Ρευμα ηρεμιας

Με την ευκαιρία που ρωτάς θα σου εξηγήσω τι προσπαθούσα να σου πω στα περασμένα μου ποστς και γιατί ήμουν λίγο αποδοκιμαστικός.

Όταν ανεβάζεις τόσο ρεύμα δυστυχώς δεν πας σε A ακόμα αλλά σε ΑΒ που είναι χειρότερη από πλευράς παραμόρφωσης από την Α αλλά όταν μιλάμε για τρανζίστορ είναι χειρότερη ακόμα και και από την καλά ρυθμισμένη Β.
Και έχεις και την ανεβασμένη θερμοκρασία που εντάξει αν έχεις όπως εσύ μεγάλες ψύκτρες οκ.
Τώρα αν σου ακούγεται καλύτερα τότε πάω πάσο.

Πιστευεις οτι το ενδεδειγμενο ρευμα θα ηταν οσο αρχικα προτεινε ο σχεδιαστης του ενισχυτη; (33mA)

Πρώτον δεν μετράει το σύνολο του ρεύματος, μετράει η πτώση τάσης που το ρεύμα δημιουργεί στην αντίσταση(εις) εκπομπού γιατί αυτή η τάση εξισορροπείται από το κύκλωμα ρύθμισης ηρεμίας. Ενα τρανζίστορ είναι στην ενεργό περιοχή όταν η Vbe είναι μεγαλύτερη από μια συγκεκριμένη τιμή άσχετα από το ρεύμα που το διαπερνά και αυτή την τάση θέλουμε να ρυθμίσουμε στην πραγματικότητα απλά βολεύει η μέτρηση του ρεύματος.
(Είναι διαφορετική σε κάθε παράλληλο τρανζίστορ γιατί και η Vbe του κάθε τρανζίστορ είναι διαφορετική αλλά Vbe+πτώση σε κάθε αντίσταση εκπομπού ίδια για όλα). Διαβάστε Douglas Self είναι φανταστικός.

Δεύτερον δεν πιστεύω απαραίτητα ότι τα 33ma είναι τα βέλτιστα αλλά ούτε πιστεύω ότι η μέθοδος του να βρεις το βέλτιστο ρεύμα είναι κατα πόσο μπορείς να αγγίξεις την ψήκτρα η όχι. Δηλαδή η τάξη του ενισχυτή έχει να κάνει με την ψήκτρα που του βάζεις και όχι το ανάποδο; Δεν νομίζω.

Last edited:
Τα solid state δεν είναι ακριβώς το φόρτε μου, αλλά από αυτά που διαβάζω - βλέπω εδώ κι εκεί, φοβάμαι ότι η συνταγή "παίζω με τα ρεύματα" είναι λιγάκι προβληματική, μιας και είναι direct coupled τα ρημάδια, άρα ρυθμίζοντας επηρεάζεις και τα προηγούμενα στάδια.

Στην ουσία πειράζεις την πόλωση κάποιου σταδίου πριν από το τελικό, αυτό με τη σειρά του το επόμενο κλπ.

Αφού έχεις αλλάξει και τα τρανζίστορ εξόδου, υπάρχει π.χ. επιπλέον και η πιθανότητα τα προηγούμενα στάδια να μη μπορούν να τα οδηγήσουν πλήρως, αν ενδεχομένως έχουν μικρότερο hfe από τα παλιά.

Αλήθεια spice μοντέλα για τα συγκεκριμένα να υπάρχουν? Μια εξομοίωση με LTspice θα ήταν μια καλή αρχή..

Πρώτον δεν μετράει το σύνολο του ρεύματος, μετράει η πτώση τάσης που το ρεύμα δημιουργεί στην αντίσταση(εις) εκπομπού γιατί αυτή η τάση εξισορροπείται από το κύκλωμα ρύθμισης ηρεμίας. Ενα τρανζίστορ είναι στην ενεργό περιοχή όταν η Vbe είναι μεγαλύτερη από μια συγκεκριμένη τιμή άσχετα από το ρεύμα που το διαπερνά και αυτή την τάση θέλουμε να ρυθμίσουμε στην πραγματικότητα απλά βολεύει η μέτρηση του ρεύματος.
(Είναι διαφορετική σε κάθε παράλληλο τρανζίστορ γιατί και η Vbe του κάθε τρανζίστορ είναι διαφορετική αλλά Vbe+πτώση σε κάθε αντίσταση εκπομπού ίδια για όλα). Διαβάστε Douglas Self είναι φανταστικός.

Δεύτερον δεν πιστεύω απαραίτητα ότι τα 33ma είναι τα βέλτιστα αλλά ούτε πιστεύω ότι η μέθοδος του να βρεις το βέλτιστο ρεύμα είναι κατα πόσο μπορείς να αγγίξεις την ψήκτρα η όχι. Δηλαδή η τάξη του ενισχυτή έχει να κάνει με την ψήκτρα που του βάζεις και όχι το ανάποδο; Δεν νομίζω.

Το ρευμα ηρεμιας δεν ειναι συναρτηση των τρανζιστορ ισχυος;
Τι θελω να πω: για τα 3 BD911 και 3 BD912 το ρευμα ο σχεδιαστης το υπολογισε στα 33mA/τρανζιστορ (ιδανικα) δηλαδη 100 mA συνολικα για αυτην την τοπολογια.
Με αλλου τυπου τρανζιστορ και αλλα χαρακτηριστικα, δεν ειναι λογικο να διαφοροποιειται αυτο, ειδικα οταν δεν υπαρχουν αλλα παραλληλα τρανζιστορ;
Ουτε εγω μιλαω για μεγαλυτερο μικροτερο η πολυ μεγαλυτερο.
Μιλαω για επανυπολογισμο του

Λάθος ανάποδα τα έγραψα και μου λείπει το τυπικό του BD911 το max είναι 1.5 αν είναι και αυτό περίπου 1 V τότε δεν χρειάζεται καμμία αλλαγή στο κύκλωμα ρύθμισης και η πράξη αυτό δείχνει.

Λοιπόν εγώ θα το ρύθμιζα στα 93 ma.
Και ότι τα 33 που ήταν παλιά ήταν λίγα.

Μπραβο! Αυτες ειναι εμπεριστατωμενες τεχνικες απαντησεις στο πνευμα της αλληλοβοηθειας!
Αυτη ομως οχι:
"Ίσουν στα 100 με τρία παράλληλα τρανζίστορ τέλος πάντων αφού λες ότι ακούγεται καλύτερα εγώ δεν ξαναπαρεμβαίνω ψήστο κιόλας."
Σε αυτο αναφερομουνα οταν ειπα ηρεμα.
Οπως και να εχει σε ευχαριστω που αφιερωσες απο τον χρονο σου, ειλικρινα!

Τι να σου πω το επαναλαμβάνεις με έντονα γράμματα λες και σε έβρισα.
Είναι αλήθεια πως έτσι πως είχες πάρει φόρα θα το έψηνες γιατί έχεις αλλάξει το P1 σε 20Κ και είχες και την δυντότητα να το κάνεις.

Τι να σου πω το επαναλαμβάνεις με έντονα γράμματα λες και σε έβρισα.
Είναι αλήθεια πως έτσι πως είχες πάρει φόρα θα το έψηνες γιατί έχεις αλλάξει το P1 σε 20Κ και είχες και την δυντότητα να το κάνεις.

Απλα το εκανα bold για να δεις σε ποιο κοματι της φρασης σου αναφερομαι...
Και επειδη μου ειπες οτι χαλαρα απαντησες, το εκανα εντελως καλοβουλα για να μην νομιζεις οτι αναφερομαι σε αυτην την απαντηση:

"Με την ευκαιρία που ρωτάς θα σου εξηγήσω τι προσπαθούσα να σου πω στα περασμένα μου ποστς και γιατί ήμουν λίγο αποδοκιμαστικός.

Όταν ανεβάζεις τόσο ρεύμα δυστυχώς δεν πας σε A ακόμα αλλά σε ΑΒ που είναι χειρότερη από πλευράς παραμόρφωσης από την Α αλλά όταν μιλάμε για τρανζίστορ είναι χειρότερη ακόμα και και από την καλά ρυθμισμένη Β.
Και έχεις και την ανεβασμένη θερμοκρασία που εντάξει αν έχεις όπως εσύ μεγάλες ψύκτρες οκ.

Τώρα αν σου ακούγεται καλύτερα τότε πάω πάσο."

Η οποια οντως ειναι χαλαρη απαντηση.
Δεν βλεπω τα μηνυματα αμεσως, και καμια φορα απαντω καθυστερημενα.
Ελα δεν τρεχει τιποτα, μια απλη εξηγηση ηταν, για να μην νομιζεις λαθος πραγματα.
Δωσε βαρος στο οτι εκτιμω που αφιερωσες χρονο, οπως και ο kontr, o οποιος βοηθαει τοσο απλοχερα, και ολοι...

Αααα, εσύ είσαι καλιτέχνης!
Η βαρύτητα τόσο των χρωμάτων όσο και της σύνθεσης στην τοποθέτηση προσδίδουν μια σουρεαλιστική διάθεση για κάθε είδους ανατροπή! :flipout:

Πέρα από την πλάκα της παρέας, σε τι υγρό το έχεις βυθίσει γιατί πολύ ανοιχτόχρωμο το βλέπω.

Αααα, εσύ είσαι καλιτέχνης!
Η βαρύτητα τόσο των χρωμάτων όσο και της σύνθεσης στην τοποθέτηση προσδίδουν μια σουρεαλιστική διάθεση για κάθε είδους ανατροπή! :flipout:

Πέρα από την πλάκα της παρέας, σε τι υγρό το έχεις βυθίσει γιατί πολύ ανοιχτόχρωμο το βλέπω.

Τσιπουρο ειναι..να προσδιδει ζεστασια και ευθημια στον ηχο... :flipout::flipout:

Δε μου λες το παραφινέλαιο, έχει καλύτερη θερμική συμπεριφορά από το συνθετικό λάδι αυτοκινήτου;
Στο αναφέρω γιατί τα συνθετικά λιπαντικά αυτοκινήτου δουλεύουν μέχρι 120°C με ελάχιστες αναθυμιάσεις...

Δε μου λες το παραφινέλαιο, έχει καλύτερη θερμική συμπεριφορά από το συνθετικό λάδι αυτοκινήτου;
Στο αναφέρω γιατί τα συνθετικά λιπαντικά αυτοκινήτου δουλεύουν μέχρι 120°C με ελάχιστες αναθυμιάσεις...

Δεν το εχω συγκρινει, αλλα μετα απο 8 ωρες συνεχους αναπαραγωγης σε μεσες "εντασεις" ισα που ηταν ψιλοχλιαρο.
Το σημα ηταν συνεχης σαρωση 20hz-20khz ως -3db

Σε μεσαίες εντάσεις συνήθως μένει λίγο θερμό, στη μέτρηση μέγιστης ισχύος είναι που συνήθως το λάδι πέρνει την ανιούσα.
ΟΚ, ευχαριστώ για την απάντηση.

Σε μεσαίες εντάσεις συνήθως μένει λίγο θερμό, στη μέτρηση μέγιστης ισχύος είναι που συνήθως το λάδι πέρνει την ανιούσα.
ΟΚ, ευχαριστώ για την απάντηση.

E, ενταξει, ειμαι και στα 2Χ60/8