"Retro Hokusai" tube amplifier

dimitris1811

New member
17 March 2016
71
Αθήνα
Λοιπόν θα ξεκινήσω με τον τελικό ενισχυτή (stereo σε κονό σασι) με τις 6SN7 , 300Β single end. Πιστεύω πως οι 300Β δουλεύoυν καλύτερα SE αντι push pull, τουλάχιστον αυτό κατάλαβα από την έρευνα των τελευταίων 2 ετών και τις συζητήσεις σε διάφορα φορουμ.
Παραθέτω το σχέδιο όπως το βρήκα σε ξένο φορουμ. Να σημειωθεί ότι κάποιος Έλληνας το είχε φτιάξει και παρουσιάσει αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να τον εντοπίσω. Πάντως τον έφτιαξα με τα καλύτερα σχεδόν υλικά της διεθνούς αγοράς και του έδοσα χώρο ώστε να γίνει άνετη η κατασκευή χωρίς βόβμους κτλ. Το αποτέλεσμα είναι θαυμάσια για τα δικά μου standards, αλλα θα επανέλθω σε αυτό αργότερα.
Λοιπόν λίγα λόγια τώρα, ειςαγωγικά και το συζητάμε εκτενώς αργότερα.

Η τροφοδοσια γίνεται με τοροειδή ενισχυτή, κατασκευασμένο στην Ελλάδα με άριστη απόδοση. Η ανόρθωση γινεται με 5U4GB , CLC, οπου οι πυκνωτές είναι solen και jensen και τα chokes Lundahll

Στα νήματα, υπάρχει ξεχωριστή τροφοδοσια στις 6SN7, με εναλλασομενο ρεύμα, ενώ οι 300Β έχουν ξεχωριστή , συνεχούς ρεύματος, μέσο μονάδων της Tentlabs. Με την κατάλληλη καλωδίωση και διάταξη, οποιοςδήποτε βόμβος εξαφανίζεται προσφέροντας την επιθυμητή ακρόαση.

Στο πρώτο στάδιο τα δυνατά στοιχεία είναι το attenuator της Audio Note, οι λυχνίες 6SN7 (Sophia Electric Grade A), οι αντιστάσεις τανταλίου και τα ασημένια καλώδια (Audio Note)

Στο τελικό, έχουμε το κρυμμένο μυστικό του silver foil capacitor (Audio Note) που απογειώνει την απόδοση αλλά και το κόστος. Οι λυχνίες είναι πάλι πρώτης ποιότητας Sophia Electric και οι μετασχηματιστές εξόδου Lundahll άμορφου πυρήνα για βέλτιστη απόδοση. Οι καλωδιώσεις ασημένιες με τους υπόλοιπους πυκνωτές jensen.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν μικρές αλλαγές σε σχέση με το σχέδιο.
1. Δεν υπάρχει το ποτενσιόμετρο Ρ2 γιατί χρησιμοποίησα συνεχές ρεύμα για τα νήματα
2. Μια λυχνία χρησιμοποιείται για την ανόθωση. Είναι υπεραρκετή
3.Πραθέτω μια διάταξη συνεχούς ρεύματος 6,3 βολτ, όπως προτάθηκε, αλλά την αντκατέστησα με την έτοιμη λύση της εταιείας Tentlabs. Σε άλλες κατασκευές χρησιμοποίησα τη διάταξη με το LT1085 με αντίστοιχα αποτελέσματα

To σασι είναι όλο απο αλουμίνιο 3 χιλιοστών, δεμένο με cube fasteners και ανοξείδωτες βίδες αλεν.

Το κάλυμμα που είναι υπό κατασκευή περιέχει παραμετρικούς κυματισμούς αλλά δεν δύναται να αναρτηθεί πριν την κατάθεση των σχεδίων σε διεθνή διαγωνισμό. Παραθέτω φωτογραφία του μηχανήματος, όπως είναι με το top plate και το σασι. Εμένα μου αρέσει κι ετσι, γιατί έχει ύφος βιομηχανικό. Με την κατάλληλη βαφή θα μπορούσε κάποιος να μειώσει το κόστος του καλύμματος

Περεταίρω βελιώσεις; Θα άλλαζα μοναχα τους μετασχηματιστές εξόδου με ειδική κατασκευή pure silver Amorphous (Lundahll) οι οποίοι όμως ξεφεύγουν σε κόστος.

Τώρα το κόστος των υλικών φτάνει τις 10000 ευρω κι αν χρειάζεται κανεις πληροφορίες που να τα βρει ευχαρίστως να μοιραστώ την εμπειρία μου. Βέβαια μπορεί κανείς να κατεβάσει σημαντικά τα νούμερα με τον αντιστοιχο συμβιβασμό στην ποιότητα. Υπάρχει και η επιλογή κατασκευής από μένα με επιπρόσθετο κόστος για κάποιον που επιθυμεί ένα hand made μηχάνημα καιδεν εμπλέκεται με κατασκευες. Δεν είμαι ηλεκτρολόγος, όμως η απόδοση ενός μηχανήματος μπορεί να ελεχθει με μηχανήματα κα φυσικά με το αυτι μας

Αν κάποιος γνωρίζει κάποιο cd για να φέρω το μηχάνημα στα όρια του ας με ενημερώσει παρακαλώ. Ειναι πολυ ενδιαφέρον να οργανωθεί μια καλή διαδικαςια δοκιμών και ελέγχου, ιδιαίτερα στα ακριβά μηχανήματα που πρεπει δικαιολογήσουν το κόστος. Υπάρχουν διάφορες απόψεις στο διαδίκτυοimage.jpg300B drawing.png300B-5V-Regulated-Filament-Schematic.jpg

Υπαρχουν λεπτομερείς πληροφορίες στο link που φαίνεται στα σχέδια, που αφορούν την κατασκευή. Θα επανέλθω από την πλευρά μου με φωτογραφίες του καλύμματος , αλλά όπως είπα θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν σε διεθνή διαγωνισμό για κατοχύρωση. Το σχεδιασμό των καλλυμάτων τον ετοιμάζει η εταιρεία BLLEND (www.bllend.com) που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Οι κατασκευές με λυχνίες είναι ρομαντικές πιστεύω και μαγεύουν εμάς τους παλαιότερους τουλαχιστον.

Περίπου, λίγο πάνω λίγο κάτω. Δεν το αναφέρω για εμπορικό σκοπό, μη νομίσεις κάτι τέτοιο. Θα κάνω μια ανάλυση που μπορεί κανείς να τη διασταυρώσει στο διαδίκτυο. Οι λυχνίες μόνο, οι συκγεκριμένες κάνουν γύρω στα 1800-2000 ευρώ ανάλογα με την ισοτιμία του δολαρίου. Φυσικά βρίσκει κανείς 300Β με 150 δολάρια αλλά δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Κάτι άλλο που δεν τυγχάνει προσοχής: πόσα μέτρα καλώδιο χρειάζονται? Σκεφτείται ασημένιο ποιότητος Audio Note, με 40-50 λίρες το μέτρο! Όσον αφορά τους μετασχηματιστές, κοιτάξτε την κατασκευή με άμορφο πυρήνα στην Lundhall μαζί με τα δικά της καπάκια. Προχωρώντας στους πυκνωτές σήματος μπαίνουμε σε τετραψήφιο νούμερο (όλα είναι διπλά και matched). Είμαστε ήδη στα 6000 ευρώ. Από εκεί κι ύστερα οι μονάδες της Tentlabs , chokes, power capacitors, sockets etc προσθέτουν άλλο ένα χιλιάρικο. Μένει το σασι και οι βαφές, οι αντιστάσεις τανταλίου, οι πυκνωτές και οι βάσεις, το knob της Audio Note, cube fasteners, supports, power transformer toroidal. Επίσης ένα απρόσμενο κόστος, ανεξέλγκτο στους πειραματισμούς, είναι τα μεταφορικά και οι φόροι που εκτινάσσονται στα ύψη. Φυσικά όταν υπάρχουν μαζικές παραγγελίες αλλάζει αυτό, αλλά πόσο εφικτό είναι στους ατομικούς πειραματισμούς? Ακόμη και η κόλληση πρέπει να είναι εφάμιλλη. Το ποςό ολοκληρώνει το κόστος σχεδίασης του καλύμματος. Υπάρχει όπως είπα η δυνατότητα για συμβιβασμούς. Αν ενδιαφέρεται κάποιος μπορώ να προτείνω φθηνά εναλλακτικά σενάρια υλικών.

Σ'ευχαριστώ Σταύρο. Έτσι είναι όπως τα λες. Άλλωστε μπορώ να πω πως δραστηριοποιούμαι στο χώρο της ναυτιλίας, κάτι που πραγματικά αγαπώ και με εκφράζει απόλυτα. Είμαι 48 ετων και πολλά χρόνια πριν, στη μακρινή Καβάλα, παιδευόμασταν με τα FM, όταν το καμπανάκι είχε χτυπήσει στο σχολείο. Εδώ και δύο χρόνια αποφάσισα να φτιάξω κάτι διαχρονικό για να μείνει ως ανάμνηση εποχής στους γιους μου. Μιας ρομαντικής εποχής με τις λυχνίες να λάμπουν και όλοι εμείς να χαμογελάμε. Θέλησα να φτιάξω κάτι ανταγωνιστικό με high end μηχανήματα, έτσι για να βρίσκεται ο πήχης ψηλά. Το αποτέλεσμα είναι η ανταμοιβή.
Έπειτα από ενασχοληση δύο ετών περίπου, διαπίστωσα ότι μου αρέσει να κατασκευάζω, μονάχα που οι επιλογές στερεύουν και οι προκλήσεις λιγοστεύουν.Θα με ξετρέλλαινε κάποιος δύσκολος κατασκευαστικός στόχος με λυχνίες. Το θέμα είναι ότι δεν με μαγεύει η ισχύς και η ένταση αλλά η ποιότητα του ήχου. Δεν έχω καταλήξει ακόμη πως θα μπορούσα να πω , ναι, πέρασε το μηχάνημα όλα τα απαιτητικά τεστ και τα κατάφερε γιατί δεν είμαι απόλυτα σίγουρος γι'αυτά. Έχω παλμογράφο, γεννήτρια συχνοτήτων και αναλυτή παραμορφώσεων και προσπαθώ να καταλήξω σε μια σειρά απαραίτητων ελέγχων.
Πιστεύω πως τα φορουμ παρέχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας, αλληλλοστήριξης και ανταλλαγής ιδεών.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: "Retro Hokusai" tube amplifier

Σ'ευχαριστώ Σταύρο. Έτσι είναι όπως τα λες. Άλλωστε μπορώ να πω πως δραστηριοποιούμαι στο χώρο της ναυτιλίας, κάτι που πραγματικά αγαπώ και με εκφράζει απόλυτα. Είμαι 48 ετων και πολλά χρόνια πριν, στη μακρινή Καβάλα, παιδευόμασταν με τα FM, όταν το καμπανάκι είχε χτυπήσει στο σχολείο. Εδώ και δύο χρόνια αποφάσισα να φτιάξω κάτι διαχρονικό για να μείνει ως ανάμνηση εποχής στους γιους μου. Μιας ρομαντικής εποχής με τις λυχνίες να λάμπουν και όλοι εμείς να χαμογελάμε. Θέλησα να φτιάξω κάτι ανταγωνιστικό με high end μηχανήματα, έτσι για να βρίσκεται ο πήχης ψηλά. Το αποτέλεσμα είναι η ανταμοιβή.
Έπειτα από ενασχοληση δύο ετών περίπου, διαπίστωσα ότι μου αρέσει να κατασκευάζω, μονάχα που οι επιλογές στερεύουν και οι προκλήσεις λιγοστεύουν.Θα με ξετρέλλαινε κάποιος δύσκολος κατασκευαστικός στόχος με λυχνίες. Το θέμα είναι ότι δεν με μαγεύει η ισχύς και η ένταση αλλά η ποιότητα του ήχου. Δεν έχω καταλήξει ακόμη πως θα μπορούσα να πω , ναι, πέρασε το μηχάνημα όλα τα απαιτητικά τεστ και τα κατάφερε γιατί δεν είμαι απόλυτα σίγουρος γι'αυτά. Έχω παλμογράφο, γεννήτρια συχνοτήτων και αναλυτή παραμορφώσεων και προσπαθώ να καταλήξω σε μια σειρά απαραίτητων ελέγχων.
Πιστεύω πως τα φορουμ παρέχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας, αλληλλοστήριξης και ανταλλαγής ιδεών.

Έχω μορφοποιήσει με έντονους χαρακτήρες, σημεία που κατά τη γνώμη ταιριάζουν στην κατηγορία του diy.

Το diy είναι από μόνο του στάση ζωής και κατά επέκταση φιλοσοφία και όχι μιζέρικη τσαπατσουλιά και υπέρμετρη τσιγγουνιά.

Δεν ασχολείται κάποιος με το diy για να βγάλει χρήματα, ασχολείται από χόμπι, μεράκι και την εσωτερική ανάγκη να δημιουργήσει.

Τα φόρα που βασίζονται σε αυτή τη φιλοσοφία θα πρέπει πρωτίστως να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες, να βοηθήσουν τα μέλη έτσι ώστε να μοιράσουν τη γνώση και την εμπειρία.
Τώρα όπου η πλατφόρμα χρησιμοποιείται εμμέσως για προώθηση διαφήμισης ή για "ψάρεμα" πιθανών πελατών...εδώ είναι και οι συντονιστές της κατηγορίας να επαναφέρουν τα πράγματα.

Δημήτρη, ωραία κατασκευή και με υπέροχα υλικά.
Σαφώς κάποιος μπορεί να κατεβάσει ή να ανεβάσει τον πήχυ...το άθλημα ευτυχώς έχει και προσαρμογές κατά το δοκούν.

Πολυ ομορφος.. Αν μπορεις ανεβασε και μια φωτο απο κατω απτην φουστα να χαζεψουμε λιγο!
Τι ηχεια οδηγεις;

Tannoy Turnburry 93 dB. Η 300Β σε SE ενισχυτή θέλει ευαισθησία. 95dB θα ήταν ακόμη καλύτερα. Θα επανέλθω με φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης

IMG_0289.JPGIMG_0290.JPGIMG_0291.JPG
Επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες του εσωτερικού. Φυσικά μπορεί να προστεθεί εσωτερικό σασί για την καλύτερη σταθεροποίηση των υλικών και την αποφυγή οπών στο εξωτερικό σασί, όμως σε αυτό το μηχάνημα δεν χρειάστηκε αφού είναι ευρύχωρο και υπάρχει "νεκρική σιγή". Χρησιμοποιώ κανάλια, που παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα όμορφα, προστατεύουν τα καλώδια και αποσβαίνουν τις δονήσεις.

Αν ανέβαζα την ποιότητα στην κορυφή τι θα έκανα; Ένα εσωτερικό έλασμα αλουμινίου 2 χιλιοστών για την καλύτερη ευταξία και αντοχή υλικών στο χρόνο.

Αντίθετα στον προενισχυτή RIAA phono MM - MC , που ανέβασα σε άλλο thread, λόγο του πολύ υψηλού gain η διάταξη και η σταθεροποίηση των υλικών έχουν μέγιστη σημασία γι'αυτό και η διαφορετική κατασκευή. Φυσικά σε ότι κάνουμε, το αποτέλεσμα μετράει.

Μπράβο Δημήτρη!

Βλέπω ότι είσαι αποφασισμένος να πηγαίνεις τις κατασκευές σου στο τέρμα.

Αναφορικά με τη στήριξη των εξαρτημάτων, εγώ ίσως να προτιμούσα τη χρήση καυτής σιλικόνης, σε ξύλινη ή πλαστική επιφάνεια, διότι η στήριξη είναι σταθερότερη ενώ η μελλοντική αφαίρεση είναι ευκολότατη με τη χρήση μόνο μιας σταγόνας οινοπνεύματος (περιφερειακά της σιλικόνης).

Δεν έχει τόσο συμμετοχή το νήμα. Μάλλον δεν μπορούμε να συνεισφέρουμε και πολλά σε προτάσεις ή βελτιώσεις... :)

Και πάλι μπράβο.

Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η χρήση του εσωτερικού ελάσματος, θα με βοηθήσει στην καλύτερη διάταξη και στο σχεδιασμό πριν την κατασκευή. Επίσης, πολλά από τα υλικά μπορούν να τοποθετηθούν πριν μπουνε στο κουτι και οι γειώσεις με τα κανάλια τους να είναι διακριτικές και εύκολα δειυθετημένες. Θα το δοκιμάσω στον ενιχυτή 5751/EL84 PP που ξεκινάω τώρα. Δυστυχώς ένα δεκαήμερο ταξείδι στο Λονδίνο θα με κρατήσει μακριά αλλά θα επανέλθω στο σχετικό thread με τις εντυπώσεις μου. Μετά σκέφτομαι για ΚΤ88 ΡΡ αλλά γενικά είμαι λάτρης της 300Β οπότε δύσκολα θα με μαγέψει κάτι άλλο. Πάντως μάτια και αυτιά ανοιχτά. Σε χαιρετώ

Μπράβο για την κατασκευές σου! Το κόστος είναι μεγάλο... βλέπε λυχνίες... ήθελα και θέλω να ασχοληθώ με αντίστοιχες κατασκευές αλλά το οικονομικό πλέον δεν πρόκειται να με αφήσει, 300Β ή otl με τις ρώσικες σκέφτομαι χρόνια τώρα...!

Το μόνο ερώτημα μου για την κατασκευή σου είναι αν είναι μελετημένο για τις συγκεκριμένες λυχνίες ή αντέγραψες απλά το σχηματικό, γιατί είναι κρίμα να μην τις ξεζουμίσεις!
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω πολλά περί λυχνιών αλλά είχα διαβάσει λίγα πράγματα και γενικά παίζουν πολλά online calculator και φυσικά θεωρίες περί των λυχνιών όπως π.χ. η παρακάτω που αναφέρεται στο πως να σετάρεις τον ενισχυτή σου βάση των προδιαγραφών - σχεδιάγραμμα της λυχνίας που διαλέγουμε . http://www.valveheart-bg.com/theory/triodeSE.html
Καλή συνέχεια!

Last edited:
Σ´ευχαριστω. Ειναι γεγονος οτι κατα κυριο λογο αντιγραφω τα σχεδια. Απλα εχω ψαξει αρκετα και τα συγκεκριμενα τα εμπιστευομαι. Στα φορουμ διαβαζει κανεις πολλες ιδεες και μοιραζεται αποτελεσματα δοκιμων αλλων. Παντως το σκεφτομαι να πειραματιστω καθοτι μηχανικος , οποτε εχω μια σχετικη αισθηση. Η πρωτη μου πρωτεραιοτητα ηταν να φτασω σε καλο σημειο στη διαταξη και στην κατασκευη. Θελω να τελειοποιηθω εδω πρωτα.
Οσον αφορα τα πειραματα, πρεπει πρωτα να καταληξω στη μεθοδο ελεγχου ποιοτητος για να εχουν νοημα οι δοκιμες. Δυστυχως δεν εχω καλυφθει ακομη, παρα τον εξοπλισμο και την ερευνα. Οι γνωμες διιστανται και χρειαζεται μια μερακληδικη ομαδα για τεστ και ανταλλαγη αποψεων
Τωρα που ετοιμασα τις κατασκευες για τους γιους μου μπορω να ασχοληθω με τριτους, δοκιμες κτλ
Σε χαιρετω

Καλησπέρα. Ολοκλήρωσα τη βελτίωση του ενισχυτή , όχι στην απόδοση αλλά στη διάταξη και στο φινιρισμα. Προστέθηκε εσωτερικός διπλός έλασμα αλουμινίου ώστε να είναι τα πάντα βιδωτά και ασφαλισμένα για μια ζωή. Επίσης άλλαξα το εξωτερικό φινίρισμα της βάσης, εφαρμόζοντας βαφή σκούρου μπρούντζου περλέ με μαύρο ματ στα πλευρικά τοιχώματα. Στη φωτογραφία δεν φαίνεται αρκετά καλά.

Αυτό που ψάχνω να βρω είναι βίδες Μ4 μήκους σπειρώματος 6 χιλιοστών, σε χρώμα oxidized bronze. Δυστυχώς δεν τα έχω καταφέρει μέχρι τώρα, οπότε αν κάποιος γνωρίζει κάτι θα ήμουν ευγνώμων.

Το περίβλημα θα τοποθετηθεί αργότερα λόγο δυσκολίας και κόστους κατασκευής (χρειάζεται πενταξονικό μηχάνημα κοπής ξύλου κτλ). Μόλις τα καταφέρω θα αναρτήσω φωτογραφίες
image.jpgimage.jpg
Αν κάποιος θέλει να ρωτήσει κάτι , μετά χαράς να απαντήσω.

Σας χαιρετω