Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Συμφωνώ.

Ειδικά στο Β πρέπει για αρχή να κολλήσεις το σχετικό header αν δεν είναι ήδη κολλημένο (το P5).

Επίσης, επειδή έχω δει πως παίζει το Volumio (που υποστηρίζει το Boss) σε RPi 1, δεν το λες σβέλτο.. Είναι εκνευριστικά αργό.

Λογικά θα είναι πολύ εύκολο (και οικονομικό) να βρεις στα μτχ ένα 2.

Δεν είσαι καραγκιόζης. Άλλο το NUC, άλλο το RPI, ειδικά αν θες να παίξεις με Windows.

Ακόμα και με Linux να παίξεις και πάλι έχεις μεγαλύτερη ευελιξία αν πιάνουν τα χέρια σου. Πχ μπορείς να ασχοληθείς πολύ με real-time optimization κάτι που στα ARM boards δεν είναι και τόσο εύκολο.

Δηλ. ωρε παληκαρια ποσο καραγκιοζης μπορει να ειμαι, που εσκασα κανα 380αρι για nuc???

To nuc είναι PC ολόκληρο.. το RPi είναι ένα σκατουλάκι που παίζει πολύ καλά σαν network transport για ήχο.

Παλικαρια μια ερωτηση...
Το dac μου εχει αναπαραγωγη απο usb 24/96 του κουμπωνω ενα φλασακι με 24/192 κομμάτια μεσω moode και rune και τα παιζει κανονικα (με κατι κλικ αραια και που) . Ειναι λογικο αυτο να συμβαινει ? Το μηχανακι παιζει οκ ,αλλα το dac θεωρητικά δεν υποστηρίζει 24/192 πως μπρορω να ελεγξω / ρυθμισω την εξοδο του raspberry?

Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Για να ελέγξεις σε τι παίζει, θα ανοίξεις μια κονσόλα και θα δώσεις την παρακάτω εντολή:
Code:
cat /proc/asound/card*/pcm*p/sub*/hw_params

Θα δεις κάτι σαν αυτό:

Code:
access: RW_INTERLEAVED
format: S16_LE
subformat: STD
channels: 2
rate: 44100 (44100/1)
period_size: 4096
buffer_size: 16384

Σε ενδιαφέρει η γραμμή που λέει format καθώς και η τρίτη από το τέλος που λέει rate.

Αναφορικά με δειγματοληψία που θα παίξει τελικά, μπορείς να πειράξεις στον MPD διάφορες παραμέτρους resampling, αλλά απ' όσο ξέρω μπορείς μόνο να "καρφώσεις" συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όχι να ορίσεις τα max. Πχ μπορείς να του πεις να παίζει πάντα 24 bit ή πάντοτε 16/44.1, αλλά όπως αντολαμβάνεσαι αν το κάνεις αυτό, θα αναλάβει δουλειά ο sox (στις περισσότερες περιπτώσεις) και θα φύγεις από την bit perfect λογική.

Έχει μεγάλη σημασία για το πως τραβάει τις πληροφορίες στην καρτέλα αυτή.

Αν πρέπει να βγάλω συμπέρασμα, τότε πρόκειται για αρχείο 24/192 το οποίο πάιζει 24/96.

Το παραπάνω που σου είπα είναι η ασφαλέστερη μέθοδος εξαγωγής της πληροφορίας που θες:

https://www.musicpd.org/doc/user/advanced_usage.html

Μιας και η κουβέντα πήγε στο resampling..

Μιχάλη υπάρχει τρόπος να ορίσεις τον MPD να κάνει resampling τα 44,1KHz στα πολλαπλάσια τους και τα 48KHz στα πολλαπλάσια τους;

Sent from my Nexus 5X

Θα σου αναφέρω τι ξέρω ότι ισχύει και μάλιστα για τον τελευταίο MPD όπου έχει αλλάξει και η σύντσξη στο mpd.conf (δε θυμάμαι πότε άλλαξε).

Κατ αρχάς υποθέτουμε ότι ο mpd έχει γίνει compile με υποστήριξη soxr και στο mpd.conf είναι ενεργοποιημένος:

Code:
resampler {
  plugin "soxr"
  quality "very high"
}

Στη συνέχεια πρέπει να προσθέσουμε τις παραμέτρους του resampling στο section του DAC:

Code:
audio_output {
enabled         "yes"
type            "alsa"
name            "MY DAC"
device          "hw:0,0"
# use the line below when enabling sox resampler
# the lines below are just some examples
format "192000:24:2"
#format "*:24:*"
auto_resample   "no"
auto_channels   "no"
auto_format     "no"
dop             "yes"
}

Παραπάνω, με τη γραμμή format, έχω ορίσει να γίνεται resample σε 24/192. An ήθελα να πειράξω μόνο το bit depth, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη γραμμή:

Code:
format "*:24:*"

Έτσι με τον παραπάνω τρόπο, θα είχα "καρφωτά" 24 bit, ανεξαρτήτως sample rate.

Αυτό που αναφέρεις για πολλαπλάσια δεν το έχω ψάξει και δεν το έχω δει και πουθενά να αναφέρεται στις παραμέτρους του sox στον MPD.

Αναφορικά με τα 24bit που βλέπεις, λογικά το dac σου δεν υποστηρίζει λιγότερο. Δες πχ τα δικά μου στοιχεία όσο ακούω spotify:

Code:
cat /proc/asound/card*/pcm*p/sub*/hw_params
closed
access: MMAP_INTERLEAVED
format: S32_LE
subformat: STD
channels: 2
rate: 44100 (44100/1)
period_size: 5513
buffer_size: 22050

Δείχνει να παίζει 32 bit, και ούτε resample κάνω, ούτε προφανώς λαμβάνω streaming σε 32 bit. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό εξηγείται από το output μιας πολύ ωραίας εντολής που έχω ενσωματώσει στο archphile, το alsacap:

Code:
Card 1, ID `DAC', name `S16 USB DAC'
  Device 0, ID `USB Audio', name `USB Audio', 1 subdevices (1 available)
    2 channels, sampling rate 44100..384000 Hz
    Sample formats: S32_LE
      Subdevice 0, name `subdevice #0'

Από εδώ φαίνεται ότι το Aune S16 υποστηρίζει μόνο bit depth 32 bit ενώ τα υποστηριζόμενα sample rates είναι από 44.1 ως 384khz . Οπότε αν εγώ του στέλνω 16, αυτό θα επιστρέψει 16 + τα απαραίτητα μηδενικά μέχρι να φτάσει στα 32bit.