Ρευμα!Ειναι οντως 50%?

Πάντως και σε διάφορα Αμερικάνικα και Εγγλέζικα φόρα η γρίνια για την ποιότητα
του ρεύματος πάει σύννεφο.

Προφανώς σε έναν ενισχυτή 100W είναι δύσκολο να ζητήσεις πλήρη σταθεροποίηση, αλλά σε έναν των 30W γιατί όχι;

Παιδες, φιλικη συμβουλη (χωρις να τσακωθουμε παλι).

Πριν αλλαξετε μηχανηματα και καλωδια, δειτε τι παιζει με το ρευμα σας. Δεν μιλαω για πολυμπριζα.

Αν δεν εχετε κατι να διορθωνει την κατασταση δεν ακουτε τα μηχανηματα σας. Ακουτε τα τερτιπια της ΔΕΗ και του δικτυου.

Αυτα.

P.S. Δεν θα αναφερω τι και πως, μην με ρωτησετε, γιατι θα καταντησω γραφικος.

Ερώτηση:

Τα μόνο που έχω κάνει προς το παρόν για το ρεύμα είναι, αλλαγή ασφάλειας στον πίνακα, αλλαγή πρίζας στον τοίχο, ένα πολύμπριζο 7 (ή 6?) θέσεων της audio agile, δυο καλώδια audio agile για τον προ και τον τελικό και ένα audioplan για το transport.

Παρακολουθώ εδώ και καιρό το ρεύμα του σπιτιού να παίζει από τα 227 στα 233 αλλά η τιμή που αναγράφεται στην οθόνη δεν μένει ούτε ένα δευτερόλεπτο σταθερή. Μέχρι να διαβάσεις στην οθόνη του πολύμετρου 228 έγινε 229 και εν ριπή οφθαλμού 230 μετά πάλι 229 και πάλι 231, 232. το φαινόμενο αυτό παραμένει έτσι ακόμα και τις βραδυνές ώρες...

So, ένας σταθεροποιητής είναι αυτό που χρειάζεται? o oποίος θα δίνει 230 σταθερά?

Οι συσκευές με εξωτερικά τροφοδοτικά χρειάζονται επίσης φροντίδα?

Εχω ένα dac, buffer, phono stage και ενισχυτή ακουστικών της Musical Fidelity που παίρνουν ρεύμα από το ίδιο εξωτερικό τροφοδοτικό και στο πικαπ υπάρχει εξωτερικό τροφοδοτικό (project speed box se)...

Προφανώς σε έναν ενισχυτή 100W είναι δύσκολο να ζητήσεις πλήρη σταθεροποίηση, αλλά σε έναν των 30W γιατί όχι;

Ας μας πουν οι HiEndάδες τι τους χαλάει στον ήχο η σταθεροποίηση.. γιατί είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο παίζει.

Δεν είναι μόνο οι μεταβολές της τάσης του ρεύματος που μπορεί να επηρεάσουν μια ηλεκτρική συσκευή αλλά και ο ηλεκτρομαγνητικός "θόρυβος" που μεταφέρεται με τα καλώδια.

Ένα καλό ups (on-line όμως, όχι ένα απλό line-interactive) λύνει όλα τα προβλήματα, αφού το ρεύμα προέρχεται από μπαταρία εντελώς καθαρό και απαλλαγμένο από ηλεκτρομαγνητικά "σκουπίδια" (το μόνο που μπορεί να χαλάσει λίγο την ποιότητα είναι ο ενσωματωμένος μετατροπέας από συνεχές σε εναλλασόμενο, αν δεν είναι φτιαγμένος από ποιοτικά υλικά).

Ερώτηση: Μπορεί κάποιος να μου πει ΓΙΑΤΙ δεν έχουν καθιερωθεί τα διακοπτικού τύπου τροφοδοτικά στους ενισχυτές (θεωρητικά τουλάχιστον υπερτερούν των γραμμικών);

Ας μας πουν οι HiEndάδες τι τους χαλάει στον ήχο η σταθεροποίηση.. γιατί είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο παίζει.
Θεωρητικά χαλάει τη δυναμική περιοχή του ενισχυτή. Με πλήρως σταθεροποιημένο τροφοδοτικό, παίζεις στα 30W και στα 30,001 o ενισχυτής κλιπάρει. Το ίδιο κάνουν βέβαια και η τάξης-Δ. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν δεν έχεις αρκετή ισχύ...
Μπορεί κάποιος να μου πει ΓΙΑΤΙ δεν έχουν καθιερωθεί τα διακοπτικού τύπου τροφοδοτικά στους ενισχυτές.
Μήπως γιατί έχουν θόρυβο;

Last edited:
Ίσα ίσα, αυτά είναι που -υποτίθεται τουλάχιστον- μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το θόρυβο του δικτύου.
Τα γραμμικά τροφοδοτικά δίνουν την ημιτονοειδή καμπύλη όπως την παραλαμβάνουν από το δίκτυο της ΔΕΗ, δηλαδή ένα κατσαρό διάγραμμα που προσπαθεί να μοιάσει σε ημιτονοειδή καμπύλη.
Τα διακοπτικά πάλι ή δίνουν μια ευθεία γραμμή στα όσα Volt με συχνότητα 50 Hz με + πολικότητα ή τη δίνουν με -. Λογικά κάνουν, τρόπον τινά, αυτόματη σταθεροποίηση του ρεύματος...
Ένας ηλεκτρολόγος ας μας διαφωτίσει πιο υπεύθυνα!

Όταν λέμε θόρυβο τι εννούμε? (ρωτάω γιατί μου δημιουργείται η εντύπωση ότι εννουμε διαφορετικά πράγματα)
Προσωπικά ορίζω ως "θόρυβο" οποιαδήποτε παρέκλιση από το ιδανικό: πλήρως ημιτονοειδής καμπύλη των 230V με συχνότητα ακριβώς 50 Hz.

Τα διακοπτικά τροφοδοτικά παράγουν αυτό που προείπαμε και μετά με ένα κύκλωμα (L-C-L αν θυμάμαι καλά) κάνουν πλήρη -υποτίθεται- εξομάλυνση της τάσης. Τώρα αν τα στοιχεία που χρησιμοποιούν στο κύκλωμα δεν είναι ποιοτικά και το αποτέλεσμα απέχει από το αναμενόμενο αυτό οφείλεται σε δική τους κακή κατασκευή κι όχι στη φιλοσοφία λειτουργίας τους.

Ερώτηση:

Τα μόνο που έχω κάνει προς το παρόν για το ρεύμα είναι, αλλαγή ασφάλειας στον πίνακα, αλλαγή πρίζας στον τοίχο, ένα πολύμπριζο 7 (ή 6?) θέσεων της audio agile, δυο καλώδια audio agile για τον προ και τον τελικό και ένα audioplan για το transport.

Παρακολουθώ εδώ και καιρό το ρεύμα του σπιτιού να παίζει από τα 227 στα 233 αλλά η τιμή που αναγράφεται στην οθόνη δεν μένει ούτε ένα δευτερόλεπτο σταθερή. Μέχρι να διαβάσεις στην οθόνη του πολύμετρου 228 έγινε 229 και εν ριπή οφθαλμού 230 μετά πάλι 229 και πάλι 231, 232. το φαινόμενο αυτό παραμένει έτσι ακόμα και τις βραδυνές ώρες...

So, ένας σταθεροποιητής είναι αυτό που χρειάζεται? o oποίος θα δίνει 230 σταθερά?

Οι συσκευές με εξωτερικά τροφοδοτικά χρειάζονται επίσης φροντίδα?

Εχω ένα dac, buffer, phono stage και ενισχυτή ακουστικών της Musical Fidelity που παίρνουν ρεύμα από το ίδιο εξωτερικό τροφοδοτικό και στο πικαπ υπάρχει εξωτερικό τροφοδοτικό (project speed box se)...

Η ιδανικη περιπτωση ειναι να καλωδιοσουμε το σπιτι απο την αρχη με καλωδιο χοντρης διατομης και μεγαλες ασφαλειες. Αυτο μας εξασφαλιζει αντοχη σε Watt αφου στο παρελθον ειχα προβλημα ακομα και με 100σταρη τελικο που μου εριχνε την ασφαλεια!

Δυστυχως οι σημερινοι κατασκευαστες σπιτιων στη πλειοψηφια τους χρησιμοποιουν το λεπτοτερο καλωδιο (1,5αρι) το οποιο δε μπορει να υποστηριξει μεγαλες αφαλειες αρα και αρκετα Watt. Η αλλαγη ασφαλειας στον πινακα, πριζας στον τοιχο και ποιοτικα καλωδια ρευματος και πολυπριζα ειναι μια καλη αρχη.

Ο σταθεροποιητης ειναι η καλυτερη λυση αφου σταθεροποιει το ρευμα εκει που θα του ορισουμε (230V) και οσα μοντελα κανουν αποθηκευση ρευματος μπορουν να λειτουργησουν για καποια λεπτα ωστε οταν πεσει το ρευμα να μπορεσουμε να κλεισουμε τα μηχανηματα εμεις και οχι η ΔΕΗ. Επισης μη ξεχναμε οτι οι περισσοτερες συσκευες παθαινουν ζημια οταν το ρευμα επανερχεται και για να σταθεροποιηθει ανεβαινει αρκετα πανω απο τη προβλεπομενη τιμη των 230V με αποτελεσμα να καιγονται!

Καλο ειναι ολες οι συσκευες να ειναι συνδεδεμενες στο σταθεροποιτη, ειτε εχουν εσωτερικο/εξωτερικο τροφοδοτικο, ειτε καταναλωνουν λιγα Watt (π.χ. CDP) ειτε καταναλωνουν πολλα Watt (π.χ. ενισχυτες) γιατι εφοσον ειναι συνδεδεμενα με τη ΔΕΗ υποκεινται και στα "παιχνιδια" της!

Η κλασικη επαγγελματικη λυση ειναι τα Furman http://www.furmansound.com/index.php?div=03 Οχι φθηνα αφου οι σταθεροποιητες πλησιαζουν το 1000ρικο αλλα φθηνοτερα απο τα αντιστοιχα των "Ηigh End" εταιρειων. Δεν εχω διαβασει οτι παρεμβαινουν ηχητικα κι αφου δεν το εχουν πει επαγγελματιες σε studio εμενα μου φθανει. Οι σταθεροποιητες ειναι και τα ακριβοτερα μηχανηματα κι ετσι συνηθως εχουν και εξτρα λειτουργιες οπως το να φιλτραρουν το ρευμα απο το θορυβο (AC noise). Υπαρχουν και φιλτρα στην αγορα (αρκετα φθηνοτερα) αλλα δεν κανουν σταθεροποιηση.

αμορτισέρ θεωρούμαι κάθε πυκνωτική , γαλβανική , η Lc διάταξη που καταπνίγει κάθε ανωμαλία στο ροή του ρεύματος και βοηθά την υπόλοιπη αλυσίδα να ΑΓΕΊ σωστά και όμορφα και να εκπέμπει τα ηλεκτρόνια που πρέπει ... όπως πρέπει

1. Το ρεύμα είναι το 100%, γιατί χωρίς αυτό δεν δουλεύει τίποτα!

2. Η προδιαγραφή της ΔΕΗ είναι αν δεν κάνω λάθος 230 +/-10% V, αρκετά ελαστικό νούμερο. Άρα το τροφοδοτικό της συσκευής οφείλει να ανταποκρίνεται άψογα από 207-252 V.
Υπάρχουν αντίστοιχες προδιαγραφές για όλες τις παραμέτρους, με αυστηρότερη αυτή της συχνότητας, όπου νομίζω ότι η ΔΕΗ οφείλει να κρατάει τα 50Hz με ακρίβεια κάτω από 1Hz.

3. Ότι όποιος σχεδιάζει ένα τροφοδοτικό οφείλει να φροντίζει η συσκευή να δουλεύει άψογα σε όλο το εύρος ποιότητας ρεύματος που προβλέπεται από τις προδιαγραφές, αλλά -αν είναι έξυπνος- και να προστατεύεται όταν η τιμή ξεπεράσει το εύρος αυτό.

4. Αν η συσκευή "κόβει" 10% τάση από την τροφοδοσία της εξόδου όταν έχει 10% πτώση η τάση της ΔΕΗ, φυσικά θα ακούγεται χάλια. Αλλά γιατί θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό; Όποια συσκευή έχει σωστό τροφοδοτικό έχει πολύ μικρές διαφορές από την ποιότητα του ρεύματος, τα καλώδια τροφοδοσίας, κλπ.

ΟΛΟΙ οι τελικοί ενισχυτές που ξέρω (πλην ενος μοντέλου 2χ25βαττ της DNM και όσων έχουν παλμοτροφοδοτικά, π.χ ice power, linn klimax) κόβουν 10% όταν έχει αντίστοιχη πτώση η ΔΕΗ, γιατί κανένας δεν έχει σταθεροποίηση στο στάδιο εξόδου (πρακτικά θέλει άλλο ένα τέτοιo μόνο για τη σταθεροποίηση).

Δεν είναι μόνο οι μεταβολές της τάσης του ρεύματος που μπορεί να επηρεάσουν μια ηλεκτρική συσκευή αλλά και ο ηλεκτρομαγνητικός "θόρυβος" που μεταφέρεται με τα καλώδια.

Ένα καλό ups (on-line όμως, όχι ένα απλό line-interactive) λύνει όλα τα προβλήματα, αφού το ρεύμα προέρχεται από μπαταρία εντελώς καθαρό και απαλλαγμένο από ηλεκτρομαγνητικά "σκουπίδια" (το μόνο που μπορεί να χαλάσει λίγο την ποιότητα είναι ο ενσωματωμένος μετατροπέας από συνεχές σε εναλλασόμενο, αν δεν είναι φτιαγμένος από ποιοτικά υλικά).

Ερώτηση: Μπορεί κάποιος να μου πει ΓΙΑΤΙ δεν έχουν καθιερωθεί τα διακοπτικού τύπου τροφοδοτικά στους ενισχυτές (θεωρητικά τουλάχιστον υπερτερούν των γραμμικών);

Κατά τη γνώμη μου απλώς άργησαν λίγο. Όλο και πιο πολλά θα βλέπουμε στο μέλλον, παρόλο που είναι δύσκολο (αλλά όχι αδύνατο) να "κόψεις" τα υψίσυχνα "σκουπίδια" που παράγουν.

Και μιας και μιλάμε για υψίσυχνο θόρυβο, φαίνεται πως αυτός περνάει στις γραμμές με σήμα επαγωγικά, γιατί το φιλτράρισμα της τάσης εξόδου στα διακοπτικά είναι κλάσεις ανώτερο των συμβατικών, με ένα μίνι πυκνωτή εξομάλυνσης κάνεις θαύματα.
Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τα φαινόμενα που παρατηρούμε με καλώδια, πολύμπριζα και συναφή. Το ίδιο το τροφοδοτικό (οποιοδήποτε αξιοπρεπώς φτιαγμένο, στην έξοδό του εξαφανίζει κυριολεκτικά πολλές δεκάδες db εξασθένιση) οτιδήποτε πάνω από 50 Ηζ.

Παρόλ αυτά, στους υπολογιστές π.χ. είναι σύνηθες να ακούγονται υψίσυχνοι θόρυβοι.

Ένα διακοπτικό τροφοδοτικό έχει όγκο και βάρος μικρότερο από το 10% αυτών ενός γραμμικού τοιούτου ίσης ισχύος. Δεδομένου, δε, πως τα διακοπτικά τροφοδοτικά είναι ο κανόνας στις συσκευές PA, στους υπολογιστές και σε διάφορες άλλες, «παρακατχιανές» εφαρμογές, σε έναν χώρο που καταδυναστεύεται από μπόλικο παραμύθιασμα και άτομα συμπλεγματικά, είναι πολύ δύσκολο να πουλήσεις κάτι που δεν έχει μεγάλο όγκο και βάρος, και συγχρόνως να πείσεις ότι αυτό είναι ισάξιο ή και καλύτερο από τον τάδε ελέφαντα των 50 κιλών.

Εκτός αυτού, το θέμα έχει και την καθαρά τεχνική του πλευρά. Ένα υγιές και ορθά υλοποιημένο γραμμικό τροφοδοτικό μπορεί να κατασκευασθεί ακόμα και από έναν πρωτοετή φοιτητή κάποιου ΤΕΙ, εν αντιθέσει προς το διακοπτικό, το οποίο λειτουργεί εγγενώς με υψίσυχνους παλμούς και πρέπει να είναι σωστά φτιαγμένο, για να περάσει τα διάφορα τεστ πιστοποίησης ραδιοπαρεμβολών. Εάν αυτό συμβαίνει, ένα διακοπτικό τροφοδοτικό δεν υπολείπεται στο παραμικρό ενός αντιστοίχου γραμμικού, αλλ’ αντιθέτως υπερτερεί, έχοντας μικρό βάρος και όγκο, και βεβαίως, χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Όσον αφορά τη σταθεροποίηση, όλες ανεξαιρέτως οι συσκευές εκτός των τελικών ενισχυτών και των λαμπάτων υλοποιήσεων, λειτουργούν με σταθεροποιημένο τροφοδοτικό. Οι τελικοί ενισχυτές στερεάς κατάστασης λειτουργούν συνήθως χωρίς σταθεροποίηση, ενώ κάποιοι έχουν σταθεροποίηση μόνο στον ενισχυτή τάσης, ενώ ελάχιστοι έχουν σταθεροποιημένη και την τροφοδοσία του ενισχυτή ρεύματος, καθώς η σταθεροποίηση της τροφοδοσίας των σταδίων εξόδου είναι υπόθεση απαιτητική σε υλικά και χώρο, βάρος και χρήμα. Αν ξεπεραστούν αυτά, το βασικό μειονέκτημά της είναι η απόρριψή της από τον θρασύ έμπορα που θέλει να προωθήσει τον ενισχυτή που πουλάει αυτός, και όχι αυτόν που πουλάει ο ανταγωνιστής του, που έχει πλήρη σταθεροποίηση. Όλη η υπόλοιπη παραφιλολογία άρνησης της σταθεροποιημένης τροφοδοσίας βασίζεται σε επιχειρηματολογία που αμφιταλαντεύεται μεταξύ τσαρλατανιάς και γελοιότητας, του στυλ, «αγάπη μου, πες του γείτονα να κλείσει το κλιματιστικό του γιατί μου χαλαρώνει τα μπάσα». Εκτός αυτού, αν η τροφοδοσία μιας συσκευής είναι πλήρως σταθεροποιημένη, και το τροφοδοτικό της είναι για το δίκτυο της ΔΕΗ φορτίο ορθά υλοποιημένο, τότε η συσκευή λειτουργεί σωστά σε ένα σαφώς ευρύτερο φάσμα διακύμανσης της τάσης, δηλαδή ο ήχος της παραμένει ο ίδιος, είτε η τάση του δικτύου είναι 210, είτε 245 βολτ, οπότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να βγει κάποιος από τους γνωστούς – αγνώστους ανεγκέφαλους παρλαπίπες, και να πει το αμίμητο, ότι δηλαδή η συσκευή δεν είναι «αποκαλυπτική», δεν φανερώνει τις διακυμάνσεις του δικτύου.

Βέβαια, για να τα λέμε όλα, η σταθεροποίηση μπορεί μεν να είναι από εμφατικώς αναγκαία έως και απλώς ευπρόσδεκτη, αλλά όσο πλησιάζουμε προς το ηχείο, δηλαδή, όσο μεγαλύτερη τάση έχει το σήμα που διαχειρίζεται το κύκλωμα, αυτή γίνεται όλο και λιγότερο αναγκαία, ενώ είναι επουσιωδώς αναγκαία σε όλα τα κυκλώματα που δεν λειτουργούν με συμπληρωματική συμμετρία, βασικά στα λαμπάτα, καθώς επίσης και στα στάδια οδήγησης των ενισχυτών «class D».

Όσον αφορά τις συσκευές power conditioning, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές τροφοδοτούν πανάκριβες συσκευές –που υποτίθεται πως έχουν σωστά τροφοδοτικά, η όλη φάση είναι απλώς το γέλιο της αρκούδας.

Δεν ξέρω ποιος τύπος τροφοδοτικού είναι ο καλύτερος(????)
Αυτό που ξέρω είναι πως η υλοποίηση ενός διακοπτικού τροφοδοτικού απαιτεί αρκετή ενασχόληση από μόνη της και δε ξέρω κατά πόσο θα κοστίσει αυτό σε κάποια βιοτεχνία που κατασκευάζει μικρές ποσότητες μηχανημάτων.
Αν πάλι το πάρει έτοιμο ή τολμήσει να το κατασκευάσει η ίδια τι θα προτιμήσει; Το generic που το φτιάχνουν στη Τσιουαν Ζιεν Τσιου ή κάποιο στρατιωτικών ή ιατρικών προδιαγραφών που θα κοστίζει χαλαρά περισσότερα από το γραμμικό τροφοδοτικό και επομένως θα το χρεώσει και αναλόγως...
Εμένα κάτι μου λέει πως θα προτιμήσει τη κουρτίνα 2.
Επίσης μεγάλο ρόλο πάιζει και η σχεδίαση πχ η πόλωση ενός σταδίου να εξαρτάται από την τάση οπότε ότι διακυμάνσεις υπάρχουν να επηρρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του κυκλώματος.
Τώρα για τα φίλτρα, ο ΜΣ και οι πυκνωτές εξομάλυνσης εισάγουν εξασθένηση στο διαφορικό θόρυβο αλλά τον CM δεν τον απορρίπτουν αφού αυτός (ανάλογα και με το τρόπο που είναι τυλιγμένος και ο ΜΣ) συζευγνύεται λόγω χωρητικότητας μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερέυοντος. Αν συνδυαστεί λοιπόν ένα απλό CMC (και μην ακούσω αντιρρήσεις του στιλ κόβει δυναμικά κτλ γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο) με τις κατάλληλες χωρητικότητες πάει και ο CM θόρυβοοος.
Μετά μένουν οι αυξομειώσεις της τάσης που τα σταθεροποιημένα και σωστά υλοποιημένα στάδια τροφοδοσίας (έχοντας τα κατάλληλα περιθώρια λειτουργίας) τις αντιμετωπίζουν κατάλληλα, οπότε στο τέλος μένουν τα τελικά στάδια τα οποία είναι και τα λιγότερο "ευαίσθητα".