Refresh Rate, Frame Interpolation και 3D

Sotiris

Supreme Member
18 June 2006
6,906
Ξερουμε ότι οι 3D προβολείς παίζουν στα 120Hz για να μειώσουν το flicker κατά την προβολή 3D.
Έτσι και τα γυαλια παίζουν αντίστοιχα στην ιδια συχνότητα, έτσι ωστε το κάθε μάτι να βλέπει στα 60Hz.
Τι γίνεται όμως αν ενεργοποιηθεί το Frame interpolation (αν υπάρχει στον προβολέα μας);
Έχουμε αποσυγχρονισμό με τα γυαλια ή απλά βλέπουμε όπως το hobbit στα 48p;
Μπορεις να χρησιμοποιησεις το frame interpolation σε 3D;

Επισης οταν βλεπουμε 2D σε 3D προβολέα, το refresh rate πέφτει στα 60Hz ή συνεχίζουμε να βλέπουμε στα 120Hz;

Last edited:
Θα ελεγα οτι επιβαλλεται το f.i. στο 3d. Αν και δεν ειμαι οπαδος του f.i. (τουλαχιστον στα 60 καρε) η ελλειψη judder λογω f.i.στο 3d, κανει την ταινια πιο ξεκουραστη στα ματια, που καταπονουνται δυστυχως απο το 3d.

Φυσικα, η ενεργοποιηση του f.i. (τοσο στο 2D, οσο kai sto 3D) εχει σαν αποτελεσμα και το γνωστο halo effect (τεχνουργηματα/νερουλιασματα γυρω απο τα αντικειμενα που βρισκονται σε κινηση)
Ενω στο 2D ο θεατης θα καταλαβει ευκολα οτι ειναι τεχνουργημα, στο 3D , μερικες φορες μπορει να του δημιουργησει την οπτικα λανθασμενη εντυπωση οτι προκειται περι crosstalk.

Προσωπικα (ειδικα σε ταινιες με γρηγορα παναρισματα, shaking camera) παρακολουθω 3d παντα με f.i. απο τον προβολεα ή με f.i απο το pc. (κλασσικο script με 30 καρε για μειωμενη "βιντειλα)

Οποτε για να απαντησω στην ερωτηση σου, δεν υπαρχει κανενα προβλημα με F.I.+3D, οσον αφορα το θεμα συγχρονισμου γυαλιων.!

Μπαμπη οχι δεν το απενεργοποιει τουλαχιστον στον δικο μου.
(μου απενεργοποιησε ομως την δυναμικη ιριδα, υστερα απο το τελευταιο firmware)

Να συμπληρωσω οτι αναφερομαι παντα σε top/bottom, side by side mkv ταινιες 3d.
Δεν εχω αξιωθει ακομη να δοκιμασω σε 3d frame packed ταινιες να δω τι κανει. (ντροπη μου)

Last edited:
Μπαμπη οχι δεν το απενεργοποιει τουλαχιστον στον δικο μου.
(μου απενεργοποιησε ομως την δυναμικη ιριδα, υστερα απο το τελευταιο firmware)

Να συμπληρωσω οτι αναφερομαι παντα σε top/bottom, side by side mkv ταινιες 3d.
Δεν εχω αξιωθει ακομη να δοκιμασω σε 3d frame packed ταινιες να δω τι κανει. (ντροπη μου)

Ναί, ντροπή και αίσχος... -bye-

Σ ευχαριστω warewolf.
Δηλαδη σε καποιους προβολεις παιζει το F.I. και σε κάποιους όχι;
Ποιον προβολέα έχεις;

@Babis K.
Σε σένα απενεργοποιείται το F.I.;

Για την συχνοτητα που παιζει ο προβολεας σε 2D κατασταση, γνωριζει κανεις;

Μιλάς για 3d frame packed, σωστά;
Λογικά στο SBS που έχει μικρότερη ανάλυση, να στο έχει ενεργοποιημένο

Νομίζω οτι και στο SBS το ίδιο κάνει.
Πιθανώς, πέρα απ´την παραπάνω επεξεργαστική ίσχύ που χρειάζεται και που ίσως οι καινούριοι προβολείς διαθέτουν, ίσως να δημιουργεί και προβλήματα crosstak.
Δεν τα πάω καλά με το 3D, δεν είμαι fan και δεν έχω ασχοληθεί καθόλου. Είμαι βέβαιος για το frame packed και σχεδόν βέβαιος για το SBS.

Eγω εχω τον benq w7000 και δεν εχω δοκιμασει οπως προανεφερα σε frame packed. Αλλα εχω μεινει με την αισθηση οτι δουλευει και εκει. (60hz για καθε κλειστρο γυαλιων =120hz)
Ο μπαμπης εχει εναν ποταπο jvc για αυτο και δεν του δουλευει. :flipout:

Οταν ενας προβολεας δουλευει σε 2D με F.I. μαλλον εξαρταται και απο το σημα που παιρνει. (24hz, 50hz, 60hz--αν μιλαμε για συνδεση με pc)
Oποτε και εκει γυριζει σε 60 fps (f.i.) και σε συχνοτητα ανανεωσης 60 hz.

π.χ. ο epson 9000 ανεβαζει παρα πολυ τη συχνοτητα ανανεωσης στα 480hz με ακομη λιγοτερο flickering. Και φυσικα αφου τα γυαλια του συγχρονιζονται σε τοση γρηγορη συχνοτητα ανανεωσης, αναβοσβηνουν πιο γρηγορα, με αποτελεσμα να περνα πιο πολυ φως και να ειναι πιο φωτεινος στο 3d.!

Last edited:
Εγώ λέω να κάνουμε την ανταλλαγή και να σου πληρώσω τη διαφορά... :ernaehrung004:

Οχι ανταλλαγη δεν θελω.! Ειδα κι επαθα να στρωσω τη λαμπα. Παλι με τη δικια σου με 2,5 ωρες στο κοντερ, αντε ξανα απο την αρχη. :ernaehrung004:

Εγώ λέω να κάνουμε την ανταλλαγή και να σου πληρώσω τη διαφορά... :ernaehrung004:

Οχι ανταλλαγη δεν θελω.! Ειδα κι επαθα να στρωσω τη λαμπα. Παλι με τη δικια σου με 2,5 ωρες στο κοντερ, αντε ξανα απο την αρχη. :ernaehrung004:

Μην υπαναχωρήσεις!! Εκεί...βράχος!!:Banane0:

Κ. Μπάμπη, αν θέλετε να κάνετε κάποια προσφορά ωστόσο, συνεννοήστε με τον μάνατζέρ του, aka εμένα!!:D:D

Μην υπαναχωρήσεις!! Εκεί...βράχος!!:Banane0:

Κ. Μπάμπη, αν θέλετε να κάνετε κάποια προσφορά ωστόσο, συνεννοήστε με τον μάνατζέρ του, aka εμένα!!:D:D

Δεν νομίζω οτι θα κατφέρεις κι εσύ κάτι καλύτερο... Ο Γιάννης είναι "πολλάν τάφης" όπως λένε κια οι Κύπριοι... :D

Δεν νομίζω οτι θα κατφέρεις κι εσύ κάτι καλύτερο... Ο Γιάννης είναι "πολλάν τάφης" όπως λένε κια οι Κύπριοι... :D

Στ' αλήθεια πίστεψες ότι υπήρχε έστω και μία περίπτωση να δεχτώ οποιαδήποτε προσφορά ανταλλαγής DLP με whatever?? Κρίμα οι κόποι και τα μελάνια μου τόσα χρόνια εδώ μέσα!!:flipout::flipout:

Mην τον ακους Μπαμπη. Ειναι κρυφο-JVCακιας και παει να μου φαει τον προβολεα.! :D

Βρε Γιαννη, εκανα τον δυσκολο για να αυξησω και την χρηματικη διαφορα.! :flipout:

Συγνωμη απο τον topic starter. Βγηκαμε εκτος θεματος.!

Re: Απάντηση: Refresh Rate, Frame Interpolation και 3D

Στο 3D ναί... Για να γίνουν και τα δυο μαζί χρειάζεται τρομερή επεξεργαστική ισχύ.

Πανίσχυρος ο επεξεργαστής του τζίβη... :p :BDGBGDB55: