Returned from the dead...

https://koudounia.com/i-istoria/

Σημερα ειχαμε καθαρισμο κουδουνιων απο ζωα.
Παμπαλαια, απο το παππου και προπαππο μου.

Καθαρισμα με ηλεκτρολυση, που πιο πολυ προς βρωμολυση ηταν εδω.
Τριψιμο με συρματοβουρτσα και μετα γυαλισμα με glanol κρεμα και βουρτσα στο dremel

Φερτε μου παλια λεω!

"Τσοπανάκος ήμουνα,προβατάκια βόσκαγα"

Γειά σου Νεκτάριε μέ τά βουκωλικά σου απαστράπτωντα σύνεργα :SFGSFGSF:

Disston D-8, 26”
Ενα πριονι απο το παρελθον, made in usa, απο ατσαλι και ξυλο μηλιας! Εταιρια που εκλεισε πριν το 1955 οποτε παλιοτερο απο τοτε. Ποιος ξερει πως και ποτε ηρθε στα μερη μας.
Μετα το καθαρισμα εντυπωσιαστηκα απο το ξυλο της λαβης. Απο μηλια περασμενο με λινελαιο εχει ενα χρωμα πιο σκουρο και πιο γεματο απο την οξια! Δοκιμαστε το οσοι εχετε δυνατοτητα.
Παρολο τα τοσα χρονια, το ξυλο εκτος απο ενα σπασιμο ελαχιστη φθορα ειχε. Επισης κοβει πολυ καλυτερα απο καποια συγχρονα που εχω. Φανταστειτε ποσο καλα εκοβε ως καινουργιο.

Και δω η αλλαγη.
Στις βιδες ποτισε μαλλον σκουρια το ξυλο και λερωσε.
Επισης πανω στη λαμα εχει μια τυπογραφια με εκτος των αλλων ενα αποφθεγμα αλλα δεν μπορω να διακρινω τη γραφει, κριμα.

http://www.disstonianinstitute.com/ads.html

Νεκτάριε κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει...... -bye-

https://www.youtube.com/watch?v=Y20jhnEPdk0&index=2&t=0s&list=LLWgQ6kyv3N63efp1Ql2U1zg

Φανος θυελλης ή καπνοφαναρο. Το χρησιμοποιουσαν παλιοτερα στη συλλογη καπνου στα χωραφια τη νυχτα. Απο τη δεκαετια του ‛70 αυτο, εργαλειο των γονιων μου.
Δεν ειχε πολυ σκουρια, πιο πολυ πισσα και βρωμια. Ειχε και δυο τρυπες στο ντεποζιτο.

Το περασα απο μια ηλεκτρολυση, πλυσιμο με σαπουνι, ειναι ανοξειδωτο μαλλον ή γαλβανιζε. Εξωτερικα το ετριψα, αφου το αποσυναρμολογησα με συρματοβουρτσα κυριως dremel για γυαλισμα. Μετα το περασα και μια glanol. Του εβαλα φυτιλι, το γυαλι ειναι παλιο μεν, ραγισμενο και οχι το original δε.
Ενοιωσα δεος μολις το αναψα γιατι το κραταγα και στα τελευταια χρονια της δουλειας τους, ακομη μικρος εγω.
Πληροφοριες
https://www.thelovelandlanterncollection.com/bat-series/bat-158-with-embossed-globe/

Αυτό είναι κυριολεκτικά "Returned from the dead". :SFGSFGSF:
Εύγε νέε μου...
Δεν μπορώ να σε πω και σαβουρο..άμη αφού παίρνεις όλες τις πατσαβούρες και τις κάνεις κουκλάρες!

Τι ξέθαψες...
Το ηλεκτρικό στο χωριό μου ήρθε το 1970 και μέχρι τότε ήταν απαραίτητο αυτό για νυχτερινές επισκέψεις.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Returned from the dead...

Μπραβο Νεκταριε, δεν φρεσκαρισες μονο την λαμπα, αλλα και ολες τις παλιες αναμνησεις μαζι της.
:a0210:

Αυτό είναι κυριολεκτικά "Returned from the dead". :SFGSFGSF:
Εύγε νέε μου...
Δεν μπορώ να σε πω και σαβουρο..άμη αφού παίρνεις όλες τις πατσαβούρες και τις κάνεις κουκλάρες!
:grandpa:

Είναι μαγεία να ξεθάβεις την ομορφιά κάτω από την σκουριά.
:BDGBGDB55:

Τι ξέθαψες...
Το ηλεκτρικό στο χωριό μου ήρθε το 1970 και μέχρι τότε ήταν απαραίτητο αυτό για νυχτερινές επισκέψεις.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
:fahne90:

Νεκτάριε έπρεπε να πάς γιά αντικέρ !! :SFGSFGSF:

Ανεκτίμητη η αξία του,ειδικά άν είναι ενθύμιο προσωπικό από τούς γονείς.

Μου αρεσει αυτη η ενασχοληση Δημητρη αλλα δυστυχος πλεον εχω ξεμεινει απο αντικειμενα.
Εργαλεια, αντικειμενα ηχου, φωτιστικα τελος! Κατι παλια ραδιοφωνα και κασετοφωνα εχω αλλα ειναι διαφορετικη εντελως κατηγορια.

Είπα να παίξω κι εγώ με την επαναφορά παλιών εργαλείων.
Βρήκα στο χωριό το Σάββατο κατι παλιά εργαλεία του πεθερού (εχει συγχωρεθεί πριν 15χρονια) και τα πήρα μπας και επανέλθουν.
Ένα σφυρί, μια πενσα, 2 ταναλιες, ένα σκεπάρνι, ενα πριόνι χειρός (σαρακας) κι ένα φτυάρι ολομεταλλο χειροποίητο από τον ίδιο (είχε πάθος με την ηλεκτροσυγκόλληση - άλλη πάστα ανθρωπων. Έφτιαξε το σπίτι του σχεδόν μόνος του από τα θεμέλια)
Το σφυρί το έκανα χωρίς ηλεκτρόλυση, με εργαλεία και υλικά του λιντλ. Συρματοβουρτσες με το δράπανο που βγάζει αυτή τη βδομάδα, τρίψιμο στις εσοχές με το ντρεμελοειδες, πέρασμα με πινελο το υγρό κατά της σκουριάς, ξανά τρίψιμο με ψιλό γιαλοχαρτο για να φύγει η μαυριλα, και τέλος στίλβωμα με τις πατάτες και την πάνινη βούρτσα του λιντλ.
Δεν είναι σαν του Νεκτάριου ( τον ευχαριστώ πολύ για τις ιδέες και τα έργα που μοιράστηκε μαζί μας - χρόνια πολλά καθυστερημένα για τη γιορτή του), αλλά πιστεύω ότι κάτι κατάφερα να κάνω.
Την πενσα και τις ταναλιες αναγκαστικά θα τις κάνω με ηλεκτρόλυση ( είναι ολομεταλλο χωρίς πλαστικά στις λαβες) αν και η κυρά με ψήνει να μην αγοράσω μπαταρία, αλλά να τα κάνω με ξίδι ή σόδα από κάτι βιντεάκια που είδε στο internet.

Last edited by a moderator:
Η ηλεκτρολυση δεν αφαιρει υλικο απο τα αντικειμενα, οχι τοσο πολυ τουλαχιστον.
Το ξυδι κανει περισσοτερη αφαιρεση υλικου απο τα σκουριασμενα αντικειμενα. Λευκο ξυδι κατα προτιμηση. Η συσρματοβουρτσα γυαλιζει, αλλα αν περασεις ενα μεταλλο με γυαλοχαρτα σε πολλα σταδια, 60-120-240-320-400-600-800-1000 με βαση σε γωνιακο τροχο εχουμε μετα σχεδον καθρεπτη. Οποτε με μια βουρτσα και αλοιφη ειμαστε σχεδον τελειοι.