Rel Tzero MKIIΙ Subwoofer - To Sub or not to Sub .... ?

Δεν ετυχε ποτέ να ακουσω τα rel οπότε δεν φερω γνώμη, εχω ακουσει όμως το συστημα του Vass Xen και για το συγκεκριμένο η συμβουλή μου είναι (χωρίς sub).
Ομως, όπως πολυ σωστά γραφει ο Vlad παραπάνω "αφού σου αρέσει.. θέλει ερώτημα ;;

• Like
Reactions: Vass xen
Συμφωνώ ότι ειδικά το μικρό rel επωφελείται λόγω boundary gain κοντά σε γωνία αλλά θα χάσει σε χρονισμό εκεί. Αλλά πολλοί λένε ότι είναι πολύ καλό το αποτέλεμα στο αυτί με το εν λόγω rel…

Το μικρό REL έχει μικρή δυναμική περιοχή, αλλά από την άλλη δεν αλλάζει η απόκριση συχνότητας αυξάνοντας την ένταση, όπως συμβαίνει σε πλείστα σαμπ. Όμως είναι για καταστάσεις γραφείου (εγώ το παίζω με τα MicroPod) και όχι ένα μεγάλύτερο ηχείο όπως το 705. Για αυτό θα πήγαινα στο μεγαλύτερο μοντέλο.

Το μικρό REL έχει μικρή δυναμική περιοχή, αλλά από την άλλη δεν αλλάζει η απόκριση συχνότητας αυξάνοντας την ένταση, όπως συμβαίνει σε πλείστα σαμπ. Όμως είναι για καταστάσεις γραφείου (εγώ το παίζω με τα MicroPod) και όχι ένα μεγάλύτερο ηχείο όπως το 705. Για αυτό θα πήγαινα στο μεγαλύτερο μοντέλο.

Η rel προτεινει το t9x η το t5x για το bw 705s2 για μουσικη σε μεσαιο δωματιο εως 37τμ

Last edited:
Για elaborate...
Δεν μπορώ να βρω τώρα ακριβώς τα διαγράμματα, αλλά σε αυτό το βίντεο τονίζει ότι το DSP πολλών σαμπ όταν αυξάνει την ένταση μπορεί να ανεβάζει τα μεσοχαμηλά αλλά κόβει τα χαμηλά-χαμηλά για να τα προστατεύσει. Αντίθετα το REL κρατάει την καμπύλη ομοιόμορφη.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Για το παράδειγμα σε ένα άλλο βίντεο λέει για ένα Klipsch που στην μέγιστη ένταση κόβει οτιδήποτε κάτω από τα 40Hz, ενώ μετράει στα 20Hz στη θεωρία.

Δεν μπορώ να βρω τώρα ακριβώς τα διαγράμματα, αλλά σε αυτό το βίντεο τονίζει ότι το DSP πολλών σαμπ όταν αυξάνει την ένταση μπορεί να ανεβάζει τα μεσοχαμηλά αλλά κόβει τα χαμηλά-χαμηλά για να τα προστατεύσει. Αντίθετα το REL κρατάει την καμπύλη ομοιόμορφη.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Για το παράδειγμα σε ένα άλλο βίντεο λέει για ένα Klipsch που στην μέγιστη ένταση κόβει οτιδήποτε κάτω από τα 40Hz, ενώ μετράει στα 20Hz στη θεωρία.

Αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Κανένα σοβαρό sub δεν κάνει τέτοια πράγματα.
Αυτά είναι θέματα που συναντάς σε σαπάκια και μόνο.

Εάν δεν κόψουν/αλλάξουν την απόκριση τα microsub σε μεγάλες στάθμες, τότε θα παραμορφώσουν.
Δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε τόσο μικρό μέγεθος.
Το θέμα είναι το microsub να πετύχει την ιδανική ισορροπία σε αυτό.
Σαπάκι είναι εκείνο που δεν επεμβαίνει και θα το ακούσεις να στρεσαρει εύκολα.
Από την άλλη, ψυχοακουστικά δεν είναι ωραίο να αλλάζει η απόκριση, αλλά είναι πολύ καλύτερο από το να ακούς παραμόρφωση. Γιατί αυτή κι αν σου έρχεται άσχημα όταν την ακούσεις...

Last edited:
Υπόψη οτι είναι κρoσαρισμένο χαμηλά περίπου στα 48hz για να δουλέψει σωστά το σύνολο (δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να το συνδυάσεις). Πoλύ μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι συνδέεται με High Level Connection οπότε δεν χρειάζεται να έχει ο ενισχυτής έξοδο για SUB και επίσης κατά την ταπεινή μου άποψη είναι καλύτερο από το RCA γιατί παίρνει το χαρακτήρα του εκάστοτε ενισχυτή (HEGEL H190V). Γενικά πολύ ευχαριστημένος γιατί κάνει την δουλειά που υπόσχεται.
Μια ερώτηση. Από ό,τι έχω δει στις μετρήσεις των 705 S2 η απόκριση συχνότητας είναι >100HZ. Ουσιαστικά τα 60Hz τα βγάζει με -15dB!!!! Πως είναι δυνατόν να κροσάρεις το sub στα 48Hz; Αφού ο δορυφόρος δεν μπορεί να βγάλει αυτή τη συχνότητα σε επαρκές SPL. Δεν υπάρχει πρόβλημα βύθισματος εκεί;

Capture.JPG

Είναι ψευδοανηχοϊκές οι μετρήσεις αυτές. Δεν περιλαμβάνεται το room gain δηλαδή σε αυτές.

Δεν ήθελα να πω τίποτα για τα ηχεία, αλλά αν αυτό είναι ground plane μέτρηση ή έστω ψευδοανηχοϊκή, η προσθήκη sub δεν θα ήταν το μόνο πρόβλημα μου αν τα είχα :D

• Like
Είναι ψευδοανηχοϊκές οι μετρήσεις αυτές. Δεν περιλαμβάνεται το room gain δηλαδή σε αυτές.
δηλαδή είναι σωστό το κροσάρισμα στα 48Hz για αυτούς τους δορυφόρους;

Με ένα umik και πες εκεί ένα wiim pro που παίρνει το calibration file του μικροφώνου στο app του, θα βγάλεις καλύτερο συμπέρασμα για το τι ισχύει στο χώρο σου.
Υποτίθεται ότι αυτά τα λαμβάνουν υπ όψη οι κατασκευαστές ηχείων και με τον χαρακτήρα που δίνουν στο ηχείο, προκειμένου να έχουν τη δική τους υπογραφή στον ήχο.

Επειδή η κλίση του κρος στο rel είναι 12 db στα 48hz σημαίνει ότι στα 60hz θα είναι -12db άρα θα συνεισφέρει εκεί που είναι συμφασικο με τα ηχεία και άρα θα γεμίσει κάποια κενά στη δεύτερη οκτάβα εφόσον ρυθμιστεί και τοποθετηθεί το δυνατόν σωστότερα εφοσον με high level παίζει παράλληλα με τα ηχεία .Με βάση τα specs του κατασκευαστή in room είναι στα -3db στα 50hz τα 705 s2

Last edited:
Άμα δεν δούμε μέτρηση στη θέση ακρόασης στο χώρο, προτιμώ να σου πω τα νούμερα του Τζόκερ. 😁
Εγώ απο την άλλη αν δεν το ακούσω θα πάω προς λαϊκό λαχείο. :ROFLMAO: :ROFLMAO:

• Like
Εγώ απο την άλλη αν δεν το ακούσω θα πάω προς λαϊκό λαχείο. :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Κατάλαβα. Ένας στους δύο κερδίζει. Τον λήγοντα, απλώς το τελευταίο δεν το λένε. 😁

Σχετικά με το crossover μεταξύ του ηχείου και του sub, εκτός από το room gain και την κλίση του φίλτρου, θα πρέπει να δεις αν υπάρχουν ή καλύτερα που θα υπάρχουν και βουτιές στην απόκριση λόγω του χώρου. Εάν αυτό συμβεί περίπου εκεί που θέλεις να crossάρεις, και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξεις θέση στα ηχεία ή την θέση ακρόασης, πάλι και αυτό θα το λάβεις υπ όψη για το πού θα βάλεις το cross.

Και μετά υπάρχει και το χρονικό κομμάτι του πράγματος. Με και χωρίς time alignment η διαφορά είναι σημαντική. Επί της ουσίας εδώ είναι που μιλάμε για σφιχτό ή χαλαρό μπάσο.

Όπως και να έχει, αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που πάντα τείνει προς τις λύσεις που βελτιώνουν το αποτέλεσμα Το ερώτημα παραμένει και χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις όμως. To sub or not to sub?

• Like
Συμφωνώ επισης τα Rel εχουν προοδευτικό crossover οπως επισης και δεν εχουν και ακριβως το νουμερο γραμμένο σε εμενα ειναι ενα κλικ πανω απο το τελευταιο αντε βρες …

Μια ερώτηση. Από ό,τι έχω δει στις μετρήσεις των 705 S2 η απόκριση συχνότητας είναι >100HZ. Ουσιαστικά τα 60Hz τα βγάζει με -15dB!!!! Πως είναι δυνατόν να κροσάρεις το sub στα 48Hz; Αφού ο δορυφόρος δεν μπορεί να βγάλει αυτή τη συχνότητα σε επαρκές SPL. Δεν υπάρχει πρόβλημα βύθισματος εκεί;

View attachment 258115
705 S2 signature σχεδον διπλαδια τιμη…. εχουν αλλο crossover τωρα σε μετρηση μιαζει πολυ με μια που ειχα κανει με το κινητο μου αλλα καταλαβαινεις πως δεν εδοσα σημασία

Εάν δεν κόψουν/αλλάξουν την απόκριση τα microsub σε μεγάλες στάθμες, τότε θα παραμορφώσουν.
Δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε τόσο μικρό μέγεθος.
Το θέμα είναι το microsub να πετύχει την ιδανική ισορροπία σε αυτό.
Σαπάκι είναι εκείνο που δεν επεμβαίνει και θα το ακούσεις να στρεσαρει εύκολα.
Από την άλλη, ψυχοακουστικά δεν είναι ωραίο να αλλάζει η απόκριση, αλλά είναι πολύ καλύτερο από το να ακούς παραμόρφωση. Γιατί αυτή κι αν σου έρχεται άσχημα όταν την ακούσεις...
π´αντως ακομα και με γκαζια δεν παρατήρησα ουτε κόψιμο ουτε παραμορφωση βεβαια δεν επαιξα τερμα τερμα γιατι θα το γκρεμίσω το
τσαρδι μου