Returned from the dead...

Τα τελευταια 10 χρονια εχω ενα σουγια του lidl για outdoor χρηση. Με πολυ καλη λαβη και κυριως πολυ ανθεκτικη και σταθερη στο ακονισμα λαμα.

Εχει κλειδωμα τοσο στο ανοιγμα οσο και στο κλεισιμο, ομως κατι ειχε συμβει εσωτερικα της λαβης, με αποτελεσμα να ειναι επικινδυνο καθως δεν ασφαλιζε στο κλεισιμο και εξειχε η μυτη απο την λαβη.

Το ανοιξα και διαπιστωσα οτι ειχαν συσσωρευτει χωματα και βρωμιες αλλα δεν υπηρχε ιχνος σκουριας, παρα τις κακουχιες που εχει υποστει. Το ετριψα εσωτερικα με ψιλο συρματακι. Στη συνεχεια το μονταρα και με την ευκαιρια γυαλισα τα εξωτερικα μεταλλικα μερη.

Συνεχιζει σαν καινουριο!

Attachments

• ΓŽΕ“ΓŽβ€˜ΓŽΒ§ΓŽβ€˜ΓŽβ„’ΓŽΒ‘ΓŽβ„’-1.jpg
    ΓŽΕ“ΓŽβ€˜ΓŽΒ§ΓŽβ€˜ΓŽβ„’ΓŽΒ‘ΓŽβ„’-1.jpg
    73 KB · Views: 331
  • ΓŽΒΌΓŽΒ±Γβ€‘ΓŽΒ±ΓŽΒΉΓΒΓŽΒΉ 2.jpg
    ΓŽΒΌΓŽΒ±Γβ€‘ΓŽΒ±ΓŽΒΉΓΒΓŽΒΉ 2.jpg
    68 KB · Views: 328
  • ΓŽΒΌΓŽΒ±Γβ€‘ΓŽΒ±ΓŽΒΉΓΒΓŽΒΉ 3.jpg
    ΓŽΒΌΓŽΒ±Γβ€‘ΓŽΒ±ΓŽΒΉΓΒΓŽΒΉ 3.jpg
    64.6 KB · Views: 328
Oυτε victorinox να ηταν το σουγιαδακι του Lidl σε ποιοτητα ατσαλιου αν αντεχει ετσι καλα στον χρονο και στα πολλαπλα ακονισματα!!

Μιχαλη, εχει πολυ καλη λαμα, με εχει εντυπωσιασει ευχαριστα. Και επειδη λυπαμαι τα αλλα μαχαιρια που εχω, αυτο εδω εχει τραβηξει πολλα και αντεχει ...

Εχω το ιδιο και εγω. Επειδη ειχα σπασει τη μυτη το ειχα δωσει σε τροχειο - ναι υπαρχει ευτυχως 1 τετοιο εξειδικευμενο παααρα πολυ παλιο μαγαζι - και μου το εφτιαξε σωστα.
Τωρα τελευταια παρατηρω και εγω ατι απασφαλιζει σχετικα ευκολα, οποτε θα του κανω ενα καθαρισμα. Το αλλο προβλημα που εχει "απο γεννησιμιου του" ειναι η βιδα που λασκαρει και θελει σφιξιμο συνεχεια.
Τα πριτσινια πισω με τι τα αντικατεστησες;

τα "πισω πριτσινια" ειναι μαλακοι πιροι και αφησα τους ιδιους
στην βιδα μπορεις να βαλεις λιγο μανο για να νυχια, δεν χρειαζεται κολλα σπειρωματων ή υγρο τεφλον γιατι δεν δεχεται πιεσεις σε αυτο το σημειο

Προκειται για την επισκευη μιας σπασμενης μεγγενης του πατερα μου
που ειχε γραψει πολλα χιλιομετρα στο εργαστηριο του στη δεκαετια του 70.
Εδωσα βαρος κυριως στο να την κανω λειτουργικη και παραμελησα λιγο το αισθητικο κοματι.
Το σπασιμο (στη διακεκομενη γραμη στη φωτογραφια) το κολλησα με ηλεκτροκολληση και ηλεκτροδια μαντεμιου.
Ακολουθησε τριψιμο, στοκαρισμα και 2 χερια λαδομπογια χωρις ασταρωμα.
Η βιδα που σφιγγει την μορσα στον παγκο ελειπε, οποτε
δημιουργηα βιδα εκ του μηδενος με την βοηθεια μιας βιδας με εξαγωνη κεφαλη,
ενα 13αρι καρυδακι, ενα σιδερακι που βρηκα στο κουβα με τα σιδερικα, εποξικης κολλας
και εποξικου στοκου. Και λιγη μαυρη λαδομπογια για το τελος.

1LmCXw8.jpg

Εδωσα βαρος κυριως στο να την κανω λειτουργικη και παραμελησα λιγο το αισθητικο κοματι.
Το σπασιμο (στη διακεκομενη γραμη στη φωτογραφια) το κολλησα με ηλεκτροκολληση και ηλεκτροδια μαντεμιου.
ενα 13αρι καρυδακι, ενα σιδερακι που βρηκα στο κουβα με τα σιδερικα, εποξικης κολλας

:SFGSFGSF: Καί μόνο πού είναι συναισθηματικής αξίας,άξιζε καί με το παραπάνω η επισκευή,τήν έκανες καλύτερη καί από ότι θά ήταν καινούργια !!

Μια χαρά τη βλέπω... Και αισθητικά μια χαρά είναι, για μέγγενη μιλάμε. :a0210:
Αν ήταν κάτι που θα βελτίωνα είναι η βίδα που σφίγγει στον πάγκο.
Χρειάζεται ένα "πιατάκι", πχ σαν αυτά που έχουν οι σφιχτήρες, στην κορυφή για να κοντράρει στο ξύλο.
Έτσι δεν πρόκειται να σφίξει ποτέ, κι αν σφίγγει προσωρινά μόλις τη ζορίσεις λίγο θα χώνεται όλο και πιο βαθειά στο ξύλο και θα ξεσφίγγει.
Τουλάχιστον βάλτης μιά πατούρα μεταλική μεταξύ βίδας και ξύλου πρίν την καργάρεις.

Moυ αρεσε η παντεντα δημιουργιας της βιδας που σφιγγει τη μεγγενη στον παγκο!

Για το τελειωμα, οπως λεει και ο Μπαμπης πρεπει να βαλεις κατι στην βιδα. Μπορεις να βρεις κατι να βιδωνει σαν καπακι πανω στην 8/9αρα βιδα.
Κατι θα σκεφτεις, ισως με ενα παξιμαδι βιδωμενο η με μια ροδελα κολλημενη πανω στο παξιμαδι με εποξικη να κανεις δουλεια.

Ευχαριστω παιδια για τα καλα σας λογια.
Για το "πιατακι" εχει δικιο ο Μπαμης, και καπου ειχα βρει και ενα "πιατακι"
για να το πατενταρω στην ακρη της βιδας.
Στην πορεια ομως η βιδα εσφιγγε σχετικα καλα επανω στο νοβοπαν, και ξεχαστηκε το θεμα
Μου το θυμησατε ομως τωρα και θα το ξανακυταξω λιγο. -bye-

Μια χαρά έγινε φίλτατε...!!!
Κρίμα να πήγαινε χαμένη γιατί τέτοιο μαντεμι κατασκευης όπως τότε δύσκολα βρίσκεις στο εμπόριο σήμερα...

Πολυ ωραια ειναι κατι τετοια, και πολυ καλη δουλεια φαινεται να εγινε. Σωστος :)
Για πες λιγο για την κολληση πως την εκανες. Προσπαθησα κι εγω κι εγω πριν κατι μηνες κατι παρομοιο, πολυ προχειρα βεβαια, αλλα δεν πολυκολλαγε.
Τα ηλεκτροδια μαντεμιου ποια ειναι;
Στο σημειο της κολλησης, θα βοηθουσε πρωτα να εβαζες στο κεντρο λιγη εποξικη; Αφου, ετσι κι αλλιως, η ηλεκτροκολληση μονο γυρω-γυρω μπορει να γινει, σωστα;

Last edited by a moderator:
Ηλεκτροδια μαντεμιου ειναι αυτα τα ειδικα ηλεκτροδια

Για την ηλεκτροκολληση δημιουργησα ενα αυλακι με τον τροχο περιμετρικα
και κατα μηκος του σπασιματος, και ενας μεγαλος σφιγκτηρας σκανδαλης κρατησε τα κοματια ενωμενα.
Προθερμανα με φλογιστρο την περιοχη κολλησης, πονταρισα περιμετρικα
και κολλησα με 100 αμπερ. (Κανονικα λενε οτι θελει 50 αμπερ)
Μετα την κολληση, χρειαζεται να βυθισθει αμεσως το κοματι σε ενα δοχειο με αμμο
για να κρυωσει αργα, αλλα εγω δεν το εκανα.:operator:

πολυ σωστος ως προς την τεχνικη συγκολλησης
ως προς το θαψιμο μεσα στην αμμο θαλασσης, στην περιπτωση σου ισως να μην ειναι αναγκαιο, γιατι στην μικρη μεγγενη δεν θα ασκουνται μεγαλες πιεσης.

Ηλεκτροδια μαντεμιου ειναι αυτα τα ειδικα ηλεκτροδια

Για την ηλεκτροκολληση δημιουργησα ενα αυλακι με τον τροχο περιμετρικα
και κατα μηκος του σπασιματος, και ενας μεγαλος σφιγκτηρας σκανδαλης κρατησε τα κοματια ενωμενα.
Προθερμανα με φλογιστρο την περιοχη κολλησης, πονταρισα περιμετρικα
και κολλησα με 100 αμπερ. (Κανονικα λενε οτι θελει 50 αμπερ)
Μετα την κολληση, χρειαζεται να βυθισθει αμεσως το κοματι σε ενα δοχειο με αμμο
για να κρυωσει αργα, αλλα εγω δεν το εκανα.:operator:

Ευχαριστω πολυ.
Πολυ χρησιμες πληροφοριες :)
Πανακριβα τα ηλεκτροδια αυτα, ε;

Βρηκα σε παλια αποθηκη του πατερα μου ενα σκουριασμενο Stilson 14" της Dowidat και
αποφασισα να το αναπαλαιωσω. (Dowidat = προπομπός της Gedore)

PfPUKOW.jpg

Για αρχη ξεσκουριαστηκε ηλεκτρολυτικα.

qVBQ6Gb.jpg

Στη συνεχεια τριψιμο. Ωρες ατελειωτες.
Γιαλοχαρτα, δραπανα, τροχοι και ντρεμελ.

Y6BruTl.jpg

Ακολουθησε ενα ψιλοασταρωμα.

uw2C4n3.jpg

Και το τελικο αποτελεσμα μετα το βαψιμο.

0gDkgFt.jpg