Ricoh GR mkI, mkII, mk III και mkIIIx με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους

Re: Ricoh GR mkI και mkII με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους

Ε ναι, κι εγώ ξανάραξα στα κυβικά μου (1" με σταθεροποίηση) σε λίγο πιο σύγχρονη εκδοχή (mkIII)...

Μεγεια Δημητρη!! Περιμενουμε εντυπωσεις γιατι ειναι υποψηφια...

Για τους ανυπόμονους, κάνω μια αναφορά γιατί εδώ είχαμε μείνει στα περί Ricoh GR κόντρα σε φακούς m4/3 κ.λ.π. . Πήγα σε μια από τις αγαπημένες μου πόρτες - τεστ και τράβηξα μερικές με την GM1 (ρυθμισμένη κάπως καλύτερα) και τον 14/2,5. Θα χαρακτήριζα αξιοπρεπέστατη την απόδοσή του, αλλά η Ricoh είναι σαφώς καλύτερη. Μετά έβαλα πάνω τον 15/1,7 και κάπου εκεί επαληθεύτηκε το γνωστό ρητό "τα σώματα έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι φακοί μένουν". Λογικό, ο φακουδάκος κοστίζει περίπου όσο όλη η Ricoh. Ακόμα πιο μετά, έβγαλα από την τσέπη την RX100 mkIII και τράβηξα μερικές και με αυτήν (είχα ξεχαστεί όμως στο jpeg σκέτο). Εκ πρώτης όψεως η διαφορά του φακού της σε σχέση με αυτόν της mkI είναι άμεσα ορατή, στα άκρα εκεί που έβλεπα στάνταρ θολούρα και "πετσόκοβα" το 3/2 σε 4/3 (πονάει κεφάλι - κόβει κεφάλι), τώρα η κατάσταση είναι ανεκτή (τουλάχιστον).

Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις μου χαζεύοντας όλα τα παραπάνω στο raw therapy χωρίς καμία καμία επεξεργασία, σε 24άρα Dell 1920X1200.

Απάντηση: Re: Ricoh GR mkI και mkII με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους

ηταν αναγκη να μου γραψεις παλι για τον 15αρη:slapface: εγω για τον 14αρη ρωτησα και ηξερα γιατι :argue: , ευχαριστώ φίλε που ασχολήθηκες και μόνο....

Μετά το σύντομο ειδύλλιο, η GR έφυγε για καταλληλότερες αγκαλιές. Κώστα μεγειά, αλλά πρόσεχε φίλε - ξέρεις τι λένε: τρίτη και φαρμακερή! :flipout:

η πρωτη δεινοπαθησε ηδη απο τον πρωτο συζυγο, με αποτελεσμα ,μετα απο 10 μερες να μου μεινει στα χερια (καμενος αισθητηρας)
η δευτερη αν και μπουμπουκι, αποδειχτηκε τελικα οτι στα δυσκολα η αντοχες ειναι μικρες (κολλημα φακου)
(αυτος ο μπουρμπουδακης μου φαινεται λιγο μαφια, τους ειπα να μου την επιστρεψουν... ισως την στειλω εξω, εκτος αν γνωριζει καποιος αλλον τεχνικο, για ricoh pentax)

η τριτη φαινεται αγρια, σαν μαυρη γαζελα .... ιδωμεν! (η 2ο πρωτες ηταν limited edition, τρομαρα τους:slapface:)

ευχαριστω Δημητρη!

Δώστου να καταλάβει Κώστα όλα εδώ θα μείνουν.
Βάρα δίχως έλεος.

Δουλεύω "πιο βαθειά" κάτι raw αρχεία που μου μείνανε από την Ricoh, και τα αρχικά συμπεράσματα επαληθεύονται: εκπληκτική ευκρίνεια από άκρη σε άκρη, αλλά από χρώμα έχουμε θέμα - γι αυτό φαίνεται κάτι φίλοι εδώ μέσα το έχουν ρίξει στο Α/Μ και τους περίεργους φωτισμούς... :flipout:

Φοβερή μηχανή αλλά θέλει τον τρόπο της και τον χρόνο της (κι ο δεύτερος μου λείπει εντελώς)...

Σταθεροποιηση δεν εχει, χρωμα δεν εχει, ειχα φτασει πολυ κοντα ευτυχως δεν εκανα το "κλικ"....

Ιδιαιτερη μηχανη κυριολεκτικα.

Πιθανολογώ ότι η Nikon A με παραπλήσια γενική λογική, θα είναι πιο εύκολη - τα jpeg που βλέπω από Nikon μου αρέσουν...

εσυ χανεις:flipout:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

σορυ, δεν προλαβα τον Δημητρη...
η ricoh εχει πολυ καλυτερο jpg απο την coolpix Α:popcorn:

Δουλεύω "πιο βαθειά" κάτι raw αρχεία που μου μείνανε από την Ricoh, και τα αρχικά συμπεράσματα επαληθεύονται: εκπληκτική ευκρίνεια από άκρη σε άκρη, αλλά από χρώμα έχουμε θέμα - γι αυτό φαίνεται κάτι φίλοι εδώ μέσα το έχουν ρίξει στο Α/Μ και τους περίεργους φωτισμούς... :flipout:

Φοβερή μηχανή αλλά θέλει τον τρόπο της και τον χρόνο της (κι ο δεύτερος μου λείπει εντελώς)...

Δημήτρη, με το LR εννοείς ή και με RT ?.

Με LR χρησιμοποιείται μόνο το embedded profile ή υπάρχει και εξτρα dcp ?.

Aν υπάρχει περίπτωση να έχουμε λήψεις αναφοράς (σε φωτισμό daylight και σε πυρακτώσεως, το cc24 να πιάνει 1/3 του κάδρου στο κέντρο δηλ. 1500-2000 πιχελ πλάτος) του http://xritephoto.com/colorchecker-passport-photo μπορούμε να κανουμε καλά profile .. η διαφορά θα είναι εμφανής .. και με LR και με RT ;)

Ηλία δεν την έχω πλέον, πρέπει να απευθυνθείς στον Κώστα (Partizan). Επιπλέον δεν δουλεύω LR - RT...

Ηλία δεν την έχω πλέον, πρέπει να απευθυνθείς στον Κώστα (Partizan). Επιπλέον δεν δουλεύω LR - RT...

Και για C1 κατι μπορεί να γίνει .. αν δεν εχω 64bit σύστημα σύντομα θα ζητήσουμε βοήθεια εξωτερικού ;)

Βασικά συνήθως δεν φταίει η μηχανή για το χρώμα αλλά τα μερικές φορές πρόχειρα εως κακά color profile των raw converter. Στην περίπτωση της GR που έχει πολύ μικρό μερίδιο αγοράς (ισως και μια παραξενιά στην ποιότητα χρώματος που βγάζει ..) ισως είναι και διακαιολογημένο να μην ασχοληθούν και πολύ ..)

Υ.Γ. δεν με ενδιαφέρει η GR/GRII .. τους συνφορουμίτες χρήστες της θέλω να βοηθήσω ..

Δημήτρη, με το LR εννοείς ή και με RT ?.

Με LR χρησιμοποιείται μόνο το embedded profile ή υπάρχει και εξτρα dcp ?.

Aν υπάρχει περίπτωση να έχουμε λήψεις αναφοράς (σε φωτισμό daylight και σε πυρακτώσεως, το cc24 να πιάνει 1/3 του κάδρου στο κέντρο δηλ. 1500-2000 πιχελ πλάτος) του http://xritephoto.com/colorchecker-passport-photo μπορούμε να κανουμε καλά profile .. η διαφορά θα είναι εμφανής .. και με LR και με RT ;)

αν και υπάρχουν πολλές άγνωστες λέξεις για εμένα (cc24 να πιάνει 1/3 του κάδρου στο κέντρο δηλ. 1500-2000 πιχελ πλάτος, RT) ευχαρίστως να βοηθήσω ανεβάζοντας κάποια raw αρχεία.
Δεν ξέρω αν κάποια σαν αυτή θα βοηθούσε
21143164921_94293f8917_b.jpg
[/URL]01 ierapetra 2015_R003463 by miltos, on Flickr[/IMG]
ή κάποια από από τις ασπρόμαυρες εδώ

https://www.flickr.com/photos/milaber22/albums/72157655422885380

Μιλτο,

cc24 = color checker 24 = http://xritephoto.com/colorchecker-passport-photo

H μία απο τις κάρτες του passport με τα 24 εγχρωμα κουτακια που χρησιμοποιείται για δημιουργία color profiles.

RT = Rawtherapee http://rawtherapee.com/

Απάντηση: Re: Ricoh GR mkI και mkII με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους

Εδώ https://www.mediafire.com/folder/3mbklrd48arf7/GM1 τα αρχεία με την GM1

εδώ https://www.mediafire.com/folder/3un88fbkga83c/Ricoh με την Ricoh GR

για όποιον έχει χρόνο και όρεξη...

Ευτυχώς που σημερα αξιώθηκα και τα είδα, άξιζε τον κόπο πραγματικά (και καλά έκανα και στο πρότεινα) ....

Δεν χρειαστηκε να μπω στα RAW για να δω τα περισσότερα (αν προλάβω θα το κάνω ειδικα για την συγκριση Νο3).
Τα συμπεράσματά μου :

1.- εβγαλες με την GM1 την ιδια σκηνή (με καποιες διαφορες στην έκθεση ) και με τον Panasonic 14mm (f=2.5,3.5) και με τον PanaLeica 15mm/1.7 (στο f=2.5), η λεπτομέρεια που δινει ο 15αρης μόλις φυγεις λίγο απο το κεντρο είναι εμφανής παντου και δεν τον φτανει ο 14αρης ουτε 1 στοπ κλειστος, ο φακος είναι αλλη κλάση απο οξυτητα
2.- η ίδια σκηνή με την GΜ1+14mm(28mm)/2.5-3.5 υστερει σε λεπτομέρεια,οξυτητα εμφανως παντού σε σχέση με την GR 28mm/f=4 (ψιλο-αναμενόμενο)
3.- η ίδια σκηνή με την GΜ1+15mm(30mm)/2.5 υπερτερει σε λεπτομέρεια,οξυτητα (αλλά όχι τόσο πολυ) σχεδόν παντού σε σχέση με την GR 28mm/f=4, δεν θελω να φανταστώ την διαφορά αν έβαζες τον 15αρη σε f=4 :drummer:(όχι και τόσο αναμενόμενο)

Αρα συνοψιζοντας θαλεγα ότι πηρα την απάντηση μου για την pocket εκδοση της GM1+14 αφου το πακετο ειναι υποδεστερο (στο συγκεκριμένο και μονο τομεα οξυτητας) της GR, βέβαια με τον 20αρη/1.7 pancake ειμαι σίγουρος ότι τα αποτελεσμα θαταν πολυ διαφορετικό και σε αυτο το πακέτο έχω κατασταλλάξει (GM5+20/1.7) μιας και δίνει και την εξτρα φωτεινότητα.

Υ.Σ.
Δεν ξέρω καταποσον η συγκκεκριμένη συγκριση ανήκει μόνο εδώ ή ΚΑΙ στο νημα των GM1,5 ή και των φακων m43 μιας και η συγκριση των prime 14αρη - 15αρη είναι πραγματι πολύ διαφωτιστική στο πόσο ένας φακός μπορει να ανεβάσει ευκολα το επίπεδο μιας μηχανής.

Η 2 σε σχεση με την 1 από αποψη σταθεροποιησης ειναι ιδιες;

Αν και ξερω οτι μαλλον δε μου κανει, συνεχιζω να την γλυκοκοιταζω...