιγά σιγά αποκτάμε όλα τα "εφόδια" για υλοποίηση πραγματικά σοβαρών I2s λύσεων με το μαραφέτι που λέγεται RPI.

Το κόλλημα που έχω προσωπικά είναι ότι η εξέλιξη αυτών των boards είναι παρα πολύ γρήγορη και εγώ δε θα ξόδευα πολλά λεφτά για να κλείσω μια RPI based λύση σε ένα κουτί για χρόνια.

Όχι ότι δε θα ναι καλή, αλλά όντας hardware geek, δε θα μπορούσα με τίποτα να κάτσω στ' αυγά μου όταν θα ήξερα ότι βγήκε το τάδε επόμενο μαραφέτι με περισσότερα CPU cores κλπ.

Βέβαια όλα τα παραπάνω ίσως και να πρεπε να τα συζητήσω με τον ψυχοθεραπευτή μου και όχι με σας, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι ο αποτρεπτικός για μένα παράγοντας είναι γο geekness μου και μόνο :D
Χα χα χα... Ρισπεκτ

Τα ίδια κι εγώ αλλά με τα ντακ.
Και όχι με τα νέα,με τα αναπαλαιωμένα παρακαλώ!
( Μιχάλη,ζήτα τιμή πακέτο από τον ψυχαναλυτή,πάμε για ομαδικό. :flipout: )

Ρώτησα φίλο που ασχολείται επαγγελματικά με την ψυχανάλυση και μου είπε ότι η περίπτωσή σας είναι Μ.Α

Κάπου είχε γραφεί σε παλιότερες σελίδες ,αλλά να ρωτήσω ξανά ,υπάρχει λόγος να προτιμήσουμε την UK έκδοση του rpi?

Απάντηση: Re: Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Πέτρο με τροφοδοσία τι θα κάνουμε; Παιζει να φτιαχτεί τιποτις; Και απο κοστος που το κοβεις;

Προσωπικά έχω τον γάλλο πού τροφοδοτεί το duet ,δεν είναι καμμιά τρελλή τροφοδοσία ,αλλά καλύτερη από πακάκι [νομίζω ]

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πρέπει να ψάξεις πάρα πολύ για να βρεις έκδοση που ΔΕΝ είναι UK!

Ευχαριστώ πολύ ,γιατί βλέπω ότι κάποιοι πωλητές το <διαφημίζουν> ότι UK

Για να είσαι σίγουρος για την αγορά σου παρτο από κάποια γνωστή πηγή. Οι διαφορές τιμής είναι μικρές οπότε προτίμησε κάποιον γνωστό εισαγωγέα.

Τελικά για τροφοδοσία του rpi3 πάμε στη μαμισια ή έχει νόημα κάτι άλλο και αν ναι τι;
Έχει ασχοληθεί κανεις;

Last edited:
Εφοσον το dac υποστηριζει native dsd θα εχει καποιο θεμα το rasp;
Εχει κατοσταρι δικτυο. Φτανει για τη δουλεια που το θελουμε;
Thanks και σορυ για το πρηξιμο. Εχουν ξανααπαντηθει αυτα λογικα...

O MPD δεν παίζει native από τη μαμά του.
Υπάρχουν κάποια patches και ένα από αυτά εγώ το χρησιμοποιώ για ένα έξτρα optional πακέτο mpd αλλά δεν υποστηρίζει όλα τα dacs (ακόμα και όσα θεωρητικά υποστηρίζουν native - αυτό είναι θέμα του usb receiver βασικά).

Για άλλους players δεν ξέρω.

Ως προς το κατοσταρι δίκτυο δε θα έχεις κανένα θέμα αν παίζει σωστά. Εγώ με 80/90ρι δίκτυο παίζω μια χαρά ακόμα και DXD.