Reverb - Διάχυση

sakiskar

New member
13 February 2013
60
Σας χαιρετώ, και έρχομαι αμέσως στα θέματα.

1) Στον εικονιζόμενο χώρο, διαστάσεων 3,26 χ 3,77 χ (ύψ) 2,88 , για να τοποθετηθούν τα ηχεία μου σωστά, μεταφέρθηκαν τα πράγματα στην απέναντι πλευρά του χώρου. Έτσι υπάρχει λίγο reverb (που το καταλαβαίνω όταν χτυπήσω <παλαμάκια> ). Φυσικά δεν είναι τόσο πολύ, όπως σε ένα τελείως άδειο δωμάτιο. Δύσκολο πάντως να μετρηθεί ακριβώς.Τι μπορώ να κάνω(τοποθετήσω) για να έρθει στα κανονικά επίπεδα ? Υπόψι, θέλω να διατηρηθεί η ζωντάνια του χώρου και όχι να νεκρωθεί, πράγμα που όπως παρατήρησα, γίνεται πολύ εύκολα με τοποθέτηση αποροφητικών υλικών τα οποία ως γνωστό αποροφούν υψηλές μόνο συχνότητες.

View attachment 90342

Σχέδιο Δωματίου.jpg

2) Σκέφτομαι την τοποθέτηση στην οροφή διαχυτών, όπως π.χ. τα DST-R της Auralex (φελιζόλ) ή παρόμοια. Θα υπάρξει βελτίωση στην ακουστική του χώρου ? ή χρειάζεται κάποια ειδική μελέτη και τοποθέτηση κάποιου συγκεκριμένου είδους διαχύτη, και όχι οποιουδήποτε ?

Ευχαριστώ, γειά σας.

Attachments

• 9.jpg
    9.jpg
    41.7 KB · Views: 280
Last edited:
Re: REVERB - ΔΙΑΧΥΣΗ

Για σοβαρή δουλειά, ειδική μελέτη οπωσδήποτε!
Εκτός τούτου μπορείς εύκολα να πειραματιστείς με το χώρο τοποθετώντας διάφορα έπιπλα και αντικείμενα, ώστε να μην είναι τόσο άδειος. (Και κάποιο χαλί ίσως)...

Last edited:

Μιχάλη , γειά σου.

Αν υπάρχουν κάποιοι που να κάνουν μελέτες, ανέφερέ μου, αν μπορείς.
Βρίσκομαι μακριά απο την Αθήνα και τα κοστολόγια προφανώς θα είναι μεγάλα.
Αν υπάρχουν , άλλες λύσεις-προτάσεις, πές μου.
Χαλί, υπάρχει, τι μπορεί να μπεί στους τοίχους ?

Ευχαριστώ, θανάσης.

Last edited:

είσαι και λίγο άτυχος... οι διαστάσεις του δωματίου και οι σχέσεις μεταξύ του μήκους των τριών αυτών είναι by default προβληματικές αφού κατ' ουσίαν είσαι πολύ κοντά σε έναν κύβο...

προσπάθησε να στήσεις τα ηχεία σύμφωνα με τις οδηγίες του λινκ :http://www.cardas.com/room_setup_square.php

καλή επιτυχία !

Δημοκηδη , ευχαριστώ.
Δεν θέλω να πλέξω με πολύπλοκους υπολογισμούς και δεν έχω τις γνώσεις για να το κάνω.
Τοποθέτησα τα ηχεία σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή B&W.
Παρόλο που το σχήμα του χώρου είναι κοντά στον κύβο δεν υπάρχει boom στα μπάσσα.
Χρήσιμο το side που δίνεις και θα ασχοληθώ όσο μου επιτρέπουν οι γνώσεις που έχω.
Ευχαριστώ, γειά.

Αυτό που προτείνεται στο λινκ, είναι πολύ απλό ... δεν θέλει ειδικές γνώσεις ή πολύπλοκους υπολογισμούς ... απλά χαράσσεις τις διαγωνίους από κάθε γωνία, βάσει του κανόνα 1:1,66 [πχ. ο Καρντάς στην φωτο έχει πάρει τα ζεύγη 5,8 & 8,13 και βάσει των δύο κορυφών τους χάραξε τις ζητούμενες ημιευθείες, πάνω στις οποίες, [σε οιοδήποτε σημείο τους] πρέπει να τοποθετηθεί η μπροστινή πλευρά του ηχείου, ιδανικά η μπροστινή πλευρά του τουήτερ σου ... ] ... εσύ δηλαδή μπορείς να πάρεις τα ζεύγη 0,50 μέτρα/0,83 μέτρα και 1μέτρο/1,66 μέτρα και να χαράξεις τις γραμμές σου....

Λοιπόν , Δημοκηδή πολύ ωραία όλα αυτά, μου αρέσουν , αλλά : 1) Ο κατασκευαστής θέλει το τοίχωμα του ηχείου να απέχει 0,5 μ απο τον πλάγιο τοίχο και αν φέρουμε το τουίτερ στο 0,5 τότε είμαστε λάθος ,για τον κατασκευαστή (έρχετε πολύ κοντά στον πλαινό τοίχο, το ηχείο)
2) πρόβλημά είναι ότι με αυτό που προτείνεις, τα ηχεία θα έρθουν πολύ μπροστά, και δεν με βολεύει . Συνήθως, βάζω μία θέση μροστά από τον καναπέ μου, για να δημιουργηθεί ισόπλευρο τρίγωνο, σε σχέση με τα ηχεία (γιατί, αν δείς στις φωτο που δίνω ανωτέρω, έχω ισοσκελές ) και έτσι ακούω καλύτερα.
Εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημά μου είναι η μείωση του reverb και το κατά πόσο θα έχω βελτίωση με τοποθέτηση διάχυσης στην οροφή.

Ευχαριστώ και πάλι και χαιρετώ.

Εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημά μου είναι η μείωση του reverb και το κατά πόσο θα έχω βελτίωση με τοποθέτηση διάχυσης στην οροφή.

Φίλε sakiskar για να μειώσεις τις αντανακλάσεις που προκαλούν την αντήχηση (reverb)
δεν χρειάζεσαι διαχύτες..

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις απορροφητικά (Absorption panels) για να ελέγξεις
το φαινόμενο...Το πόσα και πού, θα σου το πεί ειδικός μετά την μέτρηση που θα δείξει
το τι χρειάζεται για να ισορροπήσει ακουστικά ο χώρος.

Υπάρχουν βέβαια και έτοιμες λύσεις σε κιτ,να καλύψεις ακουστικά ένα δωμάτιο (αν θες να αποφύγεις το κόστος ενός
εξειδικευμένου τεχνικού) αλλά με αμφίβολο, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου σου,
αποτέλεσμα.

Λοιπόν , Δημοκηδή πολύ ωραία όλα αυτά, μου αρέσουν , αλλά : 1) Ο κατασκευαστής θέλει το τοίχωμα του ηχείου να απέχει 0,5 μ απο τον πλάγιο τοίχο και αν φέρουμε το τουίτερ στο 0,5 τότε είμαστε λάθος ,για τον κατασκευαστή (έρχετε πολύ κοντά στον πλαινό τοίχο, το ηχείο)
2) πρόβλημά είναι ότι με αυτό που προτείνεις, τα ηχεία θα έρθουν πολύ μπροστά, και δεν με βολεύει . Συνήθως, βάζω μία θέση μροστά από τον καναπέ μου, για να δημιουργηθεί ισόπλευρο τρίγωνο, σε σχέση με τα ηχεία (γιατί, αν δείς στις φωτο που δίνω ανωτέρω, έχω ισοσκελές ) και έτσι ακούω καλύτερα.

χάραξε τις ζητούμενες ημιευθείες, πάνω στις οποίες, [σε οιοδήποτε σημείο τους] πρέπει να τοποθετηθεί η μπροστινή πλευρά του ηχείου, ιδανικά η μπροστινή πλευρά του τουήτερ σου ... ]

διάβασε προσεκτικά αυτό που σου γράφω .... οιοδήποτε σημείο πάνω στις ημιευθείες ... εννοείται ότι και για τις δύο όμως, θα επιλεγεί αντίστοιχο σημείο ώστε να υπάρξει ίση απόσταση των δύο ηχείων από τους τοίχους πίσω και πλάι, όπως εννοείται ότι θα εξακολουθήσεις να τηρείς την συμμετρική ως προς τον ακροατή τοποθέτηση ... αυτό που δίνει στο σχήμα ο Καρντάς είναι ένα απλό παράδειγμα ... το εφαρμόζεις όπως σου είπα με οιαδήποτε ζεύγη τιμών ...

Αυτά από μένα, σταματώ εδώ !

Χαιρετώ και πάλι : 1) Για Magellan, αν ξέρει και μπορεί, να μου πεί εξειδικευμένους τεχνικούς , στη Βόρειο Ελλάδα, θα περιμένω απάντησή του.

2) Για Δημοκηδή (αν δεν τον κούρασα), α)Έχεις δίκαιο το κατάλαβα καλύτερα, ότι δηλ. το τουίτερ μπορεί να μετακινηθεί κατα μήκος της διαγώνιας γραμμής σε όποιο σημείο θέλουμε και έτσι μπορούμε να το βάλουμε σε σημείο, ώστε και το πλαινό τοίχωμα του ηχείου να απέχει 0,50 μ. απο τον πλαινό τοίχο, (όπως θέλει και ο κατασκευαστής). Και έτσι ακόμη, πάλι δεν με βολεύει , γιατί αναγκαστικά, έρχονται πολύ μπροστά τα ηχεία (είναι μικρός ο χώρος και είναι σα να βρίσκονται στη μέση του δωματίου). Αυτός ο τρόπος είναι καλός για τετραγωνικούς χώρους με μεγάλες διαστάσεις, ούτως ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος και πίσω απο τη θέση ακρόασης. Δηλ. αν έρθουν τα ηχεία πιό μπροστά, θα αναγκαστώ και εγώ να καθήσω πιό πίσω και κοντά στον απέναντι από τα ηχεία τοίχο, οπότε τα μπάσσα ακούγονται πολύ ενισχυμένα. Το πρόβλημα δηλ. είναι ότι θέλω να τηρήσω και τις οδηγίες τοποθέτησης των ηχείων για αυτό υπάρχει δυσκολία συνδυασμού και των δύο τρόπων .β) Δεν κατάλαβα, ( και συγνώμη), γιατί χρειάζονται 2 ζεύγη τιμών για να χαράξουμε τη διαγώνιο γραμμή. Ένα ζεύγος τιμών, δεν αρκεί ? για να πάει η διαγώνιος όσο μακριά θέλουμε. γ) Χρήσιμα βέβαια όσα μου είπες και θα προσπαθήσω να κάνω μια καλύτερη τοποθέτηση, ίσως με παίρνει λίγο να ανοίξω την απόστασή μεταξύ τους.

Ευχαριστώ, Θανάσης.

Δοκίμασε μία βαριά κουρτίνα πίσω απ' όλο τον τοίχο που έχει το ηλεκτρικό πιάνο. Θα μειώσει τις ανακλάσεις του χώρου.

Και επειδή δεν νομίζω να έχεις περισσευούμενη βαριά κουρτίνα, κάνε το εξής. Πάρε έναν καθρέφτη και βάλε έναν να τον κουνάει πάνω στον δεξί τοίχο ενώ εσυ κάθεσε στη θέση ακρόασης. Στο σημείο που θα βλέπεις τα ηχεία μέσα στον καθρέφτη είναι το σημείο της πρώτης ανάκλασης. Εκεί κρέμασε μια κουβέρτα στον τοίχο. Δες αν ακους τη διαφορά.

Έχεις δίκαιο ... αρκεί ... το άλλο σημείο θα είναι η κορυφή της πίσω γωνίας ... απλά, είδα στα γρήγορα το σκαρίφημα του Καρντάς με τα δύο σημεία, τα οποία όμως είναι όντως πλεονασμός... όλα αυτά, καθώς και η υπόλοιπη διαδικτυακή φιλολογία περί τοποθετήσεων των ηχείων έχει το καλό ότι επιτρέπει πειράματα, που ίσως προσφέρουν τελικά το ζητούμενο, χωρίς κανένα κόστος ... αξίζει να το παλέψεις και ίσως δεν χρειασθείς έξοδα...

1) Για Δημοκηδή. Αν μπορείς, να γίνεις πιό σαφής, κάντο, γιατί μπερδεύτηκα πάλι. (....Ποιό άλλο σημείο ? ποιά κορυφή και ποιάς πίσω γωνίας... ?)
2) Για όσους θελήσουν να παρέμβουν και να απαντήσουν στα δύο αρχικά ερωτήματα μου, θέλω να διευκρινύσω ότι τα έθεσα έτσι, για να μήν ανοίξω δύο θέματα. Δεν σχετίζεται το ένα με το άλλο δηλ. μη θεωρήσει π.χ. κανείς ότι ερευνώ (ρωτώ), άν με τη διάχυση στην οροφή θα μειωθεί το reverb. Η διάχυση με ενδιαφέρει, άν θα βελτιώσει γενικά τον ήχο του χώρου, πέρα από την υπόθεση reverb.

Ως κορυφή εννοώ το σημείο τομής των δύο πλευρών (πίσω και πλευρικός τοίχος) της γωνίας ... μια πίσω από κάθε ηχείο ... από κει αρχίζει η ημιευθεία πάνω στην οποία θα τοποθετήσεις το ηχείο σου ...

πιστεύω ότι η διάχυση σε τόσο μικρό χώρο δεν πρόκειται να βοηθήσει ιδιαίτερα. Κλίνω κι εγώ προς το πνίξιμο του χώρου αλλά θέλει προσοχή πως θα γίνει γιατί μπορεί να μυρίζει φορμαλδείδη μετά η μουσική. Η διάχυση αντίθετα, ακριβώς επειδή ο χώρος είναι μικρός και τα διαχέοντα θα γυρίζουν με αρκετή ένταση στη θέση ακρόασης νομίζω πως θα χαλάσει περισσότερο τη στερεοφωνική εικόνα. Βέβαια δεν είμαι γνώστης για να δίνω συμβουλές...

1) ΟΚ . για Δημοκηδή, έγινε κατανοητό και ευχαριστώ. Το μόνο εμπόδιο είναι ο περιορισμός της B&W για 0,50 cm απο τα πλάγια. Πές αν θές τη γνώμη σου. Να εγκαταλήψω τις οδηγίες και να στήσω σύμφωνα με cardas ?Δεν έχω σκοπό πάντως να φάω τις ώρες μου παίζοντας με cm και μοίρες, αλλά θέλω να απολαύσω τη Μουσική. Ο καθένας που κάνει κάποια βασικά, νομίζω, ότι παρά τις διαφορές έχει καλό ήχο.

2) α) Panoramius, ο χώρος εύκολα πνίγεται , με τοποθέτηση απορροφητών (αν αυτό εννοείς, λέγοντας πνίξιμο)
β) Τι εστί μουσική με φορμαλδείδη ?

δεν είναι και τόσο δύσκολη η δοκιμή ... και ανέξοδη όπως είπαμε... κάν' την και δες που έχεις καλύτερα αποτελέσματα... εγώ θα προτιμούσα τον Καρντάς, που υποτίθεται στήνει για να αποφύγει στάσιμα, ακυρώσεις και ενισχύσεις στον χώρο ...

εννοω οτι μπορει να νεκρωσει το αποτελεσμα αν δε γινει προσεκτικη χρηση των αναλογων υλικων. φορμαλδειδη δεν ειναι το χημικο που μυριζει στα νεκροτομεια;

επισης αν βαριεσαι να ασχοληθεις με την τοποθετηση που ειναι το πιο βασικο... δε βλεπω να καταφερνεις βελτιωση. αστο μια και καλη. αφου η τοποθετηση ειναι το μονο ανεξοδο και πειραματιζεσαι αμεσα. ουτε στο περιπτερο δε χρειαζεται να πας. το κανεις εδωκαι τωρα που λεει ο λογος

Αυτό ακριβώς, είπα και εγώ απ την αρχή, ότι ο χώρος εύκολα νεκρώνει. Δοκίμασα δηλ. ricofon, και αυτά χαλούν τον ήχο ή πρέπει να μπούν σε κάποια κατάλληλα σημεία για να μην προκαλούν πρόβλημα. Αλλά σε ποιά ?
'Οσο για την τοποθέτηση, είναι νομίζω σωστή ( σύμφωνη με τον κατασκευαστή ). Από εκεί και μετά μπορεί να δοκιμαστεί, μία άλλη θέση (όπως, είπαμε ανωτέρω), για ενδεχόμενη βελτίωση. Δεν βαριέμαι, αλλά οι αλλαγές στην τοποθέτηση, είναι δύσκολες (ίσως χρειαστούν και 3 άτομα), λόγω του ότι πρέπει να μετακινηθούν πρώτα οι πολύ βαριές βάσεις (γεμάτες μολύβι και άμμο), με κύνδυνο άν στραβοπατήσουν να στραβώσουν οι ακίδες οι οποίες πατούν σε ειδικά πιατάκια και συνεχώς γλυστρούν μέχρι να καθήσουν........ κ.λ. βασανιστικά πράγματα.